Reserapport - KI-student
Lärosäte: La Trobe University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18

Innan avresa

Vilka motiv hade du till att söka utbyte?
Jag sökte utbytesstudier då jag var intresserad över hur barnmorskeyrkets kliniska funktion kan skilja sig mellan olika länder. 

Varför valde du att åka till just detta universitet/land?
Jag gjorde en sen anmälan eftersom jag som höggravid inte kunde söka under ursprungliga ansökningstiden, vilket medförde att jag endast hade 2 länder att välja mellan. Eftersom jag valde att resa med hela min familj, inklusive bebis och flera barn med skolplikt, så valde jag land som lättast skulle fungera utifrån vår familjesituation och vad barnens skolor kunde godkänna vad gäller frånvaro, därför valde jag 5 veckor i Australien över 12 veckor i Malawi.

Hur upplevde du informationen om möjligheten till utbytesstudierna, både från KI och från partneruniversitetet?
Jag upplevde att KI informerade bra redan i termin 1 om möjlighet till utbytesstudier. Från partneruniversitetet La Trobe University fick jag snabb återkoppling efter att jag bllivit nominerad av KI (efter ansökan följt av intervju på KI) om att jag blivit antagen för utbyte. 

Finns det något särskilt man bör tänka på, t ex särskilda vaccinationer eller intyg?
När man fått mejl från La Trobe University om att man är antagen så får man mejl från den studentansvariga om vilka dokument man måste ordna med inför avresa. Jag gjorde en sen ansökan om utbytesstudier och han med god marginal att ordna med allt. Jag ansökte i November, hade allt ordnat vid årskiftet och åkte i slutet av mars. Jag rekommenderar att göra vaccinationer efter årsskiftet eftersom AUS önskar att de är utfärdade/intygade samma år som utbytet är. 

Man måste scanna in och mejla alla dokument. T ex. ville de se mina barnvaccinationer vilket innebär att man måste kontakta stadsarkivet i den stad man föddes i/gick på BVC (googla din födelseort/där du gick på BVC + journal) för att få journal hemskickad, det gick jättesmidigt. De vaccinationer/tester jag gjorde, gjorde jag på Svea Vaccin i Stockholms city eftersom de där kan ta blodproverna som önskar för att se immunitet samt att läkare skriver på papprena, gick smidigt.

Polisutdragsregister beställs online, skrivs under, scannas in och mejlas med allt annat (du ska alltså öppna kuvertet). 

Man behöver uppdaterat HLR-intyg så arbetar du/har tidigare arbetsplats på sjukhus och kan få göra kurs/få intyg så kolla det, själv hade jag turen att jag under min MHV VFU kunde gå med barnmorskorna när de hade sin årliga HLR just under min tid där och det räckte även fast det var vanlig basal HLR (utan deff). KI bistår inte med denna tjänst.

Visum behövs för inträde i AUS men behövs inte mejlas till universitetet. Det går också smidigt att ansöka online om e-visum, gratis, på denna sida:
https://online.immi.gov.au/lusc/login

Jag rekommenderar också att skriva ut alla dokument och ha med. Visum måste visas när man kommer till AUS. 

När det närmar sig utbytet kommer AK:orna mejla med information, schema osv. Det finns också länk till en sida med "hygien test" som man måste göra och få godkänt på för att kunna mejla certifikat till dem inför VFU.

Ankomst och registrering

Hur lång tid innan kursstart bör man vara på plats? 
Jag rekommenderar iallafall 4 dagar. Detta för att hinna ställa om dygn (Melbourne är 8h före oss), aklimatisera sig, hitta, handla osv. Detta är också beroende på sin flygresa, t ex. åkte vi kvällsflyg från Sverige till AUS, hade kort mellanlandning och anlände i AUS på morgonen. Tror detta är ultimat då vi direkt vände dygnet och upplevde väldigt lite jetlag. Så reste vi också hem. Flög kvällsflyg, kort mellanlandning och anlände i Sverige mitt på dagen = hålla sig vaken till kvällen och sedan har man vänt tillbaka dygnet omgående. 

Vi bokade flygbiljetter 3mån innan avresa, ju tidigare desto bättre. Flygbolag finns det oändligt av och vi använde oss av söktjänst omfattande otaliga flygbolag för att hitta billigaste och bästa resa. För oss blev det via travellink och Qatar Airways som båda resor mellanlandade i Doha (Qatar) i 2-3h. Toppen!

Erbjöds det någon introduktionskurs? 
Det hölls en introduktionsdag på sjukhuset som första dag som varade 8-16.30. Detta var toppen då vi fick presentera oss för varandra, man visades runt på detta stora sjukhus, fick träffa AK:orna, träffa de studenter man går med samtidigt (det var 7 från AUS + jag) och vi fick hygien/infektions föreläsning, gå igenom/repetera lite förlossningsfysiologi/CTG annat matnyttigt inför VFU tillsammans. Vi gick igenom förlossningsrum, fick tips om förhållningssätt som student, träna neo HLR bland annat.

Fanns det någon fadderorganisation? 
Studentstödet upplevde jag som bättre än något jag upplevt i Sverige. AK:orna är några i en grupp som cirkulerar för att kunna bistå oss, stötta osv. De håller nästintill dagligen "debrief" kl 14.30-15.30 (så man fick/kunde vara med oavsett dag/kvällspass) som kunde vara allt från att berätta om sin dag, gå igenom nåt som hänt, känslor, CTG-tolkning, blanda infusioner (studenterna där går ssk-utbildning parallellt med bm) till att vi även möttes en eftermiddag och hade avslappningsövningar liggandes på golvet av sjukhuskyrkan (hälften av oss somnade under denna övning). Dessa AK:or brinner verkligen för studenternas mående och utveckling!

Ekonomi

Hur upplevde du kostnadsläget? 
Eftersom vi åkte 10 personer varav 8 barn mellan 0-16 år ålder så åt vi inte på restaurant en enda gång, något vi upplevde som vanligt förekommande att många gör i AUS. Vi handlade och lagade mat hemma. De små lokala butikerna har sämre utbud och är betydligt dyrare. Jag rekommenderar följande kedjor som finns överallt:

- Aldi
- Coles
- Woolworths

Min upplevelse var att mat på affären var likvärdig den i Sverige i pris. Däremot smakade det mesta annorlunda så det upplevde vi som negativt utmanande då vi resta med så många barn. Gillar man, som jag, godis (t ex. lösviktsgodis) så kommer du få lära dig leva utan det, existerar knappt. All choklad smakar väldigt olikt t ex. marabou hemma. 

När det gäller kommunal transport i staden så använder de sig av spårvagnar som kallas "tram". Inom citykärnan är det gratis att åka den men jag rekommenderar att skaffa kortet som man köper (likt vårat SL Access-kort) som man laddar på med pengar så man kan åka utanför gratis-zonen, åka på alla bussar och tåg. Detta rekommenderar jag eftersom vi varvade mina studier med turistaktiviteter. Kortet man använder sig av kallas "Myki" som man laddar på (= kallas i AUS "top up"), se på denna sida hur det fungerar:
https://www.ptv.vic.gov.au/tickets/myki/how-to-use-myki/

Var det några obligatoriska avgifter i samband med utbytet, t ex kåravgift eller vaccinationskostnader?
Vaccinationskostnader inför utbytet beroende på 1) vilka du behöver (hep A+B, influensa, de vill se TBC-immunitet) samt 2) priser kanske skiljer sig mellan vaccinationsföretag. För mig kostade det ca 2500kr för influesvaccination, blodprov för att se antikroppar mot hep A+B, TBC-testning och påfyllnad av polio tror jag det var, som allt sedan intygades av läkare på det papper som mejlades till mig av läraren i AUS.

På plats måste man lägga 30 AUD på orienteringsdagen för att få nyckelkedja med bricka till dörrar, klocka, små lathundar (för t ex. CTG-tolkning, ankomstanteckning etc).

Boende

Hur ordnades bostad? 
Vi hyrde boende via https://www.airbnb.se/ . Detta är utan tvekan det billigaste sättet att hitta billigast möjliga boende och det finns gott om utbud. Jag jämförde priser i 1 månad mot motel/hostel/hotell och hittade ingeting som blev billigare än att vi hyrde ett hus av an privatperson.

Hur var boendestandard och kostnad? 
Vi betalade ca 50 000kr för ett 3våningshus för 10 personer för hela perioden. Föregående studenter som inte reste med familjer betalade ca 10 000kr vardera för sin period (de hyrde lägenhet).

Fanns det närhet till campus/sjukhus? 
Jag rekommenderar starkt att bo gångavstånd till sjukhuset. Dels för att slippa åka kommunalt, dels för att det är billigt att gå och dels för att man är trött som ett barn (enligt min upplevelse) av VFU överhuvudtaget, inte minst i ett annat land. Vi bodde ca 2km från sjukhuset och det tog ca 15-25min för mig att gå enkel väg. Vi använde google map för att se områden, jämföra sträckor etc. innan vi bokade boende. 

Här är hemsidan till sjukhuset så ni kan se adress etc:
https://www.thewomens.org.au/
The Royal Women's Hospital
20 Flemington Rd, Parkville VIC 3052, Australia

Studier allmänt

Beskriv studierna allmänt, t ex utbildningssystem, lärarrelationer och ev patientkontakter samt relationen mellan teori och praktik. 
De studenter jag gick med läser 4år och då till sjuksköterska och barnmorska parallellt. För en del var det första praktiken på förlossning medan det för andra var andra praktiken. Samtliga skulle på SSK-praktik efter vår tid jag var där. De hade som oss teori blandat med praktik, och precis som de flesta av oss, så ogillas det. Det tas fokus från att tillämpa teori i praktik på kort tid när man måste göra massa uppgifter, särskilt eftersom det inte alltid var uppgifter relaterade till det man gör i praktik.

Jämför med dina studier vid KI och reflektera över likheter och skillnader mellan utbildningssystemen. 
Eftervården hade dessa studenter sitt andra år, alltså långt innan förlossningspraktik. De har heller ingen gyn-praktik och deras motsvarighet till MHV var tydligen 2 veckor i jämförelse med våra 7 veckor. De ska fysiskt bistå 20 födslar (dvs. de var tvugna att ha händerna på barnets huvud + handledarens händer utanpå) för att blir färdiga BM och alla hade tjocka pärmar med kapitel över varje kursmål där varje ruta skulle bockas i under passen av den handledare de gick med, saknas något av detta under denna omgång praktik så måste de komma tillbaka månader senare för att se till att få det gjort. De ska också få ihop referens för deras kompetens vilket gjordes genom att man t ex. vid en förlossning/utdrivningsskede sökte efter AKA på personsökare via datorn på rummet för att hen då skulle komma som åskådare/hjälp och assistera/bedöma ens insats. Efter varje pass var handledare tvungen att skriva på deras timmar och vad de gjort. På detta sjukhus byter man handledare varenda pass. Det klarar man men mitt tycke är att det är negativt.

Som utbytesstudent är kraven "inte lika höga" som om du hade varit på din egen praktik i Sverige. Det är ett annat land, annan organisation, språk osv. Det tyckte jag var skönt. Generellt träffade jag bara "bra studentbarnmorskor" = som erbjöd en göra saker osv men självklart får man ta eget ansvar för att själv tala om när man kan/vill göra vad. För min del blev det ett par pass av att lära sig hitta och se rutiner och utföra "punktinsatser" för att successivt kunna göra mer på eget initiativ, flera saker etc. De beskriver själva att det på detta sjukhus är "90% nursery and 10% midwifery" av anledningen att de har över 8500 födslar/år, har enormt upptagningsområde och 51% är komplicerade graviditeter/förlossningar. De har "non walking epidural", det är oerhört vanligt med intrumentell förlossning (tång och sugklocka) samt kejsarsnitt. Det var överväldigande. På denna förlossning tar de emot kvinnor från vecka 18  så samma pass kunde det finnas nån som hade vattenförlossning, nån med IUFD, och nån som kommer in för blödning i vecka 21. Stor variation. 

Vi hade på orienteringsdagen en föreläsning av BM om vikten av handhygien osv. Samtidigt har sjukhuset heltäckningsmattor överallt. Personalen här arbetar i egna köpta kläder som man går i till och från jobbet. De tvättar de med sin vanliga tvätt. Jag rekommenderar att, som jag, köpa med arbetskläder från Sverige enligt deras klädkod som du sedan kan kasta, och tvätta ensamma på 95 grader. Man får La Trobe University skjorta från läraren som kommer finnas när ni kommer (mejla om detta) men köp skor och svarta byxor. De flesta jobbade i svarta långa leggings eller jeans eller strumpbyxa + svart kjol. Inte scrubs! (används bara på OP). De använder istället midjeväskor som de har allt de behöver i. De får också ha på sig smycken om de är släta (vilket inga va som jag såg), de flesta har långa ärmar och det är vanligt med långt, utsläppt hår samt nagellack/lösnaglar. De använder inte förkläden någonsin men förespråkar att ha skyddsglasögon vid födsel.

Det jobbar endast BM och läkare på denna förlossning och eftervård. I AUS har BM samma funktion som USK i Sverige så BM har hand om att kontrollera rummen (barnbordet som de har på alla rum, material osv) och fylla på vid behov samt bistå läkare vid t ex. EDA (då tvättar t ex. BM ryggen osv) och Laktat. När det gäller läkemedel som ges ingenting till någon utan att 2 BM står och blandar tillsammans samt går in till patient tillsammans och ger/dubbelkkollar (gäller allt IV bland annat). De dokumenterar väldigt mycket i pappersjournaler, men sedan ska det också in på datorn. 

BM i AUS måste genomgå utbildningar efter att ha arbetat ett tag för att få sätta infart, skalpelektrod, amniotomera, suturera och det är för det mesta läkare som gör VU är min upplevelse. Jag fick 6 födslar på 11 förlossningspass, 2 sectio, 1 tång, 1 sugklocka och 2 normala, vaginala förlossningar. Jag utförde 3 VU, desto fler YP och i AUS palperar man kontraktionsstatus 1ggr/halvtimmen i 10 min = man är mycket på förlossningsrummen. Eftersom många är komplicerade och de inte har vår EDA så är det mycket med regelbundna och täta kontroller av vitalparametrar. Jag satte 5 KAD och tog ut ett par, alla med EDA där har KAD. De är noga med att göra miljön så behaglig som möjligt så det är ofta mörkt på rummet och så. Annat annorlunda än för oss är att när det larmar för akuta situationer så hör man i högtalare i korridor från alla rum, t ex. "code green, room XX" vilket står för omedelbart snitt eller t ex. code blue för neonatal akutsituation och code yellow för interna problem som t ex datahaveri.

När det gäller eftervården så gjorde jag några pass på avdelning, ett pass på amningsmottagning där två går runt på avdelningar som lactational consultant och hjälper nyblivna mammor med amning medan två andra hade mottagning vilka då var besök från ammande upp till 12 veckor efter förlossningen. Vissa kom tillbaka flera gånger och vissa kom bara nån enstaka gång. Superbra utformat tyckte jag. Sen valde jag att lägga extra pass på det AUS har som vi inte har, nämligen Postnatal Care In The Home vilket allstå innebär att BM åker hem till föräldrarna dagen efter de åkte hem från sjukhuset och upp tom 10 gånger beroende på behov. Då vägs barn, man tar PKU, kollar för gulsot och man ger amningsstöd osv i deras egen hemmiljö, fantastiskt tyckte jag som trivs att jobba utanför sjukhus sedan tidigare. Sedan följs barnet av Materrnal and Child care upp tom 4-5års ålder som är vår BVC men de är utbildade BM + sedan vidareutbildning för att få jobba med. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI
Kontakta (mejla) kursansvarig efter start av termin 3 och gör upp en plan för vad som ska examineras innan avresa och vad som ska göras efter hemkomst. Jag valde att göra praktisk examination av skulderdystoci, sätesförlossning, sugklocka samt CTG-tenta INNAN avresa vilket var jätteskönt, men stressigt att behöva plugga till under sluttampen av uppsatskursen. När jag kom hem hade jag en del skrivuppgifter (som jag påbörjade i AUS) att färdigställa och skicka in, ersättningsuppgift för missade seminarium, tentamen i komplicerad obstetrik och praktisk examination i suturering att göra. Jag skulle rekommendera att göra alla praktiska examinationer INNAN avresa, att skriva alla skrivuppgifter under utbytet och endast ha tentamen komplicerad obstetrik och PEC Eftervård att göra efter hemkomst i kombination med sista veckorna VFU innan examen.

Kurs och kurskod vi har på KI under termin 3 när utbytet är 7,5 av de totala 15hp:

Kurskod
2BM012
Kursens benämning
Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa 3, 15hp

Språk och kultur

Hur gick det att följa med i undervisningen på det främmande språket? 
Det gick jättebra. De är måna om att utbytesstudenter ska förstå och vara delaktiga. Man får bjuda på sig själv ibland och kunna säga om man inte förstår vissa ord eller om man själv inte hittar nåt ord man vill uttrycka. Det jobbigaste för mig med att prata engelska hela dagarna var nästan efter passen då jag särskilt i början kunde vara helt slut av kombinationen lång resa, prata annat språk dagarna i ända och alla intryck.

Erbjöds språkkurser? 
Nej. Jag valde att köpa ett par engelska barnmorskeböcker via adlibris för att kunna bekanta mig med terminologi. Läsa under flyget kanske? Dessa två rekommenderar jag, billiga, lätta att sprita av vb och i minifickformat:

https://www.adlibris.com/se/bok/labour-midwifery-skills-9780273763369
https://www.adlibris.com/se/bok/postnatal-and-neonatal-midwifery-skills-9780273763345

Hur upplevde du den nya kulturen? 
Ganska snabbt reagerade jag på hur otroligt trevliga och artiga folk i allmänhet är i AUS. Du kommer att få vänja dig vid att säga väldigt många "thank you" om dagen. Svårt at förklara men även våra yngre barn reagerade på artigheten jämfört med Sverige, även om vi inte är otrevliga. Vanligen användes hälsningsfrasen "hi, how are you" som vårat "Hej" = ska alltså inte besvaras med mer än "Fine thank you, how are you" tillbaka. 

Fritid och sociala aktivteter

Arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenter? 
Nej.

Fanns möjligheter till idrott och rekreation? 
Mig veterligen fanns ej t ex. gym att tillgå. Vi som tränat på gym i åratal skaffade lokalt gymkort i närheten av där vi bodde. I övrigt ligger sjukhuset centralt så det går att promenera/jogga runt vackra Carlton Gardens i närheten om man vill. 

Var det lätt att få kontakt med andra studenter? 
Man sågs på passen typ i lunchrummet och vid "debriefs" mellan 14.30-15.30 de flesta vardagarna, det var trevligt. Hade i övrigt ingen kontakt med de andra studenterna.

Berätta gärna om staden, universitetet och studentlivet och ge tips på användbara länkar.
Jag rekommenderar att göra turistande mellan passen. Jag använde mig av följande sida för att hitta billiga "deals" för vissa aktiviteter:

https://www.groupon.com.au/

Billiga och nära aktiviteter via den länken var t ex: hop on- hop off bussturer, Eureka Tower och The Melbourne Star.  Dessa tre möjliggör vackra bilder från hög höjd, se det mesta på kort tid och är tidsvärt.

Andra aktiviteter förutsätter dock att man har bil, vilket vi hyrde i ett par omgångar. OBS! Detta kräver att du har skaffat internationellt körtkort, vilket kostar ca 300kr, gick jättesmidigt och fort på denna sida:
https://www.motormannen.se/resa-med-bil/internationellt-koerkort/


För att hyra bil billigare än t ex. via hyrbilsfirma så rekommenderar jag att hyra från privatperson, det var supersmidigt och vi kunde söka upp en ledig bil precis där vi bodde. Behövde inte ens träffa en fysisk person utan bilnyckeln låg i kodlås-box vid bilen. 
https://www.carnextdoor.com.au/

Sammanfattning

Hur tror du att din utbytesstudieperiod kommer att påverka dig och dina studier vid KI? 
Mina utbytesstudier påverkar mina studier på KI genom att jag var förutseende och planerade för att fördela alla studieuppgifter, tentor och examinationer så att det inte skulle bli för mycket/jobbigt varken innan, under eller efter. 

Tror du att dina erfarenheter från utbytesperioden kommer att påverka din kommande yrkesroll? 
Jag hade en ganska god bild av mig själv som framtida barnmorska innan jag åkte, och den stärktes genom mina utbytesstudier. Jag förstår mer nu hur mycket vi värnar om BM-kompetensen här än i andra länder där yrket inte har samma "status" och man inte får utföra lika mycket som vi. Jag uppskattade att komma tillbaka och få göra så mycket som vi får redan som studenter här, och i AUS är de avundsjuka över det =)

Sammanfatta din utbytesperiod utomlands.
Jag blev väldigt överväldigad av min tid i AUS när det gäller att föda barn, det kändes deppigt att så få kan/får föda som de vill/borde kunna och det blev väldigt konfronterande. Det tror jag är bra om man är beredd på. Däremot är det förståeligt till viss del att det blir så när man är på det största högrisksjukhuset i staten så efter reflektion över detta så kändes det ok. Jag ångrar inte mitt utbyte, känner att det är en fördel att det stärkt mig i hur jag vill jobba som BM och vad jag kan bli bättre på.