Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Jag sökte detta utbyte då jag var intresserad av att få mer klinisk erfarenhet från USA och se hur sjukvården är uppbyggd där. Jag hade hört väldigt mycket om hur hårt arbetsklimatet var där och hur tufft det var för läkare att arbeta där vilket gjorde mig nyfiken på att själv få uppleva detta och bilda mig en egen uppfattning. 

Informationen från KI och värduniversitet var väldigt givande och gav en korrekt bild av utbytet. 
Det är väldigt viktigt att ha alla sina vaccinationer redo i enlighet med kraven från värduniversitet. 

Ankomst och registrering

Man bör vara framme där ca 3 dagar innan kursstart för att få till allting administrativt och allt det praktiska. Det gäller även att ordna med visum på International Student Office om man är på ett J1 visum. Det är viktigt att göra detta så fort man anländer för att sedan kan det vara svårt att få tid till detta. 

Det finns medicinska föreningar på UMN som kan hjälpa till med boende och dylikt. 

Ekonomi

Staden är inte så dyr. Priserna är ungefär som i Stockholm, kanske snäppet billigare. Boende varierar i pris, men går man via medicinska föreningarna så kan man få ett bra boende för ca 500 dollar. 
Vaccinationskostnader kan hamna på ca 600 kr här hemma i Sverige beroende på vilka vacciner man har sedan tidigare. Det är viktigt att dokumentera allt detta så att man har rätt information man sänder över till universitetet. 

Boende

Boende ordnade jag via medicinska kåren på universitetet. Alpha Chi Kappa hette föreningen som tog hand om ett hus precis vid campus som man kunde hyra in sig i. Där bor man med andra läkarstudenter från USA och ibland även från andra länder som gör utbyte. Det är väldigt trevligt och socialt att bo på detta sätt och jag skulle starkt rekommendera alla framtida studenter att göra på detta sätt om man är sugen på att träffa nya människor. 

Studier allmänt

Den "elective" I kirurgi som jag deltog i var väldigt tidskrävande och det var tidigare morgnar och långa dagar. Handledarna och attendings var väldigt skarpa och kunde fråga ut en ibland. De förväntade sig givetvis inte att man skulle kunna alla svar men de blev väldigt glada när man kunde ge korrekta svaret på deras fråga. 
Vidare är läkarna i USA väldigt direkta och måna om att berömma en när man gjort bra ifrån sig. De förväntar sig även att man ska visa framfötterna och vara med på de moment som deras egna residents är med på, dvs. vara på plats samtidigt som de och gå hem samtidigt som de. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Barnkirurgi - 
Detta var en väldigt bra kurs och det var väldigt hög volym i patientflöde. Man var i operationsrummet större delen osv dagarna, framför allt på morgnarna. 

Man började dagarna ca 04.30 med en resident och en chief-resident. Dessa två rondade patienterna på morgonen innan attendings kom till sjukhuset. När de var klara med ronderna så kom attendings ner och man rapporterade över patienterna till dem ca kl. 7.00.-7.30. Därefter var det operation och man gick vidare till operationssalen. Dessa operationer kunde pågå hela förmiddagen och eftermiddagen. Vissa eftermiddagar kunde man få hänga med attendings när de hade mottagning, och då kunde man stöta på alla möjliga kirurgiska åkommor. De patienter man hade träffat var antingen pre-kirurgiska eller post-kirurgiska med uppföljning. Det var väldigt utvecklande att få se båda dessa delar av verksamheten. 

I operationssalen kan man få vara med på ganska många moment och assistera i en hel del. Hur mycket detta kan bli beror helt enkelt på hur duktig man är och hur mycket ens attendings litar på en. Är man bra på det praktiska och förtroendeingivande och snabb med suturerna så kan attendings låta en göra mer än normalt. 

  

Språk och kultur

Kulturen är väldigt social och folk är väldigt välkomnande.  Märker de att man är från Europa kan de ställa väldigt många frågor och vara nyfikna på en. Vissa kulturkrockar man kan stöta på är att attendings och residents kan förvänta sig att man visar framfötterna och är där långa timmar. Det är bara att glömma lunch ibland och istället får man äta sent på eftermiddagen genom att snabbt springa över till en snacks-automat och köpa lite chips innan nästa operation börjar. Det är givetvis beroende på vilken kurs man läser, men läser man en intensiv kirurgi kurs så kan man förvänta sig detta. 

Fritid och sociala aktivteter

Vi hade turen att bo i en fraternity som bestod av ameriaksnak läkarstudenter så väl som utländska läkarstudenter. De var väldigt trevliga och man hittade på väldigt många aktiviteter efter kurserna. De var väldigt måna om att man skulle följa med de på olika evenemang och ibland kunde man gå ner till en äng efter kliniken och kasta lite boll eller frisbee. 
På helgerna brukade man oftast försöka styra ihop något tillsammans och gå ut på en middag och därefter gå till en bar eller ngt liknande. Det var väldigt trevligt och jag rekommenderar alla att söka sig till en fraternity. 

Sammanfattning

Jag tror att dessa utbytesstudier är minnen jag kommer att ha med mig för resten av livet. De människor man har träffat har jag fortfarande kontakt med och jag hoppas på att det är vänner för livet man har fått. Jag har sett hur mycket amerikanska läkare förväntas göra och hur långa arbetstider de har. I jämförelse med svenska läkare så är det stor skillnad. Det är även mycket mer undersökningar och administrativt arbete i USA, vilket kan vara frustrerande ibland. Dessutom är det ett annat system bestående av försäkring och där vissa står utan rätt till sjukvård då de inte har någon försäkring. Detta kan vara komplicerat och man kan bli förvånad över detta som europé.