Reserapport - KI-student
Besök av vänner från KI i underbara Paris.
Lärosäte: Université Paris Descartes (Paris 5)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Sara Rindborg
E-postadress: sara.rindborg@stud.ki.se

Innan avresa


Jag hade sedan länge tänkt att jag ville åka till Frankrike på utbyte via KI för att förbättra min franska, och valet stod mellan Grenoble och Paris. Slutligen valde jag Paris för att få chansen att lära känna den mytomspunna staden på riktigt. Jag var först nominerad till Diderot (Paris 7), men fick sedan chansen att byta till Descartes (Paris 5), vilket var mitt förstahandsval. 

Information inför utbytet
Trots att både KI:s och värduniversitetets utbyteskoordinatorer var väldigt hjälpsamma och svarade på alla mina frågor så var det en hel del jobb att få till allt pappersarbete inför utbytet. Ett tips är att prata ihop dig med andra som ska på utbyte till samma stad (ännu hellre samma universitet) så kan ni gå igenom vad som behöver göras tillsammans. Fråga även äldrekursare som varit på utbytet om tips - på så sätt slipper man en hel del huvudbry!

Pappersarbete inför utbytet
Det är en hel del pappersarbete att ordna med inför utbytet, men det är helt klart värt det, så bara ta dig igenom det (och fråga om hjälp om du kör fast).
Viktiga dokument att tänka på är:
  • Ansökningsblankett - Application for exchange studies
  • Learning agreement - kom överens med momentansvarig vid KI, kurserna du läser i Paris måste motsvara kurserna de andra läser i Stockholm. Måste vara påskrivet av dig, momentansvarig samt utbyteskoordinatorn
  • Erasmusblankett 
  • Språkintyg - (DELF minimum nivå B2 - OBS kolla datum för när det finns möjlighet att skriva detta test i Stockholm, vanligtvis är det bara en gång per termin, så kolla upp det i god tid!). DELFen kostar lite, så jag frågade min utbyteskoordinator vid värduniversitetet om det räckte med intyg på mitt Ersamus-språktest (som alla måste göra online innan och efter utbytet), och hon godtog det. Vet dock att de som läste vid Diderot behövde göra DELFen, så det varierar från universitet till universitet. 
  • Personligt brev på franska
  • CV på engelska/franska
  • LADOK-utdrag 
  • Försäkring - fås via KI
  • Kopia på europeiskt försäkringskort 
  • Kopia på identitetshandling
  • Kopia på studentkort
  • Vaccinationsintyg för barnvaccinationer samt hepatit B 
  • Ta med ett antal passfoton till Paris, det behövs för busskort, gymkort, till universitetet, ev till boende etc

Jourer för momentetet psyke
Om du har planer på att jobba som underläkare under sommaren efter ditt utbyte rekommenderar jag starkt att göra dina psyk- och BAS-jourer innan du åker (och se till att få rätt lapp påskriven som bevis på att du gjort dem). Annars måste du ordna det när du kommer hem, och det kan fördröja processen att få in alla poäng i Ladok. 

Sjukhuskläder
Du behöver EJ ha med dig egna sjukhuskläder, du får låna en rock på sjukhuset (ta dock med stetoskop, reflexhammare och ficklampa). 
KI-påsen är med Frida även i Paris

Ankomst och registrering


Hur lång tid innan kursstart bör man vara på plats?
Det kan vara skönt att ha någon/några dagar innan skolan börjar för att ordna med buss-och metrokort, registrera sig osv. Vill man inte det brukar det gå att lösa så att man kan anlända dagen innan och registrera sig på universitetet på eftermiddagen den första dagen (franska studenter har bara klinisk placering på förmiddagarna, se mer info nedan). 

Busskort
Jag rekommenderar starkt att man köper "pass Navigo" (kostar ca 75 euro/månad) som är ett månadskort med vilket man kan resa obegränsat inom alla zoner (=även till och från flygplatserna). Man får dessutom ett bidrag från sitt värduniversitet för kortet (ca 20-30 euro/mån) vid uppvisande av kvitto. 

Registrering
Kom överens med utbyteskoordinatorn vid ditt värduniversitet när du kan komma förbi och registrera dig. Du kan då även passa på att få med dig "carnet de stage" som ska fyllas i av din handledare på sjukhuset under sista veckan av din placering och sedan lämnas till utbyteskoordinatorn. 

I mitt fall behövde jag även registrera mig på ett andra ställe för att få ersättning för kursen (fråga de franska studenterna om vägen så förklarar de vart du ska gå). De franska studenterna får ca 200 euro/månad (+20-30 euro för busskortet), och som utbytesstudent får du samma ersättning. Vissa har behövt öppna franska bankkonton, men om man ber riktigt snällt och förklarar att man ska vara i Frankrike en så kort tid så brukar de godta ett svenskt kontonummer och kunna föra över summan dit. 

Språkkurser och introduktionsaktiviteter
Erasmus erbjöd språkkurser och diverse olika introduktionsaktiviteter, men då jag anlände så pass sent under terminen var de flesta aktiviteter redan över. De erbjöd dock vissa event och arrangerade resor över helgerna fortlöpande under terminen, men då jag inte deltog vid dessa har jag svårt att uttala mig om hur de var :). 

Första dagen på sjukhuset
Vi tre som var i Paris på utbyte samtidigt hade alla fått höra från våra respektive utbyteskoordinatorer att vi skulle vara på plats 08:00 första dagen, men ingen i personalen dök upp förrän 09:00. Första dagen ägnas sedan åt lite allmän info och utdelning av nycklar och rockar. 

Ekonomi

Kostnader inför utbytet
Vaccinationsintyg (om du ej har kvar ditt gamla intyg på barnvaccinationerna). Hep B får du gratis via KI, så vaccinera dig via dem om du ej redan har Hep B-vaccin. 

Kostnader i Paris
Boende i Paris är rätt så dyrt, speciellt om man hyr en lägenhet själv i andra hand. Tips är därför att gå ihop med någon och hyra tillsammans, hitta ett rum i kollektiv eller söka boende på Svenska Studenthemmet, då blir det lite billigare. 

Att leva skulle jag säga motsvarar priserna i Stockholm med undantag för att vin och ost är väldigt mycket billigare :) man kan även gå ut och äta en riktigt god middag i Paris billigare än vad man gör i Stockholm, men allt beror ju på var man går... sen blir det ju lätt så att man vill njuta av det parisiska livet och gå ut och äta och dricka mycket gott, och då får man ju räkna med att man gör av med lite mer än hemma :)

Ett tips är att nästan alla muséer i Paris (inklusive att åka upp i Triumfbågen, Versailles etc) är gratis om man är under 26år. Ta med ett id-kort och så är det bara att gå in gratis!
På Versailles går man in gratis om man är under 26 år - passa på att njuta av all kultur som erbjuds i Paris!

Boende

Boende i Paris

  • Svenska Studenthemmet i Paris
Jag rekommenderar verkligen att söka boende på Svenska Studenthemmet i Paris, det är otroligt mysigt och de som jobbar där är fantastiskt hjälpsamma och trevliga. Huset ligger på ett område som heter Cité Universitaire i 14e arrondissemanget. På Cité-området får alla länder som vill ha ett hus, och tanken är att 50% av studenterna i ett hus ska vara från hemlandet och 50% från andra länder, vilket gör att man får lära känna människor från alla världens hörn. På campus finns ett litet gym, pool, cafeteria och ett bibliotek. I alla hus på campus ordnas massor av konserter, konstutställningar etc hela tiden. 

  • Appartager.com
Hemsida där du skapar en profil och söker colocations (kollektiv). 

  • Uthyrningssajter för lägenheter
  1. Lodgis.com
  2. Seloger.com
  3. Spotahome.com
Det finns massor av uthyrningssajter, men lägenheterna är väldigt dyra och sajterna tar en ordentlig administrationsavgift. 

  • Facebookgruppen "Svenskar i Paris"
Jättebra grupp att vara med i, både för boende och för generella tips om Paris. Här skrivs det ofta om lägenheter som är till uthyrning och folk som söker inneboende. 

Jag kan verkligen rekommendera att bo med andra människor under din tid i Paris då de franska läkarstudenterna är väldigt upptagna av sina studier och ganska svåra att lära känna. På så sätt kan man lätt bli lite ensam om man bor helt själv och inte har en naturlig väg in att lära känna folk i staden. 
Huvudbyggnaden på La Cité Universitaire

Studier allmänt


Studierna allmänt samt likheter och skillnader mellan de svenska och franska utbildningssystemen
I Frankrike är läkarlinjen 6 år lång, och efter det börjar man sin specialisering direkt (de har alltså ingen motsvarighet till AT). Under första året på grundutbildningen är de ca 2000 personer i en klass, och i slutet av året skriver alla en stor tentamen efter vilken endast en bråkdel av studenterna får gå vidare till år två. 

I slutet av de 6 åren skriver alla läkarstudenter i hela Frankrike samma tentamen, och resultatet på den avgör dels vilken specialitet man har möjlighet att välja samt vilken stad man kan söka jobb i. Detta gör att studenterna är väldigt stressade och lägger mycket tid på att plugga. Deras tentamen är endast skriftlig och inte praktisk, vilket ibland märks när man har placering med dem. De lägger mycket vikt vid teorin, och praktiken kommer lite i andra hand, vilket kan återspeglas i patientbemötandet. 

Varje placering man har är 3 månader lång, och under den tiden är man på samma avdelning hela tiden. Detta möjliggör att man får se ett längre förlopp av patienterna och deras sjukdomar och tillfrisknande, men det gör även att man går miste om andra aspekter (ex mottagning, akuten osv). Vilka placeringar de franska läkarstudenterna kan välja avgörs också av hur de har presterat vid tidigare examinationer. I och med att placeringarna är så långa så finns det många områden som de aldrig kommer ha haft en placering inom, och de områdena får de försöka läsa in teoretiskt. 

Som läkarstudent är man bara på avdelningen på förmiddagen; eftermiddagen ägnas åt att studera själv (tydligen erbjuder universitetet föreläsningar, men enligt studenterna jag gick med är det ingen som går på dem, utan alla studerar själva). 

Gällande klädsel så hade ett fåtal av sjuksköterskorna på sig bussaronger, annars bar alla på avdelningen sina egna kläder med en läkarrock över. Det hände ofta att de hade långa sjalar som hängde utanför rocken, och smycken, klocka, nagellack och utsläppt hår var mer regel än undantag. Handsprit var inget som användes då man gick mellan patienterna (eller överhuvudtaget). 

Lärarrelationer och strukturen på avdelningen
Inom den franska vården finns ett starkt etablerat hierarkiskt system med överläkare och professorer på toppen. Hierarkin märks tydligt av och avgör vem som utför vilka uppgifter, vem som går först in genom dörren vid ronden, vem som pratar med patienterna osv. 

På den psykiatriska avdelning där jag var fanns det en överläkare, 3 "internes" (motsvarande ST-läkare, de har 6 månader långa placeringar), 2 "externes" (läkarstudenter), 2 psykologstudenter, ett lag med sjuksköterskor och en social assistent. Alla inrättade sig i systemet och ifrågasatte ej en "högre auktoritet" även om de ansåg att personen i fråga hade fel. Jag hade lite svårt för detta då vi i Sverige har en öppen dialog mellan alla på avdelningarna och det är högt i tak om man vill ställa frågor, vilket uppmuntrar till nyfikenhet och lärande, vilket det franska systemet inte gör på samma sätt. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag läste momentet Psyke under termin 9 på sjukhuset Sainte-Anne i Paris (resterande delarna av T9 läste jag hemma i Sverige innan avresa). Kursen i Frankrike var 3 månader lång (vanligtvis är psykiatri-momentet lite kortare i Sverige, men i och med att jag valde att läsa de andra kurserna hemma fick jag ta några veckor av sommarlovet för att uppfylla Erasmus krav på att utbytet ska vara minst 90 dagar). 

Vi var 8 läkarstudenter som läste psykiatrimomentet samtidigt (jag var den enda Erasmus), och vi var uppdelade på 4 olika slutenvårdsavdelningar på sjukhuset. Vi hade praktik på respektive avdelning och teoriundervisning tillsammans. Utöver veckoschemat nedan delade vi ut kvälls- och helgjourer mellan oss. Alla var tvungna att göra minst en helgjour, medan kvällsjourerna var frivilliga (man fick 50 euro extra/kvällsjour). 

En typisk vecka på avdelningen kunde se ut såhär:
  • Måndag - morgonrond med hela teamet på avdelningen. Snabb genomgång av alla patienter och vad planen för dagen var. Undersökningar och diverse sysslor på avdelningen.
  • Tisdag - morgonrond med hela teamet på avdelningen. Därefter gick hela teamet tillsammans runt till alla patienter (det blev alltså väldigt många personer inne hos patienten). Överläkaren pratade och resten av teamet stod bredvid och lyssnade. 
  • Onsdag - morgonrond med hela teamet på avdelningen. Ofta drogs ett patientfall i aulan för alla läkare och läkarstudenter. En patient från en av avdelningarna var då utvald och blev konsulterad av sjukhusets högst uppsatta professor på scenen medan alla andra lyssnade. Undersökningar och diverse sysslor på avdelningen.
  • Torsdag - morgonrond med hela teamet på avdelningen. Ofta hölls en föreläsning för alla läkare och läkarstudenter om ett utvalt ämne. Undersökningar och diverse sysslor på avdelningen.
  • Fredag - morgonrond med hela teamet på avdelningen. Undersökningar och diverse sysslor på avdelningen. Ofta hölls en föreläsning för läkarstudenterna om ett utvalt ämne. 

De franska studenterna examinerades genom att muntligt dra ett patientfall i slutet av kursen samt genom sin skriftliga tentamen i slutet av terminen. Jag åkte hem till Sverige och skrev tentan för T9 och åkte därefter tillbaka till Paris för att göra klart min placering. 

De olika föreläsningarna under veckorna var bra lärotillfällen, och möjligheten att få se patienter från att de kom in till sjukhuset i riktigt dåligt tillstånd till att de långt senare kunde skrivas ut och må relativt bra var väldigt lärorikt. Avdelningen hade många olika typer av patienter, så vi fick se patienter med många olika psykiatriska diagnoser och olika beroendeproblematik. Ett par gånger under placeringen var man som läkarstudent även med vid ECT och fick se hur processen gick till. 

Som läkarstudent på en psykiatrisk avdelning i Frankrike är man i huvudsak ansvarig för de somatiska undersökningarna. För varje ny patient som skrevs in undersökte vi hjärta, lungor, buk, cirkulation, neurostatus och tog EKG och analyserade det. Om vi utefter dessa kliniska undersökningar ansåg att någon undersökning eller prov behövde beställas så var vi ansvariga för att ordna med det. Det var en väldigt bra övning och repetition av olika kliniska status, men jag hade önskat att vi hade fått mer möjlighet att öva på de psykiatriska delarna. 

Något som chockade mig under tiden på sjukhuset var den totala avsaknaden av tolkar. Om patienten ej pratade franska försökte man hitta någon i personalen som pratade patientens språk, men om det inte fanns så tog man en psykiatrisk anamnes (inklusive pratade om patienternas eventuella suicidtankar och planer) via Google Translate (vilket är helt sjukt...). De bad ofta mig att tolka från engelska till franska (i princip ingen i personalen pratade mer än några ord engelska), men ofta var patienternas engelska så pass dålig att det var svårt att förstå vad de ville säga. 
Entrén till sjukhuset Sainte-Anne

Språk och kultur

Språk
I början var det svårt att följa med i allt som de sa på sjukhuset, speciellt när de pratade om olika sjukdomar och mediciner och hade ett helt annat uttal än vad vi har på de olika läkemedelsnamnen. Efterhand blev det lättare och lättare att förstå, men jag fick ofta fråga om för att vara säker på att ha förstått helt rätt då jag verkligen inte ville att det skulle bli fel för patienterna på grund av eventuell språkförbistring. 

I början fick jag be de andra läkarstudenterna om hjälp en hel del för att uttrycka mig rätt i skrift när jag skulle skriva om olika neurologiska avvikelser i status etc, men efter ett tag flöt det på mycket bättre. Det jag inte gjorde var att ringa konsulter; jag sa till dem att jag inte kände mig bekväm med att ringa och få besked om provresultat etc på telefon och riskera att jag skulle missförstå något och att det i sådana fall skulle röra till det för patienten, och det var de helt okej med. Förutom det utförde jag precis samma uppgifter som de franska studenterna, så jag skulle ändå säga att det gick bra med språket. Utanför sjukhuset flöt franskan mycket bättre, och det är så härligt att bli medveten om hur mycket säkrare man känner sig i språket efter utbytet än innan!

Erasmus erbjuder språkkurser innan utbytet börjar, och Svenska Studenthemmet har något som kallas "café kaffe" 2h varje torsdag där ungdomar från Frankrike och Sverige träffas, fikar och lär varandra de respektive språken. 

Kultur
I och med att jag har bott i Frankrike innan kände jag till kulturen ganska väl, så det blev ingen kulturkrock. Det enda jag reagerade starkt på som jag aldrig sett i Sverige var att de på sjukhuset snöt sig högt och ljudligt mitt i morgonronden (eller inne hos patienterna), stoppade ner det använda pappret i fickan och sedan återanvände det gång på gång (utan att sedan tvätta händerna innan de tog i något inne på expeditionen eller i patienterna). 

Parisarna är lite som stockholmarna, de har fullt upp hela tiden med diverse aktiviteter och livet går i ett ganska högt tempo. Det de däremot är mycket bättre på att samlas ute, äta middagar och ta ett glas vin tillsammans, vilket är fantastisk! Jag vill här återigen trycka på att det är kul att bo tillsammans med andra om man får möjlighet, för liksom i många andra storstäder (och som flera utbytesstudenter som kommit till Stockholm har sagt) så kan det vara svårt att lära känna människor annars för att folk har fullt upp med sina egna liv. 
Vad känns mer franskt än macarons?!

Fritid och sociala aktivteter

Sociala aktiviteter för utbytesstudenter
Erasmus anordnar som sagt ett antal olika aktiviteter, resor och event. De mailar ut info, så det är bara att haka på allt man vill! I princip alla utbytesstudenter åker ju själva, så alla vill lära känna nya människor! :) Jag hade väldigt mycket besök under min tid i Paris, så jag hann inte delta i så många arrangerade aktiviteter, men jag har bara hört gott om dem!
La Cité-området ordnar som sagt också massor av aktiviteter, och de är öppna även för personer som ej bor på området. 

Att göra i Paris
Här är listan LÅNG, staden erbjuder allt du kan tänka dig! 
Listar lite exempel här nedan, men det finns hur mycket som helst som är helt underbart!

Sevärdigheter - "turistande"
(för alla dessa går det att förköpa biljett online så att man slipper att köa, och för de flesta är det gratis under 26åå)
  1. Har man aldrig varit i Paris förut förstår jag verkligen att man vill se Eiffeltornet. Ett tips är dock att slå två flugor i en smäll och åka upp i Triumfbågen och se tornet därifrån - man får en mycket bättre view än precis nedanför tornet där det bara är proppat med turister. 
  2. Versailles - häftigt att ha sett! var där kvart i 9 (det öppnar vid 9), annars blir det en enorm kö. Går att hyra båt eller golfbil och ta sig runt i trädgården med. 
  3. Fondation Louis Vuitton - konstmuseum med häftig arkitektur. Kolla vilka utställningar som går, men den kan vara värt att åka dit bara för byggnaden.
  4. Sacre-Coeur 
  5. Notre-Dame
  6. Louvren
  7. Les Invalides
  8. Musée d'Orsay - häftig arkitektur och klassiska konstverk
  9. Parc de Sceaux - söder om Paris, jättevackert när körsbärsträden blommar
  10. Luxemburgska trädgården
  11. Botaniska trädgården
  12. Palais Royal parken - fantastiskt mysig!
  13. Canal St Martin - under varma vår/sommarkvällar är i princip alla Paris ungdomar där och har med vin och mat och hänger längs kanalen, kan verkligen rekommenderas!

Restauranger och caféer
  1. Daroco - italiensk trattoria / cocktailbar (ovanför Palais Royal-parken)
  2. Big Mama-gruppen - Paris motsvarighet till Bockholmsgruppen. De har massor av härliga restauranger i Paris. Det går tyvärr inte att boka bord på någon av dem, så var där i tid. Några av dem är: Pink Mama (be att få sitta på våning 3 eller 4, varje våning är olika inredd), Big Love (brunch). 
  3. Les Epiciers - fantastisk vinbar! Underbar vin och chark! Boka i förväg! (ganska nära les Halles)
  4. La vache dans les Vignes - superhärlig ost- och vinbar (vid Canal St Martin)
  5. La Madonnina - italiensk restaurang, supermysig (vid Canal St Martin)
  6. Le Saint-Régis - så mysig fransk restaurang på Ile Saint-Louis (ön utanför ön med Notre-Dame)
  7. Le Relais de la Butte - underbart för lunch när det är fint väder, man sitter ute och ser ut över hela staden från kullen (Montmartre)
  8. La Cevicheria - precis som det låter; ceviche! (ganska nära les Halles)
  9. Fragments - underbar avokadotoast till frukost (Marais)
  10. Boot cafe - ett riktigt litet hål i väggen, så gott kaffe (Marais)
  11. ett måste är även att äta falafel i Marais, finns massor av bra ställen!)
Barer
  1. Experimental Cocktail Club - finns även i London. Riktigt goda drinkar!!
  2. Klay Saint Saveur - samma gata som föregående. Riktigt bra!
  3. Candelaria - bar som ligger gömd bakom en sliten taco-restaurang. Gå igenom taco-stället och tryck in den vita dörren längst in i lokalen så kommer du in i baren (nära Bataclan)
  4. Le Comptoir Général - bar och uteställe (canal st Martin)
  5. Le Perchoir - rooftop bars, en i Marais (öppen på kvällen) och en nära Père Lachaise (öppen från eftermiddagen), så underbara!
  6. FLOW - bar på en båt på Seine precis vid les Invalides. Gå hit för happy hour om vädret tillåter, man har utsikt över Grand och Petit Palais, Eiffeltornet och Louvren. 
Shopping
Finns hur mycket som helst att upptäcka, gillar du second hand så finns det mycket bra i Marais, på Rue de la Verrerie finns flera Kilo shops + flera andra. Jag tyckte att den bästa var Suncoo (+den bästa falafeln ligger precis bredvid)
Picknick i Parc de Sceaux med ett gäng Erasmus-studenter när körsbärsträden blommade

Sammanfattning

Jag är SÅ glad att jag åkte på det här utbytet. 
Även om jag stundvis var kritisk mot det franska systemet på sjukhuset så var det otroligt lärorikt! Det är alltid nyttigt med erfarenheten att vara själv i en ny stad och behöva skapa sig en tillvaro, ta reda på hur allt fungerar osv på ett annat språk. 
Jag kommer även att uppskatta utbildningssystemet vi har i Sverige på ett helt annat sätt, vi har det så otroligt bra som läkarstudenter på sjukhusen, och det kan vara nyttigt att ha något annat att jämföra med för att förstå det till fullo. 

Fritiden i Paris är helt magisk; det finns så mycket att se, göra, äta och dricka. Passa på att njuta av allt!
Det enda jag egentligen vill säga är: ÅK! Du kommer att ha det SÅ härligt!
Passa på att njuta av allt gott i Paris under din tid där!