Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Carolina Lispers
E-postadress: c.lispers@hotmail.com

Innan avresa

Jag är en resvan tjej som var halvvägs igenom psykologutbildningen med ett starkt sug efter nya erfarenheter, miljöombyte och en upplevelse att minnas för livet. Utbyte kom alldeles perfekt och mig spelade det egentligen ingen roll vart jag hamnade så länge jag fick komma bort från min vanliga vardag. Många sökte och jag kom in i Tromsø, Norge. Hade aldrig varit i Norge och aldrig egentligen haft en tanke på att åka dit men självklart tackade jag JA till min plats och det är bland det bästa val jag tagit. 

Det fanns inga tidigare psykologstudenter som åkt på utbyte till Tromsø och allt var ganska oklart hela vägen tills att det var dags. Vi hade svårt att hålla kontakt med kontaktpersonen vi hade i Tromsø och det var en djungel av olika kurser som vi själva skulle försöka få till att passa in i vår utbildning på Karolinska (KI). Men efter många timmar av förvirring och en hel del god hjälp från KI så fick vi igenom två kurser som vi skulle läsa tillsammans med psykologstudenterna på Universitetet i Tromsø (UIT).

När det kommer till att flytta till Norge så var det väldigt enkelt då vi slapp söka visum och inga särskilda vaccinationer behövdes.
Första bilden jag tog i Tromsö

Ankomst och registrering

Vårt fönster för utbytet matchade inte riktigt kurserna vi skulle läsa i Tromsö och därav hade deras termin och "välkomstdagar" redan varit när vi kom dit. Trots detta var vi där nästan en månad innan vi skulle sätta igång och läste då distanskurser för att få ihop poängen för terminen. Detta var helt perfekt då vi fick tid att lära känna de vi bodde med och komma i ordning i våra rum samt utforska ön. Så ett tips är att vara där i alla fall några dagar innan kursstart men det går såklart att komma direkt till starten och få tid för fix och annat under kurserna. 

Vi använde oss inte av faddrar eller liknande men alla på vårt studentboende samt kurskamrater var som faddrar och tog väl hand om oss. Gav oss tips om vad vi bör uppleva och tog med oss på vandringar till vackra platser samt ut i Tromsös nattliv. Vi fick också god hjälp med hur man lånar böcker och hur universitetet fungerade. 

När vi var antagna fick blev vi med i en mejllista där vi fick mejl inför varje vecka vad som sker på universitetet samt i Tromsö i övrigt. Det kunde handla om allt ifrån föreläsningskvällar till gratis biofilmer och särskilda utekvällar. 
Första tiden i Tromsö bestod av att utforska naturen på egen hand

Ekonomi

Innan jag påbörjade mitt utbyte var jag orolig för att det skulle bli jättedyrt då jag hört att allt kostar en förmögenhet i Norge. Men riktigt så behövde det inte vara, det berodde helt på hur man levde. 

Tex går det nu vid högsäsong direktflyg till tromsö vilket blir supersmidigt. Upp tills att man är 26 år gammal kan man åka på sas-ungdomsbiljett och då kan det vara extra billigt. Min enkelbiljett (och sas-ungdomsbiljett) till Tromsö var direktflyg och kostade 550kr. Andra resor jag fick betala kunde dock vara upp till 1000kr enkel väg och med mellanlandning i Oslo. Just till Oslo går det även bussar från Stockholm som ibland endast kostar 95kr och tar en natt. 
https://www.flixbus.com/

Det går även att åka med SJ till Oslo samt till hela vägen från Stockholm till Narvik. Det tåget tar ca 18timmar men brukar vara billigare än flyg och från Narvik tar man en buss som tar ca 3 timmar och kostar ca 200kr. 
https://www.sj.se/#/

Bussbiljett inom Tromsö kostar 31NOK och går att köpa i kiosk (typ pressbyrån) på flygplatsen och sedan kan man ladda ner en app för detta, superenkelt och inte särskilt dyrt. Det går också att köpa månadskort om man ska åka mycket buss.
Appen heter "Troms Mobillett". 

Jag köpte även månadskort på sportcentret Kraft som är en helt nybyggd träningsanläggning. Det kostade 350 NOK per månad och jag fick då köra obegränsat med gym, klättring med mera och olika träningspass som dans, styrka, jympa, yoga mm. Där fick man även gratis frukost (mjölk+musli) om man tränade tidigt på morgonen. 
https://kraftsportssenter.no/

Ett starkt tips om man är sugen på friluftsliv eller dylikt är att besöka "Turbo" som ägs av kommunen och ligger i tromsö centrum precis mellan biografen Kino) och biblioteket. Dom har öppet tre dagar i veckan och där kan man som bosatt i Tromsö  hyra längdskidor, slalomskidor, snowboard, pulka, cyklar, campingutrustning och mycket annat en vecka helt gratis. Man kan inte "låna om" men kan komma tillbaka några dagar senare och låna igen. Billigt sätt att få uppleva naturen i Tromsö och Nordnorge. 
https://www.tromso.kommune.no/laan-av-fritidsutstyr-turbo.346724.no.html

Boende

När vi blev antagna till Universitetet i Tromsö fick vi möjlighet att via deras hemsida ansöka om studentboende vilket var ganska enkelt. Vi fick ranka vilket vi helst ville bo på och man kunde på en karta se hur alla låg i förhållande till campus, centrum osv. 
https://samskipnaden.no/en/node/12

Boendet som jag fick var på Breivika studentboende som låg på minnelundvegen 15 vilket är 6 min med bil från flygplatsen (med buss 20 min då man får byta en gång). Boendet ligger precis bredvid universitetet samt universitetssjukhuset, precis vid längdskidspår, 10 min promenad till närmsta mataffär (coop extra) och granne med Kraft sportcenter där jag tränade. 
För detta studentrum på 10 kvadratmeter inklusive toalett och dusch med tillhörande gemensamt kök samt tillgång till bastu betalade jag 4500kr i månaden. Själva byggnaden var gammal och lik baracker som arbetare ibland bor i. Detta kan låta dyrt men det var en av de billigare boendena som fanns och jag är hemskt nöjd med boendet tack vare den härliga atmosfären. 
Bodde precis bredvid längdskidspåret så vi kunde åka skidor från dörren.

Studier allmänt

Mycket i UIT liknar Sveriges och KI´s system när det kommer till utbildning. Det är nästan samma språk, man läser en hel del liknande kurser och man studerar i 5 år. Man har däremot ett annat betygssystem som liknar Sveriges grundskolor och gymnasiers betygssystem som går från A till F där A är högsta betyg och F inte är godkänt. 

När man studerar för att bli psykolog i Norge kallas det att man går i "professionstudium". I Norge är det väldigt svårt att komma in där och därför tar väldigt många psykologikandidat och master istället. Man kan även gå ett "årstudium" i psykologi och får man där höga betyg kan man genom detta komma in på psykologutbildningen. 
Psykologutbildningen verkar vara enastående och jag har hört att man inte kan komma och jobba som psykolog i Norge om man inte gått utbildningen där, men det verkar ändå vara möjligt om man gått utbildningen i Sverige. 

Jag upplevde att klassens sammanhållning samt relation till lärare var väldigt god i Tromsö. Detta kan bero på att klassen bestod av ca 50 elever vilket är mindre än psykologklasserna på KI. Jag upplevde att mycket som vi lärde oss på Tromsös universitet lärde vi oss tillsammans genom diskussioner där vi tog del av allas olika kunskaper och åsikter. 

I Tromsö upplevde jag att det trots mycket teori och läsning fanns praktiska inslag. I den ena kursen skulle vi i grupper utföra längre subjektiva intervjuer, transkribera dessa och skriva rapport ihop. Läraren var bara med en vecka och startade upp oss och sedan var allt arbete den examinerande uppgiften. Vi fick stort ansvar och lärde oss mycket genom att bolla idéer med varandra. Den andra kursen handlade mest om att läsa kurslitteratur som skulle diskuteras i seminarier. Då vi fick frågor och fall att diskutera kring blev teorin vi läste mer "hands on" och praktiskt. 

Jag har även förstått att Norge verkligen satsar på psykisk hälsa och därmed psykologyrket. Till skillnad från Sverige så lönar det sig mer att vidareutbilda sig till specialist och psykologyrket kan nästan jämställas med läkare. 

Sammanfattningsvis älskade jag mina studier i Tromsö. Det var inte mycket tid i skolan vilket passade perfekt för att vi fick tid på dagarna att  upptäcka naturen. Sedan kunde vi läsa och plugga på kvällarna när det ändå var kolsvart ute. Jag lärde mig mycket från kurserna samt att ha stort eget ansvar. 
Norrskenet som jag äntligen lyckades få på bild

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Vi hade svårt att få ihop poäng som erbjöds och passade för vårt utbytesfönster på KI och fick därför bara ihop 10 högskolepoäng på UIT och läste resten av poängen på distans från Tromsö men svenska kurser. 
Vad vi ändå lyckades få till var att få läsa två kurser med psykologstudenterna i Tromsö vilket blev väldigt intressant. Deras klass bestod av ca 50 personer och alla verkade väldigt engagerade och intresserade av det vi läste. 

Den ena kursen vi läste kallas "PSY- 2578: Kvalitative metoder 5hp" (https://uit.no/utdanning/emner/emne/523482/psy-2578). I denna kurs hade vi en Norsk lärarinna som endast hade undervisning med oss en vecka. Denna veckan hade vi hela skoldagar där vi fick lära oss och öva på att göra djupintervjuer på varandra, skriva och redigera våra "manus" inför intervju och helt enkelt förbereda oss inför att intervjua utomstående personer. Efter denna vecka skrev vi i grupper hemeksamen vilket är som en hemtenta men denna bestod av en rapport. Då skulle vi ha ett varsitt tema och ha en kvalitativ huvudfråga var med tillhörande mindre underfrågor. Jag valde otrohet. Sedan skulle jag intervjua personer och ställa frågor kring otrohet. Allt handlade om deras egna åsikter, upplevelser och tankar. Inom vår kvalitativa forskning använde vi oss alltså inte av många människor utan vikten låg på att göra djupare intervjuer med färre personer. Sedan transkriberade vi våra intervjuer och analyserade dessa och skrev vår rapport. Detta arbete kändes först lite läskigt. Att bara efter en veckas introduktion kastas ut och skriva en examinerande rapport. Men vi fick öva på varandra innan och tillräckligt goda kunskaper att fixa detta galant, det blev kul. 
Den andra kursen vi läste heter "PSY. 2581: Kulturell psykologi 5hp" (https://uit.no/utdanning/emner/emne/523481/psy-2581). Denna kurs var det en tysk kvinna som höll i och därav var det mesta på engelska. Upplägget var sådant att vi hade många kapitel att läsa till seminarium där vi i skolan i mindre grupper skulle diskutera kring olika fall och frågor som handlade om det vi läst. I slutet av dessa seminarium gick lärarinnan igenom några av frågorna i helklass. Personligen är jag inte så bra när det kommer till att läsa jättemycket. Blir lätt ofokuserad och har svårt att veta vad jag ska ta med mig från de olika kapitlen. Därav var det skönt att kunna diskutera sakerna i skolan för att se om man förstått det rätt. Det gav också en blick av vad läraren tyckte var viktigast. I slutet av denna kurs hade vi en salstenta där vi skulle svara på 5 frågor. Dessa frågor var plockade ur frågor vi tagit upp i klassrummen men något omgjorda. 

Som jag tidigare nämnt så har jag dels lärt mig mycket av innehållet i kurserna. Tex vad kvalitativa metoder är, hur man gör kvalitativ forskning och på vilket sätt det kan komplettera kvantitativ forskning. Har även fått ett större perspektiv på kulturell psykologi. Hur olika frågor kan skilja i olika kulturer och olika platser i världen. Jag har nu förstått hur viktigt just kulturell psykologi är för oss som ska jobba med människor och hälsa. För att vi ska kunna förstå olika personer med olika bakgrunder, värderingar och syn på hälsa. Vissa saker var för mig självklara innan jag läste denna kurs och nu har vidgat mina kunskaper om oss människor. 

Jag har även fått arbete med mycket eget ansvar på en plats som först inte var mitt hem. Det har fått mig att växa på ett personligt plan. Tromsö känns numera verkligen som hemma och jag har imponerat på mig själv med hur bra klarade av studierna. 

Något jag tyckte om var att föreläsare i båda dessa kurser interagerade mycket med eleverna, kanske var detta just i dessa två kurser. Det gjorde att vi alla blev som ett team där allas röster blev hörda och allas åsikter lika viktiga. Kanske var de lite extra nyfikna på oss två svenskar i klassen som eventuellt hade lite annan kunskap och syn på saker.  

Språk och kultur

I början var jag orolig för hur väl jag skulle förstå språket då jag haft svårt för norska tidigare. I början var verkligen svårt att förstå vissa personer men superenkelt att förstå andra, det berodde helt på dialekt. I studentkorridoren jag bodde i var många från olika städer i hela Norge och därav pratade alla lite olika. Jag skrev nya ord jag lärde mig i min telefon, listan blev lång i början men så småningom lärde jag mig mycket och förstod det mesta galant. Jag började senare snarare se norska som en dialekt av svenska för att de är ju ganska likt i grunden. 

En av våra kurser var på norska och den andra på engelska. Föreläsarna på båda kurserna var lätta att förstå så studierna påverkades inte av språket direkt. Bara några få gånger när man i grupp på seminarium skulle diskutera olika saker på norska med folk som hade svårare dialekter av norskan var det en utmaning. Däremot kan man alltid fråga vad de menar och oftast vet de i Norge vad olika saker heter på svenska så de kan enkelt förklara för oss. Många har vuxit upp med Astrid Lindgrens filmer på svenska och sett mycket annan svensk film så för dom är det svenska språket väldigt bekant.

Den norska kulturen är väldigt lik den svenska. Det som mest skilde sig från mitt liv hemma var snarare att Tromsö är en liten by på en ö jämfört med storstadsliv hemma i Stockholm. Det gjorde att mitt liv i Norge fick ett lugnare tempo. Norgeborna var även extremt trevliga och mer öppensinnade än vad jag är van vid från Sverige (Stockholm). Det gjorde det lätt att få vänner och hjälp när man behövde. Det fanns i Tromsö ett stort intresse för natur och friluftsliv. Tror dock snarare att det är en kultur i Tromsö och Nordnorge än hela Norge jämfört med Sverige. 
Tromsölivet bjöd på daglig längdskidåkning.

Fritid och sociala aktivteter

Tromsö är ett ypperligt ställe för att upptäcka fantastisk naturen. Vi var där under vinter/vårsäsongen och det bjöd på mycket pulkaåkning, längdskidåkning, snowboardåkning, slalom, camping, fjällvandring, bergsbestigning och även cykelmöjlighet på våren då snön smällt. 

Tromsö har även flera alternativ om man söker gym och träningscenter. 
Jag var nästan dagligen på sportcentret Kraft som hade olika träningspass, gym, klättring med mera.
https://kraftsportssenter.no/

Fiske är även populärt och man kan åka med ut på fisketurer med större båtar om man vill. Detta såg vi mest i "turistkiosker" i själva Tromsö centrum. Man kan även hitta båtturer på bland annat  www.tripadvisor.se samt https://www.visittromso.no/en. 

Frälsningsarmén i Tromsö ordnar "cocking class" varje onsdag där man gratis får vara med och tillsammans med andra laga middag som dom köpt ingredienser till och sedan äta ihop. 

Universitetet anordnar även olika aktiviteter och det fick vi uppdateringar om varje vecka med information om vad som skulle ske kommande dagarna och även event som erbjuds i hela Tromsö. 

Det finns ett vidmarkscenter i tromsö där det finns jättemånga hundkar (huskys) att klappa. Det är gratis att bara åka dit och klappa på och hälsa på hundarna. Man kan även åka släde efter hundar på vintertid eller besöka husky-café på sommartid där man kan klappa valpar. Varje år på våren har det här stället öppet hus då man kan boka bussplats dit och gratis få åka en släd-tur och vandra runt på vildmarksområdet. 
http://www.villmarkssenter.no/

Jag avslutade min vistelse i Nordnorge genom att åka på roadtrip med några vänner till Lofoten som ligger ca 6 timmar med bil från Tromsö. Vi hade en bil, tält, mat och spritkök med oss och reste runt dör i flera dagar. Har man mat  med sig, tältar och delar på bensin blir det inte dyrt. I lofoten såg jag de absolut vackraste platserna jag någonsin sett. Är man i Tromsö en längre tid så är Lofoten nästan ett måste, det var magiskt och en dag ska jag åka tillbaka dit! 
Vi hade tur då en vän jag träffade i Norge har bil. Behöver man hyra bil så finns flera olika hemsidor att besöka. 
Ett exempel på hemsida är https://www.avis.se/

Roadtrip i Lofoten

Sammanfattning

Jag har nu fått en bredare syn på psykologyrket och vår utbildning. Vi läste kvalitativa metoder som var en kurs som kompletterar KI´s utbud av kurser väldigt bra. Att läsa psykologikurser med psykologstudender på en annan skola och i ett annat land gav mig en vidare blick och jag insåg att vi ändå lär oss olika saker men en hel del lika. Att ha diskussioner och seminarier med dessa elever var därav mer intressant då de hade lite ny kunskap än vad jag lärt mig på Karolinska. I den norska psykologklassen kände jag en hög kunskapsnivå och många var aktiva på föreläsningarna. Jag kände mig ändå väldigt påläst och att jag fått en god kunskapsbas från KI. 

I min kommande yrkesroll som psykolog är det här vidgade perspektivet på psykologrollen samt hela psykologområdet superviktigt.

Att studera i Tromsö gjorde mig lugn och trygg. Jag fick ny glädje och energi till mina studier och generellt i mitt liv vilket jag hoppas ska hålla i sig nu! Att åka till Tromsö fick mig också att inse vad mycket jag kan och vill. Tromsö var nog det bästa som kunde hända mig. 

Tack!! 
Tromsö