Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Anna Wadman
E-postadress: anna.wadman@stud.ki.se

Innan avresa

Jag tycker att det är en fantastisk möjlighet att under termin 11 kunna välja att göra sina sista kurser utomlands. Jag har personligen inte åkt på utbyten de andra terminerna men eftersom man då har en tydligare kursplan att uppfylla hemifrån och en tentamen på ämnet så känns det som att det är svårare att få till. Jag hade planerat sedan termin 1 att jag skulle åka iväg just min sista termin och hade genom mitt engagemang i Medicinska Föreningen lyckats samla ihop tillräcklig med behörighet för att få ett av mina förstahandsval. Anledningen till att det blev just Sydney var för att jag ville vara på ett ställe där de talade engelska och där sjukvården inte skulle vara allt för skild från den där hemma så att man fick möjlighet att använda kunskapen därifrån även hemma. 

 

Ansökan till utbyte termin 11 är nästan ett år innan avresa men påminnelsemail skickas ut från KI. De kurser som är tillgängliga är de valbara kurser som går på Royal North Shore, man ansöker om 2 x 4 veckors kurser. De står i ansökan att man behöver ha med ett Student ID men det är ingenting som vi ska ansöka om utan den rutan kan man lämna tom. När man får sin antagning är det lika bra att sätta igång med en gång att planera för och börja förbereda för resan. 

 

Jag började med att ansöka om visum och följde instruktionerna från KI och valde ett visa med subclass 300. För att få detta krävs att man genomför en läkarundersökning som bara kan genomföras på ett ställe i Stockholm och som, inklusive lungröntgen, kostade ca 5000 kr, en viktig post att räkna in i budgeten. 

 

Från skolan krävs att man har fyllt på sina vaccinationer. Man ska också fylla på sin stelkramp och bifoga intyg på serologier för hepatit B och även vattkoppor om man inte på annat sätt kan styrka att man har genomgången infektion. De godkände en kopia av mina gamla BVC vaccinationer avseende grundvaccination och Mässling-Påssjuka-Röda hund.  Skolan kräver även ett National Police Check (utdrag ur australiensiska belastningsregistret) samt ett utdrag ur det svenska belastningsregistret. National Police check ska skickas från Australien och jag skulle räkna med att de tar ca 2 veckor från att man skickar in ansökan tills att man får det i brevlådan. 

 

Eftersom SVK kurserna totalt sträcker sig över 10 veckor behöver man om man ska åka på ett 8 veckors utbyte även läsa en 3 hp kurs. Man ska ansöka om denna då de övriga studenterna söker SVK. Jag läste sexualmedicin under ett par eftermiddagar under HSM kursen. 

Ankomst och registrering

Jag tror att det är smart att vara på plats ett par dagar innan utbytet så man kan vänja sig vid tidszonen och skaffa simkort och busskort. Jag skaffade ett simkort direkt på flygplatsen vilket jag tyckte fungerade bra. Jag valde Vodafone men tror att de andra leverantörerna är ganska utbytbara. I Syndey finns inga månads- eller veckokort för kollektivtrafiken utan man skaffar ett ”opal” kort som man sedan laddar på med pengar. Efter 8 resor under en vecka så får man reducerat pris på resterande resor och på söndagarna så är maxkostnaden 2,5 AUDs så ett tips är att passa på att ta sina långresor då. 

 

Första dagen på sjukhuset träffar man ansvariga för utbytesstudenterna och får information om utbytesstudierna samt sitt accesskort till sjukhuset. Man får även instruktioner om vart man ska gå och vilken handledare man ska träffa. 

Ekonomi

Sydney är generellt något dyrare än Sverige. En lunch kostar ca 10-20 AUD och en middag ca 25-40 AUD. En glad överraskning var att kaffe var betydligt billigare än hemma. På sjukhuset kan man antingen ta med sig matlåda och äta i studenternas sällskapsrum eller köpa mat i sjukhusresturangen. Mataffärerna är något dyrare men har ett bra utbud och bor man så att man har kök kan man komma undan med ganska låga matkostnader. Bussresor kostar ca 2-4 AUD, kostnad för busskort blir därmed olika beroende hur mycket man åker. Jag spenderade nog ca 20 AUD i veckan på bussresor. SIM-kort var ganska billigt, jag betalade 40 AUD för 10 GB som nästan räckte hela vistelsen. På sjukhuset har man tillgång till wifi via eduroam. 

 

Utgifter som bar bör ha med i budgeten är flygresan, jag betalade ca 8500 kr, kostnaden för visumet, det vill säga ca 1000 kr för ansökan plus 5000 kr för läkarundersökning inklusive lungröntgen. Att ta serologi för varicella och hepatit B samt vaccinationerna är inte heller gratis eftersom det inte räknas som sjukvård. Jag tror att jag spenderade totalt ca 1000 kronor på vaccinationer och provtagning.

 

Jag önskar att jag hade sökt stipendier i god tid till resan och om jag fortfarande haft veckor kvar hos CSN hade jag definitivt ansökt om merkostnadslån. 

Boende

Boende i Sydney är betydligt dyrare än i Sverige. Vi var dock 5 studenter som åkte och kunde dela på boendekostnaderna och kom då undan med att betala ca 7000 kr i månaden. Vi använde oss av Airbnb och tyckte att det fungerade bra.  Vi valde att bo nära sjukhuset för att kunna ta oss dit snabbt och hade istället lite längre reseavstånd till stränderna och till staden. Om jag hade fått välja på nytt hade jag nog velat spendera första de första fyra veckorna, då det fortfarande, i alla fall när vi var där, är varmt i Manly (en underbar liten förort vid den bästa stranden) och därefter, när det blev kallare, flyttat närmare sjukhuset. 

 

Eftersom vi ganska snabbt beslutade oss för att bo ihop och hittade lägenhet via airbnb har jag inte letat på så många andra ställen. Många har dock nämnt gumtree, som är som är ungefär som svenska blocket, som en plats där folk lägger ut uthyrningar och önskemål om inneboende. 

Studier allmänt

Jag upplevde att mina studier i Sydney hade ett ganska likande upplägget som i Sverige under de tidigare kliniska terminerna på så vis att man är med och får se mycket men man kan inte alltid bidra så mycket själv. Till exempel hade vi inte tillgång till journalsystemet vilket gör att man inte kan läsa på om patienterna innan ronden och därmed inte hänger med lika väl. De har också andra rutiner vilket gör att det ibland känns svårt att vara delaktig. Jag valde två kirurgiska specialiteter, gynekologisk onkologi och urologi, och spenderade ganska mycket tid på operation vilket var väldigt likt hemma. Om det inte var för många andra studenter eller juniora doktorer fick man assistera och annars tittade man på. Mina handledare svarade alltid gärna på frågor och jag tyckte överlag att det var lärorikt. Den övriga tiden var man bland annat med på klinik och kunde ibland till exempel ta anamnes och status. Underläkarna (interns) gör ganska mycket av det som sjuksköterskor gör i Sverige till exempel sätta katetrar och nålar så om man vill får man också göra det. Kraven på de australiensiska läkarstudenterna var något högre och de blev ofta utfrågade på olika ämnen, för mig var detta ett bra tillfälle att repetera. I Australien verkar denna typ av pedagogik vara vanlig och jag märkte att när jag svarade på frågor hade de ofta kommentarer på upplägget på mina svar snarare än innehållet. 

 

På fredagarna har Sydney studenterna föreläsningar vilka jag rekommendera att gå på, jag tyckte att nivån kändes ungefär som hemma och de föreläsarna jag såg var oftast väldigt inspirerande. På tisdagarna är det Grand Rounds då seniora doktorer från olika specialiteter presenterar nya rön inom ett ämne vilka också var intressanta. På grand rounds får man även gratis lunch vilket är väldigt trevligt när man har möjlighet att gå. 

 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Urologi

Jag läste Urologi under mina fyra första veckor. Jag trivdes väldigt bra på den placeringen och kan verkligen rekommendera den om man är intresserad av urologi. Under perioden jag var där höll min handledare miniförläsningar om olika urologiska presentationer på onsdagarna vilket var mycket lärorikt. Jag hade en handledare (ST-läkare) som jag följde med under alla mina fyra veckor vilket jag tyckte var bra. Visserligen blev det ganska lika veckor eftersom han hade samma schema med samma klinik och samma operationsdag varje vecka. Vill man följa med en överläkare istället hade man säkert kunnat fråga om det och fått se en annan klinik. Dagarna bestod av rond på förmiddagen därefter var det antingen operation eller klinik som dels kunde vara cystoskopi, dels uppföljning, dels inskrivning inför operation och dels cystometrier. Vissa dagar stannade jag kvar på avdelningen med underläkarna och hjälpte till med deras arbetsuppgifter, på så vis lärde man känna de inneliggande patienterna lite bättre och det var lättare att hänga med under morgondagens rond. 

 

Gynekologiska onkologi

Under mina 4 sista veckor så var jag på gynekologisk onkologi. Min placering där var helt fantastisk. Min handledare var underbar och jag blev verkligen väl välkomnad. Denna placering gick jag bara med en överläkare vilket var lite annorlunda. Vi rondade inte utan jag var antingen på klinik, privat klinik eller på operation. Klinik var väldigt lärorikt eftersom gynekologisk onkologi är ganska smalt började man snabbt att hänga med i handläggningen av de olika diagnoserna. Min handledare hade operationstid både på ett privat och ett offentligt sjukhus. Det var intressant att se att skillnaderna på operationerna inte var särskilt stora, däremot tar det betydligt längre tid att boka in en patient för operation inom det offentliga medan det inom det privata bara är operatörens tid som begränsar. Min handledare berättade att han ibland stannade och opererade halva natten inom det privata. Fördelen med att hänga med honom till det privata sjukhuset var att det där inte fanns några juniora läkare utan jag fick vara med och assistera på alla operationer vilket var väldigt roligt. En stor bonus med den här placeringen var att en av dagarna åkte vi och hade klinik i Gossford, ca 1,5 h norr om Sydney och jag fick därmed även se en del av central coast. Vi avslutade dagen med att grilla på min handledares beach house. Jag skulle verkligen rekommendera gynekologisk onkologi till alla som gör utbyte i Sydney. 

 

 

Språk och kultur

En av anledningarna att jag valde Australien var att det är ett engelskspråkigt land. Jag tyckte att det fungerade bra att förstå det mesta även om de så klart använder en hel del andra förkortningar och termer än vi gör därhemma. De använder också en hel del slang som inte alltid är helt lätt att förstå sig på. På platserna jag var på var de dock väldigt vana vid utbytesstudenter så det var inga bekymmer att fråga när man inte förstod. Vi var 5 svenskar som bodde tillsammans och varvade därmed att prata engelska och svenska. Jag tror att det nog hade känts enklare om man gjorde omställningen helt och till exempel hade engelskspråkiga rumskompisar. 

 

En kulturkrock på sjukhuset var att man har sina vanliga, rätt uppklädda, kläder på sig. De har alltså inga sjukhuskläder förutom på operation. Nivån man bör sikta på är typ smart casual, skjorta och kostymbyxor eller kjol fungerar utmärkt. Det känns som svensk och van vid handskar, plastförkläden och sjukhuskläder rätt underligt att man till exempel gör cystoskopier i sina vanliga kläder men man vande sig ganska snabbt. 

 

Generellt upplevde jag australiensarna som avslappnade och väldigt artiga. De känns genuint välkomnade och trevliga och jag trivdes verkligen i landet. 

 

Fritid och sociala aktivteter

Det finns massor att göra i Sydney och på min placering på gynekologisk onkologi blev jag ivägskickad för att uppleva Australien istället för sjukhuset så jag hade möjlighet att upptäcka en del. 

 

Mina rekommendationer:

 

Stränderna– min favorit var utan tvekan Manly, det är en fantastisk strand men området runtomkring är också så mysigt. Rekommenderar starkt att käka en poke bowl på restaurang Aloha precis vid stranden till lunch. Vill man effektivisera och se många stränder på 1 dag kan man promenera från Coogee beach till Bondi, det är en väldigt fin promenad och man går förbi typ 5 stränder och kan välja och vraka vilken man vill slå sig ner på. Slutar man lite tidigare någon dag finns även balmoral beach ca 30 minuter från sjukhuset, det är en lite mer badvänlig strand med mindre vågor. 

 

Blue Mountains- en nationalpark som ca 2 h väster om Sydney. Fantastisk naturupplevelse med vackra promenadstråk och fantastiska utsiktspunkter, väl värt ett besök

 

Newtown– Härligt bar och restaurang område, missa inte Marys som har Sydneys godaste hamburgare.

 

Operahuset – använd studentkortet du får från sjukhuset och gå till biljettkassan 1 h innan föreställningen så får man studentpris, huset är värt att se från insidan också.

 

Taronga zoo– Väldigt trevligt zoo med fantastisk utsikt över Operahuset och bron. 

 

För at få kontakt med de andra utbytesstudenterna finns dels en Facebook grupp och en whats app grupp. Det är även en samling varje onsdag på en bar eller restaurang någonstans i Sydney. Lokalen skickas ut varje vecka av ansvariga för utbytesstudenterna. 

Sammanfattning

Sydney är en fantastiskt härlig stad och australiensarna ett väldigt trevligt folk Jag rekommenderar starkt att göra sitt utbyte här. Jag kommer ta med mig massor av minnen både från utsidan och insidan av sjukhuset. Utbytet har verkligen haft en balans av sjukhusvistelse och möjlighet att lära känna Australien som jag inte vet om andra utbyten har. För mig är det minns lika viktigt att upptäcka landet som det är att lära sig om sjukvårdssystemet så jag har verkligen trivts. Det är verkligen en otrolig förmån att få avsluta sina lärarstudier med den här upplevelsen!