Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Universitetet
Jag ville uppleva det amerikanska sjukvårdssystemet, sökte alla utbyten i USA och blev tilldelad University of Minnesota (UoM). Det finns gedigna skillnader mellan våra länder avseende vårdens struktur, ekonomi, personalens arbetssätt och arbetsbörda samt hur teamarbete går till. Skillander är spännande och lärorika oavsett vilket utbyte du än får/ väljer! Jag kunde inte mycket om Minnesota innan utresa förutom att det är den mest skandinaviska staten, i princip alla invånare har arv från norge, danmark, sverige! Universitetet i sig är känt för sina tidig framgångar inom hjärt-kärl forskning och transplantation utav hjärta och organ. Medtronic är ett av världens största medicintekniska företag och var grundat i Minnesota. Således finns en lång och stolt medicinsk men ffa kirurgisk tradition på UoM.  

Kontakten med UoMs handläggare var begränsad och av det långsammare slaget men allt blev rätt i slutändan. Eftersom de amerikanska studenterna går före och får besked om sina "elective courses" (SVK), relativt sent kommer du få veta vilka kurser du blivit tilldelad i värsta fall 1 månad innan avresa. Detta varierar mellan universitet men är snarare en sanning än ett undantag. Det finns god information om alla kurser som är tillgängliga för oss utbytesstudenter samt vad de innefattar innehållsmässigt på UoMs hemsida. Använda alla länkar som KI rekommenderat.

Vaccinationer
Fixa allt i tid! Jag behövde endast få en extra booster-dos utav något enstaka vaccin. Det är ffa letandet efter vaccinationskort/ intyg samt kopior utav barnvaccinationerna som kan bli klurigt. Olika universitet kräver olika mycket men i regel är jänkarna strikta och vissa av mina kursare har behövt göra lungrtg för att utesluta tuberkulos (behövdes inte i mitt fall-det räckte med antikroppstest för mitt universitet). Deras hälsodeklarationsformer är oftast tydliga, checka av alla vaccinationer och behov utav booster-dos eller ytterligare prover. Hjälp går att få från VaccinDirekt eller andra vaccinationsföretag i Stockholm. De flesta ska ha god erfarenhet att hjälpa oss studenter som har siktet utomlands men det kan bli dyrt! Totalt spenderade jag strax över 3000kr, inklusive studentrabatt för en del av kostnaden.

Visum
Ah, den ständiga kampen mellan att klara sig på ESTA kontra ansöka om B1-visum. Skillnaden är att du enligt regler ej får "studera" eller vara inskriven på ett amerikanskt universitet under ESTA. Med det sagt blir du officielt inte det vid UoM (andra amerikanska utbyten har andra regler och kräver strikt B1). I Minnesota gör du ett s.k "observship", dvs är inte inskriven på några kurser just för att slippa visum-problem men med det sagt är det alltid säkrast att ha ett B1. I tullen har vi alla olika erfarenheter, jag reste till New York på semester veckan innan utbytet och svarade ärligt varför jag var på besök. Åker du däremot direkt till Minnesota och säger att du är där som student kan det komma följdfrågor angående utbytet ifall du inte har B1. Enlig KIs handläggare behöver man egentligen inte ha visum, hon gav mig ett ytterligare dokument som förklarade vår roll vid värduniversitetet och intygade att vi inte behöver B1-visum utan klarar oss på s.k "visa-waiver program" vilket ESTA är. 

Ankomst och registrering

 Jag var på plats lördag innan start på måndag. Det räckte gott och väl för att orientera mig. Ingen introduktionskurs erbjöds via universitetet, jag hittade ingen fadderorganisation däremot rekommenderar jag STARKT att höra av sig till läkarstudentorganisationerna/ fraternities. Första och andra årets studenter har preklin och bor därför vid universitetet, år 3 och 4 har placeringar lite var stans och bor oftast längre ifrån. Jenkare är sociala, det är lätt att skaffa sig kontakter och ett nätverk! Så fort du får dina placeringar kommer administratören från respektive kurs att hälsa dig välkommen med info om vart/när/hur och vem. Om detta inte skett ska du maila placeringsansvarig läkare (allt finns på UoMs hemsida).

Ekonomi

När jag reste var kronan svag och dollarn stark (1 USD=8.6 SEK) vilket märktes. Tyvärr fick jag utbytet väldigt sent och hann inte söka eller erhålla några stipendium. Jag rekommenderar starkt att söka alla stipendium som finns och går! Mina kurskamrater gjorde så och fick iallafall mellan 10 000 - 20 000kr per person. Det underlättar mycket och gör upplevelsen roligare! Det går att hålla kostnader nere i USA genom rätt boende, hemlagade måltider samt användning utav lokaltrafik för att komma runt. Följde jag mina egna tips? Inte helt och hållet men min boendesituation var väldigt bra och träffade många av dessa punkter ändå (läs nästa del).

Fasta utgifter
Vacciner - ca 3000kr
Visum - jag åkte med ESTA, vanligt B1-visum vet jag inte hur mycket det kostar.
Resa - jag åkte till New York veckan innan placeringen, men ToR Stockholm-Minneapolis går på ca 5-6000kr, billigare ifall köpt i tid.
Boende - hos fraternities/ sororities, airbnb, andrahandsuthyrning utav studenters rum eller säng i delad lägenhet, osv. Jag bodde i en fraternity/sorority och betalade 500USD per månad.
Mat/ underhåll - varierar, lunch och middag kan gå på 8-9USD runt studentkvarteren och man begränsar sig till enklare måltider och snabbmat.
Utflykter - jag var i San Francisco samt Los Angeles under mitt utbyte pga en forskningskonferens respektive semester. Flyga inrikes i USA är relativt billigt i relation till distanserna som täcks. Minneapolis-Los Angeles (4h = 120USD för mig). Utflykter lokalt kostar vad det kostar!



Boende

Phi Chi Medical fraternity/ sorority (hälften killar/ hälften tjejer) bestod totalt utav 8 förstaårs och 8 andra års läkarstudenter som bodde i egna rum i samma hus (se bild). Boendet gjorde halva mitt utbyte! Det var socialt, lokalt, internt och öppnade upp för så mycket mer än om jag hade bott med mina två kursare i en hyreslägenhet någonstans i stan. Huset ligger bokstavligen mitt emot en del av medicinska institutionens byggnader och i närhet till en av placeringarna jag hade. Starkt rekommenderat att höra av sig till denna eller någon annan medical fraternity (speciellt om du åker på våren eftersom andraårs studenterna oftast pluggar hemma under april och maj för sitt ödesdigra STEP 1 prov och hyr ut sina rum).
Annars letade jag och mina kursare länge och intensivt efter rum/lägenheter/hus (1 av kursarna kom endast sista månaden, initialt letade vi ett ställe för 3 men fann det billigare och enklare att hitta husering enskilt). Det finns en Facebook-sida "Housing University of Minnesota" där alla studenter (inte bara läkarstudenter) lägger ut annonser. KI gav ok tips på hemsidor och interna UoM-siter men de funkade inte tidsmässigt med personerna vi var i kontakt med. 

Studier allmänt

Resan för en amerikansk läkare
1) Pre-med 3 till 4 år (bachelor degree) i valfritt ämne med minimikrav att ha studerat vissa kurser och ämnen (biology/genetics/natural sciences osv.).
2) Medical school 4 år (första två preklin med inslag utav praktik varje vecka, därefter kliniska rotationer i två år). 
3) I slutet av andra året skriver studenterna USMLE (United State Medical Licensensing Examination) Step 1 vilket är ett prov som tar ca 8h och omfattar ca 500-600 frågar på preklin utifrån kliniska fall. Det är standardiserat för alla studenter, även världen över och är ett krav för att komma till USA och arbeta som läkare. Provet har totalt 3 "Steps". Resultatet utav Step 1 bestämmer dina möjligheter att ansöka för specialistprogram, exempelvis krävs det höga poäng för att ens få ansöka till dem mest populära och konkurrenskraftiga ST-tjänsterna (Neurokirurgi, Plastikkirurgi, Oftalmologi, Dermatologi och Ortopedi). Olika Universitetssjukhus har olika Step 1 poänggränser för sina ST-program. De bästa har helt enkelt högst (alla Ivy-league sjukhus), medan mindre välkända och mer medelmåttiga sjukhus kräver lägre poäng. Ansökningsprocessen som är helt standardiserad. Som svensk är det mycket främmande att så tidigt behöva tänka på specialisering när man inte ens sett alla delar utav läkaryrket. 
4) Direkt från medical school till specialisttjänstgöring (dvs ingen AT, man väljer/ får det man får direkt efter plugget). Under första året på STn kallas alla "interns" därefter "residents" eller PGY (Post Graduate Year 2, 3 ,4 och i femte och sista året på STn kallas man Chief Resident.
5) Jenkarna är väldigt duktiga på att utbilda sina ST-läkare och pushar kontinuerligt under STn sina doktorer som skall vara fullständigt självständiga när dem väl är klara specialister. I regel arbetar en ST-läkare/ "resident" ca 80-100h veckor ffa inom kirurgiska specialiteter, mycket mindre för övriga. 
6) När man blir specialist kan man subspecialisera sig i 1 eller 2 år och kallas då "fellow". 
7) När detta är klart är du färdig specialist och kallas för "staff"=överläkare, det finns inga mellansteg. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
BARNKIRURGI 4v
Smått och stort! Neonatala, bebisar, barn och ungdomar. Bukkirurgi, urologi, thoraxkirurgi, en mycket intressant blandning. Schemat var Mån-Fredag 05:15-17:00 + ca 2-3h antingen Lör eller Sön. Jag brukade vara på plats strax efter 05:00 för att läsa på patienterna, se om något nytt hänt under natten för att ca 05:30 ronda alla patienter med chief resident och second year (PGY2) resident. Olika kirurgiska avdelningar arbetar olika men gemensamt för alla är starttid 05 någonting om du är läkarstudent eller ung resident. När ronden är klar och daganteckningarna skrivna är det dags för operation som startar mycket tidigare än i sverige, alternativt ronda med överläkare och ställa frågor kring några av patienterna. Ibland fanns tid för frukost nere i kafeterian. I regel var alla i op-salen redo vid 7:45 som tidigast. Jag behövde inte göra mycket daganteckningar men lästa på alla patienter för att ha koll på dem och blev dagligen utfrågad utav chief resident på generell kirurgisk kunskap då han var ST-läkare i allmänkirurgi. På operation fick jag i mån av plats assistera och suturera. På allmän eller plastikkirurgen är det ännu mer operationer än på barnkirurgen, vilket jag starkare rekommenderar att ta ifall du är intresserad av praktiskt arbete. På eftermiddagarna brukade överläkarna ha mottagning och då fick man träffa patienten först, därefter presentera fallet kort för sin överläkare för att åter träffa patienten tillsammans. Detta var lärorikt med de läkarna som gillade att utbilda. Fanns det operationer under eftermiddagen stod jag alltid med på det. 

När det inte fanns mycket kirurgi på barnkirurgen hjälpte jag vid fyra tillfällen en plastikkirurg som sysslade med bilaterala mastektomier hos personer som ville byta kön från kvinna till man. Då hon aldrig hade en assistent med sig fick jag arbeta på motsatt sida från henne och utföra så mycket utav ingreppet som jag hann (skalpell genom hud, diathermi för att ta bort bröstkörtel, suturering, förbereda bröstvårtorna för reimplantation osv). Dessa operationer kunde ta 4-5h och var oerhört lärorika. Jag fick dessutom hjälpa henne med en "flap-operation" där hon lossade lårets vastus intermedius och täckte ett stort trycksår över höftens trokanter. Jag fick utföra samma ingrepp fast jag täckte ett stort sakralt liggsår med ena gluteus medius. Ingreppet tog 6-7h. Utöver detta var jag med på 2 pediatriska levertransplantationer samt ett organuttag emellan vilket resulterade att jag var kvar på sjukhuset för att titta på och aktivt assistera i totalt 34h. Nivån läggs precis som du vill. Du kan komma till utbytet och aldrig lämna sjukhuset alternativt välja en hälsosammare och roligare väg med normala arbetstider! Kraven är låga på oss utbytesstudenter. Vi ska se och göra så mycket vi vill i princip.

INTERVENTIONELL RADIOLOGI 4v
Inte mitt första andra eller tredje val men en placering som var rolig ändå. Är du intresserad utav radiologi och kan orientera dig i 3D samt vill utföra mycket ingrepp så är detta perfekt. Jag började 7:30 (paradis efter den första månaden!) och slutade i regel vid 16. Nästan 16-18 operationer utfördes per dag men tyvärr var ST-läkarna sugna och måna om att få göra så mycket som möjligt med överläkarnas övervakning vilket ledde till att jag inte fick assistera överhuvud taget. Jag såg otaliga ingrepp allt från biopseringar med DT eller UL (lever, njurar, djupa abscesser, lymfkörtlar), sklerosering utav venösa missbildningar i lungorna, inläggande av stent/ ballongsprängning i benens artärer, CVK-insättningar, levercanceremboliseringar osv. Överlag intressant men med mycket "titta-på-tid", inte att rekommendera ifall du vill något annat än operativ radiologi i livet. 

Språk och kultur

Du lägger din egna nivå på språket men i regel har alla förståelse för att det kan ske viss språkförbristring. Ju mer du läser på om olika förkortningar och begrepp som används oerhört ofta inom engelsk medicin ju bättre och lättare blir det. Läkaryrket är med hierarkiskt i USA men det baseras på en ansvarstyngd, dvs i slutet av dan är det alltid överläkaren som tar smällen om något går fel och likaså dirigerar den slutgiltiga handläggningen. Överläkare/ Professorer tilltalas med titel och efternamn medan residents och läkarstudenter hålls på första namnsbasis. Du blir som student olika mycket utfrågad och grillad. Är du intresserad, påläst och lite på tårna kommer du snabbt bli uppskattad av alla speciellt dina överordnade. Femte årets ST-läkare = chief residents var förväntade att varje fredag hålla i Morbidity & Mortality conference där alla st-läkare och överläkare lyssna på ett fall, vad som gick snett, hur det kunde ha gjorts bättre och slutligen en litteraturgenomgång om vad nuvarande evidensläget är. Under dessa fredagsmornar kunder många bli utfrågade i utbildande syfte med varierande nivå på frågor och svar men det finns en tydlig utbildningskultur hos överläkarna gentemot ST-läkarna. Oftast blev en resident tilltalade direkt via namn för att svara på en överläkares fråga. Var inte rädd men var också beredd! 

Fritid och sociala aktivteter

Inga specifika aktiviteter organiserades för utbytesstudenter men eftersom jag bodde i ett hus med många läkarstudenter fanns det alltid något på gång. I övrigt hade UoM ett stort och fräscht gym med många olika aktiviteter och sporter samt en fin simhall. Vi upptäckte staden under helgerna. Jag åkte som sagt till västkusten två gånger. Det finns mycket att hitta på, Minneapolis har en mycket bra micro-brewery-kultur samt några uteställen. Kvarteret Uptown hade restauranger och klubbar, med ett par rooftop-bars. Kvarteret Northeast hade många bryggerier inom en liten radie. Finns massor med info överallt. Jag fick mycket tips genom att bo med lokala läkarstudenter. 

Sammanfattning

Spännande, ögonöppnande, roligt och mycket lärorikt! Res, res, res! Se så mycket som möjligt, jämför andras och ditt egna arbetssätt och var nyfiken. Utbytet kommer du aldrig att ångra hur det än blir:) Jag har själv applicerat ett visst arbetssätt kliniskt som jag kopierat utav amerikanska ST-läkare och känner att utbytet utvecklat mig enormt inför dagens utmaningar inom den svenska sjukvården. 

Vill du ha någon annan info än det jag skrivit i denna roman kontakta KIs admin och fråga efter min mail!
En av överläkarna på Interventionell Radiologi brukade bjuda alla läkare på lunch varannan fredag.