Reserapport - KI-student
Lärosäte: Addis Ababa University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Cleis Nordfjell
E-postadress: cleis.nordfjell@stud.ki.se

Innan avresa

Jag ville åka till ett land där sjukvården skiljer sig mycket från Sverige för att få nya erfarenheter och för att få träna kliniska kunskaper. Jag var också intresserad av Global Hälsa och ville lära mig mer om att arbeta i en miljö med begränsade resurser och ett annat sjukdomspanorama.

Informationen från KI och tidigare utbytesstudenter till Addis var bra. Däremot var det svårt att få information från värduniversitetet då det varken fanns information om utbyten på Addis Ababa Universitys hemsida och det var svårt att få tag på kontaktpersonen för utbytet.

Föreutbytet är det bra att söka visum från Sverige via Etiopiska Ambassaden i Sverige. Det behöver man göra genom att skicka in sitt pass med ansökningsblankett och Letter of Invitation från värduniveristetet, etc till Etiopiska Ambassaden i Stockholm. Det var svårt att få information från Etiopiska Ambassaden och det är bra att vara i god tid med sin visumansökan. Det är bra att söka för 3 månader så att man slipper frnya sitt visum på plats i Addis. Jag fick spendera mycket tid på Immigration i Addis för att förnya mitt visum eftersom det gick ut innan jag skulle flyga hem.

Jag hade alla vaccinationer sedan tidigare, annars är det bra att tänka på att ta dem i tid och att de kostar ganska mycket.

Ankomst och registrering

Vi anlände dagen före första utbytesdagen. Vi hade mejlat innan och stämt träff med Dean of school of medicine för att få en introduktion. Allt pappersarbete gick väldigt smidigt, vi had emed oss Letter of Invitation vi fått tidigare, och vi fick ett brev i handen adresserat till det department (Pediatrics) vi skulle börja på där det stod att vi var läkarstudenter och hur länge vi skulle vara på plats. Därefter fick vi själva gå till valfri avdelning på Pediatrics. Vi erbjöds ingen rundvandring, schema eller handledare utan fick klara oss helt själva och själva uppsöka läkare att gå med.

Ekonomi

Kostnaden för flygbiljetter var ca 6500 kr, visum konstade 500 kr för 3 månader. Det tillkom inga kostnader för studierna vid värduniversitetet.

I övrigt är det billigt att bo och leva i Addis om man använder lokaltrafiken (minibuss) som kostar bara ett par kronor per resa. På sjukhuset kan man äta lunch i Student Cafeteria för ca 6 kr per person. Vill man gå på finare restaurager kostar det mer men är fortfarande ganska mycket billigare än Sverige. Däremot kan det vara svårt att hitta billigt boende.

Jag fick Linneaus Palme stipendium på 20 000 kr som täckte kostnaderna för 12 veckors utbyte inklusive flygresa, hyra och andra omkostnader.

Boende

Vi bodde på Mekane Yesus Guesthouse i Shiromeda och hyrde en lägenhet med 3 rum och kök för 12 000 birr (ca 3600 kr) per månad. Det tog ca 1 timme med två olika minibussar att ta sig till sjukhuset. Jag kan rekommendera att leta boende nära Black Lion pga att trafiken är intensiv och det tar mycket tid att transportera sig runt stan. Andra utbytesstudenter vi träffade hade hittat boende via AirBnB.

Studier allmänt

Läkarprogrammet vid Addis Ababa University är 5 år: 3 prekliniska år förljt av 2 kliniska år. Därefter gör de Internship i 1 år vilket motsvarar vår AT. Under internship är de 3 månader på gyn, 3 månader på pediatrics, 3 månader p internal medicine och 3 månader på surgery. Därefter arbetar de flesta som GP ute på landsbygden där de blir placerade i mellan 2-5 år. Efter det påbörjar de Residency (motsvarande ST) som tar 3-4 år beroende på specialitet. Många var förvånade över att vi i Sverige tar examen före AT/Internship och att vi har så lite gyn och pediatrik.

Jag upplevde att de teoretiska kunskaperna bland läkarstudenter och läkare var detaljerade och bra. De har mycket högre krav på utantillkunskap och detaljer än vi har i Sverige. Även de kliniska kunskaperna och färdigheterna var goda, och interns arbetar självständigt och har många patienter. Däremot var det nästan inget fokus på patientbemötande eller hygienrutiner. Rinderna bestod framförallt av bedside undervisning, man pratade nästan ingenting med patienterna och man respekterade inte patienterna på samma sätt som i Sverige när det kommer till sekretess, autonomi, osv.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag läste båda SVK kurserna under termin 11 i Addis. Kurserna motsvarade 10 veckors studier på KI men jag läste 12 veckor i Addis för att kunna på Linneaus Palme stipendium. Det var inga organiserade kurser utan kliniska placeringar inom valfritt område. Jag valde att vara 6 veckor på gyn, 3 veckor på pediatrics och 3 veckor på emergency medicine. Deet var mycket flexiblet på värduniversitetet, vi kunde välja på plats hur länge vi ville vara på varje department och vi kunde själva välja avdelning vecka till vecka. Däremot hade vi ingen tilldelad handledare och ingen klass att gå med så vi fick ta mycket eget ansvar och söka upp läkare att gå med. Ibland var det svårt att få läkarna att förklara för oss, och vi valde i slutändan att gå med de läkarna som var mest villiga att ta sig an oss. När vi väl hittade bra handledare var utbytet mycket givande och man fick träffa jättemånga patienter och göra många kliniska undersökningar. Däremot var det ofta svårt att hänga med på morgonronderna pga att det blandades mycket amharinja och att samtalen med patienterna alltid var på amharinja. Dessutom talade läkarna MYCKET tyst på rondrna så att man knappt hörde vad de sa även om man stod precis brevid.

Jag tyckte att gynplaceringen var mest givande, både emergency gyn och labor ward eftersom man fick göra många undersökningar och se många olika fall.

Språk och kultur

Det officiella språket på Black Lion är engelska. Alla journaler skrevs helt på engelska och det var ofta bra att läsa journaler för att hänga med på ronder och lära sig handläggning, (eftersom de skrivs för hand var det ibland svårläst). På ronderna är huvudspråket engelska men läkarna blandade ofta med amharinja och all patientkomunikation sker på amharinja. Vi kunde därför inte ta anamnes själva och fick ofta be läkarna översätta åt oss. Eftersom jag kunde en del amharinja sedan tidigare gick det ofta bra för mig att prata lite med patienterna och förstå men om man inte kan så är det svårt eftersom ytterst få patienter kan engelska.



Fritid och sociala aktivteter

Det fanns inga organiserade aktiviteter från värduniversitetet. Vi träffade en annan utbytesstudent från Sverige och en från England. Vi lärde inte känna andra läkarstudenter men vi lärde känna några interns som vi åt lunch med ibland.

Addis är en stor stad med ca 7 miljoner invånare och det finns mycket att se och göra, till exempel många restauranger, cafeer, museer, barer, osv.. Däremot är det en intensiv stad med mycket trafik och luftföroreningar och ganska få parker och möjligheter till idrott. Vi bodde nära Entotoberget och brukade gå på utflykt dit varje vecka vilket var skönt för att komma ur stan lite och röra på sig. I övrigt var vi i Simien Mountains i 4-5 dagar och vandrade vilket var en fantastisk upplevelse med storslagna berg (4600 möh) och verkligen att rekommendera. För övrigt valde vi att inte resa runt så mycket eftersom säkerhetsläget utanför Addis inte var så bra och det var en del oroligheter ute i landet. Det är bra att hålla koll och fråga sig för innan man bestämmer sig för att åka utanför Addis.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med mina utbytesstudier och skulle rekommendera det till andra studenter som är intresserade av att få erfarenhet av sjukvård under mycket begränsade resurser i en miljö som är väldigt olik svensk sjukvård.