Reserapport - KI-student
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Felicia Hansson
E-postadress: felicia.hansson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag valde att göra utbyte i Singapore för jag ville uppleva kulturen i Sydostasien ur ett medicinskt perspektiv efter att ha varit där mycket tidigare. Det lockade mig extra mycket eftersom National University of Singapore är ett topp universitet i Asien samt att de talar bra engelska och har ett varmt klimat. 

Eter nominering måste man komma igång med ansökningar nästan direkt eftersom deadline är 8 månader innan kursstart. Det var mycket att fylla i men det var en tydlig ansökningsprocess via nätet innan man skickade alla original via post. Processen var rätt lång och tidskrävande men man hade alltid bra stöd från KI och kontakten i Singapore var bra på att svara på mail. 

Ett utförligt hälsointyg med bevis på vaccinationer krävs. Jag gjorde detta via VaccinDirekt och det var mycket smidigt. Jag rekommenderar även att lägga till resevaccin mot Hepatit A och B, tyfoidfeber och japansk encefalit.

Ankomst och registrering

Jag reste med Qatar Airways vilket var mycket bekvämt och bra pris. Jag anlände två dagar innan kursstart vilket jag tyckte räckte även om man var jetlaggad första dagarna. Första dagen har man upprop och introduktion på Dean’s office med andra utbytesstudenter från världen över innan man hänvisas till sina respektive sjukhus/avdelningar. Jag kom inte i kontakt med någon fadderorganisation eller liknande men alla Singaporianska administratörer och studenter var mycket välkomnande och omhändertagande.

Ekonomi

Singapore är ett dyrt land att bo i. Det man kan komma undan med till bra pris är mat – det flesta lagar inte mat hemma utan äter måltider i food courts (såkallade Hawker centers) där en måltid kostar mellan 15kr och 40kr. Att äta på ”vanliga” restauranger och shopping är ungefär samma pris som i Sverige. Ett tips är att åka några timmar norrut till Malaysia (till exempel Kuala Lumpur) där shoppingen är mycket billigare. Vi hittade tillslut ett boende där vi delade ett rum i en lägenhet för 5000kr var i månaden. Om man vill ha bra läge och inte dela säng måste man lägga minst detta. Tunnelbanesystemet är mycket bra och jag åkte för ca 100kr i veckan. Ett tips är även att skaffa ett kontantkort och då rekommenderar jag Singtel där 3GB kostar 130kr.

Boende

Att hitta boende i Singapore är inte helt lätt då universitet inte erbjuder korridorsrum om man inte är där hela terminen (i alla fall när vi var där) och uthyrning under 3 månader är olagligt. Airbnb finns men där gäller såklart också denna lag. Nästan alla i Singapore bor i lägenheter pga platsbristen, antingen HDBs eller condominiums. HDBs är vanliga lägenheter som ägs av staten och Singaporianer får ansöka om för att få boende till ett subventionerat pris. Condominiums har lyxigare lägenheter som i princip alltid har pool, gym, tennisbanor, etc. De ligger utspridda genom staden och här bor många expats. Vi bodde i condominiums hela tiden vilket var otroligt bekvämt och rekommenderas varmt! 

Vi hittade vårt första boende via facebookgruppen ”Svenskar i Singapore” (rekommenderas för hjälp med allt!), där vi kom i kontakt med andra svenska utbytesstudenter som hade ett tillfälligt ledigt rum i deras lägenhet (i en condominium). Denna första lägenhet låg i området Lakeside där många svenska utbytesstudenter hyr lägenheter med långtidskontrakt (för hela terminen) via mäklare. Det är ett mysigt område med fina lägenheter och man har möjlighet att träffa andra studenter. Det ligger en bit utanför staden vilket även gör att man får en mer genuin Singapore-upplevelse. Efter två veckor bodde vi resten av tiden i en lägenhet i en condominium lite norr om Orchard (stora shoppinggatan i centrala Singapore). Jag och en till från KI delade ett rum med varsin säng. Vi kom i kontakt med hyresvärden via facebookgruppen findyourroominsg. Det finns flera liknande grupper på facebook samt hemsidan easyrommate.com.sg där många lägger ut annonser för uthyrning. Se dock till att det är med AC för det blir orimligt varmt annars. 

Bor man nära en tunnelbanestation är det lätt att ta sig överallt men det kan vara skönt att veta vilket sjukhus man är på innan man bestämmer boende för att hamna på rätt sida av staden.

Studier allmänt

Det finns tre läkarlinjer i Singapore varav två tillhör National University of Singapore – en man kan börja på direkt efter gymnasiet och en som kräver en universitetsutbildning innan. Den första är 5 år lång och verkar i sin helhet rätt lik uppbyggnaden vi har i Sverige. Alla läkarstudenter jag träffade gick också sina ”electives”, motsvarade SVK. Lokala studenterna är mycket duktiga på teori. Handledarna är väldigt olika men många ställer ofta frågor, så det ska man vara beredd på. De är dock mycket förlåtande mot utbytesstudenter jämfört men de lokala. Relationen till handledare är personlighetsberoende – jag fick bra kontakt med båda mina men jag vet att många hade svårt att få god kontakt med sina. De flesta patienter låter läkarna bestämma och läkarstudenter får i princip alltid delta i undersökningar. 

Som utbytesstudent är man ”hands-off” dvs man ”look but don’t touch” gentemot patienterna. Ibland fick man ta anamnes och status men för det mesta följde man efter sin handledare och tittade på. 

Sjukvården är modern men systemet är mycket hierarkiskt uppbyggt. Professorerna, motsvarande överläkare, kräver och får mycket respekt av alla läkare ”under” hen men är oftast mycket trevliga. Många har studerat eller forskat i USA eller Storbritannien och därför har hela sjukvårdsystemet mycket inflytande från dessa länder. De flesta, även professorerna, blir mycket nyfikna när de inser att man är utbytesstudent. Ett tips är att ha ett standardsvar på frågan varför man valde Singapore – den får man flera gånger per dag. 

Det verkar vara tradition att ge sin handledare en gåva efter placeringens slut. Många lokala studenter skrev tackkort. Ett tips är att ta med något enkelt från Sverige, jag gav varsin Marabou chokladkaka till båda mina handledare och detta verkade uppskattas.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

1. Emergency medicine: National University Hospital (termin 11, 4 veckor) 

Fyra veckor på akuten på NUH var mycket givande. Även om man officiellt är ”hands-off” och inte får göra så mycket praktiskt så fick jag se många spännande och varierande fall. Man följer sin handledares schema vilket innebär både dag och kvällspass men det tyckte jag bara var positivt då man kunde utforska Singapore dagarna man började sent. Nätter och helger ska vara valfria. Vissa pass fick man följa en underläkare eller ST-läkare och följa deras fall och andra fick man stå vid ”P1-sektion” motsvarande akutrum dit alla prioriterade fall kom in. Akuten är inte uppdelad efter specialiteter och därför fick jag se alla möjliga fall. NUH är traumaansvariga sjukhuset i deras region och därför fick man även se en del trauman. Jag rekommenderar starkt denna kurs för alla! 


2. Obstetrik och Gynekologi: Singapore General Hospital (termin 11, 4 veckor) 

På obstetriken på SGH fick man också en delegerad handledare vars schema man följde. Detta var dagspass och min handledare hade jour ca 2ggr/vecka som var valfria för mig. Jourpassen innebär att man stannar kvar efter sitt dagspass och jobbar till lunch dagen efter, alltså mycket långa pass. De var som sagt valfria men jag följde med på ett och det kom flera spännande fall på natten. Under dagspassen följde jag min handledare till avdelning, förlossning, akuten, mottagning och op, alltså mycket varierande schema. SGH har en relativt liten gynobs sektion och tar de mer högspecialiserade fallen. Ett annat sjukhus, KK hospital, är det stora sjukhuset för obstetrik och pediatrik och har många fler patienter. Jag fick se många unika fall och fick en bredare och djupare kunskap inom obstetrik och gynekologi. Jag rekommenderar verkligen denna kurs för de som är intresserade av detta ämne!

Språk och kultur

Singapores befolkning kommer från olika bakgrunder. Majoriteten har kinesisk bakgrund medan de två minoriteter är malayer och indier. Alla har engelska som första språk, eller deras version av det såkallade singlish. Sedan har befolkningen olika modersmål som olika dialekter av kinesiska (där majoriteten talar mandarin), malay och olika indiska språk. De allra flesta talar bra engelska (förutom den äldre befolkningen) men i början var det ibland svårt att hänga med deras singlish. Dessutom har de otroligt många förkortningar i det medicinska språket som man måste be dem förklara flera gånger. Efter ett tag tyckte jag dock att jag hängde med både i deras engelska och deras medicinska språk. 

Som många länder i Asien har singaporianer en mycket stark familjekultur. Barnen bor hemma länge, oftast tills de gifter sig. Dessutom behövde läkarna nästan alltid diskutera sjukdom och behandling även med anhöriga, så fick de sedan tillsammans i familjen bestämma vilken behandlingsplan de ville ha (oftast beroende på kostnad). Mycket i Singapore är modernt och utvecklat. Då Singapore tidigare varit en brittisk koloni kvarstår mycket inflytande därifrån men de har även acklimatiserat mycket till amerikanska kulturen. Det är ett väldigt rent och tryggt land!

Fritid och sociala aktivteter

Det finns mycket att upptäcka i Singapore. Det finns flera utflykter man kan göra som djungelvandringar, parker att upptäcka (Botanical gardens med Orchid garden är ett måste!) och till närliggande Singaporianska öar. Det finns bra shopping, restauranger och barer. En av de bästa aspekterna med Singapore är hur nära och lätt det är att ta sig till närliggande länder. Många gör weekends till Indonesien, Malaysia, etc. Ett tips, som jag inte gjorde, är att stanna kvar ett tag efter om man vill resa runt! Jag gjorde det mesta med min klasskamrat från KI och svenskar vi träffade på plats men hittade även på saker själv. Det ordnas inga aktiviter från skolan så se till att dra igång saker själv!

Sammanfattning

Jag tycker att allt om utbyte i Singapore var toppen – praktiken var lärorik, finns mycket att göra på fritiden, man kan resa runt lätt och det är tropisk värme! Det är en modern och trygg stad samtidigt som det finns mycket äventyr att göra. Jag tar med mig mycket ny medicinsk kunskap och nya statusundersökningar och kliniska knep som jag aldrig hade upptäckt om det inte vore för detta utbyte. Det var ett perfekt avslut på läkarprogrammet. Jag rekommenderar det till alla!