Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Att få avsluta läkarprogrammet med ett utbyte till Sydney var bland det bästa jag gjort, och kan därför varmt rekommendera det! Innan avresa var det i princip bara att ordna med vilka placeringar jag ville ha genom att maila till ansvarig kontaktperson på Royal North Shore Hospital, samt fixa med vaccinationsintyg, utdrag ur belastningsregistret samt national police check från Australien.  Jag hörde av mig till City-akuten och de hjälpte mig att skriva ut ett utdrag där det stod vilka vaccinationer jag fått hos dem. Hör av er så tidigt som möjligt till ansvarig vid RNS som har hand om placeringarna om ni är intresserade av någon specifik specialitet då det är begränsat med platser. Angående visum gjorde vi lite olika, jag sökte ett 3-månaders turistvisum vilket fungerade utmärkt.

Ankomst och registrering

Flyget från Arlanda gick på fredagen vilket betydde att jag kom fram till Sydney tidigt på söndagen lokal tid. Det var väldigt smidigt att ta sig från flygplatsen in till stadskärnan. Du laddar på ett Opal-kort (motsvarande SL-kort) som är gratis och går att få i kassorna vid tågstationen på flygplatsen. Det kostar ungefär 130kr att ta sig in till city och resan tar ungefär 20 min.

Första dagen träffade vi den internationella handläggaren på Royal North Shore för lite praktisk information innan vi gick till våra respektive placeringar. 

Ekonomi

Flyg dit med Qatar ca 7000kr enkelresa

Flyg hem med Qantas + Swizz air, stopp i Tokyo (10 dagar) ca 6500kr 

Boende ca 7000kr/månad.

Mataffärer: samma prisklass som i Sverige.

Restaurang: samma prisklass som i Sverige.

Kollektivtrafik: Opal-kort med reskassa, ca 200kr/vecka gick nog åt. På söndagar kan man åka hur mycket man vill för 2,6 dollar.

Studentbiljetter till Operan/Balett ca 300kr

De flesta museer är helt gratis!  

Flyg inrikes: Brisbane över en helg, ca 1400kr tor. 

Boende

Vi var fem studenter från KI som alla bodde tillsammans i ett trevligt kollektiv. Kan varmt rekommendera lägenheten vi bodde i. Den låg ca 10 min promenad till sjukhuset och ca 15 min med tåg in till city. Vi bokade lägenheten via Airbnb: https://www.airbnb.se/rooms/21164859?location=St%20Leonards%2C%20New%20South%20Wales&adults=5&s=Xal0THUl.

Studier allmänt

Jag läste sexualmedicinkursen hemma (3hp) och kunde därför vara ledig den sista veckan innan examen.

I allmänhet skulle jag säga att förväntningarna på utbytesstudenter är relativt låga, så det är upp till dig hur mycket du vill lära dig och få ut av din placering. De australiensiska läkarstudenterna har mer obligatoriska moment, redovisningar och fallpresentationer. Jag rekommenderar att välja en kirurgisk specialitet då möjligheterna till att vara med och assistera är väldigt stora.  

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

General medicine & AAU (4 veckor)

Klockan nio varje morgon var jag på plats på sjukhuset och började dagen med board-round med övrig personal. Därefter tog gåronden vid. Jag, min registra (motsvarande ST-läkare) och intern bildade team 1 och rondade själva alla dagar förutom två dagar i veckan då vår consultant var med. Vanligtvis hade vi runt 20 patienter, ofta utspridda på lite olika avdelningar, vilket gjorde att det var en väldig bredd på det jag fick se. Träffade patienter med alltifrån anorexia till PSP. Beroende lite på så brukade ronden ta ungefär 3-4 timmar. Utöver detta fanns möjlighet att gå på olika klinikmöten, lunchföreläsningar och fredagarnas föreläsningar för läkarstudenter. Generellt tyckte jag att medicinplaceringen var bra på det sättet att jag fick repetera mycket av internmedicin. Det blev 4 ganska lugna veckor, där jag hade tid att utforska Sydney. 

Handkirurgi (4 veckor)

I kontrast till general medicin så var mina handkirurgi-veckor mycket mer krävande, men också roligare. Jag kan varmt rekommendera denna placering! Redan första dagen fick jag ett tydligt schema där det var beskrivet var jag kunde befinna mig varje dag. Jag kunde välja mellan att vara på

·         Clinics: Detta var en handmottagning som patienter remitterades till. Här följdes även patienter upp efter olika operationer eller handskador etc. På clinics fanns även en hand-akut, där akuta skador behandlades.

·         Operation: Antingen på public eller private hospital. Fick assistera så mycket jag ville, och fick hjälpa till med suturering mot slutet av placeringen.   

Varje måndag och onsdag var det morgonmöten där vi gick igenom förra veckans operationsfall, men hade även föreläsningar och undervisningsmoment.

Handkirurger i Australien är dubbelspecialister. De är antingen plastikkirurger eller ortopeder och var därför alla väldigt erfarna. Handkirurgi är verkligen en varierande och spännande specialitet så passa på att se hur det är. Alla är jättetrevliga på kliniken!     

Språk och kultur

Engelska är språket som talas i Australien. Således var det inga problem att göra sig förstådd. Läkarna tilltalas med dr. och sedan efternamn. Kulturellt är det relativt likt Sverige, alla är trevliga, öppna och hjälpsamma.

Fritid och sociala aktivteter

Sydney är en fantastisk stad så det finns mycket att uppleva, många intressanta museer att besöka och spännande områden strosa runt i.

Min topp 5 lista:

1.       Manly: Hit tar du dig antingen med båt eller buss, jättetrevligt område med en fantastisk strand och många mysiga restauranger, caféer och butiker. Mitt favoritställe i Sydney, utan tvekan.

2.       Blue Mountains: Naturreservat ca 1,5 h bilfärd från Sydney. Vi hyrde bil och åkte över dagen. Jättefina vandringsleder och häftiga utsiktspunkter.

3.       Studentbiljetter till Operan: För en väldigt förmånlig summa kan studentbiljetter köpas till Operans olika föreställningar. Vi gick bland annat och lyssnade på klassisk musik och såg baletten den glada änkan.

4.       Newtown: I Newtown ligger resturangerna och barer om vartannat, vi anordnade en egen liten barrunda en kväll och åt middag på omtalade Marys burgers.

5.       Botanical garden: Mitt i centrala Sydney ligger denna oas. Ett tips är att ta en promenad genom parken till mrs Macquaries Point och sedan följa standpromenaden ända bort till Operahuset. Ta dig till sedan till O-bar och njut Sydneys kanske bästa utsikt.  

Sammanfattning

Åk om du har möjlighet! Bland det roligaste jag gjort på läkarprogrammet och det var fantastiskt kul att åka med fyra kompisar från klassen och att bo och uppleva Sydney tillsammans.