Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Illinois Chicago
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Möjligheten att åka på utbyte var något jag kollade på redan då jag sökte universitet att studera vid. Jag fick uppfattningen av att KI hade goda förbindelser med många andra universitet och att det var väl etablerat att studenter gjorde utbyten. Informationen var lättöverskådlig och man fick snabbt svar på de mer grundläggande frågorna.

Mitt förstahandsval då jag sökte var University of Illinois at Chicago, och det var även dit jag fick möjlighet att åka. Vi var 2 personer från klassen som åkte, vilket var skönt då man inte var ensam i att lösa alla situationer som uppkom på plats samt att man hade en person att dela upplevelsen med. 

Medan jag upplevde att informationen från KI var bra, kunde jag ibland känna att det var svårt att hitta information på utbytesuniversitetets hemsida även om de hade en speciell hemsida enbart för utbytesstudenter. Kanske berodde detta på att mycket av informationen riktade sig främst till studenter som skulle studera minst 6 månader, medan vi bara skulle vara där i 6-7 veckor. Den kontaktperson vi fick i Chicago som hade hand om planeringen av våra studier på plats var däremot väldigt hjälpsam. Vi fick kontakt i slutet av hösten via mail och pratades även vid via skype. Hon frågade om det var något speciellt område vi var intresserade av inför praktikplaceringen och kunde svara på flera av våra frågor. 
Gällande vaccin och intyg så kan det vara bra att vara ute i god tid med dessa för att slippa stressa om man åker strax efter jul och nyår som vi gjorde. Det som behövde skickas intyg på var: att du hade tagit alla vaccin som ingår i barnvaccinprogrammet, att du är immun mot vattenkoppor (Varicella) alt. ta vaccin mot detta, influensavaccin och hepatit B. Du behöver även visa att du inte har tuberkulos vilket jag gjorde genom att ta ett blodprov. Det kan ta ett tag att få iordning på alla vaccin, speciellt hepatit B som ska tas flera gånger och de tester som kräver blodprov. Det ställe jag gick till för att ta mina vaccin hade bra rutiner för vaccination inför utbytesstudier vilket underlättade då jag själv inte riktigt hade koll på vilket sätt som var enklast att lägga upp vaccineringen på och hade begränsat med tid.

Att söka visum tog ett tag det med, men det berodde främst på att vi fick de dokument vi behövde från universitetet i Chicago ganska sent. Du behöver även intyg från din bank att du kan finansiera din resa. När alla papper var iordning kunde vi ansöka om en tid på ambassaden. Vi fick visumet några dagar innan avresa. Ett tips kring detta kan vara att försöka skynda på dokumenten från universitetet i Chicago och vara ute i så god tid som möjligt, men även vara beredd på att det kan ta tid och att det kan bli stressigt i slutet.






Ankomst och registrering

Vi valde att åka ett par dagar tidigare och vara på plats ca 1 vecka innan praktikens start. Detta var både skönt för att hinna ställa om med tidsskillnad och språk, men även för att lära sig att hitta i staden och hinna ordna med att registrera sig på skolans kontor för utbytesstudenter och att träffa vår kontaktperson. 
Det erbjöds en introduktion för utbytesstudenter på universitetet där man gick igenom både användbar info men även en hel del info angående vad man får och inte får göra på våra visum. En del av informationen kändes mera relevant för dem som skulle studera under en längre tid och ex. behövde arbeta, men överlag så var introduktionen bra och vi fick även chans att prata lite kort med den person som hjälpt oss med ansökningen av vårat visum.

Våra första dagar spenderade vi alltså med att lära oss hitta i staden och på campus, göra oss hemmastadda, skaffa resekort till kollektivtrafiken, kolla upp skolans gym, gå på möten inför praktikstart och att shoppa kläder och skor inför praktiken. Vi behövde köpa en del nya kläder på grund av att de hade klädkoder på våra praktikplatser som vi inte hade blivit tydligt informerade om innan avresa. På den ena praktiken skulle det vara mera "dressat" med finbyxor (tänk kostymbyxor eller finare chinos), finare skor och en blus eller fin tröja som minst täckte axlarna. Den andra praktiken krävde svarta tights/snyggare träningsbyxor, inneskor och en stilren tröja utan loggor. Det fanns däremot många bra ställen att shoppa på, bland annat ett par "outlets" med mycket märkeskläder för bra priser, så det hade nog köpts en del kläder även med rätt information.



Ekonomi

Jag upplevde att det inte är någon större skillnad mellan priserna i Sverige och Chicago. Grönsaker och oprocesserad mat var generellt lite dyrare, men då vi lagade den mesta av maten tillsammans så blev matkostnaderna lite billigare. 
En sak som kan vara bra att veta om är att alla priser i USA visas utan skatt, vilket gör att det blir lite dyrare när man kommer till kassan, De flesta av delstaterna har olika skattetabeller, vilket man lätt kan kolla upp om man planerar in att resa och shoppa lite innan hemresan.

Gällande de kostnader som är obligatoriska för utbytet så är det kostnader för: visum (flera olika utgifter inbakade i detta), vaccin, resekostnader för kollektivtrafiken, ev. kläder till praktiken och utöver detta är det de uppenbara kostnaderna som för flygbiljetter, boende och mat.
Jag kommer tyvärr inte ihåg den exakta summan för allt detta, men man får räkna med ett par tusen för de först nämnda. Det man kan spara in lite pengar på är nog boende, flyg och maten.
Vi fick möjligheten att köpa ett resekort från universitetet, men detta gick endast att köpa för en hel termin och i slutändan var vi inte riktigt säkra på om det faktiskt hade lönat sig att köpa detta jämfört med att köpa ett kort på egen hand. Beroende på var man bor så kan det nog vara värt att räkna på då detta resekort inte betalas av KI.
Något som däremot ingick i avtalet mellan KI och UIC var tillgång till skolans gym, vilket var superbra!

Totalt för hela resan tror jag att jag gjorde av med ca 40000-50000, dock ingår det resor till Florida, Washington DC och New York i detta.

Boende

Boende ordnade vi via AirBnb, vilket vi tyckte var det absolut smidigaste för den tidsperioden vi skulle bo i Chicago. Då vi var 2 som delade på hyran blev det ca 4000-5000 var per månad och vi delade då ett rum i en lägenhet med kök, badrum och 2 andra rum som hyrdes ut. Värden vi hyrde av var väldigt hjälpsam med både tips och för att vi skulle trivas, vi fick bland annat låna mera köksutrustning av henne för att kunna laga matlådor till veckan.
Vi bodde utmed rosa linjen vid hållplatsen California, vilket var på ett smidigt avstånd från både campus och praktikerna. Det var nära till både mataffär, mindre restauranger och till tåget. Kan man dock hitta ett boende närmre The loop (centrum) är det nog ännu mera fördelaktigt.
Innan vi bestämde oss för boende försökte jag söka lite på hur säkerheten såg ut i områdena. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sökte på men jag tyckte det kändes bra att veta innan att vi bokade boende i ett hyffsat säkert område. Generellt sett kan man dock säga att ju närmre the loop man bor, desto säkrare område. Campuset ligger ungefär syd-väst om the loop, så det kan ändå vara smidigt att hålla sig  på den sidan.

Studier allmänt

Under detta utbyte var det egentligen menat att vi endast skulle ha praktik, men vi fick även möjlighet att delta på en muskel- och ledkurs på campus 2 gånger i veckan utöver de dagar vi hade praktik. Fördelen med detta var att jag fick uppleva hur undervisningen gick till, repetera kunskap, lära mig nya saker och sätt att tänka samt möjlighet att träffa andra studenter.

Relationen mellan lärare och studenter upplevde jag inte så annorlunda från hur det är i Sverige på vår utbildning. Det var en bra stämning mellan studenter och lärare och det skämtades ibland sinsemellan även på lektionerna. Dock kanske detta varierar beroende på vilken utbildning man läser. De lärare som vi hade under kursen var alla hjälpsamma, kunniga och hade ett bra bemötande.
Jag upplevde att undervisningen var en aning mera inriktad på forskning och man tog vid i princip varje föreläsning upp 1-3 forskningsrapporter som man diskuterade. Utöver detta var det väldigt likt hur vår undervisning har varit på KI där man har både föreläsningar och sedan praktiskt i metodiksalarna. På metodikundervisningen fanns flera tutorer med som hjälpte till vilket var väldigt bra.
Vi fick tillgång till allt läromaterial som var kopplat till kursen via en läroplattform och behövde därför inte ha med oss någon kurslitteratur förutom datorn. Skulle man behöva kolla upp något hade vi tillgång till universitetets bibliotek. 
Det ska även tilläggas att kursen vi läste var frivillig och något vi inte behövde delta vid, men som sagt så var den ett bra sätt att träffa andra studenter på och den var intressant.

Under utbytet hade vi 2 praktikplatser; en som var kopplad till universitetssjukhuset och en privat. Den som var kopplad till universitetssjukhuset var en öppenvårdsmottagning där vi fick delta vid hjärtrehabiliteringsgrupper och då hjälpa deltagarna och övervaka deras hälsa under träningen. De patienter som gick på dessa grupper hade alla blivit diagnostiserade med någon form av hjärt- och kärlsjukdom och behövde hjälp att komma igång efter sitt insjuknande.
Den andra praktikplatsen var en privat öppenvårdsmottagning som jobbade utefter grundarens egna metod, "The Reavy method". Här fick vi till en början observera mycket då deras upplägg för studenter såg ut på det sättet, men efter ett tag fick vi även vara med och göra mindre undersökningar och utvärderingar själva och hjälpa till med journalföringen. Vi fick möjlighet att följa flertalet patienter och gå bredvid flera fysioterapeuter utöver vår handledare.
Vi gjorde även 2 besök på universitetssjukhuset och fick då träffa patienter där tillsammans med de studenter som vi läste kursen med. Detta var roligt då jag fick se hur de arbetade på ett amerikanskt sjukhus och fick jämföra med de föreställningar jag hade sedan tidigare.
All praktik förutom sjukhusbesöken gjorde vi tillsammans så vi hade alltid varandra att bolla med. Varje vecka hade vi även inplanerat ett möte med vår kontaktperson för att stämma av hur det gick. Dessa möten blev av ett par gånger, men möjligheten fanns till att ses varje vecka vilket var bra speciellt i början.
Schemamässigt så var det ganska fullt upp (Dock självvalt då vi läste den extra kursen). Vissa dagar hade vi kurs på förmiddagen och praktik hela eftermiddagen fram till 20, medan andra dagar hade vi bara eftermiddagen eller förmiddagen och ibland kunde vi vara helt lediga mitt i veckan. Vi hade alltså praktik både på dagtid, kvällstid och även helger ett fåtal gånger.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag kunde tillgodoräkna mig kursen "Tema hälso- och sjukvård Fysioterapifördjupning" under termin 6 med detta utbyte. Man kunde välja inriktning på ett område man ville praktisera inom under denna kurs, men jag valde att göra ett utbyte och fick då med mig både undervisning från en muskel- och ledkurs, 2 helt olika praktikplatser och 2 besök på ett sjukhus. Jag kan se både för och nackdelar med att göra ett utbyte istället för denna kursen, men fördelarna väger över då man utöver hela upplevelsen av att bo i ett nytt land även får en bred praktikperiod och får lära sig mycket inom flera olika områden som man annars inte hade kunnat göra hemma.
Efter praktiken fick vi utvärderingar som KI hade skickat med ifyllda av våra handledare på de olika praktikplatserna. Det var alltså ingen examination för praktikerna, men vi fick möjlighet att göra tentan för kursen om vi ville.

Språk och kultur

Det gick bra att följa med i undervisning och i samtal, trots att jag inte anser mig tala helt flytande engelska. Vissa gånger på metodikundervisningen fick man fråga om det dök upp nya termer i farten som man inte hängde med på, men detta upplevde jag inte som ett problem. Självklart blev det enklare och enklare efter hand med språket, men det var främst talet som behövde värmas upp lite kände jag. Gällande kulturen så gick det ganska snabbt att vänja sig och jag upplevde inga större problem med detta. Däremot är USA som land mångkulturellt och jag har fått lära mig mera om flera olika kulturer genom detta, vilket har varit positivt!

Fritid och sociala aktivteter

Även om vi hade ett ganska fullt schema så fanns det tid för sightseeing och vi hann se och göra det mesta av det vi ville, men det kan vara bra att planera lite i förväg så att man passar på när man är ledig.
Vi gjorde en lista gemensamt på saker vi ville göra eller se i Chicago och bockade av punkter varje gång vi fick tid. Det finns mycket att se i Chicago; allt från arkitektur, muséer, föreställningar, sportmatcher, shopping och mänger av mat att testa (ex. Chicago-style pizza eller Nutella cafét)! Jag tyckte det var en väldigt trevlig stad och att den inte riktigt kändes så stor som den är, kanske beroende på att mycket ligger i The loop och att det därifrån är lätt att navigera sig.
Utöver skola och sightseeing spenderade jag även en del tid på skolans gym. Det fanns 2 gym på campus som båda hade bra gymutbud samt gruppträningar. Det gymmet som låg närmst the loop var dock större och hade bl.a. pool, klättervägg, löparbana, squash m.m.
Jag passade även på att hälsa på släkt i Cleveland en helg och det var då inga problem att ta fredagen ledigt för att få en lite längre helg. Det är smidigt att ta sig ut till flygplatsen (O´Hare) med kollektivtrafiken och det går bra inrikesflyg därifrån.

Sammanfattning

Från den här praktikperioden har jag bl.a. fått med mig nya sätt att tänka på kring fysioterapi, nya behandlings- och undersökningsmetoder, fördjupat min kunskap, utvidgat min förståelse för andra kulturer och hur det är att själv vara ny i en annan kultur samt likheter och olikheter inom sjukvårdssystem. 
Sammanfattningsvis så tycker jag att det här var ett väldigt lärorikt, spännande och roligt utbyte. Det var ett litet kliv utanför min comfort zone, men så värt det!