Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de Barcelona
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Filip Nordin
E-postadress: filip.nordin@stud.ki.se

Innan avresa

En av anledningarna till att jag valde att studera på läkarprogrammet vid KI är den stora möjligheten till att åka på utbyte. Jag gillar att resa bort länge för att verkligen hinna rota mig och uppleva andra länder och kulturer från ”insidan”.

 

Då jag sedan tidigare kan relativt bra spanska låg valet att åka på ett Erasmus-utbyte till Spanien högt upp på min lista. Några av anledningarna var att jag ville få chansen att använda och utveckla min spanska, lära känna den spanska kulturen och att Spanien kändes allmänt nice. Jag tänkte även att mina möjligheter var större att få ett utbyte på ett universitet där spanska och inte engelska var ett krav för att bli antagen. Jag missade den första ansökan för utbyte, men när restplatserna publicerades fanns de tre olika alternativen i Spanien fortfarande kvar: Oviedo, Madrid och Barcelona. Jag tänkte att kust och storstad var en bra kombination, och valde därför Universitat de Barcelona (UB) i första hand.

 

Informationen från KI angående utbyte på termin 9 var välstrukturerad, och det var lätt att få kontakt med kursansvarig och utbytesansvarig för att räta ut de få frågetecken jag hade. Det var lite klurigare från partneruniversitetets sida då informationen som finns på hemsidan, den en får hemskickad samt den från KI skiljer sig lite åt, vilket som svensk kan vara lite stressigt. Dock löste sig allt utan större problem med hjälp av koordinators-assistenten (som är den du kommer att ha kontakt med som Erasmus-student) som också är läkarstudent och väldigt förstående i ens situation. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det är en student du har att göra med, så en får sänka kraven lite på snabb svarsfrekvens och att hen ska kunna svara på alla frågor direkt osv.

 

Det är inga speciella vaccin en behöver ta innan en åker, men universitetet vill se ett intyg på att en kan spanska på minst B1-nivå. För mig räckte det med att visa upp ett OLS-diplom (språktestet som alla Erasmus-studenter måste göra innan de åker på utbyte, och även efter det att de kommer tillbaka för att se hur språket har utvecklats) som utbyteshandläggaren hjälpte mig att tidigarelägga så att ansökan till universitetet skulle komma in i tid. 

Ankomst och registrering

Jag åkte ner till Barcelona några dagar tidigare, vilket var tillräckligt för att ordna allt innan kursstart. Det enda jag behövde göra var att ta mig till den medicinska fakulteten (som ligger en liten bit bort från Universitetets huvudbyggnad) och prata med Erasmus-koordinatorn som skrev in mig på universitetet, vilket inte tog lång tid alls. Erasmus-kontoret har öppet några timmar per dag, och tiderna står uppdaterade på universitetets hemsida. Det går också bra att fråga koordinatorn när det är öppet, eller kolla på tiderna som finns uppsatta utanför kontoret som är en glaslucka direkt till vänster från huvudentrén. 

 

Alla utbytesstudenter bjöds in till ett introduktionsmöte på universitetet någon vecka in på terminen där en fick lite mer information samt umgås lite med de andra utbytesstudenterna.


Sedan finns det massvis med studentorganisationer som ordnar med aktiviteter precis hela tiden. Den officiella studentkåren för utbytesstudenter vid UB heter ESN-UB (Erasmus Student Network – UB), men sedan finns det privata såsom Erasmus Barcelona, Happy Erasmus Barcelona osv. Alla har introduktionsveckor och aktiviteter hela tiden. Ett tips kan vara att följa dem alla på Facebook, Instagram för att ta del av de olika eventen så att man kan selektera lite vad man vill gå på. De flesta gör lite samma saker, och det går hur bra som helst att gå på vad man vill. En behöver alltså inte binda upp sig till en specifik organisation. 

Ekonomi