Reserapport - KI-student
Lärosäte: Aarhus Universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Jag visste med mig att jag ville åka på utbyte, utöver detta har jag alltid varit nyfiken på att bo i en studentstad. Därför valde jag att åka till Århus! Den informationen jag hade om de olika värduniversiteten kom i mångt och mycket ifrån reseberättelser och vänner jag pratat med som själva varit på utbyte. Eftersom Århus ligger i Danmark var det hela mycket smidigt, inga visum eller vaccinationer behövdes.

Ankomst och registrering

Det första man gör vid ankomst är att registrera sig vid det internationella centret på campus. Vår sista deadline för registrering var på en måndag, jag valde att komma fredagen innan. Centret stänger tidigt men man kommer att få en “mentor”, dvs. En klasskamrat från Århus som får lite betalt för att ta hand om en. Mentorn kan ofta hämta ut din nyckel och de nödvändigaste sakerna åt dig från centret så att du kommer in i ditt boende, även om du skulle komma fram i Århus på kvällen. Sedan måste man dock pallra sig iväg till centret och registrera sig! Utöver detta finns det ett ställe kallat “studenterhuset” där de hade en välkomstpub för internationella studenter redan första fredagen när jag precis kommit fram. Den rekommenderas starkt att gå på! Mycket roligt och jag träffade vänner första kvällen som jag spenderade resten av utbytet med.

Ekonomi

Hyrorna i Århus är relativt höga (mellan 3500-6500 kronor) och levnadskostnaderna i Danmark var relativt höga den terminen jag var där då danska kronan var stark. Men tar man Erasmusbidraget jämnar det ut sig skulle jag säga.

Boende

Man erbjuds boende via universitetet, de säger att de inte kan garantera det för alla men vad jag vet fick ALLA ett boende. Man får möjligheten att prioritera hur man vill bo, jag valde ett så kallat “Shared facility house”. Jag bodde då tillsammans med 8 andra utbytesstudenter i en stor villa. Det var otroligt roligt och jag lärde känna så mycket människor. Jag vet att några av de som bodde i egen lägenhet och även korridor (oftast placerad endast med Danskar) kunde känna sig lite ensamma ibland, så var ej fallet för mig!

Studier allmänt

Kursen i Århus bestod av klinik blandat med föreläsningar och seminarium (dock endast i rättsmedicin och klinisk genetik). Jag upplevde att man fick ta stort ansvar för sitt eget lärande och för hur man disponerar sin egen tid. Personligen passade det mig rätt bra, även om jag verkligen saknade de strukturerade seminarier vi har på KI samt den höga koncentration av patienter man får möta i Svensk klinik.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Jag läste den internationella kursen i gyn, obs och pediatrik. I denna ingår även genetisk medicin och rättsmedicin samt en liten bonuskurs på 5 poäng som handlar om professionalism. Det ska gå att tillgodoräkna som termin 10 i Sverige, eventuellt måste man gå två jourpass på barnkirurgen i Sverige. Det fungerar i praktiken så att 40 utbytesstudenter får hoppa in i danskarnas termin 11 (de läser 12 terminer). Något som är riktigt roligt eftersom man har 39 andra människor som letar vänner!Kursen är upplagd så att man inledningsvis har 2 veckor av introföreläsningar varav ett fåtal är obligatoriska. Därefter följer 2 block á 2 månader. Ett består av teori och ett av klinik. Under dessa total 4 månader så hade man icke-obligatoriska föreläsningar varje fredag på sjukhuset i Skejby, oavsett om man var i teori eller klinikblocket. Vilken ordning man får blocken i är slumpad. Slutligen så har man 2 veckor av examinationer.


Teoriblocket bestod av seminarium om klinisk genetik och rättsmedicin samt ett fåtal lektioner om pediatrik, gynekologi eller obstetrik. Ingenting är obligatoriskt. Jag upplevde att den teoretiska utbildningen i ped, gyn och obs höll en mycket låg kvalitet. Den bestod av utspridda lektioner som inte följer någon riktig genomtänkt ordning. Man har heller inga seminarium eller andra lärande moment riktigt. Man måste alltså lära sig i princip allt genom att läsa i böcker och andra källor. Även om jag är en person som gillar att lära mig ifrån böckerna så märkte jag att jag saknade de seminarium som vi har i Sverige för att verkligen förankra kunskapen i något.


Kliniken var 1 månad av pediatrik och 1 månad av gyn+obs. Man gick från cirka 8 till 1400, sedan hade man en timmes mini-lektion som ibland hölls av lärare och ibland av medstudenter. Man får en loggbok som man ska få signerad och det är på detta sätt som de håller reda på närvaro. Man förväntas närvara vid minst 80% av kliniken. Kliniken var tyvärr mycket ostrukturerad och antalet studenter var väldigt högt i förhållande till antalet patienter. Däremot är läkarna mycket tillmötesgående och gör gärna sitt bästa att förklara och lära ut! Något de oftast har tid till eftersom Århus sjukhus är vansinnigt välbemannat.


Utöver detta har man en 5-poängskurs om professionalism, den består i praktiken av 3 stycken obligatoriska heldagar.

Språk och kultur

Ja, så var det det där med Danskan. Själva kursen är på engelska men kliniken är på danska. Jag kunde ingen danska när jag åkte ned och måste erkänna att det i början var väldigt svårt att förstå dem. Det erbjuds en danskakurs “laerdansk” som är gratis, de har en speciell grupp riktad mot oss som talar ett annat nordiskt språk och det var ett utmärkt sätt att träffa andra utbytesstudenter och att lära sig språket. Efter några veckor gick det faktiskt riktigt bra och det var väldigt roligt att få lära sig ett nytt språk!


Den kanske största och enda kulturkrocken är att danskarna har väldigt korta lunchpauser där de istället för varm mat konsumerar rågbröd med mellanöl. Förövrigt är de väldigt lika oss svenskar. Däremot träffar man massor av folk från världens alla hörn, något som är väldigt berikande!

Fritid och sociala aktivteter

Jag hade otroligt kul den här terminen. Man går tillsammans med 39 andra utbytesstudenter och alla letar efter nya vänner! Vi blev snabbt en tight grupp på ett sätt som påminner om gymnasiet. Utöver detta är Århus knökfullt med utbytesstudenter och danska studenter som gillar att ha roligt. Man lär känna väldigt mycket folk från alla världens hörn! Varje tisdag är det tema-pub för de internationella studenterna och framförallt de första månaderna kokar de av folk. Århus är en riktigt charmig stad med många kafféer, pubar och uteställen. De har öppet till sent på morgonen och för den som vill kan man gå ut och dansa varje kväll i veckan, till en förhållandevis billig penning. Men det kanske trevligaste är att Århus har stränder. Riktigt fina stränder där man kan sola och bada och se soluppgången efter en kväll ute på stan.

Sammanfattning

Överlag så är utbildningen väldigt baserad på eget lärande och i min mening mycket bättre på Karolinska Institutet i Sverige, men låt inte detta hålla dig borta från Århus! Man har otroligt roligt och får dessutom se att det faktiskt är möjligt att bedriva sjukvård som inte är överbelastad, något som inger hopp för framtiden! Jag trivdes väldigt bra och kan absolut rekommendera Århus internationella termin som utbyte.