Reserapport - KI-student
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Fanny Nilsson
E-postadress: fanny.e.nilsson@gmail.com

Innan avresa

För att få utbyte vid NUS i Singapore måste man vara ute i GOD tid! Det är i alla fall vad de säger. Minst månader innan utbytet startar måste man skicka in sin ansökan. Det innebar att jag fick utbytet av Karolinska 2 veckor innan deadline till NUS. Det är en del dokument man ska fixa, uppvisa vaccinationsintyg på barnvaccinationerna, hepati B, uppvisa blodprovsresultat på att man inte har HIV och Hepatit C mfl. (Det sistnämnda lyder under smittskyddslagen och det kan man få gratis av en vårdgivare, jag gick till typ venhälsan). 

NUS är krångliga administrativt. De svarar på mejl men är otydliga. Men som man lärt sig efter några år på läkarlinjen så är det ofta admin som sätter käppar i hjulet, på plats på golvet går ofta saker att lösa. 

Man söker placeringar i deras specialla webbsystem och man blir ofta nekad. Bäst är att söka saker som inte är så populära, de radar upp vad på sin hemsida. 
Marina Bay

Ankomst och registrering

Jag kom i princip dagen innan och det funkade bra. Första dagen på Changi General Hospital fick jag ett skåp i vår Students lounge och en liten föreläsning om hygien. Pratade med lite adminpersoner och sekreterare, dagen efter fick jag träffa min handledare, en ST-läkare som jag följde. Alla är vänliga, hjälpsamma och mottagande. 

Ekonomi

Singapore är märkligt, för det är otroligt dyrt och samtidigt väldigt billigt. Boende kostade mig 8300 per månad, medan lunch ofta kostade 25-30 kronor. Alkohol är jättedyrt, mat är jättebilligt, i alla fall den man köper på food courts (som finns precis överallt). Tunnelbanenätverket täcker hela landet och är också billigt. Boende är den största posten.

Mitt tips för att hålla kostnaderna nere är att försöka fixa vaccinationsintygen på ett smart sätt. Jag behövde ta en del blodprov, uppvisa antikoppar och så, vilket kostade en del. Testa HIV och HepC gratis på typ venhälsan (mot smittskyddslagen att ta ut avgift). Fick ringa till mitt hemlandsting för att försöka få ut barnvaccinationerna, lyckligtvis hade mamma sparat en liten ifylld bok jag kunde kopiera och skicka in. 
Mat är billigt!

Boende

Det finns MYCKET bostäder. Singapore har någon slags boendekris nu och därför sägs det att det är billigare än tidigare, men det är fortfarande väldigt dyrt. Singaporianer bor i så kallade HDB:s, bostäder byggda för och vigda åt lokalbefolkningen. Västerlänningar (och mycket rika Singaporianer) bor i så kallade condominiums, som är lite lyxigare lägenheter, ofta med vakt/grind och ofta finns pool och gym i bottenplan. Lägenheterna är stora och man delar oftast med andra. Tips är att gå med i olika Facebooksidor, FindYourRoomInSG hittade jag mitt genom. Vet också att det finns seriösa  agenturer som hjälper för kortare boendeperioder (finns dock också många oklara märkliga agenter, akta dig för dem). Jag gick också med i Svenskar i Singapore, där aviserar grupper av svenskar som ska plugga utbytestermin ofta att de vill ha roomies till sina stora lägenheter.

Jag hittade ett gäng boendefasta musiker/konstnärer från olika länder som jag hyrde ett rum av för typ 8300 kr per månad. Jag hade ingen AC utan bara fläkt och det funkade fint för mig. Jag hade heller ingen pool, vilket i efterhand hade varit skönt. Public pools finns dock på många ställen och kostar typ 10 kr i inträde. Det var trevligt att bo med folk som kände staden som tog med mig till roliga ställen. Jag hade nog inte velat bo med svenskar, men tycker man att det känns tryggt finns massor med svenskar i stan. 

Studier allmänt

Man söker till placeringar på olika sjukhus, vilket innebär att man är på det stället och inte har någon vidare utbildning än så. Jag skulle vara på gastro i 2 månader, vilket ju är en väldigt lång tid. Min gulliga duktiga ST-läkare till handledare gjorde sitt bästa, men var enormt stressad av sitt arbete och hade haft svårt att ha mig efter henne i 2 månader. Lyckligtvis hittade jag inhemska studenter som jag började haka på. De läste sin grundkurs i internmedicin och hade massor med seminarier/bedside teaching och ronder på olika avdelningar. Det var väldigt lärorikt, alla läkare och studenter var supersnälla och lät mig hänga på tills jag i princip blev en del av deras lilla grupp. Mitt största tips är försök att haka på andra studenters undervisning! Om man frågar läkarna först - och eventuell adminpersonal sen (eller aldrig) - så löser det sig alltid. Jag gjorde misstaget att fråga admin först om jag fick vara lite på akuten, vilket gjorde att jag fick nej från dem, trots att läkarna på golvet sa ja, och fick därför inte vara där.

Man har en så kallad off-hands placering, vilket betyder att man bara får auskultera. Lite otydligt vad det egentligen betyder. Jag tänkte att man inte fick göra några procedurer, typ sätta nålar och sånt, men att man fick prata med patienterna och undersöka dem på icke-invasivt sätt (typ ta status).

Kunskapsnivån är väldigt hög i Singapore och de pluggar otroligt mycket. Jag kände mig sämst trots att jag var på sista året. Men jag lärde mig också väldigt mycket. Lärarna är ganska hårda mot eleverna och det är inte ovanligt att sucka och skälla för att man inte vet någonting. Dock besparades jag oftast från sådant då jag var den märkliga utlänningen som de inte ställde så mycket frågor till... Alla var dock snälla och utbildningsinriktade, i alla fall på mitt sjukhus (Changi General Hospital). Många talade om att tempot på Singapore General Hospital är mycket högre och att fokus där inte alls är lika mycket på utbildning. Så tipsar om att söka mitt sjukhus!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag hade en placering i gastro på Changi General Hospital i 8 veckor. Det innebar i princip att jag skulle hänga med min handledare i två månader på hennes ronder och gastroskopier. Lyckligtvis träffade jag Singaporianska studenter som jag hängde med på deras internmedicinkurs och fick därför massor med teoretisk undervisning på seminarier och bedside. Alla var helt ok med detta upplägg. Det var inte planen från början men blev bättre för både mig och min handledare. Så tips är att leta upp dem och haka på! Eftersom man har off hands-placering får man ändå inte göra så mycket själv, så då är de bäst att satsa på mer uppstyrd utbildning. Vi hade ingen examination.

Jag fick repetera mycket internmedicin vilket var väldigt bra. De hade mycket statusträningar, otroligt mer grundligt och detaljrikt än i Sverige, vilket var väldigt lärorikt. 

Jag läste Sexualmedicin som kvällskurs innan jag åkte för att få poängen att gå ihop. Mycket bra kurs, mycket roligt! Var därför ledig efter jul fram till examen. Toppen upplägg!

Språk och kultur

Folk pratar det som kallas Singlish, Singaporian English. Den kan vara svår att förstå då och då, ganska mycket beroende på hur stark personens accent är. Indiska singaporianer är lättast att förstå, kineser kan vara svåra ibland. På sjukhusen så händer det att gamla bara pratar sin mother tounge (tamil, malay, olika kinesiska dialekter) och då används någon i personalen som tolk. Läkare, sjuksköterskor, patienter - allas nationaliteter finns representerade överallt, vilket känns väldigt häftigt. De har en del specifika ord som man lär sig, och de har enormt många förkortningar när de pratar medicin. Bara fråga så förklarar de, och skrattar ofta när de själva kommer på att de bara talar i förkortningar (she took TCM and got AKI so now she's in ED = she took chinese traditional medicine and got acute kidney injury so now sh'es in the emergency department). 

Jag valde Singapore för att jag ville vara i ett land där jag förstår samtalet på kliniken. Det var ett bra val. All undervisning kunde jag ta till mig, och det var kul att prata med locals om deras kultur. 

Singapore är auktoritärt och samtidigt liberalt, repressivt och kapitalistiskt. Det är otroligt spännande att sätta sig in i styrelsesättet och politikernas vision om att skapa ett perfekt samhälle - på den invididuella frihetens bekostnad. Det är som ett stort superkapitalistiskt USA, fast med lagar som styr hur man ska leva. Homosexualitet är olagligt, man bor med sina föräldrar tills man gifter sig (det är i princip omöjligt att köpa en lägenhet som ogift), dödsstraff och piskrapp (!) finns. Men det är också väldigt tryggt, rikt och när man pratar med medborgarna trivs med sina liv och har sällan kritik mot regeringen. Även de intellektuella och insatta jag talade menar att varje system har sina för och nackdelar, att Singapore inskränker freedom of speech bidrar till ett lugnare samhälle vilket gagnar alla, menar man. Den här konversationen hade jag under utbytet med en överläkare:

- I want a benevolent dictator, like we have. The government has taken us where we are today, which is great.
- But there is no control mechanism in dictatorship, how do you know that the dictator will continue to be benevolent?
- There is no control mechanism in democracy either. Look at what's happened in USA - Trump.
- But there is a high risk.
- Yes, high risk, high gain. Where else in the world would you send your 7 year old to alone take the metro?
- What do you say about the UN and many other organisations criticising you for the lack of democracy?
- Those are western organisations with a western mindset. They don't fit with eastern values about family, collectivity and stability. We have another way of doing it. 

Inget av regeringens inskräkningar berörde mig. Man lever fritt och glatt, det finns barer och klubbar överallt och folk är ofta ute för att ha kul. Parker, natur, det finns massor med grejer att göra och hitta på. Många reser också till andra delar av sydostasien över helgerna. 

Såhär pratar man inte, men ord från massor olika språk har letat sig in vardagspratet.

Fritid och sociala aktivteter

Det finns inget som organiseras för en som utbytesstudent. Man får försöka hitta folk att ha kul med själv! Gå med i grupper på facebook är mitt bästa tips. Ta kontakt med de studenter du möter för att få hjälp och kontakt.
Sentosa Island

Sammanfattning

Singapore var roligt, lärorikt, ganska dyrt och väldigt trevligt. Staden är stor, bullrande, grön och enormt kulturrik. Det liknar ett asiatiskt USA med sin superkapitalism, sin friktionsfria multikulturalism och sina stora malls och motorvägar överallt. De är otroligt kunniga medicinskt och jag upplever att nivån på läkare såväl som elever ligger över oss i Sverige. Jag lärde mig väldigt mycket och hade det mycket trevligt. Detta till stor del tack vare att jag hakade på inhemska studenterna och deras undervisning, vilket inte var planen från början. Såklart att de där hemma lärde sig mer än mig, med sina superduper-SVK- akutkurser helt anpassade till vår svenska vård, men detta var lärorikt och spännande på att annat sätt. Största plus med Singapore är att alla pratar engelska och att man alltid hänger med i vad som händer på kliniken.