Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Louise Forlin
E-postadress: louise.forlin@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade siktet inställt på utbyte termin 11 sedan ganska långt tillbaka då jag tycker att det är en otroligt rolig avslutning på 5,5 års studier!

Jag valde att söka Sydney då jag inte varit i Australien tidigare och gärna ville utforska landet. Det var även viktigt för mig att jag skulle få ut så mycket som möjligt av mitt utbyte, därav sökte jag endast länder som var engelskspråkiga då mina språkkunskaper utanför svenskan och engelskan är begränsad.

Efter att min ansökan blivit godkänd fick jag omgående information från KI om värduniversitetet samt hur ansökningsprocessen gick till. Det tar lite tid, men informationen var väldigt rätt fram och lätt att förstå sig på. Det var även mycket lätt att få tag på den utbytesansvariga i Sydney om man hade några frågor.


Gällande visum är tipset att börja söka tidigt samt snabbt boka in tid för läkarbesöket som behövs för detta då den vårdcentralen hade begränsade med möjliga mottagningstider. Visumansökan i sig var annars ganska okomplicerad, men det är skönt att ha klart det så snart som möjligt då det kan vara ett stressmoment. Vaccinationsmässigt är Australien relativt likt Sverige, men man behöver skicka över bevis på sina barnvaccinationer och Hepatit B - intyg kan fixas på de flesta vaccinationsmottagningar. Antikroppar kan även behöva tas på vattkoppor då de kräver bevis på att man har immunitet, om man ej haft sjukdomen är det bra att börja med vaccination i tid så att du hinner bygga upp immuniteten du behöver bevisa. Utöver detta behövde jag även ta en extra stelkrampspruta då det krävdes att den tagits inom 10 år.


Ankomst och registrering

Vi landade i Sydney på måndag morgon, 2 timmar innan vi började. Det gick bra, men jag skulle rekommendera att man ankommer ett par dagar innan utbytet börjar för att hinna ställa om lite mellan tidszonerna.

Första dagen träffade vi den utbytesansvarige på Sydney universitet klockan 9 och fick introduktion om universitetet, Grand Round som vi kunde närvara på och föreläsningar för deras läkarstudenter som vi också var välkomna till. Efter detta fick vi en snabb rundtur, kontaktuppgifter till våra handledare och därefter var det bara att springa iväg till sina placeringar! Alla handledare som jag träffade var väldigt vana vid att ha utbytesstudenter så det var inga konstigheter när vi väl var på plats.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i Sydney var generellt väldigt lik Sverige. Matvaror, restaurangbesök eller en drink på en bar kostade ungefär lika mycket som i Stockholm. Ända skillnaden vi alla anmärkte på var att en kaffe to-go var betydligt billigare.

De kostnader som jag behövde lägga ut för inför utbytet var dels för visumet,innefattande läkarbesök och obligatorisk lungröntgen, (ca 5000 SEK), flygbiljetter (ca 10000) och vaccination/vaccinationsintyg (kostnad beror på vilka vaccin som behövs). Det var inga specifika kostnader från universitetet som vi behövde betala. Väl på plats i Sydney försökte vi hålla kostnaderna nere genom att laga mycket mat själva och ta med matlådor. Vi sparade även mycket på att vi alla från KI delade boende.


Totalt sett tror jag att jag spenderade ca 60 000 på utbytet, vilket jag tror är ganska jämförbart med de som jag reste med. Det går självklart att resa snålare, men om man vill passa på att upptäcka Sydney, känna sig fri att åka på dagsturer eller åka en helg till till exempel Melbourne tror jag man får räkna med att en summa kring 60 000.


Boende

Som tidigare sagt så valde vi alla från KI att bo tillsammans. Det är något jag verkligen skulle rekommendera att göra! För oss fungerade det superbra, och det var väldigt trevligt att ha flera att dela upplevelser på sjukhuset med och upptäcka Sydney tillsammans.


Vi ville ha boendet ordnat innan vi kom till Sydney och enklast var att hitta en bostad via AirBnb. Vad jag hört studenter som varit där förut så verkar man kunna fixa bostad även på plats - det kanske blir lite billigare, men för mig var det väldigt skönt och ett stressmoment mindre att redan ha boendet ordnat när vi kom fram.


Vi bodde i ett område som hette St. Leonards, i en lägenhet ca 10 minuters promenad från Royal North Shore Hospital där vi alla var placerade. Jag tycker att det var väldigt skönt att bo nära sjukhuset och slippa pendling. Ett alternativ hade varit att bo nära stranden, men det var definitivt inte strandväder under hela perioden (blir ganska kyligt i maj) så tyckte vi gjorde rätt val. Från St. Leonards gick dessutom bussar som tog oss till de norra stränderna på 30-40 minuter vilket gick väldigt smidigt. Det var dessutom väldigt lyxigt att ha 5 minuter till tunnelbanan och kunna ta sig in till centrum snabbt!


Boendet kostade totalt 14000 för mig, vilket jag uppfattar är ett ganska bra pris för två månader i Sydney, vi bodde dessutom ganska centralt och nära till tunnelbana.


Studier allmänt

Utbildningssystemet i Sydney är generellt väldigt likt det svenska. Först läser de ett par år med pre-klinisk inriktning och därefter två år på klinik. Generellt skulle jag säga att kraven på närvaro är något lägre i Sydney, men det kompenseras med att studenterna istället har en check-lista med moment som ska klaras av. Då jag läste elektiva kurser så hamnade man lite utanför det vanliga utbildningssystemet som de australiensiska studenterna deltar i.


Relationen till AT/ST-läkarna var förhållandevis avslappnat, som i Sverige. Majoriteten kallades vid första namn utom eventuellt någon överläkare, men det är bara att hänga på och använda den titel och namn som alla andra använder. Tror de andra som var med mig i Sydney kände likadant och de flesta fick väldigt bra kontakt med sina handledare.


Kontakten med patienterna var också på det stora hela väldigt likt den vi har i Sverige. I Australien tyckte jag att läkarna generellt prioriterade patient-läkarkontakten mer än vad vi gör i Sverige, vilket var väldigt lärorikt för mig. De lade mycket tid på att förklara sjukdomsorsaker, hur ingrepp går till och risker med procedurer. Dessutom behöver patienterna signera sitt godkännande inför i princip alla procedurer.

På det stora hela var det vissa små saker som skilde sig mellan Australien och Sverige, men inget som inte gick snabbt att anpassa sig till.


En viktig skillnad att tänka på är att man inte har på sig några scrubs på sjukhusen förutom under operation - man behöver alltså ha med sig en garderob med kläder för sjukhuset (typ kontorskläder - skjorta/kostymbyxor/kostymkjol + propra skor).


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag läste 2 stycken kurser på 4 veckor vardera som tillgodoräknades för de två svk-perioderna i slutet av termin 11.


Period 1: Dermatologi

Om man är intresserad av dermatologi så tycker jag verkligen att det är en elektiv kurs man ska försöka välja. Det fanns inte med i kursutbudet, men jag mailade och frågade om jag kunde välja det ändå vilket gick bra!


Jag var ensam som student majoriteten av tiden då Sydney-studenterna endast hade undervisning i dermatologi på torsdagarna. Detta innebar att jag hade möjlighet att närvara under i princip alla patientbesök som jag tyckte var intressant. Jag fick möjlighet att se betydligt fler ovanliga diagnoser än vad jag såg i Sverige och hade dessutom möjlighet att aktivt delta under operationer.

Denna kurs var väldigt auskultationstung, och jag fick tyvärr inte möjlighet att ta någon patient själv. Handledarna var mycket trevliga, men man fick ta ganska mycket initiativ själv för att få undersöka patienterna. I snitt hade dermatologikliniken en mottagning för patienter varje dag och efter den stannade jag och följde med till avdelningar eller till akuten för att träffa patienter.


Period 2: Övre GI-kirurgi

Övre-GI teamet började varje dag klockan 07.00 på avdelningen med att ronda patienterna.

I snitt var det ca 30-40 patienter som skulle rondas, vilket gjordes i otroligt snabb takt! Under ronderna gick jag framför allt med och auskulterade, då det var många patienter som skulle hinnas med fanns det tyvärr väldigt lite utrymme för studenterna att själva undersöka eller ta anamnes. Under denna placering gick jag tillsammans med 2 stycken Sydney-studenter vilket var roligt och gav mig chansen att lära mig mer om deras utbildningssystem.


Efter ronden gick jag oftast ned till operation. Kirurgteamet hade operationer planerade i princip varje dag. Där fanns det större möjligheter att aktivt kunna delta och jag tycker att majoriteten av de kirurger som jag träffade var intresserade av studenter och att utbilda. Så fort det fanns plats att stå i såret under en operation så erbjöds den alltid till en student. Att medverka på en operation i Australien var väldigt likt Sverige. De operationer som jag hade möjlighet att se var bland annat leverresektioner, många kolecystektomier, appendektomier samt whipple. Royal North Shore Hospital är ett av de främsta Whipple-centrumen i Australien så är ett utmärkt sjukhus att vara placerad på om man är intresserad av just detta.




Språk och kultur

Det var lite klurigt att hänga med i engelskan de första veckorna. Australiensarna pratade snabbt och använde en del slang ord som jag i alla fall inte var bekant med. De engelska termerna var jag ju bekant men det var en hel del förkortningar som användes som jag inte hört förut. Alla var dock mycket vänliga och hade ingenting emot att förtydliga sig ifall det var något som inte uppfattades. Jag tycker dock att jag kom in i detta relativt snabbt och i det stora hela var språket inget hinder för att ta till sig kunskap under placeringarna. 


Fritid och sociala aktivteter

Universitetet ordnade träffar för alla utbytesstudenter en gång i veckan för de som var intresserade, det fanns även en WhatsApp grupp som var väldigt aktiv i alla fall under perioden som jag var där.


Sydney var generellt en stad som var väldigt lätt att ta sig runt i, kollektivtrafiken fungerade mycket bra, väldigt likt Stockholms. Det finns gott om barer, massor av goda asiatiska restauranger (favoriten var Ippudo) även en del shopping om man är sugen. Det finns även många fina parker som ligger längs vattnet, både på norra och södra sidan, att ta promenader i. Den första månaden av utbytet var det betydligt varmare, så är man intresserad av att spendera tid på någon av de många stränderna som finns så är det definitivt rekommenderat att utnyttja de första veckorna så mycket man kan. Under de kallare veckorna så finns det fina beach-walks att ta mellan de olika stränderna.

Jag tyckte det var väldigt roligt att gå på föreställningar på Operahuset - som även har studentrabatt. Stadsdelen Paddington skulle jag rekommendera om man gillar shopping, och Newtown har otroligt många roliga barer som måste besökas!


Två av helgerna hyrde vi bil och åkte till de nationalparker som ligger nära Sydney - detta rekommenderas verkligen! Tar endast ca en timma att åka och naturen är fantastisk! Att åka till Blue Mountains är inte bara en trött rekommendation som alla nämner utan måste upplevas! Satsa på att hyra bil om du kan och ni är ett par stycken. Generellt var de vandringslederna som vi valde att gå på väldigt fina så jag tror man får ut lika mycket eller mer jämfört med att åka med en tour-buss (som är betydligt dyrare).


Sammanfattning

Utbytet har gett min en möjlighet att se och uppleva ett annat sjukvårdssystem vilket jag tror är viktigt för mig nu och i framtiden. Det ger en lite distans till det svenska systemet och möjlighet att reflektera på skillnader och likheter, samt förbättringsmöjligheter som vi har i Sverige. 
Då jag är intresserad (i nuläget) av en karriär inom dermatologi har utbytet hjälpt mig med att starkare befästa mitt intresse inom detta område, jag skulle verkligen rekommendera att välja en placering inom specialiteter som man funderar över att jobba med i framtiden. 

Jag hade en otroligt rolig och lärorik tid i Sydney och jag rekommenderar verkligen alla som funderar på ett utbyte att åka hit! Mycket trevliga placeringar på vardagarna och möjlighet till mycket roligt, både stadsliv och naturupplevelser på helgerna!