Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Bergen
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Monika Vaerst
E-postadress: monika.vaerst@stud.ki.se

Innan avresa

Jag valde att studera vid Karolinska pga de många möjligheterna till utlandsstudier långt borta såväl som nära. Jag hade aldrig varit i Norge och tänkte att det var ett bra tillfälle att testa på och se vårt fina grannland och samt att få en inblick i den norska sjukvården i fall man vill jobba där i framtiden.

Jag fick info av deras internationella handläggare och av KI:s egna, allt var väldigt smärtfritt. Man registrerar sig för kurserna och för boende. Håll koll på deadlines ifall du vill utnyttja deras boendegaranti.

Ankomst och registrering

Jag var på plats endast någon dag innan kursstart, det hade nog varit bra att vara på plats några dagar innan för att få lite bättre koll på staden och universitetet. Jag valde att läsa en delkurs hemma innan avresa så därför landade jag i Bergen så tätt inpå kursstarten. Det erbjöds en introkurs i början av terminen men mina klasskamrater läste en SVK i januari så hade jag i princip gått introkursen och sedan varit ledig i några veckor innan huvudterminen började. Jag vet att vissa utbytesstudenter reste runt i landet under denna tiden.Ekonomi

Jag åkte på erasmusubyte så då fick jag x antal kr per vecka utöver CSN. Jag hade blivit varnad av vänner att det var väldigt dyrt i Norge. Så jag var förberedd, vissa saker var dyrare men mycket var ungefär samma prisnivå som i Stockholm, jag vet inte om det är för att kronorna ligger ungefär lika nu förtiden eller om Stockholm blivit dyrare i relation till Norge. Men visst, vissa saker var dyra men höll man sig borta från det så gick det bra. Vill man äta ute så finns det schyssta ställen som kostar 160 kr för middag, väldigt likt i Stockholm. Öl kostar lite mer än i Sverige, ca 90 kr ute på byn, en cappucino ligger på ca 48 kr. REMA är bra att handla mat på om man vill hålla priserna nere. Utbudet i matbutikerna är dock mer skralt än i Stockholm. Man spara in på utgiften för kollektivtrafik genom att gå eller köpa en cykel. Jag hittade ett rum på deras finn.no (norges svar på blocket) för 4000 NOK per månad, vilket jag förstått är ett vettigt pris på boende.


Det var inga extra utgifter i samband med undervisning etc, inga böcker som behövdes eller så.

Boende

Som jag tidigare nämt så fixade jag boende själv via finn.no bara en vecka innan jag kom till Bergen. Jag betalade 4000 NOK för ett rum i ett kollektiv mitt i centrum. Jag valde detta alternativ eftersom jag ville lära känna norrmän och tänkte att om jag bodde med övriga studenter (det råkar ofta bli att man huseras med andra utbytesstudenter) så kanske man mest skulle lära känna andra utbytesstudenter och inte norrmän. 

Man kan söka lägenhet/rum via UIB på sammen.no, det är bostadsgaranti för utbytesstudenterna om man söker i tid. De andra medicin utbytesstudenterna bodde nära Haukelandssjukhus och de flesta övriga utbytesstudenterna bodde i Fantoft, som är som Lappis ungefär.

 

Studier allmänt