Reserapport - KI-student
Lärosäte: Albert Einstein College of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Jag sökte mig till utbytet på AECOM för att 1) uppleva amerikansk sjukvård och 2) uppleva New York. Precis som många reseberättelser tidigare understrukit så är det rätt mycket pappersarbete som ska in - bl.a. vaccinationer, web-baserade utbildningar, ambassad-intervju, licens för att verka inom sjukvården i New York osv. Dvs börja i tid! Jag åkte iväg under vårterminen men började med allt under september. Informationen som man får av KI / AECOM täcker allt som gäller - följ checklistan!

Ankomst och registrering

Jag anlände till NY på torsdagen veckan före utbytet skulle börja, vilket gav mig tid att göra mig hemmastadd + åka iväg en tur till sjukhuset och scouta området. Väl på plats var kontakten med internationella handläggare, universitetspersonal och dyl i princip obefintlig, men allt flöt samtidigt på bra så det behövdes egentligen inte. Man bör inte förvänta sig att få möjligheten att beblandas med en massa amerikanska läkarstudenter och/eller andra utbytesstudenterna under sin tid här a la IFMSA. Men för min del passade det mig utmärkt då man istället kunde fokusera på kliniken och att utforska staden!

Ekonomi

Det fanns vissa obligatoriska kostnader associerade med visum-ansökan samt e-utbildningar som krävdes innan ankomst - totalt ca 3000 kr om jag minns rätt.

Utöver detta är NY som känt en dyr stad, framförallt vad gäller boende. Det finns boenden att hyra nära sjukhuset men området är otroligt trist och boendet förhållandevis dyrt (ca 10 k). Jag hyrde därför, tillsammans med den andra studenten från KI, en lägenheten i Midtown på Manhattan för 25 k / månad. För att spara in lite pengar handlade vi matvaror etc i Bronx på vägen hem från sjukhuset, men man får nog räkna med att göra av med en hel del under sin vistelse, framförallt om man vill uppleva staden vilket ju görs bäst genom restauranger, shopping, musikaler osv.

Boende

Vi hyrde av ett företag via AirBnb - för 25 k / månad fick vi en fräsch etta med separat kök som fungerade utmärkt. Om man ska bo på Manhattan (vilket jag verkligen rekommenderar om man har råd) skulle jag föreslå att man bor på östra sidan då man då får gångavstånd till gröna linjen som man tar till sjukhuset på morgonen (pendlingen till Montefiore Medical Center var ca 1 timme från Midtown east). Om man bor på västra sidan får man nog räkna med +20 min pendling bara för att komma över på rätt sida.

Studier allmänt

Innan jag kom till USA hade jag en väldigt högtravande bild av läkarstudierna där. Som känt river studenterna först av 4 år college innan de börjar på läkarlinjen som är 4 år lång (2 år preklin). Efter detta börjar de sin residency (ST-utbildning) där det första året är internship (AT-liknande). Längden på residency varierar beroende på specialitet mellan 3-7 år.

Jämfört med Sverige är det mycket mer hierarkiskt i USA - man kallar alla specialister för "Dr. Efternamn" medan ST-läkare benämns med förnamn. Min upplevelse var dock att alla var otroligt trevliga och att man passade in väldigt lätt - inte alls så farligt som man kanske hade kunnat tro. De flesta tycker det är spännande med utbytesstudenterna och många känner ju till Karolinska som varumärke. De amerikanska läkarstudenterna kan i princip lika mycket/lite som oss och är precis lika nervösa över allting.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Neurokirurgi
Min första kurs var ett elektiv inom neurokirurgi på Montefiore Medical Center. Hur tuff kursen är beror helt och hållet på vem som är chief resident (ST-chef), vilket i regel är den mest seniora ST-läkaren. Min chief var mån om att jag skulle få se det jag tyckte bäst om och inte arbeta i onödan. Detta gjorde att jag oftast kom in vid 8-tiden när operationerna började och sedan åkte hem omkring 16 när operationerna var slut för dagen (ST-läkarena var där mellan 5.30 - 19.00). Jag rondande ingenting. På operation blev man oftast ganska passiv, och t.s. från Sverige gäller det verkligen att aktivt be om att få stå i såret och oftast fick man det. Utöver operationstid hängde man på da dagliga ST-läkarutbildningarna och mötena (t.ex. tumör-konferans, trauma-konferans osv) som hölls de flesta eftermiddagarna. Ett kul elektiv, men som troligen inte skiljer sig särskilt mycket från SVK Neurokirurgi som finns på KI termin 11.

Neuroradiologi
Min nästa kurs var neuroradiologi. Neuroradiologi är i USA en vidareutbildning på 2 år som man tar efter man blivit specialist i radiologi. På Montefiore Medical Center fanns två stycken ST-läkare i neuroradiologi när jag läste kursen, och det var dessa man hängde med mest. Jag hade turen att dessa var väldigt utbildningsorienterade, och jag fick därför ganska aktivt dels bli utfrågad medan de tolkade bilder (fokus på MR-skalle och DT-skalle) samt även tolka en hel del själv som vi sedan gick igenom ihop. Det hela var väldigt avslappnat och de antog aldrig att man kunde något innan de själva hade gått igenom det med en, och inga problem om man inte hade koll. Här var det kontorstider och jag lärde mig massor. Med tanke på att utbildningen i radiologi i princip är obefintlig på det svenska läkarprogrammet rekommenderar jag verkligen den här kursen!

Språk och kultur

Engelska är standard och det var inga problem. Enligt vissa kan det ibland vara knepigt med förkortningar som de flitigt använder i journaler, men då jag inte skrev en enda journalanteckning var det inget problem för min del! Rent generellt sett var kulturen väldigt lik den på svenska sjukhus. Angående klädkod så har de amerikanska läkarstudenterna på sig korta vita rockar (ganska fula) -men jag hade med mig en lång rock från landstinget och det var inga problem öht. På de kirurgiska specialiteterna har man scrubs under rocken (jag fick låna på sjukhuset och tvätta hemma) medan man på de internmedicinska specialiteterna är mer formellt klädd under rocken.

Fritid och sociala aktivteter

Som sagt så fanns inget uppstyrt häng med andra studenter/utbytesstudenter, och det var inte heller något jag aktivt sökte. Jag spenderade inte en sekund i onödan omkring sjukhusområdet utan spenderade all fritid i Manhatttan/Brooklyn. New York är som känt en av världens mest populära turistorter, och man gör sig nog bäst i att googla fram tips som passar ens intressen.

Sammanfattning

Jag ser tillbaka på utbytet som en fantastisk erfarenhet av att verka i en annan stad och uppleva amerikansk sjukvård. Även fast det är en del administration innan man reser iväg så rekommenderar jag verkligen detta sätt att avsluta sina läkarstudier på!