Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Illinois Chicago
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Jag tycker att utbytesprogram är en jättebra möjlighet att få komma iväg och få nya perspektiv men även att se länder/städer på ett sätt som man annars inte har möjlighet till. Jag har varit iväg på utbyten innan men då även för att göra praktik. Jag kände att jag den här gången ville ha lite mer möjlighet att bestämma upplägget själv och därför var det perfekt att åka under examensarbetet som är väldigt självständigt. Jag var även väldigt nyfiken på förlossningsvården och attityder kring kvinnosjukvård i USA. Därför blev jag jätteglad när University of Illinois i Chicago presenterades som alternativ. Det var dock lite oklart när vi ansökte hur upplägget skulle vara, hur lång tid utbytet var och vad som skulle ingå. 

 När vi blivit nominerade från KI tog vi själva kontakt med de ansvariga i Chicago. Det passade enligt dem bäst om vi kunde åka till början av deras termin vilket var ca. 2,5 månader efter att vi blev nominerade av KI. Deras internationella handläggare var väldigt strukturerad och skickade all information om vad vi behövde fixa. Vi fick även bestämma själva hur länge vi ville vara där, vilka kurser vi ville vara med på och vad för typ av studiebesök vi ville göra. De tipsade oss om vad de trodde kunde passa. Om vårt utbyte var högst 5 veckor och högst 20 timmar per vecka så räckte det att vi ansökte om ett Visa Waiver business. Då vi inte hade så lång tid på oss att hinna få ett annat visum så bestämde vi oss för 5 veckor.

Innan vi åkte var vi tvungna att få ett formulär påskrivet kring olika vaccinationer/immuniseringar tex. barnvaccinationerna, påfyllning av stelkramp och vattkoppor. Jag gick till Cityakuten där de kunde hjälpa mig med alla de provsvaren på en gång. Universitetet i Chicago krävde även att vi skulle ha med ett polisutdrag. Dessa saker samt regler för visum verkar dock ändras men det kan ta lite tid att fixa  så det är bra att vara ute i god tid.


Ankomst och registrering

Vi kom till Chicago 4 fyra dagar innan kursstart men det skulle ha gått lika bra att komma dagen innan. Vi blev upphämtade på flygplatsen av vår mentor i Chicago. Vi fick ett schema för första veckan med introduktion, rundtur, hjälp med fotografering och passerkort. Vi fick även egna kontor där vi kunde sitta med uppsatsen. Allting var väldigt bra uppstyrt! Vi fick även hjälp att boka in tid för drogtest som skulle göras innan studiebesök på sjukhus/kliniker. Sedan satt vi första veckan och bestämde med vår mentor hur vårt schema för kommande veckor skulle se ut. 

Ekonomi

Det var lite kostnader i samband med Vaccinationer, polisintyg, visum och drogtest, totalt ca. 2000 kronor. Kostnadsläget i Chicago var i stort sett som i Stockholm. Vi tyckte det fungerade jättebra med kommunaltrafik vilket kostade ca. 800 kronor för en månad men uber var också väldigt billigt och ibland smidigare. Det fanns möjlighet att ta med matlåda och värma på universitetet men det fanns även bra lunchrestauranger nära.
Vi fick pengar från INK samt från stipendier på barnmorskeprogrammets programsida.

Boende

Vi fick olika alternativ av handläggaren i Chicago om boende på universitetet men vi hittade både billigare och bättre boenden på Airbnb så vi hyrde en lägenhet själva vilket fungerade jättebra! Det fanns mycket bra alternativ och då det fanns bra kommunikationer till universitetet och sjukhuset så går det att bo i många områden. Vi fick dock tips om att inte bo söder om universitetet.

Studier allmänt

Vi var lite oroliga innan vi åkte om vi skulle hinna med att skriva uppsatsen med alla studiebesök och kurser men det var inga problem! Vi var med på föreläsningar en dag i veckan med barnmorskestudenter och var även med på olika gästföreläsningar som anordnades. Rekommenderar det då vi fick lära känna andra barnmorskestudenter/barnmorskor och fick ta del av spännande föreläsningar. Vi var även en dag i veckan på studiebesök vilket också var väldigt bra! Vi fick dock bara observera pga bestämmelserna enligt vårt visum och vi tog inga akademiska poäng. Barnmorskor i USA har längre utbildning och mer befogenheter än vi och de har även väldigt olika typer av vård att erbjuda även om mycket är styrt av ekonomi. Dock finns det olika utbildningar för att bli barnmorska och utbildningssystemet är mycket mer individuellt och invecklat än i Sverige.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI
Examensarbete. Vi var iväg de första 5 veckorna av kursen för examensarbete så när vi kom hem hade vi fortfarande 3 veckor att göra klart uppsatsen. Vi missade därför ingenting hemma. Vi fick mycket hjälp av lärarna i Chicago med utformningen av uppsatsen och hade även kontakt med vår handledare i Sverige. Vi skulle få ett ämne att skriva om från Chicago, detta tog dock ett tag och syftet med vår uppsats/våra mål var inte helt förmedlade så detta blev lite rörigt. Så ett tips är att börja planera det med lärarna i Chicago tidigt.

Språk och kultur

Språket var inga problem och inte heller några speciella kulturkrockar. Det var mer att vi slogs av hur oerhört snälla och hjälpsamma folk var!

Fritid och sociala aktivteter

Vi fick kontakt med andra studenter under lektionerna som vi var med på. Vi träffade då de barnmorskestudenter som senare skulle åka till KI på utbyte och de som varit iväg tidigare vilket var jättebra! Alla vi träffade var väldigt gästvänliga och lätta att få kontakt med. Vi delade även kontor med andra utbytesstudenter och deltog i olika events som anordnades för oss av universitetet och fick byta erfarenheter och tips med andra utbytesstudenter.
Studentkortet vi fick gjorde att det är gratis att gå in på många museum i staden och det finns mycket andra roliga saker att göra i staden. Det finns mycket bra sport, teater och restauranger!

Sammanfattning

Jag är jättnöjd med utbytet och är så glad att jag fick möjlighet att åka! Fem veckor var en perfekt tid att vara borta. Vi hann med allt vi skulle och fick uppleva väldigt mycket!