Reserapport - KI-student
"Riget"
Lärosäte: Kobenhavns universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Oscar Kjellberg
E-postadress: kjellberg.oscar@gmail.com

Innan avresa

Danmark - Smørrebrødslandet


När jag sökte utbyte inför termin nio var Köpenhamn mitt enda alternativ. Jag ville helt enkelt gärna dit och hade besökt Köpenhamn flera gånger före utbytet. Jag har alltid tyckt Köpenhamn är en störtskön stad på många sätt. Man börjar gärna jämföra Stockholm och Köpenhamn, men det är inte rättvisande för någon av städerna eftersom de trots allt är så fundamentalt olika varandra. De främsta styrkorna med Köpenhamn är: 

En trevlig stad att bo och leva i


"Hygge" är ett begrepp du snart kommer bekanta dig med. Fikakulturen är stark och danska bakverk, bra kaffe och kaféer finns i överflöd. Att ta en öl eller sätta sig på en uteservering är nära till hands och liksom ingen grej -alla gör det. Att ta sig runt i staden, oavsett med kollektivtrafik, cykel eller på fot, är en fröjd. Cykelbanorna är breda och säkra samt att kollektivtrafiken är prisvärd och har mycket täta avgångar. Det går även utmärkt att kombinera cykel och kollektivtrafik. Staden är väldigt fin med gulliga hus, många gröna parker och små och stora torg. Köpenhamn toppar ofta listor över världens mest "liveable cities". Se gärna tidningen Monocle för mer inspiration och information: https://monocle.com/travel/copenhagen/


Dessutom ligger Köpenhamn de facto på en sydskandinavisk breddgrad vilket gör sommaren längre, våren kommer tidigare och hösten senare.

En härlig kultur med skämtsamma danskar 


Dansk kultur är nationalistisk, patriotisk och egen. Den är kul, charmig och inkluderande. Danskar är stolta över och tycker om sitt land. Danskarna skämtar gärna och mycket om allt möjligt. Som svensk kan det ibland kännas märkligt att skämta om kön, etnicitet, hudfärg, religion eller sexualitet. När danskarna skämtar uppfattar jag att det alltid är med kärlek och eftersom skämten är många, höga, låga, på din egen eller andras bekostnad blir det inte så allvarligt. Ta i beaktning att "PK", "metoo" och feminism är förhållandevis obekanta eller förlöljigande uttryck i Danmark. Samtidigt finns mycket genuinitet, öppenhet och värme hos danskarna. 


Att arbeta med danskar och lära känna dansk kultur kommer oavsett vilket att ge dig perspektiv på det svenska. Likheterna är så klart många och danskarna är mångt och mycket våra skandinaviska systrar och bröder. I grunden är Danmark ett socialliberalt land, precis som Sverige, och det präglar de båda länderna vad gäller omfattande välfärd och trygghetssystem. Trots en bro som tar 20 minuter att åka är olikheterna mellan länderna överraskande många. 

Närmare världen


Köpenhamn har ett av Europas bästa utbud av både europeiska och interkontinentala flygförbindelser, bättre än Stockholm. Man kan också ta tåget till Berlin över natten eller till Hamburg på några timmar. Om du saknar Stockholm tar tåget omkring fem timmar och nattbåt till Oslo är också möjligt. Danmark har också känslan av "kontinenten" och det är en bonus.


Vid varje kantin, på alla sjukhus, finns alltid Smørrebrød till frukost, eller jag menar lunch.

Ankomst och registrering

Meget velkommen til København


Tåg och flyg är de enklaste färdsätten att ta sig ner till Köpenhamn från Stockholm. Det räcker gott och väl att komma till Köpenhamn helgen före kursstart. Se till att ha löst din boendesituation, i alla fall första veckan, och bo nära Frederiksberg eller Nørrebro eftersom första veckan av utbildning är på eller i närheten av campus Panum. Du kommer hoppa på en redan pågående kurs (eller Hold som det heter) och första veckan består av föreläsningar. Det finns flexibilitet vad gäller att komma i ordning med sitt boende eller något annat som måste fixas, till exempel hämta nycklar eller köpa något till ditt boende.

Det var otroligt smidigt att hoppa på en kurs som redan går och det enda administrativa du måste ordna med är att gå till en handläggare på internationella sektionen för att få ett par påskrifter. Underskrifterna fungerar ungefär som en incheckning till universitetet. Det kan vara bra att under helgen innan undervisningen kolla upp var lokaler och föreläsningssalar ligger. Att bara gå runt eller cykla i Köpenhamn är det bästa sättet att lära känna staden. 

Fadderorganisationen såg till att ordna flertalet aktiviteter och de uppskattades av många utbytesstudenter inklusive undertecknad. Välkomstmiddagen ägde rum redan första eller andra veckan och middagen var välbesökt. Här finns generell information till mentorsprogrammet för utbytesstudenter: https://studies.ku.dk/exchange/mentor/

En bra idé är och att gå med i Facebook-gruppen Svensk i Köpenhamn, https://www.facebook.com/groups/7864445989/. Det är många svenskar som bor i Köpenhamn och det gör att köpenhamnarna är vana vid svenskarna. Oroa dig inte om du inte kan göra dig förstådd första tiden och försök undvik engelska så gott det går. 

Nyhavn

Ekonomi

SEK=DDK


Prisläget är detsamma i Köpenhamn som i Stockholm. Några få saker är billigare i Danmark än i Sverige som till exempel öl, alkohol och gatuköksmat. Sen finns det nog egentligen inget som skiljer i kostnadsläge städerna emellan. Att handla i livsmedelsaffärerna i Danmark är en fröjd och de flesta råvaror man köper är producerat i Danmark vilket gör mycket för smaken och kvaliteten. 


Det finns egentliga inga ytterligare kostnader som tillkommer förutom resa t/tr. Sen kommer det ändå kosta mer än att du är hemma i Stockholm för det finns mer saker du vill göra och upptäcka. Vissa fasta kostnader för kollektivtrafik, transfer, kompletterande inköp till ditt boende och små kringkostnader uppkommer så klart också. 


Amager

Boende

Boende är inget problem


Att finna boende i Köpenhamn är inget problem och det finns många alternativ. Först bör du bestämma:

  • Hur mycket kan jag betala i hyra?
  • Vill du bo centralt eller väldigt centralt?
  • Vill du bo ensam eller tillsammans med andra?
Min rekommendation är att bo centralt (det vill säga Indre Bye, någon av Broarna eller Frederiksberg). Det kostar sannolikt lite mer, men det är det värt för upplevelsen under vistelsen. Jag fick tag i en egen lägenhet, ca 40km2, väldigt centralt (ett stenkast från Kongens Nytorv) för cirka 8500 DDK. Det är prisvärt och min sambo besökte mig i regel varje helg och därför valde jag en större lägenhet. Om jag skulle åkt själv hade jag hyrt ett rum i en större lägenhet vilket verkar vara vanligast.

Standarden på alla boenden i Köpenhamn är god och allt ligger egentligen nära tack vare goda kommunikationer och korta avstånd med cykel.

Länkar till olika förmedlingar


KUs egna bostadsstiftelsehttps://housingfoundation.ku.dk
Jag fick min bostad genom universitets bostadsstiftelse. Det känns som lotto men det fungerar. Du blir förfrågad om du vill ha hjälp med boende och då blir du förmedlad till den sidan. Först registrerar du intresse och vid en bestämd dag och tid öppnar kösystemet till alla lediga alternativ. Då loggar man in, får ett könummer och en preliminär tid när man får välja bostadslösning. För mig tog det cirka 40 minuter och under den tiden är man uppkopplad mot sidan. När jag väl blev insläppt fanns cirka 100 olika boende-alternativ och du väljer det som passar bäst med tanke på storlek, pris och läge.

Därefter följer ett digitalt arbetsflöde. Den enda fysiska kontakten är när du hämtar nyckeln och legitimerar dig. Annars sker allt (betalning och upprättande hyreskontrakt) genom hemsidan. Man kan välja om man vill ha omöblerat eller möblerat, men det senare är så klart att föredra. Innan du flyttar in betalar du en deposition som du sen får tillbaka (vilket inte är standard i Danmark.) När du flyttar hem lämnar du bara nyckeln i en brevlåda.

Köpenhamns största Facebook-sida för uthyrning av lägenheter och rum - https://www.facebook.com/groups/46683458652/
Det här är Köpenhamns absolut största Facebook-grupp för uthyrning av lägenheter och rum. Om jag flyttar tillbaka till Köpenhamn kommer jag förmodligen använda den här sidan. Man ska dock komma ihåg att depositioner som man aldrig får tillbaka är standard (förutom hos universitetets bostadsstiftelse där man faktiskt får tillbaka depositionen.) Cirka 20-30 olika erbjudanden kommer upp varje dag. Var noga med att skriv på danska, och inte engelska eller svenska. 

Facebook-gruppen Svenskar i Köpenhamn - https://www.facebook.com/groups/7864445989/
Även i den här gruppen förmedlas boenden men då framför allt mellan svenskar som bor och verkar i Köpenhamn. 

Airbnb - https://www.airbnb.com
Första veckan innan jag fick tillgång till min lägenhet bodde jag i ett rum som jag hittade genom Airbnb och det kan vara en bra mellanlösning eller som en lösning för hela perioden. 

Nyboder

Studier allmänt

Den danska läkarutbildningen - jämförbar den svenska


Den danska läkarutbildningen är 12 terminer men leder inte fram till legitimation. Efter examen påbörjar man sin ettåriga KBU (klinisk basisuddannelse, vilket motsvarar den svenska allmäntjänstgöringen). De första sex terminerna på läkarprogrammet heter Bachelor och de läser läkarstudenterna gemensamt med tandläkare, hälsoekonomer med flera. Att bli antagen till en Bachelor i medicin är ingen garant för att man får gå vidare och läsa till läkare sen. Snittbetyget under Bachelor avgör och de första tre åren fungerar som en amerikansk pre med-Bachelor. Danskarnas första tre år har ett prekliniskt fokus vilket gör att termin 7-12 är mer jämförbara med våra kliniska terminer vid KI. Termin 7-9 vid KU innefattar internmedicin och kirurgi. Under termin 10 läser danskarna psykiatri och neurologi vilket gör att den terminen motsvarar termin 9 vid läkarprogrammet på KI. Termin 11 är en specialiseringstermin där studenterna får välja mellan forskning, mer klinisk utbildning eller innovation. 

Paradoxalt nog håller den danska utbildningen både lägre och högre nivå än den svenska. Inga studenter förbereder sig innan seminarier eller föreläsningar och det förväntas inte heller. Om man inte kan svara på en fråga ställd av läraren i plenum så gör det ingenting och man behöver inte skämmas. Den danska utbildningen tycks lägga mer fokus på klinisk träning och på att ge rätt förutsättning att klara arbetet som KBU-läkare, det vill säga att klara av underläkarsysslor och -uppgifter. Det innefattar att ta upp fullständig anamnes självständigt, undersöka patienten grundligt samt dokumentera och journalföra korrekt. Att kunna initiera behandlingar, sätta diagnoser och handlägga patienten självständigt förutsätts inte eftersom det ändå måste rådgöras med en specialist. Personligen tycker jag det är en mycket tilltalande inställning. På läkarutbildningen vid KI upplever jag att lärarna förväntar sig att vi som studenter är pålästa samt har mer specialistkunskap i ämnet. Samtidigt blev jag imponerad över hur mycket preklinska kunskaper de danska studenterna hade som jag själv hade glömt bort. 

Panum

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Jag läste två stycken 4-veckorskurser och kurserna hade liknande upplägg. Första veckan bestod av föreläsningar i allmänna och vanliga sjukdomar, diagnosgrupper och symptom. Kvaliteten på föreläsningarna var beroende av föreläsaren och kvaliteten var nog enligt mina förväntningar. 


    Klinisk kursus i neurologi og neurokirurgi

Från och med andra veckan välkomnades vi studenter till en neurologisk klinik som ligger i Glostrup. Kliniken är en filial till Rigshospitalet men är samtidigt den största allmänna neurologiska kliniken i stor-Köpenhamn. Vi fick ett fint bemötande där vi möttes av kursledaren och en kursadministratör. Första dagen var ett allmänt intro till kliniken och till klinisk neurologi. Första dagen gjorde vi också ett placeringsschema där alla studenter fick fylla i sina namn i olika funktioner och på olika avdelningar/mottagningar. Efter de tre veckorna hade man sett allt av neurologkliniken. Till exempel fanns bakjour, kvällsjour, rond på flertalet avdelningar (tumör, stroke, akut, inflammation med mera), mottagningsverksamhet (huvudvärk, MS och Parkinson med mera) samt vissa operationer. Från dag två på kliniken såg dagarna ungefär likadana ut.


Förmiddagarna började klockan 8.00 med jourrapport för att sedan övergå till generell info och utbildning för alla läkarna inklusive oss. Den samlingen pågick i normala fall 30-45 minuter. Därefter gick man till sitt avsnitt eller mottagning. Om man var på avdelning deltog man i vanliga ronden och rondande, med fokus på en till två patienter. Var man på mottagningen kom första patienten klockan 9.00. Vanligtvis tog man en eller två patienter själv med hjälp av handledaren. 


Lunch var klockan 12-13. 


Eftermiddagarna tillbringades i utbildning med alla läkarstudenter tillsammans. I regel var det en specialist inom en specifik diagnosgrupp som undervisade. Ibland var även patienter del av undervisningen. Under den tiden lade även en student fram sin klinikjournal. Momenten var till viss del examinerande och syftet var att studenten skulle träna på att skriva och sammanställa sjukhistorien, undersöka patienten, rapportera fynd och formulera en bedömning och plan.


Klinisk kursus i psykiatri (inklusive børne- og ungdomspsykiatri)


Den kliniska delen av psykiatrikursen hölls på Psykiatriskt center ute på Amager (uttalas "Amma"). Centret var välutvecklad och relativt nybyggt. Standarden på faciliteten var god och här finns cirka 80 sluten- och öppenvårdsplatser, ECT, akutmottagning, forskning, center för suicidprevention och viss mottagningsverksamhet. Likt den neurologiska placeringen välkomnades vi studenter (cirka 10 stycken) av ansvarig kursgivare på kliniken, klinikchef och kursadministratör. Vi fick en rundvandring, fika, introduktion till kursen och ett snabbt intro till klinisk psykiatrisk undersökning. Vi studenter fördelade oss också per funktion och avsnitt för varje dag av kursen. Här kunde man välja mellan slutenvård, öppenvård, ECT, primärjour, akutmottagningen och kvällsjour. De olika avsnitten var också uppdelade mellan bland annat psykos, affektiv och äldrepsykiatri.  

Förmiddagarna började klockan 8.30 med jourrapport och eventuell generell information från klinikchefen eller någon annan. Den samlingen pågick i normala fall 15-30 minuter. Därefter gick man till sitt avsnitt eller funktion. Om man var på avdelningen deltog man i rondarbetet och fick bra handledning av flera psykiatrer. Efter att man hade träffat en patient ville ofta psykiatern att man beskrev psykiatrisk status. Det var bra att få mängdträning i tillsammans med en erfaren. Ibland förekom samtal av mer utredande karaktär vilket tog längre tid och då fanns det möjlighet att ställa frågor till patienterna. 


Om man var på akutmottagningen fick man i regel ta en eller två patienter själv för att oftast skriva in den på en lämplig avdelning. 


Lunch var klockan 12-13. 


Eftermiddagarna tillbringades i utbildning med alla läkarstudenter tillsammans. I regel var det en specialist inom en specifik diagnosgrupp som undervisade. Under den tiden lade även en student fram sin klinikjournal. Momenten var till viss del examinerande och syftet var att studenten skulle träna på att skriva sammanställa sjukhistorien, undersöka patienten, rapportera fynd och formulera en bedömning och plan.


Sjukhus-outfit

Språk och kultur

Gör dig bekant med danskan


Viktigt tips! Du gör klokt i att lyssna på och läsa danska innan du åker iväg. Jag läste en distanskurs i danska (7.5hp) genom Linnéuniversitetet sommaren innan jag åkte. Jag tog aldrig poängen på grund av att jag jobbade heltid under sommaren men deltog i undervisningen så mycket jag kunde. Det gav mig en känsla för språket och därefter var det lättare att lyssna på danska poddar och radio. Dessutom blev det lättare att läsa danska texter, jag fick ett hum om melodin i språket samt hur man uttalar svåra danska ord/ljud. 

Länk till Linneuniversitet: 
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-konst-och-humaniora/mot-fakulteten/danska/

Länk till Danske radio: 
https://www.dr.dk/radio

Det var panik


Jag skulle ljuga om jag inte sa att det var lite panik första veckan. Känslan var hopp och förtvivlan just eftersom det stundtals gick jättebra att förstå vad föreläsaren sa men vid andra tillfällen hördes bara ljud. Det var frustrerande och stressande. Samtidigt gick det snabbt att komma in i språket och jag upplevde progress bara från första dagen till tredje dagen, samt från tredje dagen till femte dagen. Andra veckan började jag prata danska och göra mig förstådd på danska och då kändes det mycket bättre. Det var då enklare att fråga om det var något jag inte förstod. Dessutom är danskar lite bättre på att förstå svenska än omvänt och bara man tog sig tid till att prata och läsa kunde man härleda många danska ord till svenska synonymer. Som livlina fanns det även ibland en och annan svensk bland läkare och studenter. 

Om jag skulle flytta tillbaka skulle jag anmäla mig till språkkurser för utlänningar (som ges av Studieskolen och motsvarar Svenska för invandrare) för att lära mig uttalet ännu bättre samt att få bättre flöde när jag skriver på danska. Dessutom skulle jag behöva lära mig räkna på danska, en gång för alla. 

Danskar är onådigt ärliga, åsiktsbenägna men samtidigt avslappnade


Danskarna kan komma med ogrundad feedback och har dessutom många åsikter, stort som smått. Som svensk är det förvirrande till en början och att grupper eller människor uttryckligen tycker olika kan vara obekvämt. Om dessutom tonläget ibland blir extra uppjagat eller uppbrusat kan det till och med bli lite obehagligt. Ibland kändes det som att danskar tycker olika bara för saken skull. Speciellt märkligt blir det när olika överläkare tycker fundamentalt olika eller gör olika bedömningar av samma problem. För en svensk framstår det många gånger som en konflikt. När man därefter frågar överläkaren om det är en konflikt förstår de inte frågan och förklarar bara att vi alla tycker olika ibland. 

Jag upplevde att våra lärare många gånger kom med knepig och ogrundad återkoppling till oss studenter. Det kunde vara allt från att man glömt att fråga patienter om specifika saker till vilken specialitet man som student inte skulle välja på grund av vilka egenskaper man som student har. Huruvida de sen lade vikt vid olika åsikter eller uttalanden var svårt att bedöma. 

Det är svårt att avgöra när och om danskarna menar allvar i många situationer. Det gör också stämningen avslappnad och en attityd där man gör bäst i att rycka på axlarna. Jag upplever danskarna mer bohemiska och oprecisa än svenskarna. Personligen passade det mig bra. Det leder också till att danskarna upplevs mindre stressade. Blir resultatet detsamma? Jag vet inte, men alla skrattar mer och är mer glad på livet än en genomsnittlig svensk. 

Länkar till min blog om språk och kultur: 


http://blog.ki.se/kistudentenoscar/danska-ord-som-inte-har-nagot-att-gora-med-svenska-ord/
http://blog.ki.se/kistudentenoscar/forvirrande-danska-ord/
http://blog.ki.se/kistudentenoscar/forsta-observationer/
http://blog.ki.se/kistudentenoscar/fler-observationer/

Panum

Fritid och sociala aktivteter

Köpenhamn är norra Europas mecka för kultur- och nöjesliv


Jag kan konstatera att Köpenhamn har mer att erbjuda än Stockholm. Butikerna och museerna är fler. Barerna och restaurangerna är definitivt fler. Utbudet till konserter är stort och ständigt är det något som händer i Köpenhamn. Turisterna är fler och tillgången till god, billig och bra mat är större. 

KU (Københavns Universitet) och SUND (Det Sundhedsvidenskaplige Fakultet) ansvarade för mentorsverksamheten. Det var cirka 20 studenter som antingen läste till läkare, tandläkare, veterinär och apotekare som ansvarade för sociala aktiviteter för oss utbytesstudenter. Jag deltog i ett par så som välkomstmiddagen och en utflykt. Det hela var väldigt kravlöst och genuint. Jag upplevde ändå att det enklaste sättet att få kontakt med studenter var på sjukhuset i anslutning till seminarierna. Vid några tillfällen ordnade studenterna "hygge" med biljard, pizza, fika och öl, efter skoltid. Det var väldigt lätt att ansluta och jag kände mig aldrig utanför som svensk utbytesstudent. Danskar i Köpenhamn är vana vid svenskars närvaro. Alla danskar i Köpenhamn har frivilligt eller ofrivilligt en relation till Sverige. Och räkna som sagt med att danskarna skämtar på din bekostnad.

På helgerna hade jag och min sambo fullt schema. Man kan säga att det var som att vara långtidsturist på ett och samma ställe. Vi upptäckte nya stadsdelar till fots och tog del av Köpenhamns mat- och nöjesliv allt eftersom. Vi besökte ett otal museum så som Statens museum för konst, Glypoteket, Lousiana, Den Frie, Designmuseet och Arkitektmuseet med flera. Dessutom gjorde vi en helgutflykt till pittoreska Tisvildeleje på Nordsjälland samt besökte Tivoli under påsken. Jag upplevde att shoppingen var riktigt bra och många koncept (mode och kläder, inredning och interiör) som finns i Köpenhamn saknar vi i Stockholm. 

Arket

Sammanfattning

Åk till Köpenhamn och Danmark!


Du kommer inte ångra dig och erfarenheten är ett utmärkt komplement till den svenska utbildningen. Kurserna du kommer läsa har i stort sett samma lärandemål och innehåll som de svenska kurserna. Undervisningen och de kliniska placeringarna har liknande upplägg som du är van. De stora skillnaderna är kulturen, språket och människorna! Det är berikande att få perspektiv samt att lära sig om ett annat sjukvårdssystem. Det finns många likheter men samtidigt definitivt fler olikheter än vad jag trodde var möjligt i ett land så nära som Danmark. 

Kom ihåg att: 
- Det är lätt att skaffa boende
- Förbereda din danska
- Det är skojfriskt i Danmark
- Studierna är jämförbara det du hade läst i Sverige
- Att vara öppen inför en ny kultur som både liknar och inte liknar Sveriges
- Uppleva Köpenhamns kultur- och nöjesliv
- Danskarna är mer avslappnade än svenskar


Om du vill ha mer inspiration och mer läsning hittar du det här: 
http://blog.ki.se/kistudentenoscar/category/kopenhamn/

Lycka till med ditt utbyte! 
/Oscar
Utanför Tivoli