Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Paris Descartes (Paris 5)
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Kadirat Ouro N'ti
E-postadress: kadirat.ouro.nti@stud.ki.se

Innan avresa

Redan från termin 1 visste jag att jag ville åka på utbyte till Paris. Den främsta anledningen var för att jag ville utveckla mina franska kunskaper, uppleva den franska kulturen och även se hur det är att jobba som tandläkare i Paris.
Då jag har en stark anknytning till Paris med familj som bor där och med franskan som är det officiella språket i mitt hemland Togo, så kändes det inte mer än rätt att åka på utbyte till Paris

KI har utbyte med Descartes universitet sen så vart jag placerad på ett av deras fyra sjukhus "Charles foix", jag hade hört mycket gott om Descartes och Charles foix från tidigare utbytesstudenter från KI och Descartes.

Det finns mycket information kring just utbytesstudier på KI's hemsida och OF's hemsida. Ett tips är att engagera sig i OF och internationella utskottet för att komma i kontakt med utbytesstudenter både utresande och inkommande för att ställa frågor och utbyta information. KI och OF arrangerar inspirationsdagar gällande utbytesstudier och jag rekommenderar starkt att gå på dessa då du får chansen att ställa frågor till utbytesstudenter och vår internationella handläggare. 

Jag engagerade mig i OF redan första året, jag samlade på mig så mycket information som möjligt och tog reda på vilka möjligheter jag hade och vad som krävdes av mig för att kunna åka iväg. Jag planerade i god tid och planerade mina patientbehandlingar så att jag hann avsluta behandlingarna innan jag åkte. Försök hinna med att göra så mycket som möjligt innan utbytet. Det blir en trygghet för er när ni ska behandla patienter på sjukhuset i Paris.

Det är mycket papper som ska fyllas i och enhel del planering så börja i god tid. Jag hade stor nytta av mitt engagemang i OF då jag lärde känna en fransk student från Descartes som var på utbyte på KI terminen innan jag skulle åka.

Det finns inte så jättemycket info från Descartes gällande Erasmus studenter och dom är inte super snabba på att svara på mail så jag fick endel information genom att fråga tidigare utbytesstudenter. Lärarna på KI som sitter i den internationella kommittén och vår internationella handläggare är väldigt hjälpsamma så dem kan man också vända sig till om det skulle vara några oklarheter.

Se till att söka boende tidigt och ta reda på vilka papper som behöver fyllas i och skickas iväg. Ett litet tips är att skriva ut alla papper och intyg innan ni åker från Sverige så att ni vet att ni har allt och gör en check lista så att ni inte missar något. 
Med Lamyae framför L'Arc de Triomphe

Ankomst och registrering

Utbytesperioden började 1/3 så vi åkte ner den 27/2 för att bekanta oss med staden, hitta till skolan, ordna med Navigo kort osv. Jag fick inte tillträde till mitt boende förrän den 1/3 så vi bodde på hotell 2 dagar. 

Lärarna på Descartes är som sagt inte jätte snabba på att svara på mail så vi visste inte vart vi skulle, om vi skulle till sjukhuset eller universitetet, vi visste inte heller vilka dagar vi skulle vara på sjukhuset. 
Det är en fördel om man försöker få svar på dessa frågor innan man åker så minskar stressen och oron avsevärt. 
 
Men tillslut lyckades vi få till en tid då vi skulle komma till Universitetet och få en introduktion. Vår internationella koordinator var super trevlig och hur gullig som helst. Hon hjälpte till med allt och fanns alltid till hands oavsett vad vi behövde hjälp med. Det var verkligen guld att ha henne där. Som tidigare nämnt hamnade jag på sjukhuset "Charles foix" i södra Paris. Vi skulle vara där onsdagar, torsdagar och fredagar så vi hade några dagar från att vi landade tills att vi skulle börja officiellt att fixa alla praktiska saker.

Det finns ingen fadderorganisation som vi har här på KI. Men eftersom vi hade haft en utbytesstudent från Descartes året innan så kände vi en student från samma sjukhus som vi vart placerade på. Han ställde upp väldigt mycket i början och visade oss runt på sjukhuset och i skolan. Det underlättade väldigt mycket att ha honom där då han presenterade oss för alla lärare och studenter.

Annars så fanns det inget särskilt intresse för omhändertagandet om utbytesstudenter. Ekonomi

Paris är en dyr stad att leva i, boende kostnaderna är högre än hemma i Sverige så det är bra att spara ihop lite pengar innan man åker. Paris har väldigt mycket seevärdheter och man vill gärna passa på att resa och se så mycket som möjligt utan att känna sig begränsad. 

Navigo kortet låg på ca 75€/månad för hela Paris, sjukhuset ersatte 50% av resekortet mot att man lämnade in kvitto.

Sjukhuset betalade ut lön på ca 200€/månad, sen fick jag CSN från Sverige och Erasmusstipendie på ca 10 000kr innan jag åkte. Det finns även fler stipendier att söka från KI. Jag upplevde att jag klarade mig bra på detta och då lagade jag inte mat en ända dag utan åt ute mer eller mindre varje dag. 

Att äta ute i Paris varierar på vart man går och vad man vill äta, många ställen har bra priser. Vi brukade äta för mellan 6€-10€ när vi gick ut. Ibland gick jag hem till mina kusiner och åt och fick även med mig matlådor hem. Anledningen till att jag inte lagade mat var för att jag inte hade ett kök med redskap och skulle va tvungen att köpa redskap som jag ändå skulle behöva göra mig av med efter 2 månader. Så jag kände att det var smidigare att äta ute eller hos mina kusiner. 
Men rekommenderar absolut att laga egen mat istället för att äta ute, det är mer hälsosamt och ekonomiskt. 

De dagar vi var på sjukhuset brukade jag köpa fyllda baguetter som kostade 3€. Annars så finns Lidl nära universitet där jag brukade handla det mesta. På Cité universitaire kunde man äta 3 rätters för 3€.

Flygbiljetter ordande jag ca 2 månader innan som sammanlagt låg på 1800kr tur och retur med 2 incheckade väskor. Ett tips är att kolla SAS ungdom. 

Räkna med att behöva ligga ute med lite pengar för boendet t.ex jag behövde betala en deposition på 300€ och betala 2 månaders hyror i förskott.

Det finns möjlighet att ska bostadsbidrag via http://www.caf.fr beroende på hur stor hyra man har och vart man bor kan man få olika mycket. Men sök i godtid för processen är ganska krånglig och handläggningen tar ca 6-8 veckor. Det krävs att man har ett franskt bankkonto för att kunna ansöka om bostadsbidrag och för att få pengar utbetalt från sjukhuset. Jag valde banken LCL för att det låg närmast skolan men det spelar ingen roll vilken bank ni väljer. 

Bubble waffles från Boogy's Crepes

Boende

Universitetet hjälper inte till med någon bostad, utan det får man fixa på egen hand. Jag sökte till Cité universitaire och Svenska studenthemmet direkt när jag fick antagningsbeskedet. Var ute i god tid för att det är svårt att få tag på boende i Paris. De flesta utbytesstudenterna bor på Cité universitaire som är ett stort campusområde för internationella studenter. Campuset är uppdelat i olika hus utefter nationaliteter, så svenska studenthemmet tillhör Cité universitaire.

Svenska studenthemmet har utbyte med olika hus så även fast man söker dit är det inte 100% säkert att man hamnar i Svenska huset. Jag hamnade i Svenska huset och trivdes inte alls där, så jag flyttade efter 1 månad. Där bodde jag i ett rum på 15kvm med säng, skrivbord, byrålådor, garderober och eget handfat. Sen delade jag toalett, badrum och kök med dom på samma våning. Vi bodde ca 12 pers på 1 våning blandat tjejer och killar från olika länder, vissa kom från Belgien, Kanada, Brazilien,Tyskland etc. På en våning fanns det två toaletter och 2 badrum som vi delade på och köket var fullt utrustat. 

De allmänna utrymmena städades dagligen förutom på helgerna och sovrummet städades 1 gång/vecka. Hyran låg på 485€/månad. Jag betalade en deposition på 300€ och 60€ för nycklar. Lakan byttes varannan vecka. Cité universitaire ligger centralt i Paris det tog ca 10 min till universitetet och ca 30 min till sjukhuset Charles foix.

Anledningen till att jag flyttade var för att jag inte trivdes med att dela toalett och badrum med andra, trots att jag angav att jag helst ville ha eget badrum i min ansökan var det inget de tog hänsyn till och jag upplevde att bemötandet från Svenska studenthemmet inte alls var positivt vid många tillfällen. Men jag tycker att det är värt att söka dit ändå för det finns en chans att man hamnar i ett annat hus med bättre omständigheter.

Efter ca 2 veckor i Paris så sa vår internationella koordinator vid Descartes att hon hade fått erbjudanden om lediga studios för studenter och frågade om jag var intresserad, vilket jag självklart var. 

Så jag flyttade in till en studio mitt i centrala Paris(5:e arrondisimentet) efter 1 månad. Där trivdes jag så bra, jag såg Eiffel tornet från mitt fönster. Jag hade 5 minuter till centrum, 35 minuter till Charles foix och 15 min till universitetet.

Området heter Residence Jean-Sarraihl som ligger vid stationen Port-Royal, området klassas som topp 5 bästa områdena i Paris. Studion var på 15kvm med eget badrum, säng, skrivbord och liten kokvrå med 2 spisplattor och en liten kyl/frys under diskbänken. Det fanns inga köksredskap, lakan eller något. Så jag fick åka till IKEA för att köpa allt från köksredskap till kuddar/täcken, duschdraperi och städredskap. Här fick man sköta städningen själv. Jag betalade 521€/månad och en deposition på 300€, här betalade jag 2 månader hyror åt gången. 
Det fanns en tvättstuga i huset där man kunde tvätta och torktumla för 3,5€/tvätt. Sen fanns det allmänna utrymmen som matsal och ett studierum. Det var väldigt fräscht här jämfört med svenska huset. För att söka studio och läsa mer gå in här

Användbara länkar för att söka boende:
http://www.crous-paris.fr/logements/
http://www.ciup.fr/maisons/
http://www.svenskastudenthemmet.com/sv/
Utsikten från min studio.

Studier allmänt

Vi hade skoldagar onsdag, torsdag och fredag då vi var på sjukhuset från 8:30-18:30. Vi gick med årskurs 5 och årskurs 6. Vi hade en lärare som var ansvarig för oss som kunde prata svenska. Mellan 8:30-9:00 har dom något som kallas för staff där någon student presenterar ett patientfall. Därefter har dom patientbehandlingar hela dagen, dom jobbar 2 och 2 så dom turas om att assistera varandra. 

Jag upplevde att vi är mycket mer organiserade när det kommer till utbytesstudenter på KI allt är väldigt väl strukturerat och planerat. När vi kom till universitetet hade de ingen koll vilka dagar vi skulle va på sjukhuset eller vilken årskurs vi skulle gå med, de var heller inte förberedda på att vi skulle komma. 
Vi fick assistera/observera i en månad fast att dom hade sagt att vi bara skulle assistera och observera andra studenter i 2 veckor, så var det ingen som gav oss patienter. Vi fick ingen introduktion i deras datasystem eller röntgensystem då de använde sig av analog röntgen. De använde sig utav pappers journaler. Så det gäller att vara på och bestämd, det var inte förrän vi sa ifrån då de tog oss seriöst och gav oss patienter.

På KI har vi ett lärarkö system men i Paris fick man springa runt och leta efter lärarna, ibland kunde det stå en klump med elever utanför behandlingsrummet. Lärarna kunde komma sent eller så hittade man dem i fikarummet. De hade ett gemensamt kontor dit man fick gå och hämta lärarna om man behövde hjälp. Studenterna jobbade mer självständigt och hade större ansvar. 

Vi följde bara det kliniska arbetet eftersom att under den perioden vi åkte så gick det inga föreläsningar utan studenterna befann sig under en tenta period. 

När vi jobbade med egna patienter så ville de helst att vi skulle jobba tillsammans med en franskstudent som vi fick hitta själva. Att hitta någon som kunde ställa upp och assistera var oftast väldigt svårt då de redan jobbade i par och hade egna patienter. Så jag fick för det mesta jobba på egen hand när jag och Lamyae inte hade någon gemensam patient. Men det fanns alltid någon student till hands som vi kunde fråga när vi behövde hjälp med daganteckning eller för att ta röntgen. För att ta röntgen behövde man en bildplatta som man fick kvittera ut mot en avgift på 50€ så vi brukade låna bildplatta av studenter när vi behövde. 
Inför varje behandling så fyllde studenterna i en lista på olika material och instrument som de behövde inför varje behandling som de lämnade in till sköterskorna som jobbade där. Sen var det bara att hämta ut en låda med alla material och instrument som sköterskorna hade plockat ihop. Väldigt smidigt!

Utbildningen i Frankrike är 6 år och studenterna får mycket mer preklinisk och kliniskträning jämfört med vad vi får på KI. Dom två första åren har dom teori och så assisterar dom äldre kursare på sjukhuset. År 4 kommer dom ut på klinik och gör allt från akuttandvård till barn och vuxentandvård. Tandhälsan i Paris är något sämre än vad den är i Sverige så det fanns ett stort behandlingsbehov. Det gjordes mycket endodonti, kirurgi, extraktioner och fyllningsterapi på sjukhuset jag var på. En storskillnad var att använder kofferdam till allt, när de ska excavera, preppa och fylla etc.
Ett av behandlingsrummen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Barn och ungdomstandvård (Pedodonti)


Jag fick vara med och observera när barn behandlades under sedering vilket gjordes väldigt ofta. Barnen som kom hade väldigt stort behandlingsbehov, många hade nästintill helt nerkarierade bett. Det förekom mycket endodonti, fyllningsterapi och protetik på barn. Jag fick barnpatienter från akuten och fick göra någon fyllning. Annars var jag mest med och assisterade och observerade typ ortodonti konsultationer och konsultationer för barn med exempelvis Down's syndrom etc. Tentan inom PED skickar KI ner och skrivs på sjukhuset. Ortodonti tentamen skrev jag hemma i Sverige.


Klinisk odontologi 5


Vi fick jobba med akuttandvård, här är ett bra tillfälle att få patienter som man kan fortsätta behandla om behovet finns. Vi fick några endo patienter. Nackdelen var att patienten kanske kom akut pga pulpit och efter att vi gjort en pulpektomi så vart patienten besvärsfri och kom aldrig tillbaka igen för fortsatt behandling. Men vi fick träna på att kavumpreppa. Jag fick göra en parod operation, extraktioner och fyllningar. Protetik skulle ta för lång tid att genomföra därför fick vi inga protetik patienter. Varje fredag fanns det observationer inom implantologi som man kunde närvara på. Ta kort, för loggbok och dokumentera allt ni gör och be en lärare skriva ett intyg om ni gör ett kurskrav. Tentamen inom OSK skrevs via pingpong och under terminen fanns det några duggor som man skrev på pingpong. 

Språk och kultur

Jag hade läst upp till franska steg 5 under gymnasiet, franska muntlig språkfärdighet 7,5 hp på Stockholms universitet och Praktisk franska 7,5 hp på Uppsala universitet. Båda kurserna var kvällskurser 1 kväll/vecka under 1 termin som sen tentades av. Jag läste dessa kurser under termin 5, vilket funkade bra för mig. Detta för att fräscha upp franskan lite och för att träna på den muntliga biten.

De flesta lärarna och studenter kunde ingen engelska alls så det är bra om man har grundläggande kunskaper i franska. Många termer inom odontologin liknar varandra, jag tyckte inte det var svårt att behandla patienterna och göra mig förstådd dock kommer det ibland patienter som inte ens kan franska. Det förekommer en viss hierarki i Frankrike. Det är viktigt att tilltala lärarna vous(ni) och inte tu(du). Och man tilltalar aldrig lärarna med förnamnet bara efternamnet och då säger man doktor, madame eller monsieur före efternamnet. 

Det är bra om man kan lite franska även allmänt t.ex när vi skulle öppna ett bankkonto, ansöka om bostadsbidrag pratade personalen bara franska. 
Jardin du Luxembourg

Fritid och sociala aktivteter

Det finns väldigt mycket att se och göra i Paris, jag hade inte tråkigt en ända dag. Skolan hade ingen organisation som anordnade sociala aktiviteter eller liknande och studenterna hade själva fullt upp med tenta plugg, så vi hittade på saker själva. Vi umgicks med en annan Erasmus student från Tyskland som var där samtidigt som oss så vi hittade på en del tillsammans. 
Sen hade jag mina kusiner och lärde känna en hel del nya vänner utanför skolan när jag var där. Bor man på Cité universitaire kan man köpa gymkort för ca 20€/månad. Jag brukade jogga runt parker eller gå promenader istället.

Förutom de vanliga sevärdheterna som Eiffel tornet, Notre Dame, L'Arc de Triomphe bör man besöka: Parc de Boulogne, Jardin de Luxembourg och Parc de Bercy. La grand mosque de Paris är också super vackert där kan man äta marockansk mat, dricka marockanskt tè eller gå på Hamam. 

Gillar man shopping så bör man besöka Val D'Europe som är ett stort shopping center med bl.a restauranger, en supermysig outlet som heter La Vallle Village med många märkes varor. La Defense är också ett stort shoppingcenter ca 10 min från stan.

På söndagar kunde man äta brunch på en båt vid La Seine och priset för studenter var ca 3€. Platsen heter Barge de crous de Paris.

Om man vill ut och festa så har Champs-Elysee bra ute ställen som L'Arc, Boum Boum och La Parisienne. La communion är en takterass vid la Seine som öppnar framåt våren. Le Mint är en jättemysig restaurang/bar/uteservering som också ligger i närheten.

Jag besökte Disneyland tillsammans med min bror när han var på besök. Jag hade även min kompis som var på utbytesstudier i Nice så jag åkte och besökte henne under påsklovet. Då besökte vi Nice, Monaco och Cannes, vilket var helt magiskt med de vackra vyerna.

Passa på att resa runt i Frankrike när du väl är där, det finns många fina ställen i närheten att besöka som Normandie och Bordeaux, jag åkte aldrig dit men hörde av vänner att det är värt att besöka.
Bild från Nice.

Sammanfattning

Hela det här utbytet har varit helt fantastiskt. Jag blickar tillbaka på den här perioden med ett stort leende på läpparna. Det hade sina med och motgångar men det finns ingenting jag hade valt att göra annorlunda. Jag har utvecklats och växt oerhört mycket som person. 


Jag tvingades ut ur min trygghetszon och lärde känna mig själv mer. Jag har utvecklas och blivit mer självsäker i franskan. Jag lärde mig uppskatta Sverige och KI mer än vad jag gjorde innan jag åkte. Jag insåg hur mycket min familj och mina vänner hemma i Sverige verkligen betyder för mig.


Får ni chansen att åka på utbyte så ta chansen och ÅK! Ni får så mycket mer i utbyte än bara studier. Jag har fått uppleva och se så mycket olika saker. Ni kommer att skaffa vänner och minnen för livet. 

Jag hade verkligen den bästa tiden i mitt liv i Paris. Jag är så tacksam att jag fick den här möjligheten. Jag skulle kunna göra om detta 1000 gånger om.