Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad de Chile
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Höst- och vårtermin 17/18
Namn: Markus Hjorth
E-postadress: markushjorth@gmail.com

Innan avresa

Under min utbildning på KI så har jag varit på flertalet utbyten och utlandskurser och på grund av de väldigt positiva erfarenheter från dessa så valde jag att söka utbyte även denna sista termin (termin 11 på läkarprogrammet). Mina huvudmotiv inkluderar att träffa nya människor, uppleva en ny kultur, lära mig ett nytt språk och lära mig om ett annorlunda hälso- och sjukvårdssystem. 

Jag vill åka till Sydamerika efter som att det är en del av världen som jag fortfarande inte har rest så mycket i och som alltid har tilltalat mig. Utöver det så ville jag också lära mig Spanska. KI hade utbytesavtal med ett antal länder i Sydamerika (ex. Chile, Argentina och Ecuador). Jag tog med allihopa på min prioriteringslista och satte Chile högst upp utan någon egentlig anledning, hade varit i princip lika glad oavsett land i Sydamerika. 

Kommunikationen med Universidad de Chile gick långsamt men bra. Att det gick långsamt kan bero på att de bytte internationell handläggare under ansökningsperioden men det hör även till vanligheterna i Chile att inte ta deadlines för seriöst. 

Jag är välvaccinerad sen tidigare resor så behövde inte ta något särskilt förutom säsongens influensavaccin som de konstigt nog krävde ett intyg för (eftersom att jag var där under deras sommar och det enda influensavaccinet som var tillgängligt i Sverige var från förra säsongen). De krävde också intyg för hepatit B vaccination. 

Ankomst och registrering

Jag var på plats en dag innan kursstart och det var inga problem. Vi mötte den internationella handläggaren första morgonen och hon visade oss runt på campus och introducerade oss till avdelningen som vi skulle vara på under vår första placering. Under de första veckorna hjälpte hon oss även att skaffa våra studentkort på Universidad de Chile. 

Vi (jag och min kompis från KI som gjorde utbytet med mig) var inte riktigt i kontakt med någon faddersorganisation på Universidad de Chile, men jag har för mig att det existerade en organisation för inkommande utbytesstudenter. Däremot blev vi snabbt kontaktade av en chilensk student som skulle göra utbyte på KI den kommande terminen. Så hon introducerade oss till hennes kompisar och visade oss runt i stan. Det finns även en organisation i Santiago som organiserar fester för utbytesstudenter, jag rekommenderar starkt att du kontaktar denna organisation då det är en bra möjlighet att träffa studenter från hela världen i Santiago. Organisationen heter "MiercolesPo".

Ekonomi

Prisnivån i Santiago är väldigt hög för att vara Sydamerika men fortfarande snäppet billigare än Stockholm. Kommunaltrafiken och att äta ute kostar ungefär lika mycket som Stockholm. Att hyra lägenheter är billigare, jag och min kompis hyrde en central (i "Providencia") tvåa via AirBnB för ca 10 000 SEK i månaden. Alkohol är, självklart, betydligt billigare. Enda universitetsrelaterade kostnaden för mig blev att köpa en sjukhusrock för ca 300 SEK. Om du har med dig en från Sverige så kan du nog undvika denna kostnad men då får du inte Universidad de Chile's logga på sjukhusrocken. 

Boende

Under de första sex veckorna av utbytet så hyrde jag och min kompis en 2a via AirBnB som låg centralt i området som heter Providencia. Innan vi kom till Santiago så trodde vi att den låg precis bredvid campus men det visade sig att Universidad de Chile (precis som många andra universitet i Santiago) har massor av olika campus på olika ställen. Självklart var campus bredvid vår lägenhet inte för oss (campuset som våran placering var på låg i området som heter Independencia). Lägenheten kostade ca 10000 SEK per månad (det vill säga ca 5000 SEK per person).

De andra fyra veckorna läste vi "Internado rural" och då är man placerad på landsbygden utanför Santiago och man får då boende av universitetet (gratis!). Rekommenderar denna kurs starkt!

Under helgerna av Internado rural, och när jag stannade kvar i Chile lite efter utbytet så bodde jag många nätter på ett hostel i Santiago som heter "Hostel Providencia". Det är fantastiskt fräscht och billigt och det var nästan så att jag ångrade att jag inte hade bott där istället för i AirBnB lägenheten. Hade kostat lika mycket (förmodligen billigaste alternativet om man är själv) och det är självklart ett bra sätt att träffa många nya människor. 

Studier allmänt

Jag hade endast kliniska rotationer (kirurgi + "rural medicine") och jämfört med många andra läkarutbildningar som jag har sett världen runt så var det väldigt likt Sverige i den aspekten att man som student får göra mycket praktiska moment och ta ett relativt stort ansvar. Exempelvis får man assistera på operationerna och ta egna patienter inom primärvården. Och även om det är betydligt mer hierarkiskt mellan de olika vårdyrkena jämfört med Sverige så upplevde jag läkar-studentrelationen mycket lik den i Sverige. Ofta blir den mer personlig än vad den är i Sverige och det var inte ovanligt att man blev facebookvän med sina lärare, detta beror dock mer på kulturskillnader än skillnader i sjukhus/utbildningssystemen. 

Kunskapsmässigt så tyckte jag att den genomsnittliga nivån var högre i Chile både hos studenter och läkare vad gäller både praktisk och teoretisk kunskap. Det statliga sjukhussystemet var dock betydligt mer oeffektivt och omodernt än vad det är i Sverige och på grund av detta kanske det helt enkelt krävs läkare som har en större teoretisk och praktisk kunskapsbas. Läkarutbildning i Chile är 7 år och de chilenska studenterna spenderar betydligt mer tid i sjukhuset (många nattpass etc) än vad vi gör i Sverige, som utbytesstudent behövde jag dock aldrig gå mer än 8h-dagar (och oftast kortare än så). 

Sammanfattningsvis, så tycker jag att Chile är ett bra land för att göra kliniska placeringar. Jag har varit på Erasmusutbyte i både Italien och Österrike tidigare och de kliniska placeringarna där har varit betydligt mer teoretiska och mindre praktiska jämfört med i Sverige. Detta verkar dock inte vara sant för Chile. 

Vad som också är värt att nämna är att hur mycket du kommer få ut av dina kliniska placeringar är starkt beroende av dina spanskakunskaper. Vissa doktorer och studenter kan engelska men i det stora hela, och alltid med patienterna, så är det spanska som gäller. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
6 veckor kirurgi
Denna kurs var 100% praktisk och väldigt självständig i bemärkelsen att vi fick själva välja vilka operationer (främst allmänkirurgi) vi skulle gå på. Vi gick måndag-fredag varje vecka och vi började klockan 7:30 på morgonen. Varje morgon så skrev vi på en närvarolista och visade upp oss för våra ansvariga. Sedan var det kirurgiskt morgonmöte från 7:35- ca 8:15 där vi gick igenom dagens operationer och valde vilka vi skulle gå på. Sedan bytte vi om och gick till våra respektive operationer. Man fick i princip alltid vara med och assistera och de flesta kirurger var väldigt trevliga och gillade att lära ut. Vi hade turen att ha denna kurs när de chilenska studenterna var på semester så det kan ha varit anledningen till att vi fick så fria händer med att välja operationer. 

I allmänhet var jag mycket nöjd med denna placering och jag lärde mig mycket om allmänkirurgi, både teoretiskt och praktiskt. Något som jag saknade var att få träffa patienter pre- och postoperativt, endast ett fåtal gånger fick jag vara med att göra detta. 


4 veckor "rural medicine"
Denna placering gjorde jag ca en timme utanför Santiago och jag bodde då på en vårdcentral tillsammans med en annan chilensk student. Under kursen tog jag antingen patienter på vårdcentralen eller så åkte vi hem till patienter med en mini-van och gjorde konsultationer och behandlingar i patientens hus (för patienter som inte kunde ta sig till vårdcentralen). 

Detta var fyra väldigt lärorika veckor där man fick ta ett väldigt stort ansvar som student. Det är många patienter och väldigt begränsat med läkare. Många gånger var jag och den andra studenten de enda "läkarna" på vårdcentralen och tiden per patient var 15 minuter. Det finns många stora skillnader jämfört med Sverige. Bortsett från att allt är betydligt mer omodernt och oeffektivt så är en stor skillnad att patienterna oftast inte har någon utbildning över huvudtaget vilket innebär att de inte kan läsa eller skriva. En stor del av konsultationerna består av väldigt simpel utbildning angående matvanor, fysisk aktivitet etc. Många patienter har med sig en bekant som kan läsa och skriva, för att kunna förstå och sedan förmedla informationen till patienten i efterhand. 

Angående hembesöken så var en nämnvärd skillnad att det inte existerar någon dagligt hemtjänst som det gör i Sverige. Som läkare blir man därför ansvarig att göra en "familjestudie" och planera vilka familjemedlemmar och släktingar som kan hjälpa patienten med dess dagliga behov (äta, gå på toa, byta position i sängen, dagliga medicineringar och behandlingar, etc). 

Denna kurs var egentligen lite för krävande för mig, både på ett medicinsk plan och språkmässigt. Men jag är väldigt glad att jag gjorde den eftersom att jag lärde mig mycket och fick se och arbeta i ett sjukvårdssystem som är extremt annorlunda mot det i Sverige.  

Språk och kultur

Jag kom till Chile med relativt dåliga kunskaper i spanska (ca A2). Dock talar jag italienska på relativt hög nivå (C1) vilket förmodligen bidrog till att jag förbättrade min spanska relativt snabbt. Det är också värt att nämna att chilensk spanska är svår att förstå. Chilenarna själva säger att dom pratar väldigt dålig spanska och vi träffade flertalet utbytesstudenter från Spanien som sade att även de hade haft svårt att förstå den chilenska dialekten de första veckorna. Men, under kirurgiplaceringen (som jag hade mina sex första veckor) så var det inte några större problem. Kirurgerna anpassade sin spanska till mig som utbytesstudent och pratade långsammare och tydligare till mig. Utöver det så är i princip alla medicinska begrepp samma på svenska och spanska. Många kirurger kunde även engelska. Vi blev inte erbjudna några språkkurser. Rekommenderar Duolingo!

Om du gillar sydeuropeisk eller till och med har varit i Sydamerika och gillar den kulturen, så kommer du att gilla chilensk kultur. Personer är betydligt mer "öppna" än i Sverige, man pratar med varandra i bussen, tunnelbanan, hissen, där du köper ditt morgonkaffe, och i princip var som helst. Man får en känsla av att alla är på semester och inte tar något särskilt seriöst. Det blir ju oundvikligen lite av en "krock" när man kommer till en sådan kultur från Sverige som är rena motsatsen. Men personligen var det inget jag led av eller något som ställde till några problem. 

Fritid och sociala aktivteter

Den organisation som jag rekommenderar för sociala aktiviteter (fester) heter som sagt "MiercolesPo". Detta är för alla utbytesstudenter i hela Santiago och det är perfekt för att träffa människor av alla typer från hela världen. 

På campuset som vi var på fanns det ett väldigt bra och gratis gym. Rekommenderas starkt!

Rekommenderar även att gå ut i "Bellavista" och "Las Condes" samt att åka till "Valparaiso eller Vina del Mar" någon/några helger. 

Sammanfattning

Jag är väldigt glad att jag åkte på detta utbyte då jag har träffat många nya vänner, fått uppleva en fantastisk kultur och se ett väldigt vackert land. Jag har även lärt mig spanska och sett/erfarit ett sjukvårdssystem som är väldigt annorlunda mot det svenska. Enligt mig är det väldigt värdefullt att få se och lära sig om hur sjukvård fungerar på ett annat ställe, på det sättet kan man se nackdelar och fördelar jämfört med vad man är van vid, man kan identifiera vad det är som vi gör bra i Sverige och vad det är som vi kan göra bättre. Dessa observationer och lärdomar kommer jag självklart ta med mig och integrera i min framtida yrkesroll som läkare.