Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Yihang Liu
E-postadress: yihang.l@gmail.com

Innan avresa

Jag har innan detta utbyte varit i fantastiska Melbourne två gånger, så när jag fick möjligheten att bo och studera där under en längre tid kunde jag inte tacka nej. Jag hade inte läst på om själva universitet så mycket, utan det var mest landet och staden som lockade.

Informationen jag fick från KI var rak, tydlig och snabb. Alla problem jag stötte på löstes smidigt med den internationella handläggaren på båda universitet. Det gäller dock att vara ute i god tid för dokumenten som krävs kan ta en del tid att plocka ihop.

Bestämmer man sig för att åka till Australien får man vara beredd på att fixa ihop en rad dokument som vaccinationer, lungröntgen, visumansökningar etc. Dessa kostar i runda slängor 10000 sek tillsammans och tar lite tid att samla ihop så börja i god tid! 

Ankomst och registrering

Jag och min vän kom några dagar innan själva utbytet började vilket kändes lagom. Då hann vi fixa de sista intygen/korten som man endast kunde få när man väl var på plats.

Vi började samtidigt som de lokala studenterna och fick då en kort genomgång om logistiken på sjukhuset, hur de olika rotationerna kunde se ut och lite allmän info. Efter det fick alla träna på att tvätta och skrubba sig samt sätta infart på en plastarm. Om man lyckades med detta fick man ett litet klistermärke och man var då behörig att sätta infarter på patienter under placeringen. Misslyckades man fick man göra detta igen vid ett senare tillfälle. När alla genomgångar och papper var ifyllda började placeringarna samma dag. På sjukhuset The Alfred fanns handläggare vi pratat med över mail och hon var mycket hjälpsam och var snabb på att svara så alla frågor vi hade löstes snabbt och smidigt. 

Ekonomi

Levnadskostnaden i Melbourne är ganska lik den i Sverige. Det dyraste utgiften vi hade var hyra. De andra obligatoriska avgifterna är: läkarundersökningen inför visumansökan som tillsammans med lungröntgen kostar 4.5k, samt själva visumansökan för 5k till. Vaccinationerna tillsammans med intygen kostade runt 1.5k. 

Sök gärna stipendium, finns en lista från den internationella handläggaren från KI som man kan beta igenom. Under placeringarna på sjukhuset hade vi ibland med oss mat som vi lagat själv, det blir naturligtvis billigare då. Det finns flertalet restauranger på sjukhuset som serverade ok mat till ungefär samma pris som vi har hemma i Sverige. Många av läkarna åt där. Ute på stan var nog restaurangerna generellt sätt lite billigare än i Sverige. På många stället fanns "dagens deal" vilket ofta var mycket prisvärt. Alkoholen var betydligt billigare.

Boende

Vi bodde i en lägenhet på ca 45m2 i St Kilda som vi hittade på Airbnb. Vi fick lite olika tips om sidor där man kunde hitta kollektiv och dela rum med andra men kände att det var värt att betala lite mer för att få en egen lya. Några av tipsen vi fick var facebookgrupperna "svenskar i Melbourne", "Melbourne house, rooms and rentals" och hemsidan www.gumtree.com. Vi bodde ca 10 min promenad från stranden och nära många trevliga gator som Fitzroy street, Acland street och Balaclava. Kan verkligen rekommendera St Kilda om man gör sina placeringar på The Alfred. Ligger ca 25 min promenad ifrån. Min första placering var på Sandringham Hospital som ligger i Sandringham, Då tog jag pendeltåget ut för att sedan promenera till sjukhuset, det tog ungefär 45 minuter dörr till dörr. Förutom att boendet var väldigt dyrt har jag inget att klaga på.

Studier allmänt

Själv tycker jag att utbildningssystemet var väldigt likt det vi har i Sverige, det blir lite vad man gör det till. En av mina placeringar var på ett mindre sjukhus, där var tempot lite lugnare. Då kunde man ofta gå lite tidigare för att njuta av dagen. På The Alfred var tempot mycket högre. Under min längre placering där började vi ronden mellan 06.00-06.45 varje dag. Sedan var man på operation, avdelningen eller mottagning hela dagen. Slutade allt mellan sen eftermiddag till kväll. Gruppen där var väldigt tight och man lagkänslan var mycket stark, man blev snabbt en i gänget och då kändes det inte jobbigt att stanna extra. Som utbytesstudent var kraven lägre än de man hade som inhemsk student, man var friare att göra det man själv tyckte var roligt och intressant. Jag personligen gillar operation så jag hängde mest på op vilket var helt accepterat.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag åkte på utebyte sista termin på läkarprogrammet. Kursen blev då SVK och gick under 12 veckor. Då denna ej fick plats under höstterminen var jag ledig när mina andra kursare hade SVK, för att sedan åka under vårterminen terminen efter, alltså efter jag tagit examen. Jag var borta sammanlagt under 12 veckor. De 4 första veckorna placerades jag på allmänkirurgen, de resterande 8 veckorna på plastikkirurgen. Under utbytet fanns det vissa dagar under veckan det var föreläsningar och seminarier. Det förekom inga examinationer. Det som var bra under utbytet tyckte jag var chansen att få se ett annat lands sjukvård och hur deras system fungerar. Det fanns många likheter mellan systemet i Australien och det vi har i Sverige, men också många skillnader. 

Språk och kultur

Utbytet skedde på engelska. Det fanns ej några språkkurser. Kulturellt tycker jag att australienare upplevdes öppnare än svenskar. De bjöd ofta med oss på aktiviteter efter jobbet och man kände sig snabbt som en i gänget. 

Fritid och sociala aktivteter

Under mitt utbyte fanns samtidigt 4-5 andra utbytesstudenter från andra länder. Man var dock placerade på olika sjukhus så vi träffades inte så mycket. På placeringarna gick jag oftast själv, ibland fanns andra läkarstudenter med men de var oftast bara där enstaka dagar. Som stad tycker jag Melbourne är helt fantastisk. Finns en härlig blandning av allt från mat, sport, kultur och natur. Vi fick chansen att resa ganska mycket under helger och annat, bland annat hann vi med en kort rest till Tazmanien vilket var helt underbart. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis tycker jag att utbytet till Melbourne var en av höjdpunkterna under min tid på KI. Jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och rest mycket så att avsluta studierna med ett utbyte passade mig perfekt. Jag fick även chansen att uppleva två placeringar jag inte tidigare haft vilket både var lärorikt och roligt. Tidigare hade jag gått allmänkirurgen på Huddinge sjukhus men där endast sett högspecifik allmänkirurgi som whipple-operationer och avancerad levercancerkirurgi. I Australien fick jag se min första appendektomi bland annat. Jag är även mycket glad att jag fick se plastikkirurgen. Efter min tid där har min syn på det ändrats helt. Innan har jag tänkt mest att det är kosmetisk kirurgi, men det jag upplevde i Melbourne var något helt annat. Där gjordes allt från rekonstruktiv kirurgi efter trauma till hudcancer och kirurgi efter brännskador. Jag har alltid varit intresserad av kirurgi och efter detta utbyte att plastikkirurgi kan vara något för mig i framtiden. Hade jag inte åkt på detta utbyte hade jag aldrig fått uppleva det. Jag tycker att om man har chansen att åka, och är intresserad skall man absolut göra det.