Reserapport - KI-student
Lärosäte: UC Leuven-Limburg
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Carl Blomqvist
E-postadress: calle_blomkvist@hotmail.com

Innan avresa

Under hösten 2016 informerades vår klass om möjligheterna att åka på utbytesstudier som del av programmet för biomedicinska analytiker. Direkt blev jag intresserad, då Thailand fortfarande fanns som en destination för utbytet. Tre månader i den thailändska solen medan mina klasskamrater kämpade med mörker, slask och förkylningar lät som en möjlighet jag inte ville missa. När Thailand föll bort från listan av destinationer hängde suget att åka utomlands fortfarande kvar. 

Entré Belgien.

Jag hade aldrig i mitt liv tänkt på Belgien som en destination för ens en semester. Jag har hunnit besöka Tyskland, Frankrike och Nederländerna men Belgien har jag aldrig ägnat en tanke annat än som historisk aktör eller choklad- och ölkonnässör. Självklart skulle jag åka dit.



Innan jag åkte behövde det fyllas i ett stort antal formulär. Eftersom utbytet omorganiserades fanns det motstridig information, datum som inte var tydligt fastställda och det framgick inte alltid exakt vad som förväntades i ansökningen. Detta skapade ett stort behov av att maila de ansvariga med frågor vilket var det enda säkra sättet att få ett definitivt svar för att således alls komma iväg. Att skriva ett bra CV hjälpte säkert också. Det är alltid viktigt att komma ihåg att ett CV inte handlar om vad man vill utan vad man kan erbjuda. Alla vill göra saker men inte alla kan göra allt eller har viljan att lära sig det de inte kan – att visa att man kan eller att man vill kunna påverkar ens möjligheter att bli vald positivt. Om du vill bli utvald för utbytet rekommenderar jag starkt att ta reda på korrekt information i god tid, maila de ansvariga om det du inte förstår och skriv ett bra CV.

När alla blanketter och papper lämnats in blev jag och min klasskamrat Anna valda att få åka till Belgien vilket vi gjorde i september 2017.


Ankomst och registrering

Det första hindret när vi anlände var att hitta någonstans att sova. Anna hade varit i kontakt med housing service för vårt värduniversitet, UCLL, som ansvarar för att ordna med bostad åt ERASMUS studenter. Men innan det valde att leta efter privata boenden och hade då stor hjälp av vår ERASMUS-buddy Lotte som hjälpte oss att ringa hyresvärdar och ordna med visningar. Vi hittade dock inget som vi var nöjda med och bestämde oss för att ordna varsitt rum i studentkorridor genom UCLL.

Innan permanent boende var ordnat bodde vi i ett vandrarhem som rekommenderades av Erasmus Student Network som också ordnade med en introduktionsvecka som utgick från vandrarhemmet. Introveckan tog oss runt i studentstaden Leuven där vi bodde och vi fick se de olika campus som fanns utspridda runt Leuven, vi träffade andra utbytesstudenter från diverse europeiska länder och vi besökte Stella Artoisbryggeriet som sedan några hundra år är etablerat i Leuven. Introveckan var ett ovärderligt tillfälle att träffa andra studenter. Alla vill socialisera och under introveckan fick vi många tillfällen att göra just det, de personer som blev våra vänner under vistelsen i Leuven träffade vi under introveckan.

Under introveckan fick vi också möjlighet att köpa busskort samt sport- och kulturkortet. Busskortet rekommenderar jag starkt, det gäller endast i Leuven men kostar bara 200kr för en hel termin och är till stor tröst varje kall morgon eller när man ska släpa runt väskor. Kulturkortet var jag intresserad av att skaffa innan vi kom till Leuven men jag valde istället att köpa idrottskortet för att få billigare tillgång till skolans gym och regelbundna idrottsaktiviteter. Det fanns enormt många aktiviteter att välja mellan och det slutade med att jag inte gick på några av dem. Istället drack jag öl och hängde med mina nya kompisar – fundera innan du köper kultur- eller idrottskort. Det finns mycket att göra i Belgien och bara tre månader att göra det.



Under introveckan fick vi göra vårt första besök på vår praktikplats, militärsjukhuset Queen Astrid Military Hospital i Bryssel. Sjukhuset var belägget i utkanten av Bryssel och inför vårt första besök köpte vi pendlingsbiljetter till tågen som går genom Bryssel samt till lokaltrafiken.

I Belgien finns gott om tåg, nästan lite väl gott om tåg. Eftersom landet är mycket litet (du kan åka från ena änden till den andra inom loppet av en förmiddag) pendlar många människor mellan hem i en stad och arbete i en annan stad vilket resulterar i en mängd konkurrerande tågföretag och kraftigt belastade vägar. Som tur var gällde våra tågkort för samtliga företag och så länge vi alltid hade kortet behövde vi inte oroa oss under de frekventa biljettkontrollerna. Totalt kostade all pendling till och från Bryssel ungefär lika mycket som SL-kort i Stockholm för samma tid. Hela färden från mitt rum i Leuven till sjukhuset tog en och en halv timme vilket var en saftig resa att göra två gånger om dagen.

Ekonomi

Att leva i Belgien kostar ungefär som i Sverige. Rummet i studentkorridor kostade 1’700kr per månad vilket var väldigt billigt, internet bekostades med en engångsavgift till UCLL på 200kr och mat från butik kostade ungefär som hemma i Sverige. Att gå ut och festa eller att äta på restaurang var några av de sätt som vi umgicks på och medan det kostade som i Sverige att äta ute var alkohol, speciellt öl, billigt. Belgien har en stark matkultur, på morgonen äts det färskt bröd med sött pålägg, vid lunch äts det mackor med soppa och på kvällen blir det stora måltider. Att äta ute var alltid en positiv upplevelse oavsett om maten kom från en restaurang eller ett gatukök – passa på att ät belgian fries när du är i Belgien (det finns inget sådant som french fries enligt belgare).
Belgien är känt för sin choklad och sin öl – och båda ryktena är befogade. Överallt finns Leonidas, en butik som säljer choklad av hög kvalitet till ett rimligt pris och varje stad och by i Belgien har sin egen öl, ofta flera stycken. På varje bar och pub finns en stor uppsättning av öler på tapp eller flaska och på klubbar finns billig öl som inte smakar vatten. Det var med stor glädje som mitt midjemått expanderade under min tid i Belgien, vid varje tillfälle för utgång kunde jag beställa en ny sorts öl och fortfarande hann jag inte smaka på hälften av alla sorter. Var inte rädd för att äta och dricka medan du är i Belgien!

Boende

Efter introveckan hade jag och Anna fått varsitt rum i studentkorridor genom UCLL. Anna blev placerad i stadskärnan medan jag fick ett rum i det vackra natur- och sportområdet Heverlee. Det var ovant för mig att dela kök och badrum med andra studenter, speciellt eftersom mitt rum var placerat så långt bort från badrummet som möjligt. Men alla var väldigt välkomnande och samma vecka som jag flyttade in ordnades två mindre fester där jag fick träffa de som bodde på vår våning, det var flera belgare men också en kille från Uganda, alla var väldigt trevliga och även om man var trött vid slutet av dagen var det kul att hänga med folk i köket medan man lagade mat.

Studier allmänt

Trots att vi hade varit i kontakt med sjukhuslabbets ledning innan avfärd fanns det inte någon övergripande plan för vår praktik när vi väl var på plats. Detta gjorde att vår tid i labbet hade en kaotisk karaktär, det var sällan vi hade en tydlig arbetsuppgift för den nästkommande dagen och ofta inleddes dagen med att vi hjälpte till med mindre arbetsuppgifter på blodscreening eller provmottagningen varpå vi spenderade tid med att leta efter saker att göra. Eftersom sjukhuset var ett militärsjukhus och Belgien har bantat sin militär de senaste åren fanns det få prover att arbeta med vilket ledde till långa tider då vi inte hade något att göra.

Men allt var inte enbart ris på praktiken. Till ros hörde att vi redan vid första besöket blev erbjudna att få gratis boende i anslutning till sjukhuset vilket hade gjort sparat oss mycket pengar men gjort vår värld ack så liten. Det hade också avlägsnat oss från det bästa med utbytet - de andra studenterna, vi valde därför att stanna i Leuven.
På sjukhuset fanns också ett gym där vi fick träna gratis. Det fanns även en mängd trevliga kollegor som mer än gärna visade de olika labbmetoderna de arbetade med. Dock fanns här en språkbarriär att ta sig över. Innan vi reste hade jag övat in en del nederländska i tron att vi främst skulle spendera tid kring flamländsktalande människor. På sjukhuset, där vi spenderade majoriteten av vår vardagliga tid, pratade den överväldigande majoriteten istället franska. Jag kan kanske tio ord franska. Som tur var är Anna mer eller mindre flytande i franska och de flesta på labbet pratar hyfsad engelska. Att få instruktioner på engelska var dock inte alltid en möjlighet och jag var ofta beroende av Anna för att förstå vad någon försökte säga till mig på praktiken. Hade jag vetat detta och övat på franska istället innan avfärd hade jag möjligen varit hyfsat flytande i franska vid det här laget – och haft något att spendera dödtid på sjukhuset med. I Leuven, som är en internationell stad, pratar alla engelska som tur är.
En annan fördel med att det inte fanns någon övergripande plan för vår tid på sjukhuset var att vi var fria att själva välja vad vi skulle spendera vår tid med och vi fick tillfällen att pröva ett stort antal olika metoder vilket jag återkommer till senare.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Som tidigare nämnt var det ett visst kaos på praktiken men detta gav oss möjligheten att pröva en mängd olika metoder och arbetsmoment. Vi deltog bland annat vid provmottagning, blodprovtagning, screening av blodvärden, HPLC, PCR, serologi på en COBAS-maskin samt många omgånger av MALDI-TOF. Vi fick även besöka sjukhusets pärla, dess toppmoderna brandskadeenhet. Här arbetade personalen helt sterilt för att inte infektera de stora brännskadesåren och forskade på hudmatrix och bakteriofagterapi som ett alternativ för att behandla infektioner från antibiotikaresistenta bakterier. Vi fick även tillfälle att praktisera hos den italienska mastersstudenten Alice i hennes projekt om just bakteriofagterapi samt besöka sjukhusets blodgivarenhet. Även om jag i efterhand önskat mer ordning på praktiken så fick vi trots allt pröva på ett flertal olika metoder som vanligtvis är utspridda på en mängd olika labb, och vi fick tillfälle att observera intressant forskning och klinisk verksamhet. På sjukhuset fanns också mycket god och billig mat i cafeterian (grymma mackor för 25 spänn och biff med pommes för 50 kronor!) och vi fick även delta vid sjukhusets bankett för de anställda som hölls en gång om året. Som sagt var det inte bara ris.
Detta motsvarade valbar kurs i mikrobiologi jag tänkt välja samt en VFU-placering.

Språk och kultur

Om du tillhör en av dem som klokt nog oroar sig för sin hälsa så har Belgien ett äss i rockärmen, alla i Belgien cyklar. Vägarna är byggda med egen cykelfil och tillskillnad från i Sverige där många bilister verkar se det som sin gudagivna uppgift att rensa världen från cyklister så är de belgiska bilisterna uppmärksamma och vaksamma på cyklister, det var en underlig upplevelse att se bilar stanna för att låta en åka före i korsningar. För den som inte orkar ta med en egen cykel så finns det Velo, ett icke-vinstdrivande företag som hyr ut cyklar till studenter. Hos Velo hyr man enkelt en cykel terminsvis och företaget står för skäliga reparationer som del av kostnaden att hyra cykeln. Det är en enormt befriande känsla att cykla omkring med sina utbyteskompisar genom Leuven och att hoppa på cykeln varje morgon på väg till praktiken. Men man måste alltid vara vaksam på vart man ställer cykeln. Inom den första veckan efter att vi hyrt våra cyklar blev de beslagtagna av polisen då de var felparkerade. Det var enkelt att få tillbaka dem men det var inte enkelt att hitta min cykel den gången jag inte låste fast den i det väldiga parkeringshus som fanns bredvid tågstationen, personalen flyttar nämligen cyklar som inte är fastlåsta. Att ha cykel var enormt befriande – men det gäller att ha koll på vad man gör.

Fritid och sociala aktivteter

En stor fördel med att landet är så litet är att det är billigt att besöka de många gamla och anrika städerna runt om i landet med tåg. Det var både billigt och enkelt att turista med gruppbiljetter som kunde användas på alla tåglinjer och med mitt tågkort var det enkelt att åka till Bryssel och turista där. Det var alltid ett roligt äventyr att resa iväg med några av våra vänner till Brugge eller Oostende för att se gamla byggnader, havet, maten och att övernatta på ett hostel. ESN anordnade också utflykter till bland annat Ardennerna dit vi åkte. Dessa små charteraktiga resor var inte nödvändigtvis överdrivet välorganiserade men ändå väldigt roliga och värda att pröva. Många helger var jag tämligen sliten efter veckans praktik och cyklande, i efterhand ångrar jag att jag inte reste mer när jag väl hade chansen även om det inte var något fel med att spendera tid i Leuven.

Sammanfattning

Tillslut behövde vi åka hem. Jag hade fått träffa en mängd nya vänner från hela världen, mexikaner, spanjorer, italienare, belgare, fransoser, tyskar, nederländare, kineser, japaner, indier, portugiser, österrikare, tjecker, slovaker, ugandier, sydafrikaner, turkar och många många fler. Jag hade hunnit uppleva en närliggande men ändå annorlunda kultur och fått inta tillräckligt med god mat och dryck för att göda ett kompani i ett år. Att studera i Belgien var en upplevelse som jag skulle rekommendera till alla som studerar vid BMA-programmet och det enda jag ångrar var att jag inte tog mer tillvara på tiden när jag var där – att jag inte reste mer när jag hade tillfället och att jag inte ställde högre krav på praktiken.



Om du funderar på att delta i utbytesstudier i Belgien tänk på följande:

- Ha bra koll tidigt. Se till att kolla upp all viktig information innan du åker, se till att ordna med boende - ERASMUS-programmet måste ordna ett boende åt dig om du inte löser det själv. Var inte rädd för att maila alla som är inblandade för att få information.

- Skaffa en ESN-buddy och delta i introveckan. En ESN buddy är en ovärderlig resurs vid utbytet, de känner till staden och vad som är kul att se och uppleva. Introveckan med ESN är ett perfekt tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter och skaffa nya vänner.

- Om du vill lära dig något av de Belgiska språken var noga med att kolla upp vart ni kommer att spendera er tid och vilket språk de talar där. Tyska är ett väldigt litet språk trots att det är ett av landets officiella språk. Franska är väldigt vanligt i Bryssel och södra belgien, i norr pratar de flamländska. Du klarar dig ofta men inte alltid på engelska.

- Ordna en cykel och ett busskort om du bor i Leuven, fundera på om du verkligen behöver eller vill ha ett sport- eller kulturkort.

- Res mycket! Belgien är litet och att resa är både ett kul sätt att se landet och ett sätt att umgås med nya vänner.

- Ställ krav på din praktik! Du är där för att utbilda dig och din praktikplats har genom att ta emot dig sagt att de har möjligheterna för att utgöra en del av din utbildning. De har därför ett ansvar gentemot dig och KI. Om du anser att din praktik inte håller måttet ligg då på både din koordinator i Belgien, i Sverige och på labbet – ställ krav och våga komma med egna förslag på projekt som du vill genomföra. Även en dålig praktik kan bli en bra upplevelse om man väljer att göra det till det!

- Ha kul! Och ät!