Reserapport - KI-student
Sydney Zoo, helt ok. Mycket folk!
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Martin Balsvik
E-postadress: martin.balsvik@gmail.com

Innan avresa

Som många andra var en av huvudanledningarna till att jag valde att gå läkarprogrammet vid just KI de goda utbytesmöjligheterna. Då jag både hade utbildning och jobb vid sidan av programmet fram till T10 så var utbyte under ”vanliga” terminer inte aktuellt riktigt så jag hade siktet inställt på utbyte T11 nästan från starten. Att se andra länder och kulturer ”live”, inte som turist, har alltid varit något jag värderat högt och därför kändes det självklart att åka på utbyte. Jag valde att söka tillsammans med min flickvän vilket vi gjorde genom att skriva ”Kommer endast acceptera plats om tillsammans med ”, finns säkert andra sätt att ansöka tillsammans med det funkade för oss! 


Sydney var mitt andraval, mitt förstahandsval var Chicago. Jag är obeskrivligt lycklig över att jag fick Sydney och inte Chicago. Sydney var högprioriterat på grund av engelsktalande patienter, värmen och att jag redan jobbat i Hong Kong (vilket annars troligtvis varit förstaval). Inget ont om de som vill åka till USA men jag tror vi hade det roligare, soligare och fick mer ut av utbytet som helhet. Att åka utomlands är alltid meckigt, att göra det i 2 månader som en del av utbildningen är betydligt meckigare. KI gjorde det tydligt vad man skulle göra men det var helt enkelt många grejer av varierande komplexitet och kostnadsnivå för att få åka iväg. Visumet var mycket dyrt att fixa, ca 5 000kr vilket jag inte hade förstått innan jag sökte (”vanligt” visum mycket billigare). Personbevis i Sverige och Australien var mer logistiskt knepigt men lösbart, också till en inte obetydlig kostnad (1 200kr totalt). Vaccinationerna skulle ses över och jag tror alla på resan behövde komplettera något. Personligen hade jag mycket strul med detta då Hepatit B vaccinationerna som finansieras av KI inte funkade för mig vilket ledde till mycket fram och tillbaka med värduniversitetet för att få till ett undantag från deras compliance-avdelning men det löste sig efter några veckor. Överlag krävdes egentligen bara ”tummen ur” och pengar för att göra alla grejerna, inget att stressa upp sig över bara man har disciplin och gör allt i god tid. Kan rekommendera att skicka NPC direkt till universitetet istället för att skicka det till Sverige, sparar tid och pengar. 


Kurserna som fanns tillgängliga var många till antalet men till djupet av alternativ fanns det annat att önska. I stort sätt alla kirurgiska specialiteter finns tillgängliga men varken akutmedicin, akutkirurgi eller anestesi fanns tillgängligt. Från min sida var inte det en deal-breaker men då de 3 är mina intresseområden så var det väl lite tråkigt. Själva valet var väldigt likt valet till SVK på KI.

Ankomst och registrering

Vi landade 2 timmar innan kursstart i Sydney vilket var precis på håret, vi gled mer eller mindre in i sjukhuslobbyn när klockan slog hel. Jetlag var tung första dagarna men på något magiskt sätt så spelade det i alla fall för mig till min fördel då vi började tidigt och jag vaknade av mig själv ca 1 timme innan optimal tid. Registreringen var heltäckande och händelselös, kom dit och säg hej till koordinatorn som du mejlat med, gå och få ID-bricka och sen gå iväg till placeringen. För mig så var det bara och ringa ett nummer och få info om att gå till avdelning 8B och sen var man klar!

Ekonomi

Kostnadsläget i Sydney är som i Sverige med enda skillnaden att det finns större variation. Vapiano kostar typ samma men brevid finns det ett nudelställe som har mat för 30kr och ett sandwichshop som säljer Banh Mi för 35kr (vilket mig veterligen inte finns i Stockholm, mejla tips i så fall!). Busskort är pay-as-you-go utan rabatt för studenter ca $3-4 in till stan. Uber är billigt och är bara något dyrare än kollektivtraffiken om man fyller bilen. För länge resor så hyrde vi bil vilket blev på cirkus 500kr ink bensin som vi delade på (100kr pp tillslut). Huvudrätter runt $15 på okej ställen och upp till $40 på fina ställen, yelp och tripadvisor funkar bra men locals litar mer på timeout-sydney. Sammanfattningsvis så är det dyra med utbytet fasta kostnader in i landet, boende och flygbiljett, i övrigt är det som att plugga i Sverige.

Boende

Vi var 5 personer som fick utbytet i Sydney samtidigt som alla kände varandra sen innan väl och därför valde vi att bo allihop via Airbnb. Kan varmt rekommendera denna lösning där det är möjligt. Vi betalade cirkus 8 000kr per person för att bo på 70kvm 10 minuter från Sjukhuset och 5 minuter från närmaste tunnelbana (545 Pacific Highway för den som vill kolla mer noggrant). Inga konstigheter med boendet, AC, wifi och stort kök. Om ni är flera sätt stort värde på dubbelt badrum då det var essentiellt för husfriden. Vi körde rullande matschema kring middagen och delade på frukosten. Vi bodde i området kring sjukhuset (st. leonards / crow’s nest) vilket jag verkligen, verkligen rekommenderar. Att kunna gå till Sjukhuset varje dag är oändligt mycket skönare än att åka kollektivt i rusningen och området är billigare än övriga mer trendiga områden tex. Manly och Surrey Hills. T-banan går ofta och till relevanta stationer. Nackdelen med att bo där är att det är längre till beacherna men vi var såklart mycket mer på sjukhuset än beachen så det var värt det. En annan fördel med att bo i St.Leonards är att man är nära Chatswood vilket är shopping område nummer två efter downtown med ett mer asiatiskt fokus på butikerna och maten. Jag var sammantaget och åt/handlade i Chatswood ungefär lika mycket som downtown då maten och området var helt enkelt bättre för mina intressen (mat främst).

Studier allmänt

Den avgörande skillnaden gentemot Sverige i hur arbetet på sjukhuset drivs är att de har hälften så många läkare som jobbar dubbelt så mycket. Det gör att tex. Övre GI teamet (som var min första placering), består av 3 fasta kirurger och 2 roterande underläkare som är där 3 månader i taget. Det gör att alla vet vem du är första dagen och att du känner alla andra dagen vilket var en frisk upplevelse jämfört Sverige. Å andra sidan så är din placering väldigt beroende på ett fåtals individers intresse för utbildning, tid för utbildning och allmän personkemi. Jag hade enorm tur som hade varma, kompetenta och beundransvärda förebilder på båda mina placeringar men jag är mycket medveten om att jag hade tur och kunde lika gärna haft det väldigt tråkigt. I min första placering så umgicks jag mycket med 2 sydney-studenter som var placerade där som en del av deras kirurgtermin. De fungerade som mina guider till de finare punkterna av vad som förväntas av dig som student och allmän introduktion till minds&manners av Australien. Min bild av deras utbildning är att de har väldigt mycket frihet på hur de lägger upp sina placeringar och kommer och går som de vill i praktien med extra-uppgifter från centralt håll som utgör majoriteten av deras studiebörda. 


Handledarna i båda kurserna var tydliga med vilka förväntningar de hade på mig under tiden och betonade vikten av att jag var där för min skull och inte deras. De var duktiga med att poängtera vad de själva tyckte var must-sees i deras specialitet och att göra plats för mig vid de tillfällena (ex. Whipples procedure på Övre GI och njurtransplantation på Kärlkirurgen).

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

SVK-perioden på KI var 10 veckor och 8 av dessa utgjordes av utbytet. De 2 resterande veckorna (poängen) läste jag ”Hälsosystem”, en distanskurs som var ny för vår termin om olika länders hälsosystem som gjordes under utbytets gång. Kan rekommendera kursen för de som mig som inte ville lägga på extra vikt under HSM och IST men om man inte berörs av det dubbelarbetet så bör man nog välja sexualmedicin som verkar mer uppstyrd.

En observation är att 4 veckor på en placering (jämf. 1 vecka i Sverige) är en lång tid. Det möjliggör bättre kontakt och större förtroende för handledaren men det medger och en viss gradient av nya upplevelser där sista veckan känns väldigt mycket på rutin. Jag gillade systemet i Australien mer än det svenska då det kändes mer personligt men värt att justera sina förväntningar till!


Mitt första elective var Upper GI Surgery.

Första dagen, efter introduktionen, gled jag in till teamet som satt och fikade efter att de var klara med en operation och sa hej och blev introducerade till alla, fick deras telefonnummer om jag tappade bort mig och sen så vart det åka av. Dagarna flött på enligt ett tydligt schema där en av de två ST-läkarna (Registrars) var ansvarig för ronden och en var ansvarig för operation vid byte av ansvar varje vecka. Första veckan flött jag mellan dessa två ”team”. Efter första veckan när jag känt in alla så valde jag att hänga på den jag hade bäst kontakt med på det han gjorde hela tiden, varesig det var operation, rond eller möte. Jag rekommenderar den approachen varmt på alla placeringar då det möjliggjorde en helt annan kontakt och access till i stort sätt allt man kan tänka sig. Han fixade in mig på operationer som assistens, på konfliktlösning med andra team och vi hade helt enkelt väldigt trevligt hela tiden. Ett exempel på schema:

Mån: Rond + ev. akutoperation, ner till akuten

Tisdag: Operationsdag med fokus på kortare operationer, grand rounds

Onsdag: Whipple (typ obligat)

Torsdag: Det som inte hans med på tis eller onsdag

Fredag: Lectures

Kan varmt rekommendera att hänga utanför operationssalen där deras överläkare sitter och ser över operationen för att få inblick i hur de ser operationen och höra efter deras perspektiv på saker och ting. Jag lärde mig mycket av dessa dialoger.

Ronderna kunde bli långa och listan var vid flera tillfällen längre än 40 patienter men det var till största del kul och de hade en stor bredd på patienterna så det fanns nästan alltid något nytt att se varje dag. Jag kan varmt rekommendera övre GI till andra studenter vid KI, oavsett intresseområde. De har sina fingrar i det mesta och var ett väldigt trevligt och emottagande team.


Mitt andra elective var Vascular Surgery.

Kärlkirurgen var strukturellt likt övre GI med 2 registrars men med betydligt lägre workload. De rondade mellan 10-20 patienter oftast på deras egen avdelning och operationsprogrammet var oftast tömt på förmiddagen. Det lägre antalet patienter gjorde att de inte delade upp sig utan gjorde allt tillsammans vilket gjorde att teamet blev större till antalet, på övre GI var vi max 3-4 personer men kärl var 5-6. Skillnaden är inte så stor i ett mötesrum men bli påtaglig vid patientsängen. Under kärl var jag placerad tillsammans med en annan student från KI vilket var väldigt roligt och något jag satte stort värde på. Det gjorde att jag fick mer ut av placeringen då tröskeln för att diskutera ett fall med henne var mycket lägre än teamet och de vi båda undrade om ledde ofta till en ”good learning opportunity” som de gillade att säga. Kärlkirurgerna spenderade betydligt mer tid på mottagning än tidigare placeringar och skillnaden i samtalsmetodik var som dag och natt jämfört Sverige. Efter diskussion med handledarena så hade de också samma mål om öppna frågor > sammanfattning > specifika men i praktiken gick de rakt på sak och körde det spåret hela vägen. Spännande att se ett annat system och observera skillnaderna. På operationerna var det möjligt att assistera ibland men inte i samma utsträckning som övre GI, mestadels för att många ingrepp gjordes endovaskulärt men även för att det alltid var minst 2 registrars närvarande och ofta en underläkare också. Kärl har, i alla fall på Royal North Shore, ett ganska smalt patientklientel och mängden unika diagnoser var betydligt lägre på kärl än på övre GI vilket gjorde att placeringen kändes mer rutinmässig och finlir är övre GI. Veckoschemat var mer ad-hoc än övre GI så exempelschema blir missvisande men en dag var start 7 på avdelning, rond till 8, operation till 12, ny rond vid 13 sen hem efter det var klart. En stor del av deras ansvar är att vara tillgängliga dygnet runt för njurtransplantation och det var vi med om en gång vilket var väldigt häftigt.

Jag var nöjd med min placering på kärlkirurgen med medskicket att det är en betydligt smalare placering än många andra och att om man inte har ett specifikt intresse för det så finns det nog andra specialiteter (typ övre GI eller gyn) som ger mer allmännyttig utbildning.

Språk och kultur

Australiensare beskrivs som en korsning av amerikaner och britter. De invänder själva den liknelsen men det är en bättre approximation än något annat jag hört. Skulle säga att de är lika accurate som att säga att Svenskar och Danskar är väsentligen samma. Instämmer i tidigare reseberättelser som pekar på att det knackar på i början, framför allt på sjukhuset. Stor tankeverksamhet läggs på att förstå vad som sägs så var inte orolig för att framstå som ett fån första veckorna, alla utbytestudenter innan har gjort det också. Min take på det är att luta sig fram in i det och fokusera mer på att säga något än att säga något smart, very good istället för excellent går jättebra. Tidigare reseberättelser har nämn att det förväntas att man kallar folk Mr. AAA i alla fall initialt men reaktionen jag fick från det var att man gjorde sig lustig typ så kör förnamn direkt och se snäll ut, det funkade bra för mig under andra placeringen.

Fritid och sociala aktivteter

Utan att låta för tråkig så körde vi mer eller mindre tripadvisor in i kaklet. En del rekommendationer från sjukhuset gick vi på men helgaktiviteterna var väldigt mainstream. Prioritera att åka till beachen när vädret ligger i fatet (varierar per termin) och spara blue mountains och operahuset till senare. Missa inte blue mountains, väldigt värt, ta grand canyon walk och tajma lincons rock ca 30 min innan solnedgång, hyra bil rekommenderas skarpt. Nippodu är ett bra ställe för lunch i stan/chatswood, deras buns är riktigt bra. Jag föredrog Manly beach över Bondi och det verkade resten av sjukhuset också men de som tyckte Manly var för mainstream var på Balmoral som också var bra (lugnare). Jag och en annan kursare passade på att ta dykcert (18m) på helgen, väldigt billigt och värt, prodive manly kan rekommenderas.

Dykkurs!

Sammanfattning

Sök Sydney. Det är bra dyrt men allt annat gör det värt det. Fixa vaccinationer och intyg i tid. Se till att bo tillsammans och dela kostnaden. Bo nära sjukhuset. Välj övre GI och någon annan kurs som du tycker låter intressant. Det är ovärdeligt att vara i ett land där både handledare och patienter pratar engelska, man får ut väldigt mycket mer av utbytet då. Missa inte blue mountains. Mejla för mer frågor eller förtydliganden.

Utgång i Newtown!