Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Bergen
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Monika Vaerst
E-postadress: monika.vaerst@stud.ki.se

Innan avresa

Jag valde att studera vid Karolinska pga de många möjligheterna till utlandsstudier långt borta såväl som nära. Jag hade aldrig varit i Norge och tänkte att det var ett bra tillfälle att testa på och se vårt fina grannland och samt att få en inblick i den norska sjukvården i fall man vill jobba där i framtiden.

Jag fick info av deras internationella handläggare och av KI:s egna, allt var väldigt smärtfritt. Man registrerar sig för kurserna och för boende. Håll koll på deadlines ifall du vill utnyttja deras boendegaranti.

Ankomst och registrering

Jag var på plats endast någon dag innan kursstart, det hade nog varit bra att vara på plats några dagar innan för att få lite bättre koll på staden och universitetet. Jag valde att läsa en delkurs hemma innan avresa så därför landade jag i Bergen så tätt inpå kursstarten. Det erbjöds en introkurs i början av terminen men mina klasskamrater läste en SVK i januari så hade jag i princip gått introkursen och sedan varit ledig i några veckor innan huvudterminen började. Jag vet att vissa utbytesstudenter reste runt i landet under denna tiden.



Ekonomi

Jag åkte på erasmusubyte så då fick jag x antal kr per vecka utöver CSN. Jag hade blivit varnad av vänner att det var väldigt dyrt i Norge. Så jag var förberedd, vissa saker var dyrare men mycket var ungefär samma prisnivå som i Stockholm, jag vet inte om det är för att kronorna ligger ungefär lika nu förtiden eller om Stockholm blivit dyrare i relation till Norge. Men visst, vissa saker var dyra men höll man sig borta från det så gick det bra. Vill man äta ute så finns det schyssta ställen som kostar 160 kr för middag, väldigt likt i Stockholm. Öl kostar lite mer än i Sverige, ca 90 kr ute på byn, en cappucino ligger på ca 48 kr. REMA är bra att handla mat på om man vill hålla priserna nere. Utbudet i matbutikerna är dock mer skralt än i Stockholm. Man spara in på utgiften för kollektivtrafik genom att gå eller köpa en cykel. Jag hittade ett rum på deras finn.no (norges svar på blocket) för 4000 NOK per månad, vilket jag förstått är ett vettigt pris på boende.


Det var inga extra utgifter i samband med undervisning etc, inga böcker som behövdes eller så.

Boende

Som jag tidigare nämt så fixade jag boende själv via finn.no bara en vecka innan jag kom till Bergen. Jag betalade 4000 NOK för ett rum i ett kollektiv mitt i centrum. Jag valde detta alternativ eftersom jag ville lära känna norrmän och tänkte att om jag bodde med övriga studenter (det råkar ofta bli att man huseras med andra utbytesstudenter) så kanske man mest skulle lära känna andra utbytesstudenter och inte norrmän. 

Man kan söka lägenhet/rum via UIB på sammen.no, det är bostadsgaranti för utbytesstudenterna om man söker i tid. De andra medicin utbytesstudenterna bodde nära Haukelandssjukhus och de flesta övriga utbytesstudenterna bodde i Fantoft, som är som Lappis ungefär.

 

Studier allmänt

Samtliga kurser löper simultant, ej i block som på KI. Man har mindre patientkontakt överlag i Bergen jämfört med KI. Och mycket mindre schemalagt samt obligatoriskt. Det ger en mer tid till att studier självständigt till tentaplugg och så vidare men man märker att det läggs mer resurser på studenter på KI. Men att studenterna har ett lugnare tempo i Bergen är det inget snack om. Det var en väldigt avslappnad och trevlig atmosfär mellan lärare och studenter. 


Man insåg hur mycket resurser som läggs på oss på KI. Vi har väldigt väldigt mycket schemalagt och mycket mer patientkontakt än i Bergen. Delvis är patienttillgången mindre men man förväntas studera själv. Jag tycker det var ett skönt tempo och man blir tvungen att ta ansvar för inhämtning av kunskap. Detta resulterade i att man blev mer strukturerad och fick mycket mer fritid. Ta till vara på den och utforska Norge. Det finns många utbytesstudenter som anordnar aktiviteter och BSI som anordnar utflykter.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Jag läste ÖNH, Psykiatri samt Neurologi i Bergen.


ÖNH:

Utöver föreläsningar så går det praktiska ut på att läraren har miniföreläsningar där han eller hon tar in en patient i taget och undersöker framför en liten skara studenter. Eller så håller läraren en miniföreläsning utan patientdemo. Det beror på patientunderlaget för den dagen. Studenterna fick undersöka patienter i par och berätta om fynden för de andra i gruppen när det var praktikföreläsningar.

 

Neurologi:

Man delades in i mindre grupper och undersökte neurologi patienterna. Oftast var man ca 5 studenter per patient. Sedan hade man genomgång med handledaren och diskuterade kring patienten. Handledaren gjorde sitt bästa att välja lämpliga patienter som gruppen ej hade stött på innan.

Utöver detta var det föreläsningar.

 

Psyk:

Föreläsningar som löpte under terminen sedan 4 veckors praktik i en följd. 2 veckor på en stängd avdelning, 1 vecka på psykakuten och 1 vecka på öppenvården. Det var väldigt bra stämning på alla praktikveckorna. Men ej så bra handledning under praktiken tyvärr. Utbytesstudenter blir alltid placerade i eller omkring Bergen men man kan önska att bli placerad i Voss (om man gillar skidåkning etc) men måste då bekosta boende själv.


Examinationerna består av ett praktiskt och skriftlig prov i slutet av terminen. Men som KI student åker man hem och skriver tentan.  

Språk och kultur

Vänner hade varnat mig för norskan som talas i Bergen. Tydligen kan den upplevas svårare än norskan som talas i Oslo för svenskar. Men i och med att jag knappt hört någon norska tidigare så hade jag inget att jämföra med. Man hänger med i det mesta från första början. Vissa ord är annorlunda men det gick smärtfritt att prata med kursare och jämnåriga.

Däremot kunde det vara lite vanskligare att förstå äldre som var bosatta lite mer ute på landet. Men alla var förstående och skrattade åt en i värsta fall när det blev språkförbistringar.

Jag fick ett fint mottagande på praktiken av såväl personal som patienter. Man blev sågs som ”svenskan på besök”, lite exotisk och något speciellt vilket var kul. Personalen var måna om att man togs om hand om och ville gärna visa upp ”organisationen” för oss.


Språkkurs erbjöds i början av terminen men jag var ej på plats då. Men jag tror inte den behövs för en som talar flytande svenska.

Fritid och sociala aktivteter

Som tidigare nämt så har man mer fritid i Bergen. Passa på att utnyttja den tiden till att utforska landet! Bergen är omgiven av 7 berg (det diskuteras vilka 7 toppar som syftas på dock…) detta betyder att det finns många vandringsspår att upptäcka. 

Man bjöds in till två olika FB-grupper, en allmän grupp för erasmusstudenter i Bergen och en medicinarutbytessgrupp i Bergen. Vi hade två stycket pizza och vinkvällar med medinarutbytessgruppen första månaden på utbytet.

Om man gillar sport och vill lära känna norska studenter så ska man gå in på FB och like:a BSI (Bergen Studentidrettslag). BSI anordnar mycket sportaktiviteter för studenter och utbytesstudenter. STORT TIPS! Det händer mycket och de har något för alla. Vandringar, skidåkning etc. superkul och folk är jättetrevliga. Själv åkte jag på en surfingtrip med dem till Hoddevik, en av de häftigtaste sakerna jag upplevt. 


Jag hade turen att få spendera 17e maj i Norge, superkul! Bergen lever verkligen ut under vår och sommar, det är bland de vackraste städerna jag sett. Så försök få till att spendera våren i stan.


En grej jag tyckte var matutbudet skiljer sig mycket från Stockholm. De har inte lika stortutbud samt att matbutiker är stängda på söndagar + röda dagar. I våras var matbutikerna stängda 3 dagar i rad. Så håll koll på sånt så ni inte går hungriga.

 

Sammen erbjuder prisvärd träning, det kostar ca 350/månad. Jag gjorde själv inte det men jag vet att folk är nöjda med dem!


Sammanfattning

Jag vet inte hur min tid i Bergen kommer påverka mitt framtida yrkesliv men jag är väldigt glad att jag tog chansen och åkte. Jag åkte inte för studiernas skull utan främst för att se något annat, det var härligt att komma i från Stockholm en stund. Jag tänkte att i fall jag inte trivdes så är man bara där i några månader och om man stormtrivs är det lätt (nära) att återvända. Även om Bergen på pappret är liten stad så kändes den inte riktigt så liten. Den kändes mysig och väldigt internationell, kanske pga att det är en studentstad men också alla turister som invaderar staden. Bergen känns väldigt levande.

 Tiden i Bergen har fått mig att uppskatta KI mer och pushar en att ta tillvara på möjligheterna som erbjuds på KI. Det var superhärligt att få upptäcka en liten bit av Norge och gav mig absolut mersmak på vårt grannland.

Som så många andra säger som åkt på utbyte: får du chansen, ÅK!