Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Iowa
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Eric Olausson
E-postadress: eric.olausson@stud.ki.se

Innan avresa

*OBS: se kommentarer om kurstillgänglighet längre ner om du överväger Iowa*

Jag hade länge vetat att jag ville göra ett utbyte i USA under utbildningen. Min främsta anledning var att få praktisk klinisk erfarenhet från ett amerikanskt sjukhus då jag är intresserad av att arbeta i USA efter utbildningen. Genom att läsa på PingPong-sidorna om utbytesstudier och reserapporter så får man bra och mycket information inför utbyte till de amerikanska universiteten som erbjuds. Det viktigaste för mig var att få goda förutsättningar för att göra bra ifrån mig på de kurserna jag skulle läsa under utbytet. Därför var det inte lika viktigt för mig att få åka till någon av städerna som var mer attraktiva ur turistsynpunkt (New York, Los Angeles, Chicago). Min bild är också att eftersom dessa skolor är mer populära bland amerikanska studenter (även om Iowa och Minnesota också är mycket bra skolor) och att de absoluta toppstudenterna tenderar att gå där att det skulle vara en lite mer "hetsig" stämning med än mer ambitiösa studenter och svårare att stå ut i positiv bemärkelse jämfört med de amerikanska studenterna. Detta kan såklart variera stort dock, framförallt mellan olika kurser, t.ex. en kurs i plastikkirurgi i Iowa upplevs säkert tuffare och hetsigare än en kurs i geriatrisk psykiatri vid UCLA. Definitivt ska man rangordna universiteten efter dit man helst vill men ovan kan vara värt att ha i åtanke beroende på personlig motivation för att söka utbytet. Jag hade även läst  positiva reserapporter från äldrekursare som varit i Iowa varför jag hade det som 1:a av mina alternativ.

Eftersom de amerikanska universiteten är populära för KI-studenter att åka på utbyte till (speciellt Albert Einstein COM, NY och UCLA) så kan bra meritvärde behövas för att få en plats. Personligen hade jag inget meritvärde men lyckades ändå få en plats till Iowa och sedan Minnesota efter att ha stått som reserv men detta varierar beronde på hur många som söker. Om man inte skulle få en plats eller av någon anledning vill till en annan skola än de som KI har avtal med så finns möjligheten att själv ordna sitt utbyte men de flesta skolorna tar inte emot studenter utanför ramen av utbytesavtal (möjligen bättre chans om man kommer från Sverige/KI) och dessutom kan det bli mycket tidskrävande administrativt arbete och kostsamt för en själv så rekommenderar verkligen att åka till något av KIs partneruniversitet i USA.

Man får kontakt med och information från Iowas internationella handläggare (Deanna) som är en mycket trevlig kvinna som verkligen anstränger sig för att underlätta för och försäkra sig om att vi utbytesstudenter har det bra under vår tid där. Man behöver inte ansöka om visum utan kan åka dit på ESTA vilket sparar en del tid och arbete. Själva ansökningsprocessen för utbytet startar ju i god tid, över ett år innan vi åkte för oss som gjorde utbyte på vårterminen. Det var inte så farligt mycket papper som skulle fyllas i och skickas till Iowa egentligen men det blir en ganska utdragen process. Det som kan vara lite besvärligt är att få tag i vaccinationsintyg, personligen behövde jag höra mig till min hemstads regionarkiv för att få kopior från BVC-journaler. Det räcker med att ha svenska grundvaccinationer, vi behöver alltså inte några extra vaccinationer mot ex. TBC eller Hepatit för att åka till Iowa.

Från Iowa får man en kurskatalog mailad som för 2017-18 innehöll cirka 80 valbara kurser man kunde läsa, det fanns störst kursutbud inom internmedicin och pediatrik (vardera 14 olika kurser) samt psykiatri (9 kurser) men det fanns åtminstone 1-3 valbara kurser inom alla större specialiteter. Eftersom jag själv ville läsa kurser i internmedicin var jag initialt väldigt glad över detta men det uppstod tyvärr en del problem gällande kursval senare...Först fick jag vänta 4 månader från att jag skickat in en rangordnad lista över kurser jag ville läsa och dessutom med beskedet från Deanna att ingen av kurserna jag ville läsa hade en ledig plats under min utbytesperiod. Istället gavs en betydligt kortare lista över de kurser som gick att läsa under min utbytestid, för den första 4-veckorsperioden fanns 7 kurser varav ingen verkade direkt intressant för mig, för den andra 4-veckorsperioden fanns 15 kurser varav en inom intermedicin, vilken jag valde (som dock inte var en av de som jag hade rangordnat initialt). Jag ringde Deanna för att se om jag kunde hamna på väntelista för kurserna i internmedicin för den första 4-veckorsperioden men jag förstod att chansen att jag skulle lyckas få en plats på någon tyvärr var rätt liten.

Som jag nu vet efter samtal med Deanna, andra utbytesstudenter och Iowastudenter så får Iowastudenterna som ju också läser valbara kurser (electives) under perioder av sina 3:e och framförallt 4:e år sina önskemål tiilgodosedda först och därefter får utbytesstudenterna sina önskade kurser i mån av platstillgänglighet. Enligt Deanna hade det tidigare varit så att Iowastudenter och utbytesstudenter hade lika prioritet men efter klagomål från Iowastudenterna som tyckte att studenter som inte betalar någon undervisningsavgift ska ha samma prioritet hade detta ändrats. Förvisso förstår jag resonemanget, om man betalar $50,000 om året i undervisningsavgift har man rätt att kräva maximal valuta för pengarna men detta är i så fall något som borde framgå tydligt från Iowas sidaDet är en avsevärd skillnad mellan 7 respektive 15 tillgängliga kurser istället för 85 och de som "blir över" tenderar dessutom att vara de mindre populära kurserna. Det bör dock nämnas att platsbristen inte på något sätt är Deannas fel utan detta är efter beslut från högre ort. 

Jg och min klasskompis gjorde utbytet under vårterminen vilket inte tidigare hade gått, Iowa hade bara erbjudit utbyte under höstterminen för oss KI-studenter. Enligt Deanna blev det ännu svårare att få sina önskade kurser under vårterminen eftersom under hösten är 4:e-årsstudenterna i USA lediga i perioder då de åker runt i USA på intervjuer för residency (motsvarande ST-tjänst) och detta öppnar alltså upp lite fler platser för oss utbytesstudenter. Om det inte kommer framgå från Iowas eller KIs håll framöver angående dåliga möjligheter att få önskade kurser så hoppas jag i alla fall kunna hjälpa framtida utbytesstudenter från KI. För den som är specifik med vilka kurser som vill läsas rekommenderar jag också såklart att se efter hur det ligger till hos de andra amerikanska universiteten också, jag vet att mina klasskompisar som åkte till Minnesota i allmänhet inte fick sina förstahandsval men kanske att de hade något fler alternativ ändå. Jag vet inte heller hur det är på de andra universiteten så rekommenderar att kolla upp det.

Ankomst och registrering


Jag och min klasskompis hittade billiga flygbiljetter för drygt 3500 kr/person. Man flyger till Cedar Rapids, den snabbaste vägen är med en mellanlandning i Chicago om man flyger SAS annars blir det två mellanlandningar, låt priset avgöra. Passkontrollen på Chicagos flygplats kan ibland ta lite tid varför man kanske inte ska ha jättetight med tid om man mellanlandar där.

Vi anlände i Iowa fem dagar innan kursstart vilket ar något tidigt, jag rekommenderar 2-3 dagar innan för det är inte så mycket som man behöver förbereda på plats egentligen. Deanna hade ordnat så en läkarstudent kom och hämtade oss på flygplatsen. Det är bra att ha kontakt med Deanna och bestämma en dag för att träffas efter ankomst då hon ger kort allmän information inför utbytet, en kort rundtur av sjukhuset och därefter en rundtur av downtown (till bil och fots).Deanna verkar inte ha något problem med att ge rundturen på helgen innan kursstart heller så man måste inte komma på en vardag.  Hon hjälpte oss också att ordna amerikanskt SIM-kort till våra mobiler, detta blev lite komplicerat initialt men slutligen hamnade vi på Walmart där vi köpte Straight Talk 30-dagars kontantkort som också innehöll SIM-kort från flera olika operatörer men där vi valde att sätta in SIM-kortet från AT&T om jag minns rätt. Detta kostade $45 första månaden och $30 nästa då det räckte att fylla på det SIM-kort man redan hade. När man är på Walmart bör man också passa på att handla mat eftersom det ligger en bit utanför staden (måste åka bil dit).

Deanna tar en också till kontoret där man får låna vit rock (det står medical student på den och är kortare än läkarrockarna) samt visar var man ska samlas på morgonen första dagen. Den morgonen fick vi utbytesstudenter (4 st) en kort introduktion där vi skulle skriva på papper/sekretessavtal sedan gick vi och tog kort och fick ID-brickor samt fick en introduktion i deras journalsystemet som heter Epic. Journalsystemet Epic innehåller extremt mycket information på ett initialt rätt oöverskådligt sett och får Take Care att se avskalat ut. Det är svårt att helt bekanta sig med Epic på två månaders tid. Anteckningarna brukar också vara vara väldigt informationsrika och omfattande men ör att inte avskräcka så innebär inte det att man måste fråga patienter om allt eller skriva det utan den mesta kända information som sjukdomshistoria kopieras från tidigare anteckningaroch det man själv tillför till journalen är det som är "nytt" i anamnes, bedömning, plan.

Ekonomi

I USA är många saker något billigare än i Sverige, en del saker något dyrare och växelkursen spelar så klart stor roll. Med en växelkurs runt 8,5-9 SEK per USD så är levnadskostnaderna rätt jämförbara med Sverige. Inga obligatoriska avgifter för utbytet tillkommer. Den största utgiften är hyran och om man samtidigt betalar hyra hemma i Sverige och inte hyr ut kan det bli lite kärvt på en CSN-budget. Hyror i USA är rätt höga överlag på många platser, i Iowa City är de klart lägre än i populära storstäder men i egenskap av universitetsstad är de ändå förhållandevis höga. Vi betalade $400 i månaden för ett rum på AKK (se Boende) och om man hyr ett rum någon annanstans någorlunda centralt i Iowa City får man nog betala ~$400-600. Flyg går som sagt att hitta biiligt till Iowa City från Stockholm under lågsäsongen. Inrikesflyg i USA är dock överlag dyrt året runt om man vill besöka någon annan stad.

Det är ganska svårt att göra av med  mycket pengar under utbytet i Iowa City. 

Matkostnader: handla på Walmart eller liknande affär. Vissa livsmedel är dyrare än i Sverige, andra billigare, sammanlagt ganska lika. Restaurangbesök är i genomsnitt lite billigare än i Sverige  även om man inkluderar dricks. Snabbmat ungefär lika dyrt. Sjukhuslunch i cafeterian är ganska billig och helt ok med flera olika alternativt, billigaste är dagens value meal som är en fullständig måltid som kostar runt $2,5 annars får man betala $5-7 kanske.

Alkohol: på restauranger något billigare än i Sverige, på barer klart billigare (speciellt på de som är populära hos studenter).

Transport: universitetsbussar som bl.a. kör sträckor mellan sjukhus/campus och downtown är gratis. Stadsbussar kostar en biljett $1,5 om jag minns rätt. Uber/Lyft är mycket billigare än i Sverige.


Boende

Efter att ha accepterats för utbyte i Iowa kommer man få kontaktuppgifter till Alpha Kappa Kappa (AKK) som är en "vilande" medical fraternity vilket i princip innebär att de numera är ett gäng studenter inom hälsovetenskaperna (främst läkarstudenter) som bor tillsammans men som inte är organiserade eller gör specifika aktiviter som en fraternity i riktig mening. AKK har en tradition av att välkomna och låta utbytesläkarstudenterna som kommer till Iowa bo där. På AKK bor cirka 20 studenter under läsåret, under den mesta tiden är några borta på semester/utbyte/klinisk placering i annan stad viket gör att man bor kanske 15 st tillsammans vid en given tid. 

AKK-huset är ett rätt stort, gammalt hus med överlag enkel standard vilket kan komma som en liten chock om man jämför med svensk bostadsstandard. Huset har fyra våningar och generellt är det lite studentkorridorskänsla. Som utbytesstudent får man ett litet, ganska slitet och mycket sparsamt möblerat rum. Badrum delar man med övriga på samma våningsplan (6-8 personer), badrummen har dock flera toaletter och handfat så det blir inga köer, endast en kan duscha åt gången i varje badrum dock. De gemensamma ytorna är rätt stora med vardagsrum, sällskapsrum, TV-rum och ett litet gym som ändå innehåller det viktigaste. Det finns också ett litet bibliotek med rätt många medicinska böcker där man kan sitta och plugga. Köket är något mindre och dessutom väldigt slitet och smutsigt, det går dock att 2-3 personer lagar mat samtidigt och inte heller där blir det några köer. Man får en egen skafferihylla, kyllåda och frysutrymme där man kan förvara sin mat.


Jag rekommenderar starkt AKK av flera skäl och inte att söka boende på något annat vis:
  • Man slipper lägga tid på att leta boende.
  • AKK ligger  i ett rätt fint och mycket säkert område 10-15 minuters behaglig promenad från sjukhuset/campus.
  • Hyran är överkomlig på $400/månad. Sett till boendestandarden kanske inte superprisvärt men det är svårt att hitta billigare boende.
  •  Man får den sociala delen av utbytet "gratis" och lär känna många trevliga människor som kan hjälpa en med skjuss till mataffären och svara på frågor om Iowa City, sjukhuset, studier och annat.
Den största nackdelen  som jag upplevde det är att AKK ligger i motsatt riktning till downtown Iowa City från sjukhuset vilket betyder att det blir lite segt att ta sig hem om man t.ex. vill downtown när man är klar för dagen. Fast ärligt så finns det inte så mycket att göra eller se downtown förutom på helgkvällar så det var inget stort problem egentligen. Det går också bussar ffa mellan sjukhuset och downtown, ingen hållplats ligger jättenära AKK. Om man vill kan man också hyra cykel.

Om man ändå skulle känna att man vill leta boende på egen hand för att t.ex. dela hus med färre personer så finns bl.a. rotatingroom.com som är en slags förmedling av korttidsboende riktade till läkarstudenter, Craigslist är rätt populärt hos allmänheten. Med tanke på att Iowa City är en rätt liten stad finns det nog relativt få annonser på ovanstående sidor.

Studier allmänt

Det amerikanska utbildningsssystemet fram till att man är färdig specialist finns beskrivet i andra rapporter men jag kan bidra med lite egna reflektioner:

  • De amerikanska läkarstudenterna är i genomsnitt något eller några år äldre när de påbörjar utbildningen och är mer förberedda. Alla har alltså redan en 3- eller 4-årig motsvarande kandidatexamen i mer eller mindre relevant ämne när de söker till läkarutbildning. Vissa är utbildade ingenjörer, andra har läst fysik och biologi, en del har forskat och ibland till och med doktorerat. Jämfört med Sverige är det också en strängare selektion av toppstudenter som läser medicin i USA, speciellt på de bästa skolorna. Förutom höga betyg ska ha de ha presterat bra på inträdesprovet till läkarutbildningen, gjort väl ifrån sig på intervju hos skolan och gärna ha extra meriter som forskningserfarenhet, volontärarbete et cet.
  • Att läsa på universitet i USA är en större grej än i Sverige och så klart ännu mer om man läser något attraktivt som medicin. Universiteten i USA är inte bara utbildningsinstitutioner utan också närmast en industri. Studenterna betalar höga terminsavgifter, flyttar inte sällan långa avstånd när de börjar på college där man som första åren oftast bor på campus och umgås med sina medboende/klasskamrater. Det mesta av ens liv kretsar kring skolan och det blir en mycket större del av ens identitet än i Sverige. Som exempel är ju fenomenet college sport enormt i USA medan det knappt existerar i Sverige.
  • En naturlig följd av de höga terminsavgifterna blir att det är mycket större och viktigare beslut att läsa universitetsutbildningar i USA, skolorna har större ekonomiska resurser och studenterna kan ställa högre krav på sina utbildningar. Om jag hade betalat runt 2 miljoner kronor för att läsa läkarprogrammet hade jag sannolikt haft en helt annan motivation att få ut maximalt av utbildningen gällande kvalitet på kliniska placeringar, föreläsningar et cet.
  • Relationen till patienter skiljer sig lite mot Sverige. Allmänt har många patienter större tilltro till läkarna och visar mer uppskattning, möjligen liknar det hur det såg ut i Sverige för kanske 50 år sedan. Sjukhusen drivs oftare som vinstdrivande företag och hos läkarna krävs generellt större medvetenhet gällande ekonomiska, juridiska och försäkringsmedicinska aspekter. Som exempel är det ju väldigt viktigt att beakta i fall patienten har hälsoförsäkring (vilket nästan alla har nu) och i så fall vilken. Det ska dock sägas att det verkar vara patienternas egna ansvar att kolla med försäkringsbolagen att deras behandling täcks av försäkringen. Inför ingrepp och operationer krävs skriftligt samtycke från patienter. Man tilltalar patienter som Mr. eller Mrs./Ms. [Efternamn] om de inte specifikt ber att kallas sitt förnamn. Personligen föredrar jag detta och tycker det känns lite konstigt att tilltala patienter man aldrig träffat med sina förnamn, speciellt om de är betydligt äldre än en själv. Det är synd att det låter överdrivet stelt och formellt att säga Herr eller Fru på svenska.
  • Relationen till läkarkollegor och lärare är också lite annorlunda. Hierarkin är lite mer påtaglig i Sverige. Specialister (attendings) kallar man alltid Dr. [Efternamn]. ST-läkare (residents) som är yngre brukar man i praktiken alltid kalla för förnamn och relationen till dem som student är mer avslappnad. ST-läkare som vidarespecialiserar sig (fellows) kan man kalla antingen Dr. eller förnamn. Man får känna av stämningen men generellt skulle jag kalla alla för Dr. första gången jag träffar dem. Som förväntat i en hierarki som ska man lyda sina överordnade och precis som i Sverige är det ofta en ST-läkare/resident/fellow som blir ens ansvarig handledare. Beroende på personlighet kan dessa ha olika krav på hur mycket man ska göra och hur länge man ska stanna kvar på sjukhuset. Man förväntas självklart inte "jobba" utan man är ju där för att lära sig men som sistaårsstudent bör man kunna visa en förmåga att kliva in i underläkarrollen gällande självständigt tänkande och handlande.
  • På de två universitetssjukhus jag vistats på i USA har jag upplevt en större aktiv uppmuntran till lärande och vidareutbildning. Det är vanligare att man blir förhörd och frågad om saker på ett avslappnat sätt av sina handledare och attendings. Man arbetar mycket evidensbaserat och det finns många tillfällen för internutbildning med lunchföreläsningar, fallpresentationer, gemensamma ronder, forskningsmöten et cet. Sådant förekommer också i Sverige men i mindre utsträckning vilket är lite synd. Fikaraster verkar inte vara något utbrett fenomen och vid lugnare stunder i arbetsflödet brukade mina handledare diskutera något ämne   med mig, läsa en artikel eller ägna sig lite åt forskning. Många verkar också ta hem jobbet och läsa på relevanta saker om kvällarna.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag läste alltså två kurser i Iowa, en dålig medan den andra var riktigt bra. Det är lite missvisande att kalla dessa kurser "motsvarande termin 11". Amerikanska studenter läser ju valbara kurser (electives) under sina 3:e och 4:e år där förväntningarna på studenter kan variera utifrån hur långt i utbildningen de kommit. Dessutom finns så kallade sub-internships vilket amerikanerna kan läsa sitt 4:e år där de förväntas gå in i underläkarrollen under handledning i en specialitet som intresserar dem. Båda mina kurser var electives som kanske framförallt läses av 3:e-årsstudenter.

Radiation Oncology (4 veckor)
Jag fick ju ingen av mina önskade kurser och den här kursen valde jag från en väldigt kort lista av återstående valbara kurser min första period. I efterhand hade det varit bättre för mig att välja någon av de tillgängliga psykiatrikurserna då de garanterat hade varit bättre. Jag rekommenderar absolut INTE denna kursen, såvida man inte har ett extremt specialintresse för strålningsonkologi. Under kursens gång läste jag en grundläggande lärobok i ämnet vilket kan ha varit överdrivet ambitiöst men under utbildningen gång exponeras vi ju bara för området med ett fåtal föreläsningar under Onkologimomentet vilka jag huvudsakligen glömt.

I den korta beskrivningen i kurskatalogen av denna kurs så stod bland annat att huvudsyftet var att man skulle lära sig strålningsonkologins roll i den multidisciplinära behandlingen och handläggning av patienter med maligna och benigna tumörer. Kursens upplägg innebar att det mesta tiden ägnades åt "shadowing", alltså att man observerade hur strålningsonkologerna jobbade. Det var minimalt med självständigt arbete för studenterna. Jag fick ett mail av kursadministratören någon vecka innan kursstart med ett eget schema för mig. De olika specialisterna (attendings) hade egna sub-områden som de fokuserade på, en kunde specialisera sig på lungcancer, en annan gyn- och bröstcancer t.ex. Varje dag hade jag en ansvarig attending som roterades baserat på vem som skulle träffa patienter den dagen. Varje attending hade också en ST-läkare (resident) som också roterades mellan olika attendings och fick göra grovjobbet som deras attendings sedan översåg och godkände. I praktiken fungerade det så att varje attending hade 1-2 dagar i veckan som de träffade patienter som kom till strålningskliniken på sjukhuset. Det var tre olika typer av patientkonsultationer: 

1. Patienter som hade antingen en nydiagnostiserad cancer eller tumör och hade remitterats dit för konsultation kring strålbehandling/radioterapi av deras tumör (-er).  Man läste på i patientens journal med fokus på cancerdiagnosen, om de hade fått någon kirurgisk eller cytostatikabehandling eller om det planerades framöver. En riktad anamnes och status gjordes av resident och därefter diskuterades om det var aktuellt med strålbehandling och i så hur den skulle läggas upp och om patienter var villig att genomgå behandlingen.
2. Patienter som genomgick strålbehandling på kliniken hade en gång i veckan avstämning för att utvärdera eventuella biverkningar av behandlingen och fick råd om hur de kunde motverkas.
3. Patienter som hade slutfört strålbehandling och kom på kontroller. Man kollade bildundersökningar och tumörmarkörer som had gjorts inför återbesöket och om tecken till recidiv fanns togs ställning till ny strålbehandling. Man kollade också efter eventuella långsiktiga biverkningar av strålningen.

De flesta konsultationer var av den andra typen med patienter som höll på att få strålbehandling. Jag brukade oftast gå in till patienten med min resident och efteråt rapporterade han eller hon av med attending som därefter oftast gick in och stämde av med patienten. När residents och attendings inte träffade patienter som jobbade de på att utforma en individualiserad strålbehandling genom att från CT-bilder rita ut området som skulle strålas. Jag var med och såg hur residents gjorde detta vid några tillfällen. Vidare fick jag se hur maskinerna som leverade strålningen fungerade och närvara vid ett antal tillfällen då lokal strålbehandling gavs t.ex. för cervixcancer. Förutom detta kunde man även gå på multidisciplinära tumörkonferenser  och internföreläsningar några gånger i veckan. Jag var ju schemalagd för patientkonsultationer varje dag vilket blev extremt enformigt och fyra veckor alldeles för lång tid för denna kurs.

Som student fanns det inga riktiga förväntningar mer än att man skulle närvara och såklart gärna visa sig lite intresserad och engagerad men man förväntades inte göra något självständigt, tvärtom avråddes det i princip. Några gånger fick jag själv fråga min resident om det var ok att jag tog anamnes och status på patienter, annars hade jag i princip inte gjort något själv under hela kursen. Den amerikanske studenten som läste kursen samtidigt fick inte ta en enda anamnes eller status. Radiation Oncology är väl en av de mest nischade specialiteterna som finns inom medicinen, strålningsonkologi är väl inte ens en egen specialitet i Sverige. Att jag skulle planera en behandling för en patient var rätt uteslutet utan jag nöjde mig med att diskutera dessa med mina residents. Som student skulle man heller inte skriva några journalanteckningar.

Det var ingen examination i slutet av kursen vilket kändes rätt naturligt utan jag fyllde i papprena från KI med vad jag hade gjort och sett under kursen, en kort reflektion över vad jag lärt mig och bad sedan den attending jag varit mest fylla i utvärderingsformuläret vilket hon gjorde rätt snabbt med sparsam feedback. Residents var trevliga och vänliga och bemötandet från patienter var också positivt men det är ju en speciell situation när de kommer för att diskutera cancerbehandling och ofta var jag en fluga på väggen. Mina attendings varierade där några var trevliga medan andra inte verkade bry sig om studenter och på gränsen till ignorerade mig.

Sammanfattningvis fick jag en en bra insikt i strålningsonkologins roll i cancerbehandling och hur deras arbete går till vilket ändå var huvudsyftet med kursen. Det tråkiga är ju att säkert vilken annan kurs som helst hade varit bättre att läsa som sistaterminsstudent. Fyra veckor var dessutom för lång tid, två veckor hade varit mer än nog. Att jag inte själv hade önskat kursen utan tvingats välja den i brist på bättre alternativ ger en bitter eftersmak, speciellt när jag jämför den med min andra kurs.


Pulmonary Consult (4 veckor)
Den här kursen var en av de bästa jag läste under utbildningen och precis så jag önskade att mitt utbyte skulle vara. Jag hade bara önskat kurser i internmedicin där Pulmonary Consult dock inte var en av dem men jag blev ändå väldigt glad att jag fick en plats på denna kurs. Veckan innan hade jag inte hört något från någon kursansvarige så jag tog själv kontakt med kursadministratören som då mailade mig en del kursinformation. Lärandemålen var bland att få en ökad insikt i specialiteten lungmedicin och en konsultläkares roll, träna anamnes och statustagande, lära sig behandling och handläggning av patienter med lungsjukdomar, kunna tolka radiologi och lungfunktionsundersökningar, observera och assistera vid diagnostiska och terapeutiska undersökningar som thoracentes (pleuratappningar), bronkoskopier och ultraljud av lungorna.

Den här kursen hade plats för två studenter men jag var ensam under mina fyra veckor vilket jag upplevde som väldigt positivt eftersom jag kunde ta mer plats och fick större möjlighet att göra imponera. Konsultläkarens roll i USA skiljer sig en del från hur det ser ut i Sverige enligt min uppfattning. I Sverige ringer man ofta konsulten för snabba råd gällande medan man i USA lägger in konsulter i journalsystemet för inneliggande patienter  vilket innebär att patientens ansvarige avdelningsläkare vill att konsulten kommer och undersöker patienten och därefter gör en journalanteckning med råd för vidare handläggning. En lungläkare kan alltså konsulteras gällande en patient som är inneliggande av annan internmedicinsk eller kirurgisk orsak men som också t.ex. har en misstänkt KOL-exacerbation, pleuravätska eller nyupptäckt lungtumör.

Eftersom kursen hette just Pulmonary Consult  var min handledare den fellow (ST-läkare som subspecialiserar sig i lungmedicin) som just då var placerad som konsult. Under mina fyra veckor hade jag två olika fellows och tre olika attendings. Varje morgon mötte jag min fellow i deras arbetsrum där vi på datorerna läste på om dagens konsultpatienter. Därefter gick vi ut och träffade patienter som var utspridda på olika avdelningar i sjukhuset. Det blev en del promenerande vilket jag uppskattade, jag blir lätt trött av att bara stå eller sitta still framför en dator i längre perioder. Min första fellow gick jag med i princip hela tiden, han lät mig ta anamnes och status på de lämpligare patienterna och sedan kompletterade han med frågor efter behov. Min andra fellow lät mig vara liter mer fri och jag fick gå till patienter själv och sedan rapportera till honom, ibland gick vi tillbaka till patienten tillsammans on han ville. Om vi blev klara tidigt så gick vi sedan och skrev konsultanteckningar i journalen som var rätt omfattande. Jag skrev anteckningarna på patienterna som var "mina". På eftermiddagarna rondade vi våra patienter med vår attending och rapporterade till honom ungefär efter SOAP-format (Subjective, Objective, Assessment, Plan). De patienter vår attending sedan ville se gick vi till igen och han kompletterade anamnesen och diskuterade handläggningsplanen med patienten. Om vi efter ronden inte var klara med våra anteckningar gick jag och min fellow och slutförde dessa. Om vår bedömning var att våra föreslagna åtgärde innebar att patienten var "färdigbehandlad" ur lungmedicinsk synpunkt så kunde vi avsluta patienten, alltså ta bort den från konsultlistan och låta avdelningsläkarna fortsätta vården. Om vi istället ville följa patientens lungsjukdom för att utvärdera försämring eller förbättring av våra åtgärder eller om patienten planerades för någon diagnostisk undersökning som thoracentes eller bronkoskopi så blev patienten en "follow-up" som vi fortsatte träffa varje dag tills vi bedömde han eller hon som färdigutredd.

Pulmonary Consult hade ett rykte om att vara en mer chill och mindre tidskrävande kurs för studenter. Definitivt var vissa dagar rätt lugna då vi bara  hade 1-2 nya patienter och ytterligare någon follow-up, enstaka dagar var mer stressiga med cirka 10 nya patienter och flera follow-ups. Någon dag när vi var klara tidigt kunde jag gå hem runt 16 men i regel var jag kvar till 17.30-18. Faktumet att jag hade mycket roligare än min första dagarna gjorde att dagarna kändes kortare trots att jag fick stanna lite längre. Arbetet var inte så hektiskt men anteckningarna kunde ta tid och ofta blev vi sökta om nya patienter på eftermiddagen vilket gjorde att man inte kunde gå hem så tidigt. Förutom att självständigt utföra patientkonsultationer och därefter diskutera handläggningen med mina handledare så fick jag utföra ett antal thoracenteser (tappning av pleuravätska) vilket är en ganska simpel diagnostisk (och ibland terapeutisk) undersökning/ingrepp som ändå var häftig att utföra själv.  De första gångerna fick jag se hur det gick till och kunde därefter  utföra några själv med hjälp från min fellow. Jag gavs också möjligheten att vara med på några bronkoskopier som dock är lite mer avancerade undersökningar som jag som student inte tilläts utföra. Lungkliniken hade också ett stort forskningslab där man forskade på luftvägarnas funktion med fokus på det respiratoriska epitelet och de patologiska förändringar som sker vid cystisk fibros. Under lugnare stunder i det kliniska arbetet tog mina fellows mig till labbet där jag fick hjälpa till en del med deras prekliniska forskning vilket var rätt kul.

I princip varje dag var det någon slags internutbildningstillfälle i form av fallpresentationer, specialistföreläsning på lungmedicinskt ämne, forskningspresentationer, föreläsningar för hela internmedicinavdelningen på sjukhuset et cet. Dessa brukade ligga under lunchen vilket ofta är fallet i USA och det bjöds i regel på lunch. Min första attending var också väldigt engagerad att lära ut och på eftermiddagarna gav han en genomgång av ett för dagen nytt lungmedicinskt ämne som pleuravätska (effusioner), lungcancer, pneumoni med flera. Han tyckte också om att fråga mig saker och testa mina kunskaper under avslappnade former och gav mig artiklar att läsa vilket jag uppskattade då det ökade min känsla av att vara en del av teamet. Min andra attending förhörde mig inte lika mycket men tyckte däremot om att skämta mycket och var riktigt trevlig, den tredje var en trevlig mysfarbror som var lite ringrostig kliniskt då han hade hållit på med annat så han testade mig inte så mycket. Mina fellows brukade också fråga mig en del. Jag fick ett väldigt bra bemötande från i princip alla jag träffade under kursen.

Det var ingen examination under denna kursen heller utan sista dagen bad jag min fellow jag varit med de två sista veckorna att fylla i utvärderingspappret från KI.

Språk och kultur

Iowaborna har i mitt tycke ingen särpräglad svår dialekt utan pratar ganska typisk amerikansk engelska. Många patienter är bönder/landsortsbor och kan möjligen vara lite mer svårförstådda. Rent generellt tycker jag en del amerikaner pratar lite otydligt, nästan mumlande och med rätt mycket vardagliga termer och talesätt som man kanske inte har koll på som  utlänning.  Överlag finns det dock stort överseende om man inte förstår 100 % och jag tror nästan ingen tar illa upp om man ber om förtydliganden.

Jag behärskar engelska rätt bra och bodde 6 månader i USA tidigare under utbildningen. Den enda gångerna jag fick anstränga mig för att förstå var under min första kurs när jag träffade en del äldre patienter som säkert redan talade lite otydligt men som sedan också fått strålbehandling mot halsregionen vilket gjort dem hesa eller till och med tappat rösten. Vid dessa tillfällen tänkte jag att  många andra hade upplevt det svårare att förstå men det är å andra sidan ett lite extremt exempel. Annars så är det viktigaste att man är bekväm i sin vardagsengelska och känner att man föra en konversation på engelska med patienter och kollegor utan större problem. Det är inte så viktigt att kunna perfekt medicinsk engelska, mycket härrör ju från latinet och heter liknande på svenska. Om man överlag har läst sin kurslitteratur på engelska ska det inte vara några svårigheter. Förkortningar och andra USA-specifika medicinska begrepp som läkarna slänger sig med kan man plocka upp snabbt.

Amerikanska kulturen är väl ungefär som stereotypbilden men jag tycker jämförelsen mot svensk kultur är något överdriven. Fler i USA är öppna, extroverta och sociala än i Sverige men genomsnittsindividen skiljer sig inte så mycket i det avseendet. Det är mer kallprat, ytlig vänlighet och en hel del (ofta tomma) artighetsfraser vilket ändå är trevligt enligt mig. Arbetskulturen skiljer sig en del från den svenska. Jag vet inte om man är mer effektiv, generellt jobbar läkarna längre men detta varierar stort frarmför allt mellan olika specialiteter och även beroende på hur senior man är. Som student förväntas man i allmänhet vara kvar så länge det finns patienter att träffa eller meningsfulla saker att göra. Det är lite mer hierarki och mer formellt när man tilltalar dels patienter och mer seniora läkare.

Fritid och sociala aktivteter

Vill återigen rekommendera AKK ur social synvinkel. Nästan alla sociala aktiviteterna under mina två månader inträffade antingen på AKK eller tillsammans med medboende från AKK. Man kommer lära känna cirka 20 medboende och ytterligare några frekventa besökare/kompisar till andra i huset. Det anordnas fester, middagar, ute- och innekvällar, firas födelsedagar et cet. på och med folk från AKK. Om det är andra utbytesläkarstudenter där samtidigt är det sannolikt att man lär känna dem bäst. Samtidigt som mig och min klasskompis var det en dansk kille och två från Oxford där. Förutom folket på AKK lärde jag inte känna så många andra under tiden i Iowa vilket delvis förklaras med att det var tillräckligt socialt för min del bara att bo på AKK men om jag inte hade gjort det hade jag behövt aktivt anstränga mig för att träffa folk. Under mina två kurser träffade jag ett fåtal andra studenter varav jag lärde känna en lite bättre eftersom han läste samma kurs som mig i fyra veckor.  Det arrangeras inga speciella aktiviteter för utbytesstudenter från University of Iowas sida utan det är upp till en själv om man vill lära känna fler av deras studenter. I övrigt så umgås man ju med sina läkarkollegor/handledare under arbetstid men då dessa oftast är något äldre än en själv och har familjer så kanske man inte träffar dem på fritiden. Min sista helg i Iowa blev jag inbjuden till en kräftskiva hos en av cheferna på lungkliniken där jag läste min andra kurs, dit kom en massa läkare och forskare från lungkliniken och det blev en trevlig avslutning på min tid i Iowa.

I Iowa City finns det inte överdrivet mycket att göra eller se. Det förekommer en del kulturella evenemang, konserter, et cet. och man kan spendera sina utekvällar på ett antal restauranger och barer. Någrar av barerna besöks framför allt av studenter och är roliga att gå till på helgerna. Det finns två gym rätt nära sjukhuset varav ett stort, jag har för mig månadskort där kostade $35. AKKs gym som har löpband och några fria vikter och maskiner räcker egentligen under den korta utbytestiden.

Utanför Iowa City finns det mycket åkermark, en del natur och några mindre orter eller byar man eventuellt kan besöka vilket jag inte gjorde. Om man vill ha en häftigare upplevelse bör man söka sig till någon av de närmsta storstäderna, förslagsvis Chicago, som jag tyvärr inte besökte den här gången. Det finns såklart massor att se och göra i Chicago och från Iowa City kan man åka buss (~4,5 h) eller flyg från Cedar Rapids (inrikesflyg är oftast dyrt).

Sammanfattning

Innan mitt utbyte tyckte jag det var intressant och hjälpsamt att läsa reserapporter så jag har försökt ge tillbaka lite med att skriva en utförlig rapport om min tid i Iowa som bör innehålla den mesta viktiga informationen. Om båda mina kurser hade varit lika bra som den andra jag läste hade jag varit supernöjd istället för besviken över den första kursen. Därför vill jag verkligen varna om platstillgängligheten på kurserna i Iowa om man överväger utbyte dit.

Iowa City är en fin stad men den minst spännande av städerna i USA man kan åka till på utbyte för tillfället. Om man bor på AKK går det dock att ha riktigt kul under sina två månader där. Samtidigt bör man såklart inte betrakta ett utbyte som en semester och om man är skoltrött och vill chilla sina sista månader bör man tänka om innan man ansöker till utbyte i USA.

Det jag inte skrivit om i min rapport är processen som svensk att söka sig till USA för att arbeta som läkare där med USMLE-prov och annat. Jag hade kunnat skriva en lika lång text om det och om du som läsare har frågor får du gärna maila mig.

Lycka till på utbytet, vart du än åker!