Reserapport - KI-student
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Emma Ohlin
E-postadress: emma.ohlin@stud.ki.se

Innan avresa

Sökte egentligen utbyten till andra länder men fick efter ett avhopp en restplats till Singapore i mitten av augusti. I Singapore tillsätts placeringarna efter "först-till-kvarn"-principen och de är ute i mycket god tid vilket innebar att jag blev nekad flertalet önskade placeringar. Vissa specialiteter tog 2-3 månader på sig innan de slutgiltigen nekade placeringen. Detta ledde till många och långa mailkontakter med handläggare på universitetet i Singapore och på Karolinska. Men skam den som ger sig! Det hela slutade med att mitt utbyte blev 7 veckor istället för 8 veckor, att jag fick läsa båda kurserna sexual medicin och en jämförelse av hälso- och sjukvårdsystem och att jag fick min sista placering godkänd bara några veckor innan jag skulle åka.

Kursen i sexualmedicin är en lättsam kurs med 6 kvällsföreläsningar under första delen av terminen, en halvdag på mottagning och ett avslutande grupparbete, de bjuder på mackor och snacks. Kursen passar utmärkt för den som är intresserad av ämnet och gillar snacks. Kursen jämförelse av hälso- och sjukvårdssystem läses parallellt med utbytesstudierna och går ut på att skriftligt jämföra två olika sjukvårdssystem. Intressant då man får en ökad inblick av landets sjukvårdssystem, negativt då det tar tid från upplevelsen utomlands och gav i alla fall mig en släng av projektarbetsterminens ångest.


Mycket pappersarbete inför utbytet som är tidskrävande. Hälsodeklaration, blodprover och diverse vaccinationer krävs. Kan vara bra att leta upp sin gamla barnvaccinationsbok i tid och om man känner en läkare privat kan man spara lite pengar på att låta de skriva hälsointyget. (Inget avancerat intyg - bara att följa mallen.)

Ankomst och registrering

Jag var på plats två dagar innan kursstart för att få en möjlighet att vänja mig vid tidsomställningen och återhämta mig efter flygresan som tar ca 16h. Första dagen ges en introduktion på Dean's office på National University Hospital, lite klurigt att hitta dit så var ute i god tid. Tog ca 1-2 timmar och efteråt visade de vägen till ens första placering om lämnade av en. Väl på placeringen fick man ett schema och de visade runt en i lokalerna. Alla som  jag träffade var väldigt trevliga och hjälpsamma med allt från att visa en vägen till att berätta vart det bästa kaffet och billigaste lunchen fanns. Ingen fadderorganisation finns, jag upplevde dock inte detta som något problem.

Ekonomi

Stipender stipender stipendier! Men ack vad det tar tid att söka. Jag ansökte om flera men fick enbart ett beviljat från Carl Erik Levins stiftelse om 10 000kr. Kan vara värt att lägga en eftermiddag på det. Man får även ett resebidrag från KI på ca 6000kr och kan ansöka om merkostnadslån från CSN.


Flygbiljett T/R 5000kr 

Boende ca 5000kr/mån var (delade då på ett rum med två sängar i en lägenhet där flera andra bodde. Vi hade dock tillgång till både pool och litet gym.)

Tåg/Buss-kort ca 400kr/mån

Simkort ca 150 kr

Läkarrock ca 300kr

Mat och levnadskostnader - vad du gör det till.

Inga obligatoriska kurs- eller kåravgifter.


Inför utbytet krävs vaccinationer och hälsointyg från läkare. Hitta den gamla vaccinationsboken från barndomen så du slipper vaccinera om dig och om möjligt be en läkare du känner skriva intyget. Boka flygbiljetter i tid. Går att äta väldigt billig mat för 3-10 SDG om man äter på Hawkins, Singapores motsvarighet till foodcourt. Nästan ingen lagar mat i Singapore, det är billigare att äta ute. Alkohol och bostad är två väldigt dyra grejer i Singapore. Billiga är mat och tåg/buss-kort.


Boende

Det var min kära kursare som drog det största lasset med att hitta bostad. Finns diverse sidor, ett tips är att söka i fb-gruppen "svenskar i Singapore". Första veckan delade vi ett rum med två sängar i en lägenhet i Lakeside där det även bodde 4 andra svenska studenter. Detta var suveränt och vi fortsatte att umgås med dem under hela vår vistelse i Singapore. Därefter flyttade vi in i en lägenhet mer centralt som låg i Toa Payoh, tar drygt 30 min kommunalt till National University of Singapore. Detta tyckte de Singaporeanska läkarna var väldigt långt. Vi delade även här ett rum med två sängar i en lägenhet som det bodde 3 andra personer i. Betalade ca 5000 kr per person i månaden. Lägenhetskomplexet hade tillgång till pool och litet gym. I Singapore är AIRBNB olagligt och det verkar även olagligt att hyra ut i andra hand kortare tid än 3 månader. Många kringgår reglerna. Första boendet hade vi ordnat i förväg, därefter gick vi på lägenhetsvisningar på plats och skrev kontrakt. Man behöver inte känna stress över att ha boende färdigt lång tid i förväg. Svårt men inte omöjligt att få boende på universitetets campus. Tunnelbanesystemet och busstrafiken är välutbyggd, avgår ofta och krånglar sällan (på 2 mån i Singapore upplevde jag förseningar en gång som var på 10 min, annars var de alltid i tid.)

Bilden är från första boendet i lägenhetskomplex vid Lakeside.

Studier allmänt

I Singapore är det mer hierarki jämfört med Sverige, dock är generellt sett läkarna trevligare mot studenter och mer måna om att undervisa (kan tillägga jag enbart hade placeringar på universitetssjukhuset vilket kan ha påverkat.) Även patient-läkarrelationen är annorlunda där läkarna i Singapore ställer mindre öppna frågor och mer slutna. Dock får patienten i större utsträckning vara med och besluta om sin vård, troligen för att de har ett annat finansieringssystem där patienterna vanligen får betala mer själva. I Singapore värdesätter de teori och man kan få många frågor med prekliniskkunskap. Ibland får man skämmas lite när man inte minns allt, men läkarna har samtidigt överseende med att man är en utbytesstudent. Även kliniska frågor ställs. Jag upplevde att man som svensk läkarstudent var duktigare på status jfm de inhemska studenterna och ffa på hjärt- och lungräddning. I Singapore gör läkarna stora delar av de jobb som sjuksköterskorna gör i Sverige tex sätta PVK och KAD. Singapore har dock infört en no-hands on för utbytesstudenter, vilket innebär att man får göra väldigt lite praktiskt. Räkna därför inte med att få göra så mycket.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Öron-Näsa-Hals (ENT)

Var 2 veckor på ENT på NUH. Var främst placerad på mottagning, men även ca 1,5 d/v på op. Hade oftast pass med en tilldelad handledare men även med andra ÖNH-specialister.

+ Välstrukturerat, fick se många patienter, fick vara md och "assistera" på en op (hålla en hake och känna på tyroidea - vilket blir fantastiskt i och med deras no-hands on princip). Kunde ställa många frågor och få svar, de gillade att visa upp rtg-bilder och förklara handläggning osv.

- inga egna patienter, minimalt med samtal och praktiska moment - fick undersöka lite öron, halsar och näsor. Var få studenter på denna placering vilket ledde till sämre socialt umgänge.


Emergency Medicine

Var 2 veckor på vuxenakuten på NUH. Man blir tilldelad en handledare och ska gå på dennes dag- och kvällspass. Natt- och helgpass är frivilliga. Om ens handledare inte har pass så får man välja dag- eller kvällspass och hitta en annan läkare på akuten som kan tänka sig att handleda en. Ibland väljer handledaren att bolla över en till en ST-läkare. I Singapore har det specialiten akutläkare vilket var spännande att se då jag inte varit på en akutmottagning som drivs av dessa. Här fick man ta lite anamnes och undersöka patienter - dock mest lyssna på hjärta och lungor. 

+ NUH är traumacentrum och de inkom en trafikolycka under ett pass jag var där (hemskt men lärorikt), många läkare gillar att undervisa, om handledaren inte är där har man valfriheten att välja mellan dag- eller kvällspass, många studenter och rikt socialt liv. Många patienter med ett stort spann av sjukdomar gör att denna placering var den mest lärorika av de placeringar jag hade.

- No hands-on principen (var dock denna placering jag fick göra mest praktiskt arbete på). Ibland kan det kännas jobbigt att hoppa runt och hitta läkare som vill handleda.


Diagnostic Radiology

3v vid NUH. Första två veckorna får man ett schema där man är placerad på alla olika rtg-inriktningar såsom muskuloskeletal rtg, CT, PET, intervention, MR, barnradiologi, neuro, akuten. Därefter får man på de resterande veckor välja fritt vart man vill vara placerad utefter eget intresse. Jag kan personligen tycka att 3v var lite i det längsta laget att vara där.

+ Välstrukturerat schema och introduktion, spännande se intervention och bra att repetera röntgen inför AT, trevlig personal.

- Stundtals långdraget och svårt att vara vaken i mörka rum.

Språk och kultur

Det officiella språket i Singapore är Engelska. De har en egen accent och kallas ofta "Singelska". I början kan det vara stundtals klurigt att hänga med men man lär sig fort. Även malajiska och mandarin är stora språk i landet och den äldre befolkningen talar inte alltid engelska.

Singaporeaner är ett vänligt och artigt folk. De tilltalar sina hadledare som Prossessor Efternamn och Doktor efternamn. Jag upplevde inte att det blev några större kulturkrockar under utbytet.

Fritid och sociala aktivteter

Inga sociala evenemang annordnades från universitetets sida. På mina placeringar umgicks jag med andra utbytesstudenter men inte på fritiden. Genom att bo de första veckorna i ett kollektiv med fyra andra svenska utbytesstudenter lärde jag känna dem och deras vänner som de i sin tur träffat i Singapore. Dessa personer umgicks jag mycket med på fritiden. Från lägenhetskomplexet fanns tillgång till gym och pool. Hela Singapore är en stadsstat med ett rikt kulturliv, många restauranger och sevärdigheter i alla prisklasser. Brukade ofta göra olika utflykter inom Singapore på kvällar och helger. Några gånger gjorde vi helgutflykter till angränsande öar och en helg åkte vi till Kuala Lumpur i Malaysia.

Efter att utbytet var slut fanns nästan 2 veckors marginal fram till examen. Singapore är ett perfekt ställe för att resa vidare ut i Asien!

Sammanfattning

Jag är mycket glad att jag fick möjligheten att göra ett utbyte till Singapore. Att bo och studera i ett annat land vidgar ens vyer och är en fantastsik upplevelse. Som utbytesstudent i Singapore förväntas man inte vara på sjukhuset dygnet runt utan har normala arbetstider och har därför goda möjligheter att upptäcka detta fantastiska land på fritiden. I Singapore blir man aldrig uttråkad utan det finns alltid något att göra för alla! Som utbytesstudent har de tyvärr infört en regel som gör att möjligheten att ta egna patienter blir minimal. Ett tips är även att önska sina placeringar så snabbt som möjligt då de är väldigt snabba med att tillsätta platserna. Jag rekommenderar varmt alla att göra ett utbyte till Singapore!