Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universiteit Leiden
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Amandah Melin
E-postadress: amandahlinnea@gmail.com

Innan avresa

Varför utbyte?
Jag valde att söka utbyte av flera skäl. Att resa är kanske min allra största hobby och det händer något i mig när jag får upptäcka nya ställen. Jag tror genuint att vi som människor utvecklas som allra mest när vi utsätter oss för nya ting och i tillägg till detta tror jag att det är viktigt att söka nya perspektiv på sina studier. Som student är det väldigt lätt att formas av universitetet man studerar vid, liksom av tidens trender. Detta blir extra synligt om vi ser i backspegeln, hur t.ex. psykologin har präglats av olika vågor. Att medvetet försöka ta sig utanför den sfären tror jag därför är väldigt nyttigt. För att inte säga krävande. Och roligt. 

Varför just Leiden?
Av de universitet som fanns att välja bland, tyckte jag att Leiden verkade mest intressant. Detta beror delvis på att Nederländerna är ett av de ställen jag funderat på att bosätta mig i framtiden, men också på att landet verkade ha en mycket speciell kultur, som på ytan liknar Sveriges, men under densamma verkar erbjuda ett annat sätt att se på social kontakt, lagar och medmänniskor. Leiden är en sann universitetsstad i linje med Lund eller Uppsala och detta var något jag verkligen ville få uppleva, eftersom Stockholms studentliv är begränsat. I tillägg erbjöd universitetet ett mycket stort antal kurser inom psykologi, som samtliga verkade ha stor potential. 

Om tydligheten inför utbytet
Under och efter ansökningsprocessen kände jag mig faktiskt ofta inte helt säker på vad det var som gällde. Till viss del ligger detta sannolikt på mig, eftersom jag hade väldigt många bollar i luften hela denna period, men till viss del beror det nog på att det helt enkelt är mycket och abstrakt information som ska hanteras. Denna informationshantering är i tillägg utspridd över väldigt lång tid med långa mellanrum och processen känns inte helt vattentät. Allt löste sig emellertid utan större svårigheter och väl på plats i Leiden har det varit hur enkelt som helst att studera här. Att ha is i magen men samtidigt samla alla dokument och inte vara rädd för att fråga om man undrar något, är de tips jag har. Det är också väldigt enkelt att åka till just Nederländerna. Det ligger i EU och du behöver inte skaffa vaccinationer eller intyg.

Ankomst och registrering

När ska du åka?
Att studera vid Leidens universitet är väldigt enkelt och i teorin behöver du inte vara här förrän kurserna börjar. Faktum är att terminen överlappar med obligatoriska moment på KI och det vanliga tycks vara att helt enkelt missa de första lektionerna. Detta är såklart inte att föredra om det går att undvika, inte minst för att det skapar viss stress när man inte vet hur allt ska gå, men det är å andra sidan ingen som helst fara om så skulle bli fallet. 

Jag skulle trots allt rekommendera att ta en dag precis efter ankomst där du försöker ta dig an det praktiska, d.v.s. att hämta ut ditt studentkort, letar upp din/dina lektionssalar och kollar ditt schema på plattformen Blackboard. Böcker beställs via Labyrint, studentorganisationen på plats, och kommer sedan med post eftersom det inte finns någon fysisk studentbokhandel.

Det finns en introvecka för alla studenter, som dock kan bli svår att vara med på som KI-student, just eftersom terminerna överlappar. Kan man åka så tror jag att det är en briljant idé, eftersom det sannolikt är ett utmärkt tillfälle att träffa vänner och lära känna staden. 

Praktisk, konkret information
Du som åker till Leiden kommer att få mejl med dina uppgifter till Blackboard, läroplattformen, och även information om introduktionsveckan. Det finns också en internationell studentförening i staden. Detta är i stort sett allt du behöver, i tillägg till ditt studentregistreringskort, som du hämtar ut i byggnaden Plexus, som du i sin tur hittar via Google maps. 

Ekonomi

Kostnadsläget i Leiden
Prisnivån i Leiden kan jämföras med den svenska. Det är dyrt att bo här, ett rum kostar omkring 450-700 euro per månad. Öl och annan alkohol är billigare än i Sverige, trots att utbudet håller en betydligt högre standard. När det gäller att äta ute finns det ett stort utbud att välja på, och holländarna tycker mycket om att ses på en pub eller på café för att ta ett par öl, även om vardagarna. 

Spartips!
Ska du äta, kan du få en enormt stor friterad fiskfilé, "Lekkerbek", för mindre än 2 euro nästan överallt, och denna typ av matiga snacks är antagligen det bästa och mest prisvärda alternativet när man är hungrig ute på stan. I tillägg är hel- och halvfabrikat något billigare här än i Sverige, så att köpa en färdig sallad eller baguette är inte lika mycket av ett rån som det är i Stockholm. 

Att skaffa ett cykelabonnemang via t.ex. Swapfiets är ett annat riktigt bra spartips. För 12 euro per månad får du hyra en cykel som tar dig överallt i hela Leiden, och till och med till grannstaden Haag om du vill cykla en lite längre bit. En bussresa kostar generellt runt 2 euro och att cykla ät både snabbare och smidigare. 

Utöver detta har universitetet bra utbud av träning till ett bra pris. De erbjuder allt från judo till simning, vilket sannolikt också är ett bra sätt att träffa folk på.

Slutligen arrangeras en hel del gratis aktiviteter i stan, och bara en sådan sak som holländarnas älskade marknader är ett riktigt bra sätt att spara pengar. Det är en mysig och bra aktivitet att gå på dem, och de erbjuder ofta grönsaker, frukt, fisk och ost till bra priser. 

Boende

Hur bodde jag?
Jag bodde i ett kollektiv under min tid i Leiden, tillsammans med två andra killar. Detta betalade jag 600 euro per månad för, vilket verkar vara ett ganska vanligt pris för korttidsboenden. Jag bodde i förorten Voorschoten, vilket är ett fantastiskt fint område med fina promenadstråk, nära till bra mataffärer, ett jiu jitsu-gym, ett vanligt gym, parker etc. Att cykla in till universitetet tog mig ca 10 minuter, detsamma gällde centrum. Facebooksidan "Leiden Housing" var guld värd för mig, och säkert för många andra.

Det är också möjligt att bo i studentkorridor, något jag också faktiskt skulle rekommendera att göra. Detta beror inte på att mitt boende var dåligt på något sätt utan på att studentkorridoren kan vara ett värdefullt sätt att möta andra studenter på. Detta görs i så fall i samband med ansökningsprocessen och kostnaden blir i stort sett jämförbar med den jag hade under min tid i Leiden. 

Studier allmänt

Om studierna
På ytan är studierna på KI och i Leiden mycket lika varandra: de består av föreläsningar och kurslitteratur, ibland med inslag av workshops. Jag upplevde dock strukturen som mycket annorlunda jämfört med hemma, vilket jag tror beror på ett par saker: universitetet är betydligt större med många fler studenter och studenterna snickrar i tillägg ihop sina egna program, vilket innebär att du inte har en klass utan flera. 

De viktigaste skillnaderna
Kurserna i Leiden följer en tydlig struktur, där varje 5-poängskurs innebär en lektion i veckan och ca 1-2 bokkapitel i veckan. Är kurserna istället på 10 poäng, ser det likadant ut men med en extra workshop per vecka. Lektionerna följer bokkapitlen relativt strikt och består i stort sett av "före-läsning". Det är med andra ord mycket lite utrymme för diskussion på skoltid. I tillägg till detta är studenterna i stort sett där för att gå på sin föreläsning, och inte mycket mer. Att träffa vänner via föreläsningarna är därför inte särskilt enkelt, utan här är det effektivitet som tycks gälla. 

Tentamina skrivs i slutet av kursen och består alltid av två delar: omkring två tredjedelar utgörs av flervalsfrågor och en tredjedel av essäfrågor. Frågorna är enligt min erfarenhet fakta- och definitionsfokuserade och uppmanar inte till egen reflektion eller resonemang. Eftersom studenterna är så många, är allt mycket standardiserat och detta inkluderar även tentamensskrivningen; tentamen rättas rentav av en dator och inte av läraren. 

Plus och minus
Jag tycker mycket om den effektivitet som genomsyrar universitetets föreläsningar. Föreläsarna lyckas verkligen förmedla en stor mängd information på ett effektivt sätt och på kort tid. Det är också mycket enkelt att styra över sin egen tid eftersom du som student i stort sett bara behöver vara på plats 2 timmar i veckan/5-poängskurs. Det är dock tråkigt att det är så lite tid och plats för reflektion och diskussion och jag hade kanske rentav önskat mig fler föreläsningar och lite mindre tryck på kurslitteraturen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Psychology of Advertising
Den här kursen ger dig en gedigen introduktion till marknadsföringspsykologi. Den behandlar dess historia och utveckling som fält, men överlappar också på ett mycket värdefullt sätt med kognitionsvetenskap i stort: hur tänker vi egentligen? Och hur fattar vi beslut? Kursen består av en föreläsning och 1-2 bokkapitel per vecka och avslutas med en examen om 40 flervalsfrågor och 3 essäfrågor. 

Jag tycker att kursens föreläsningar höll god kvalitet och att ämnet visade sig mycket användbart för mitt sätt att se på beslutsfattande i stort, särskilt eftersom det är så applicerbart. Jag hade dock önskat mig en något mer neutral inställning till marknadsföring, där denna kurs istället hade tagit ställning på förhand: "Marknadsföring är enormt viktigt för att skapa arbete och informera kunder!" Kursboken är, rent ut sagt, en av de sämsta jag har haft. Inte för att bokens innehåll är dåligt utan för att den är skriven med ett språk som är mycket tungt att ta sig igenom. Innehållet i kursen är dock i stort mycket bra och jag tar med mig många viktiga reflektioner hem.

Cross-Cultural Psychology of Health and Illness
Denna kurs behandlar kulturskillnader inom ett stort antal psykologiska fält, och diskuterar vad sjukdom är, hur den ska behandlas och vad som orsakar den ur olika perspektiv. Den diskuterar också hur perception skiljer sig mellan kulturer, hur kultur påverkat evolutionen och vice versa, vad som gör viss kultur mer genomslagskraftig än annan osv. Kursen består av en föreläsning och 2 bokkapitel per vecka och avslutas med en examen om 40 flervalsfrågor och 3 essäfrågor. 

Kursen har fått mig att tänka till både en och två gånger och jag är verkligen glad att jag valde den, eftersom jag stött på så mycket spännande lärdom om olika kulturer som jag inte hade med mig sedan tidigare. Tyvärr präglas den lite väl mycket av den klassiska "öst mot väst"-indelningen, där USA ställs mot Japan, och jag hade genuint hoppats på att perspektivet skulle vara lite bredare än så. Kursboken är fantastiskt lätt att läsa och samtidigt informationsspäckad, och jag har läst även de kapitel som inte är obligatoriska av ren nyfikenhet och nöje. Föreläsningarna höll blandad kvalitet, där en gästföreläsning om HIV/AIDS och sexuellt beteende i Malawi var den överlägset bästa, medan ett par andra höll betydligt lägre kvalitet. 

Språk och kultur

Att studera på engelska
Leiden har ett mycket stort kursutbud på engelska eftersom de erbjuder en hel psykologibachelor på engelska. Lärarna är överlag mycket bra på engelska och föreläsningarna håller bättre och mer lättillgänglig språkkvalitet än de engelska kurserna på KI termin 3. Detta är med andra ord inga som helst problem för den som känner att termin 3 på KI var under kontroll. 

Att prata engelska i Nederländerna
Holländarna är duktiga på engelska och det uppstår nästan aldrig en situation där du inte kan ta dig fram på engelska. Holländska är i tillägg nära besläktat med svenska och jag lärde mig mycket passiv holländska bara av att vara i samhället. Den aktiva holländskan är det sämre med eftersom uttalet ligger långt från vårt, men det går som sagt utmärkt ändå. Universitetet erbjuder språkkurser men jag tog aldrig någon själv utan nöjde mig med min engelska. Människorna är mycket lätta att ha att göra med och kommunikationen är väldigt rak och enkel. 

Kulturen i Nederländerna
Den holländska kulturen är på många sätt lik vår, särskilt med ett makroperspektiv, men det finns ändå vissa distinkta skillnader. Jag upplever avståndet mellan människor som mindre och det är en självklarhet att hälsa på sin granne när man möts i trappen. Jag har hunnit prata med de flesta som frekventerar samma gym som jag, och sitter du på en buss är det inte osannolikt att du kommer att prata med din bussgranne i några minuter. Holländarna tycker också mycket om att gå på café och pub och oavsett vilken stad jag besökte såg jag alltid fulla uteserveringar sent inpå vardagsnätterna. Det finns säkert mycket fest och klubb här med, men jag upplevde att de flesta gick ut för att socialisera och ta några öl snarare än att gå ut och dansa, något som passar mig mycket bra och som jag tycker skapar en mycket god atmosfär. 

En annan skillnad är att holländarna älskar marknader. Varje lördag och ofta även om tisdagarna anordnas stora marknader inne i stan och oavsett vad som ska firas, firas det med marknad. Till marknaden kommer hela stadens invånare och här köper de sin fisk, sina grönsaker, sin frukt och sin ost. Det känns som att backa tiden till en tid då också vi i Sverige köpte våra matvaror på torget, något som är väldigt trevligt och gemytligt. 

Eftersom det finns mycket immigranter från Surinam och Indonesien i Nederländerna, finns det också utmärkta möjligheter att prova på deras mat! Den indonesiska jordnötssåsen är fantastisk enligt mig, och jag har också provat en stor mängd holländska pommes frites med olika typer av avancerade majonnäser och dressingar - bättre än förväntat! Holländarna tycker också mycket om pannkakor, och de föredrar enorma sådana med massor av fyllning. Utöver detta vill jag tipsa om maträtten Flammkueche, ett slags smördegspizza med olika toppings, som är fantastisk. För att inte tala om de holländska och belgiska ölen som du hittar i varje liten kvartersbutik. Min favorit i den belgiska quadrupeln Straffe Hendrik. Den lokala spriten kallas Jenever och är föregångaren till gin. Mycket riktigt är den besk när den är ung, och inte alls för mig, men de äldre varianterna är riktigt goda och påminner om whiskey. 

Fritid och sociala aktivteter

Om sociala aktiviteter
Leidens universitet anordnar en hel del aktiviteter, och särskilda sådana för utbytesstudenter. Mitt intryck är att det är just bland andra utbytesstudenter det är enklast att träffa nya vänner, och genom organiserade aktiviteter eller boende, snarare än genom föreläsningar och kurser. Jag träffade primärt folk på jiu jitsu-klubben jag började träna på, samt på gymmet. Jag upplever holländarna i stort som mycket enkla att få kontakt med, men tvärtom med studenterna jag mötte i relation till föreläsningar. De var svåra att få kontakt med och det ska nog ett visst mått av ansträngning till för att få till värdefulla kontakter den vägen. Läser man kurser som innefattar workshops är detta sannolikt enklare. 

Om stadens fritidsaktiviteter
Som tidigare nämnts har universitetet en idrottsförening med gym, judo, simning, gruppträning etc. Sportcentrum är väldigt stort och utbudet är verkligen stort, till rimliga priser. Jag tränade på en jiu jitsuklubb som var fristående från universitetet och detsamma gällande mitt gym, eftersom de låg just där jag bodde. Kvaliteten på dessa var kanon och priserna relativt låga i jämförelse med Stockholm. Det anordnas hela tiden nya marknader och det är enkelt att ta sig till de mycket trevliga grannstäderna Haag, Utrecht, Rotterdam och Haarlem. Även Amsterdam är bara 40 minuter bort, men det är också en stad med ganska annorlunda atmosfär än de andra städerna i regionen, och en stad som inte föll mig personligen lika mycket i smak som de andra. Utrecht blev min pärla med fantastisk bubblande atmosfär. 

I Leiden kan du ta en gratis guidad tur varje vecka, något jag verkligen rekommenderar för att få lära sig mer om stadens historia, geografi, arkitektur och kultur. Turen hittar du t.ex. genom https://www.freetour.com/leiden/leiden-free-walking-tour, eller genom att googla "free tour Leiden". De flesta städer i regionen erbjuder samma tur, och det är verkligen något jag varmt rekommenderar att gå på - jag blir lika imponerad varje gång. 

Leiden har också en botanisk trädgård som är gratis för studenter och som är känd för att Europas första tulpan kom hit, med en österrikisk ledare. Denna tulpan blev starten på världens första dokumenterade ekonomiska bubbla, tulpanbubblan. 

Att helt enkelt hoppa på cykeln och cykla omkring för att se staden är ett annat bra tips, eftersom du får täckt en stor del av staden på kort tid på det viset. Min favoritpub är Het Vergulden Kruk som ligger mitt i stan, där det också finns tillgång till brädspel, och mitt favoritområde att strosa runt i är det runt Peterskyrkan, där det finns mycket caféer och barer utan att det egentligen är så mycket klädaffärer och liknande. 

Sammanfattning

Utbytets påverkan på mina studier
Jag tror att utbytet har gjort gott för mina studier. Jag har fått ta del av lite nya vinklar och jag har också fått se hur annorlunda det kan bli när man byter nationslins: på samma sätt som vi får se mycket av svenska forskares experiment på KI, får jag här i Holland plötsligt ta del av mycket holländska forskare och holländsk litteratur. Att få nya, friska perspektiv och att få granska dem utifrån det jag har med mig från KI har varit väldigt roligt och nyttigt, något jag verkligen unnar alla att få uppleva. Det gör mig ödmjuk inför att vetenskapsläget och hur det presenteras inte är sanningen och att det är bra att alltid försöka bibehålla ett skarpt sinne i analysen av det vi blir presenterade. 

Utbytets påverkan på min yrkesroll
Jag tror att utbytet kommer att kunna påverka min yrkesroll i det att jag blivit än mer övertygad om vikten av att skaffa sig nya perspektiv. Detta gör att jag kommer att försöka fortsätta söka nya vinklar genom och efter min utbildning och jag kommer också att göra allt jag kan för att behålla ett öppet men ändå aktivt sinne. Detta tror jag är ovärderligt i arbetet med psykologi, oavsett om du arbetar akademiskt eller med patienter. Det är så viktigt att vi i mötet med patienter inte utgår från att vi vet och patienten inte gör det, och det är också otroligt viktigt att vara ödmjuk inför det faktum att vi, trots att vi vet mycket, inte vet hur saker och ting ser ut genom patientens ögon. 

I tillägg har utbytet visat mig hur enkelt det faktiskt är att flytta utomlands, något som gör att en framtida flytt utomlands känns lättare att ta sig an. I tillägg till detta tror jag att jag känner mig mer säkrare på min egen förmåga att ta mig an utmaningar och sådant som känns läskigt, eftersom jag tagit mig an det här. Jag har ett mycket gott intryck av just Leiden och skulle kunna tänka mig att bosätta mig i regionen i framtiden, och jag kommer definitivt att komma tillbaka hit för längre perioder i framtiden. Det känns mycket märkligt att lämna staden så snart och jag hade önskat mer tid.