Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de Barcelona
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Filip Nordin
E-postadress: filip.nordin@stud.ki.se

Innan avresa

En av anledningarna till att jag valde att studera på läkarprogrammet vid KI är den stora möjligheten till att åka på utbyte. Jag gillar att resa bort länge för att verkligen hinna rota mig och uppleva andra länder och kulturer från ”insidan”.

 

Då jag sedan tidigare kan relativt bra spanska låg valet att åka på ett Erasmus-utbyte till Spanien högt upp på min lista. Några av anledningarna var att jag ville få chansen att använda och utveckla min spanska, lära känna den spanska kulturen och att Spanien kändes allmänt nice. Jag tänkte även att mina möjligheter var större att få ett utbyte på ett universitet där spanska och inte engelska var ett krav för att bli antagen. Jag missade den första ansökan för utbyte, men när restplatserna publicerades fanns de tre olika alternativen i Spanien fortfarande kvar: Oviedo, Madrid och Barcelona. Jag tänkte att kust och storstad var en bra kombination, och valde därför Universitat de Barcelona (UB) i första hand.

 

Informationen från KI angående utbyte på termin 9 var välstrukturerad, och det var lätt att få kontakt med kursansvarig och utbytesansvarig för att räta ut de få frågetecken jag hade. Det var lite klurigare från partneruniversitetets sida då informationen som finns på hemsidan, den en får hemskickad samt den från KI skiljer sig lite åt, vilket som svensk kan vara lite stressigt. Dock löste sig allt utan större problem med hjälp av koordinators-assistenten (som är den du kommer att ha kontakt med som Erasmus-student) som också är läkarstudent och väldigt förstående i ens situation. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det är en student du har att göra med, så en får sänka kraven lite på snabb svarsfrekvens och att hen ska kunna svara på alla frågor direkt osv.

 

Det är inga speciella vaccin en behöver ta innan en åker, men universitetet vill se ett intyg på att en kan spanska på minst B1-nivå. För mig räckte det med att visa upp ett OLS-diplom (språktestet som alla Erasmus-studenter måste göra innan de åker på utbyte, och även efter det att de kommer tillbaka för att se hur språket har utvecklats) som utbyteshandläggaren hjälpte mig att tidigarelägga så att ansökan till universitetet skulle komma in i tid. 

Ankomst och registrering

Jag åkte ner till Barcelona några dagar tidigare, vilket var tillräckligt för att ordna allt innan kursstart. Det enda jag behövde göra var att ta mig till den medicinska fakulteten (som ligger en liten bit bort från Universitetets huvudbyggnad) och prata med Erasmus-koordinatorn som skrev in mig på universitetet, vilket inte tog lång tid alls. Erasmus-kontoret har öppet några timmar per dag, och tiderna står uppdaterade på universitetets hemsida. Det går också bra att fråga koordinatorn när det är öppet, eller kolla på tiderna som finns uppsatta utanför kontoret som är en glaslucka direkt till vänster från huvudentrén. 

 

Alla utbytesstudenter bjöds in till ett introduktionsmöte på universitetet någon vecka in på terminen där en fick lite mer information samt umgås lite med de andra utbytesstudenterna.


Sedan finns det massvis med studentorganisationer som ordnar med aktiviteter precis hela tiden. Den officiella studentkåren för utbytesstudenter vid UB heter ESN-UB (Erasmus Student Network – UB), men sedan finns det privata såsom Erasmus Barcelona, Happy Erasmus Barcelona osv. Alla har introduktionsveckor och aktiviteter hela tiden. Ett tips kan vara att följa dem alla på Facebook, Instagram för att ta del av de olika eventen så att man kan selektera lite vad man vill gå på. De flesta gör lite samma saker, och det går hur bra som helst att gå på vad man vill. En behöver alltså inte binda upp sig till en specifik organisation. 

Ekonomi

Priserna i Barcelona är generellt lite lägre än i Sverige. Det är billigare att åka kollektivt, äta och dricka ute, caféer, det mesta på mataffären och en del klädaffärer. Boende är dock ganska dyrt.


Det finns inga obligatoriska utgifter i samband med utbytet, men om en vill ha ett skåp på universitetet får man betala 9 euro + lägga ut 10 euro i disposition. Det är bra om du tar med jämna kontanter om du vill ha ett skåp!

Spartips 

- Det går som student att köpa tremånaders tunnelbanekort, vilket drar ner kostnaden betydligt för resor i kollektivtrafiken.

- Barcelona är verkligen en cykelstad, så det kan vara värt att försöka hitta en begagnad cykel att köpa på plats. Risken att den blir stulen är dock hög.

- På universitetet finns mikrovågsugnar, så det går bra att ta med sig mat och värma. Annars kostar en rejäl lunch (vatten, bröd, 2 rätter och en efterätt) ca 6 euro för studenter. Det finns även många restauranger i närheten.

 


Boende

En måste ordna boende själv, men det är relativt enkelt. Det finns en helt annan kultur av att dela lägenhet i Barcelona, vilket de allra flesta gör då bostadspriserna är väldigt höga. Det finns flertalet olika appar som en kan hitta bostad på varav den mest använda är Idealista där både privatpersoner och organisationer lägger ut rum. De flesta annonser läggs ut i slutet av månaden då de flesta flyttar in vid månadsskiftet. Det kan därför vara knepigt att hitta något i början av månaden. 


Jag bodde två nätter på hostel när jag kom ner till Barcelona och gick på tre visningar innan jag hittade en lägenhet att bo i. Det gäller att bestämma sig snabbt om en vill ha lägenheten eller inte när en är på visningen, då de annars snabbt går till någon annan (talar av egen erfarenhet). Jag bodde centralt i l’Example och betalade 390€ för mitt boende och då ingick allt. Det är ganska billigt då jag skulle säga att priserna varierar mellan 300-600€ med/och utan tilläggsavgifter för el, gas, internet osv. Jag rekommenderar att en försöker hitta något nära en tunnelbanestation då en som medicinstuderande kan bli placerad på flera olika sjukhus runt om i Barcelona med omnejd. Det kan också vara bra att försöka bo nära universitetet då alla lektioner hålls där. Ett annat viktigt tips är att se till att den du hyr av är villig att skriva ett kontrakt, annars kan du tyvärr bli lurad! 


Lägenheterna i Barcelona håller generellt inte så hög standard med dåligt isolerade, ventilerade och kala rum, och det en betalar för är oftast ett litet rum på några få kvadratmeter, utan fönster eller fönster mot atrium. Dock kommer du nog inte att spendera så mycket av din tid i lägenheten. I utkanterna av staden kan standarden vara något högre.


Studier allmänt


På UB går det inte att endast göra praktik, utan du måste läsa kurser (intyg från praktiken är dock det enda som krävs för att bli godkänd i Sverige), därför kommer du förutom praktik behöva gå på seminarium och några examinationer.

Studierna vid UB är allmänt hårdare än de vid KI. Det som lärs ut och examineras är på mycket högre detaljnivå (jämför med biokemin på T1), och under praktiken förväntas du som student kunna mycket om ämnet, och en har flera hemuppgifter att göra i form av ”portafolios” där du måste skriva om patientfall eller redogöra för en sjukdom. Personligen tycker jag att det var bra då det tvingade en till att hålla igång pluggandet. 

En vanlig dag har en praktiken klockan 9-14 på sjukhuset och sedan föreläsningar från 15-18 på universitetet och sedan förväntas en ägna sig åt självstudier resten av dagen (biblioteket har öppet till 20:30, så det finns tid ;) ).

Relationen mellan lärare och elever är som i Sverige - avslappnad. Det går bra att ställa frågor både på lektioner och praktik, samt prata om annat än medicin. Kontakten mellan student och patient är även den ungefär densamma som i Sverige. Dock har studenterna i Barcelona mycket mindre patientkontakt, och är inte alls lika självständiga som svenska läkarstudenter. Många har aldrig utfört självständigt status på en patient. Detta beror bland annat på att det är många ST-läkare som går före dig som student, och att det är många läkare som rondar tillsammans. 

Som student får du också tillgång till UBs motsvarighet till PingPong - Campus Virtual - där föreläsningar, scheman och annan info läggs ut. Varje klass har även två stycken elever som är klassrepresentanter. Det är bra att få kontakt med dem då det är de som kan framföra åsikter till lärarna samt ge dig tillgång till klassens GoogleDrive med användbara dokument, samt klassens WhatsApp-grupp.   
Medicinska fakulteten

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Jag läste kurser motsvarande Klinisk medicin inriktning Neuro, sinnen och psyke vars kurser ligger fördelade på år fyra och fem i Barcelona. Jag fick tillgodoräkna mig PV, PU och VetU från Sverige, men var tvungen att skriva tentan i Sverige och göra en beroende- och en psykiatrijour.

 

Efter att jag hade registrerat mig på universitetet fick jag ett mail med de placeringar jag blivit tilldelad. Det är många studenter och utbytesstudenter som läser på läkarprogrammet vid UB, därför förläggs praktiken till flera olika sjukhus runtom i Barcelona med omnejd, och det går därför inte att önska var en vill bli placerad. Dock är det absolut inte omöjligt att få till en förändring om en ligger på. Det typiska är att en alltid får nej först, men om en frågar igen så brukar de vara hjälpsamma att försöka få till en förändring. Du bör dock vara förberedd på en hel del resande inom staden beroende på var en blir placerad på för sjukhus. 


Neurología 9 créditos på år 4– ca 4 veckors praktik

Den längsta kursen jag läste i Spanien. Praktiken gjorde jag vid Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, och neurokirurgi delen på Hospital Sant Joan de Déu. Båda sjukhusen ligger nära varandra i södra delen av Barcelona. En väldigt välgenomtänkt praktikplats där vi blev placerade på mottagning, slutenvård, neurofysiologimottagning och akuten. Praktiken varvades även med många seminarier, praktiska i form av neurologisk undersökning, samt mer teoretiska med videoseminariefall. Under praktiken var vi även tvungna att skriva om tre patientfall och göra ett mindre skriftligt prov. Jag gick med flera olika läkare, och de var alla väldigt hjälpsamma och bra på att förklara. Sjukhuset är litet och privat och tar därför inte emot alltför många patienter.  Denna placering låg dock under tentaperioden för mig, vilket gjorde att jag var lite mindre fokuserad än på övriga placeringar.


Psiquiatría 6 créditos – ca 2 veckors praktik + 2 veckors extra praktik

Psykiatripraktiken var den första jag gjorde, vilket kanske inte var optimalt då jag inte riktigt hade hunnit värma upp spanskan ordentligt, och psykiatri kräver god samtalskontakt. Jag gjorde prakitken på Hospital Clínic (huvudsjukhuset, Barcelonas KS och också där universitetet ligger).  Jag blev placerad på barn- och ungdomspsykiatrin där jag fick gå bredvid olika läkare under rondning och se lite av varje. Praktiken inkluderade även en muntlig presentation av ett patientfall och två stycken seminarier där en får lära sig använda skattningsskalor och ta psykiatrisk anamnes. Då psykiatridelen är betydligt mindre i Barcelona än på KI ordnade jag utan större problem två extra veckors praktik på vuxenpsykiatrin genom att prata med ansvariga lärare. En på enheten för bipolära sjukdomar och en för psykossjukdomar där jag också fick sitta med på rondningen. På Hospital Clínic är det många residenter (de som gör sin ST) och därför prioriteras inte studenterna särskilt högt. Dock lärde jag mig väldigt mycket, speciellt på enheten för bipolära sjukdomar där jag hade en och samma handledare som var väldigt pedagogisk och trevlig, och fick se en stor diversitet av fall.


Oftalmología 5 créditos – ca 2 veckors praktik

Ögonkursen vid UB är väldigt intensiv med fyra stycken obligatoriska deltentamen och sedan en slut-tentamen. Slut-tentamen gjorde jag inte då jag var i Sverige och skrev NSP-tentan, men de övriga deltesten var jag tvungen att göra. Jag rekommenderar inte att missa dem då de måste göras, trots att lärarna vet att studenterna från KI inte betygssätts utifrån de examinerande uppgifterna i Barcelona. Praktiken gjordes vid Hospital Clínic – Maternidad där ögonkliniken ligger. Praktiken inleddes med seminarium där vi fick lära oss oftalmologisk undersökningsteknik. Sedan fick vi vara några dagar på operation och övriga dagar följa med på de olika ögonenheterna som är specialiserade på lite olika områden. Vi fick även vara med på ögonakuten. Som student fick vi undersöka en hel del patienter själva med hjälp av handledaren. Under praktiken skrev vi även en uppsats som en ögonsjukdom tillsammans i grupp som sedan presenterades muntligt.


ORL (otorinolaringografia) 5 creditos – ca 2 veckors praktik

Jag fick göra placeringen vid Hospital de Mollét som ligger ca. 45 minuter med buss utanför Barcelona. Det är ett litet, nybyggt sjukhus som har en hög belastning. På ORL-enheten arbetar tre läkare som tar emot ca 40 patienter per dag då de inte opererar, vilket leder till snabba konsultationer. Jag är väldigt nöjd med praktiken då vi gick igenom undersökningsteknik, assistera vid operationer, undersöka många öron och vara med både vid audiometri, videosvälgnings- och yrselundersökningar vid sidan om de vanliga konsultationerna. Enda nackdelen var att det ligger långt från universitetet. Vi var även tvungna att skriva två sidor per dag om en sjukdom vi sett under dagen.

 

Språk och kultur

När jag gjorde mitt utbyte gick den politiska debatten på högvarv med fängslade katalanska politiker och krav på självständighet, vilket såklart färgar av sig på allt. UB är ett offentligt universitet och står därför i hög grad på Kataloniens sida. Därför är majoriteten av officiella papper och instruktioner skrivna på katalanska och inte spanska. Föreläsarna börjar generellt också sina föreläsningar på katalanska, men i de allra flesta fall gick de med till att byta till att prata spanska (om än under lite suckande) när vi som utbytesstudenter, eller våra klasskamrater (som verkligen ville att vi skulle förstå vad som sades) bad om det. Detsamma gällde seminarier. Dock är de lätt att de halkar över till att prata katalanska, då båda språken kommer naturligt för dem, och att de inte tänker på vad de pratar. Med handledarna på praktiken hade jag aldrig några problem med detta. Dock vägrade en del patienter att prata spanska av politiska skäl, men det är sånt en får ha överseende med. Katalanskan är inte heller jätteannorlunda och i slutändan förstod jag majoriteten av det som sades i dessa situationer. Katalanerna är även väldigt måna om att erbjuda gratiskurser i katalanska vilket en kan välja att gå.  Det erbjuds även väldigt många spansk-kurser anordnade av antingen universitetet eller privata aktörer.

 

Kulturen i Barcelona är lite mer nordisk än den i övriga Spanien skulle jag vilja påstå. Folk är allmänt artiga och väldigt hjälpsamma, men det är svårt att komma dem nära. Dock är det mycket mer liv i staden, med folk ute på gatorna dygnet runt. Den största krocken är väl egentligen mattiderna. Oftast äter en frukost på praktiken, lunch vid 14-15-tiden och middag sent… allt från 21 och vidare . Kulturen på universitetet är att alla är väldigt studiemotiverade och har mycket att plugga och fullt upp med sina egna liv. Det är ingen särskild hierarki på sjukhusen, utan påminner om Sverige där en pratar som till vem som helst när en pratar med läkare och annan personal, vilket är skönt. Detsamma gäller på föreläsningar där det går bra att avbryta och ställa frågor. Ofta går en som sagt och käkar frukost på praktiken och det är väldigt vanligt att läkarna vill bjuda en på en kaffe, macka eller liknande. Och det är verkligen för att de vill det, inget annat, så var inte rädd för att ta emot, även om det kan kännas lite obekvämt.

 

Den som åker på utbyte till Barcelona kommer också märka av ”The Power of KI”. Det räcker med att säga att du studerar på KI så kommer du mötas av ett ”wow” och genast locka till dig mycket uppmärksamhet. Genom att bara nämna KI kan helt enkelt många dörrar öppnas. 

Fritid och sociala aktivteter

Barcelona är en fantastisk stad där verkligen allting finns, så oavsett intresse så kommer du att kunna hitta det du söker utan problem. Det är också en stad som aldrig sover där en går ut på klubben först långt efter midnatt och kommer hem på morgonen. Det är lätt att ta sig runt i staden och upptäcka alla olika delar som har lite av sin egen charm och nisch. Det finns massa kultur i form av museum, event på gator och torg och Gaudi-hus. Det är nära till stränderna och om en så vill kan en att ta bussen/tåget/flyget till övriga delar av Spanien eller andra delar av Europa enkelt.

 

Barcelona är som bekant också en väldigt turistig stad, vilken kan gå en lite på nerverna ibland när en bott ett tag i staden, men det är bara att vänja sig. På grund av detta finns det även många ficktjuvar i staden, så det gäller att ha koll på sina grejer hela tiden, speciellt då man rör sig bland mycket folk såsom stora gator och på klubbar.   

 

Som jag tidigare nämnt finns det många, studentorganisationer, och det är svårt att hitta en dag i veckan där det inte erbjuds ett gratis nattklubb-besök, en aktivitet/utflykt, workshop, häng osv. Även lokala aktiviteter på medicinska fakulteten finns, exempelvis har sistaårsstudenterna på läkarlinjen, de i ”sexto” en fest varje månad dit de flesta läkarstudenter brukar gå.  Studentlivet är därmed mycket rikt.

 

Det är bra att skaffa WhatsApp om du inte redan har det då det är det absolut främsta kommunikationsverktyget mellan vänner, studentorganisationer, läkare, att söka boende och universitetet.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har jag haft en fantastiskt fin och utmanande tid i Barcelona. Jag har fått många nya vänner, förbättrat min spanska, sett ett annat sjukvårdssystem och lärt mig att ta mer ansvar för mina studier. Jag tror att jag kommer ha nytta av det kontaktnät jag fått av läkarstudenter runt om i Europa, och en större ödmjukhet inför att vård går att bedriva på olika sätt med samma resultat. Om du har möjlighet att åka på utbyta, så tänk inte efter två gånger, utan gör det bara. Du kommer inte att ångra dig!