Reserapport - KI-student
Florens
Lärosäte: Università di Bologna
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Alexander Carlson
E-postadress: ale.carlson@gmail.com

Innan avresa

Jag valde att åka på utbyte då jag kände att jag behövde ett miljöombyte, men samtidigt inte ville ta någon paus i mina studier. I det läget kändes ett utbyte perfekt, lite två flugor i en smäll kan en säga. Bologna kändes som det självklara första valet även om jag hade kunnat tänka mig att åka till vilket ställe som helst, så länge det inte var någonstans jag redan varit. Tyckte att informationen från KI var ok och att det var relativt tydligt hur en skulle gå till väga för att söka utbytet. När jag väl var antagen var det en smula knepigt att få någon ordentlig information om hur det skulle gå till nere i Bologna, men sådana saker brukar ju ge sig med tiden. Tyckte att träffen med de studenter som varit där tidigare var lysande, och ni som i framtiden ska resa till Italien på utbyte är megavälkomna att fråga mig/oss som reste 2018. Tror till och med min resekamrat Bella har en lista med massa schysta ställen att gå till i Bologna om mitt minne sviker mig. :D

Ankomst och registrering

Vi var på plats nästan 2 veckor innan våra kurser började vilket gav oss en chans att bekanta oss med Bologna som stad, men vilket kanske nästan var lite onödigt. Sen hade vi otur att det var rejält vinterväder under dessa veckor så staden visade sig inte från sin bästa sida direkt. Alla kurser under utbytet hålls i Cesena som ligger ungefär 1 timme ifrån bologna med tåg, och dit måste en åka för att registrera sig och få en inloggning som krävs för att kunna söka kurser. I övrigt fick vi ingen introduktion eller något speciellt "välkomnande" vilket vi inte var det minsta ledsna över. Såvitt jag vet fanns det ingen fadderorganisation utan en får luska ut det mesta på egen hand.
En liten Bolognesisk gris :D

Ekonomi

Italien och Bologna är inte dyrare än Stockholm. Mat är uppskattningsvis ungefär lika dyrt, med undantag för de fantastiska ostarna som är mycket billigare än i Sverige. Vin i affär och vin/drinkar ute är mycket billigare än i Stockholm så ni har många mysiga kvällar att se framemot. Rekommenderar att ni lagar mat och tar med matlådor till Cesena om ni ska bo I Bologna ( och även om ni bor i Cesena) då lunchställena i Cesena inte är superbra och ej heller billiga. Vi käkade lunch på stationens falafelställe ungefär 100 gånger kändes det som och det blev en smula tråkigt i längden. :D
Budgetcolluseum i Verona :D

Boende

Vi bodde uteslutande via AirBnB, vilket inte är något jag skulle rekommendera men som tyvärr är en risk att en får göra om en vill bo centralt i Bologna. Totalt bodde vi på 4a ställen av väldigt blandad kvalite. De flesta förmedlingar är på italienska och när en ringer på lägenheter kan väldigt få personer prata engelska. Kan du italienska så kommer det gå oerhört mycket lättare, men kan du inte det så misströsta ej. Se bara till att vara ute i god tid ( något som undertecknad absolut inte var) så kommer det att lösa sig. Alternativt kan du bo i Cesena där det är betydligt mycket lättare att hitta en bostad och som är en mysig stad om än lite mindre och utan samma rika kulturliv som Bologna. De flesta av de vi pluggade med var också internationella studenter och de bodde nästan uteslutande i Cesena, så en har nog till och med lättare att hitta mycket ny gemenskap om en bor där.
1 av Bolognas 7 hemligheter. :D

Studier allmänt

Allmänt är min upplevelse av det italienska universitetssytemet att det är en aning förvirrat, rörigt men ganska flexibelt. Detta passade mig då jag är en aning förvirrad, rörig men relativt flexibel. Det är dock kanske inte något som faller alla i smaken och det kan vara värt att veta på förhand att informationen ibland är tämligen oklar eller helt nonexsistent. Vi läste masterkurser som gavs på engelska så det var lärare som på pappret skulle vara vana att undervisa på engelska, men språkkunskaperna var högst varierande i kvalité. Lärarna var dock väldigt trevliga och tillmötesgående (om än lite röriga och kryptiska med info) så det var i slutändan en positiv upplevelse. Betygssystemet är fortfarande för mig superoklart, du får ett betyg från 0-30 där nästan alla vi pluggade med fick 28 eller högre i allt så det är svårt att tyda vad det betyder. Såvitt jag förstår så översätts det ändå bara till godkänt eller icke när du sedan skickar det till KI så det spelar väl också mindre roll. Studierna var inte alls övermäktiga och momenten/tentorna var antingen på samma nivå som de på KI eller enklare.
Random gatukonst någonstans.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Safety and Human Factors 4 credits: Arborgkurs där vi pratade om mänskliga faktorer i relation till säkerhet och olycker på arbetsplatser. Väldigt specifikt ämne och inte direkt något som intresserar mig, men kursledaren var duktig om än något auktoritär så den var ändå en positiv upplevelse. Betyget utgjordes av närvaro, deltagande på moment under föreläsningar samt en tenta på slutet som inte var speciellt svår. Betyg: 3/5

Lifelong Learning and ICT 4 credits: Också en Arborgkurs, men betydligt mycket luddigare vad den handlade om/skulle handla om. Mycket fokus på teknologin, dess utveckling och dess påverkan på våra liv, psykologi och arbetsmarknaden. Karismatisk och charmig föreläsare som dock hade risig engelska och var superflummig. Examinerades genom 5 presentationer där en i grupp fick välja ett ämne och göra en kortare presentation(5 min per person). Du lär dig inte så mycket i termer av ämneskunskap men får ovärderlig övning i presentation och engelska. Härlig stämning i kursen dessutom. Betyg: 4/5

Research Projects in PSychometrics 6 credits: Kurs där vi 3 svenskar själva fick sitta och jobba med olika statistiska metoder, i sällskap av en lärare. Bra på så sätt att du verkligen får möjlighet att ställa alla frågor du har, men lite oklart upplägg ibland då den är skapad lite specifikt för oss KIstudenter så att vi ska få tillräckligt med poäng. Fick möjlighet att via denna kurs besöka en italiensk psykiatrimottagning vilket var en speciell upplevelse och en stilstudie i oprofessionellt/olämpligt yrkesutövande. Plus på det är att en blir jäkligt glad över hur mycket bättre det ändå sköts på den ofta kritiserade svenska psykiatrin. Ok kurs om du som jag har statistikaversion, fenomenal kurs om du är statisticlover. Betyg: 3/5.

Current trends in Work and Organisational PSychology 4 credits: Intensiv kurs med en amerikansk kursledare (uppfriskande efter viss tidigare slakt av det engelska språket) som också hade stort fokus på psychometri och statistisk metod. Mycket bra och pedagogiska föreläsningar som blandades med övningar i datasal på SPSS, samt ett slutgiltigt arbeta där du i grupp ska utforma ett experiment. Detta redovisades via en rapport och en muntlig presentation. Trots tidigare nämnda aversion mot statistik så var detta den klart mest givande kursen. Läraren gav dessutom mycket bra feedback och var ruggigt bra på att dumma ner det för att olika nivåer av statistikkunniga skulle förstå. Betyg: 5/5


Grym vingård nära Bologna, för namn och location kontakta mig.

Språk och kultur

Alla kurser ges på engelska och då vi svenskar är duktiga på detta språk kommer en inte ha några som helst problem med att klara av undervisningen, tvärtom kommer du förmodligen ligga i framkant vad gäller just den biten. 

Vad gäller italienskan så erbjöds språkkurser men pga dålig framförhållning så missade jag att var med på någon sådan. Duolingo är ett självklart tips, du behöver knappast vara flytande men det kan vara värt att lära sig en del fraser för att göra vardagen lättare då engelskakunskaperna varierar väldigt i det italienska samhället. Hade några tuffa gånger i början hos frisörer där handspråk och google translate användes vilt, men mestadels gick det smooth med lite engelska, några halvkasst uttalade italienska fraser och ett rikt kroppsspråk. 

Kulturen är väl lite som de fördomar alla har mot italienare fast inte så extremt och absolut inte hos varje person. Lite mindre ursäktande kultur än vår svenska kanske och servicepersonalen är inte alltid så benägen att tycka att du som kund har rätt. Men i övrigt ett härligt och taggat folk som tycker att det är kul att du är där och som uppskattar när du slaktar deras språk med någon lökig fras. Litet tillägg är att Bologna som studentstad är allmänt känt som ett progressivt tillhåll, politiskt och värderingsmässigt så du slipper mestadels den mossighet som italienarna själva menar finns i andra delar av landet.
Tips: Säg Firenze istället för Florence, då låter du supercool.

Fritid och sociala aktivteter

Inte speciellt mycket sociala aktiviteter ordnade av föreningar/skolan som nådde våra öron, utan det sociala ligger mycket på dig själv. Men de kurser du kommer plugga är med andra bytisar så det är busenkelt att snacka dig in i en nice umgängeskrets. Finns utbytesgrupper på Facebook också som kan vara värda att checka in. Som träningsråtta var ett bra gym en stor prio för mig och jag scoutade ganska noggrant i Bolognas risiga utbud av dessa. Känns lite väl specifikt att gå igenom dessa här men vill du veta om just detta eller något annat så skriv på Facebook till Alexander Carlson eller maila ale.carlson@gmail.com.

Staden Bologna är superfin estetiskt och har mycket kulturgrejer att kolla på. Massor med bra restauranger och barer, men med riktigt risiga klubbar om du är en utelivsmänniska. Min resekamrat Bella har en grym lista med bra ställen så jag råder att stänga denna rapport och kolla in hennes som lär vara betydligt mycket mer substansrik. Annars så ta kontakt med mig eller någon annan som rest så ska vi överösa dig med tips.
Fin stad, tyvärr glömt bort vilken det var.

Sammanfattning

Ett par reflektioner om detta:

*Kommer uppskatta den ordning och reda som det är i svenskt utbildningssystem och på KI (åtminstone relativt till Italien. Kommer även uppskatta hur mycket mer i framkant vår psykiatri tycks ligga i förhållande till Italiens.

* Det är alltid bra att vara främling på en annan plats eller i ett annat land, ger perspektiv på hur det känns och gör förhoppningsvis att en bemöter främlingar på ens egen plats/i ens eget land på ett bättre sätt.

*Detta var ett direkt nödvändigt miljöombyte för att jag ska kunna orka de 2 år som är kvar av studier i ett svep, så därför är jag oerhört tacksam att jag fick gör det.

Sammanfattningsvis var det en fantastiskt trevlig upplevelse i Bologna och jag rekommenderar starkt alla att åka på utbyte, gärna till Bologna men egentligen var som helst. Det blir nog fett oavsett plats om du har en bra inställning. Det är superhärligt att komma bort och det blir superduperhärligt att komma hem. 

Puss och kram Alex

Undrar ni något så skriv till Alexander Carlson på Facebook eller maila ale.carlson@gmail.com.
Glada svenskar på första soliga dagen i Bologna!