Reserapport - KI-student
Malnutritionavdelning för barn på Mulago Hospital
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Marie Nilsdotter
E-postadress: marie.nilsdotter@stud.ki.se

Innan avresa

Innan jag ens blev antagen till sjuksköterskeprogrammet så visste jag att jag skulle söka utbytesstudier om jag kom in. Jag har själv rest ganska mycket i mitt liv och bott utomlands i flera år just för att jag älskar att utforska andra kulturer. Afrika har alltid varit högt upp på listan av länder att besöka så jag blev överlycklig att Uganda fanns som ett alternativ. 

Jag och en kompis i klassen ansökte genast och båda blev antagna. Hon hade tidigare volontärer i Ghana så det kändes tryggt att åka just med henne till Afrika för första gången. Inte långt därefter kom hon in på läkarlinjen och kunde inte åka. Dock var det aldrig på tal att jag inte skulle åka ändå! I sista minuten ansökte en annan kompis i klassen för att kunna åka med mig, så tack och lov fick jag någon med mig på resan. Det kändes ändå mycket tryggare att åka två stycken.

Det var mycket att fixa och förbereda inför resan, speciellt med vaccinerna. Exempelvis är Gula Febern vaccinet obligatoriskt för att få komma in i landet. Min rekommendation är att gå till exempelvis SVEA eller Cityakuten, en vaccinationsklinik, och prata med sjuksköterskorna där om vilka vaccin dem tycker du ska ta. Läs även på lite själv innan och kolla vilka vaccin du redan tagit. Jag hade tydligen inte tillräckligt Hepatit B skydd även fast jag vaccinerats så fick en extra dos! Jag tog dem flesta vaccinen just för att jag inte vill vara orolig. Jag är ganska nojig över att bli sjuk. Ta med massa myggspray! Vi köpte även med massa handsprit, förkläden och plasthandskar då detta är bristvara. Ta gärna med kanyler om du har tillgång till dessa! 

Det kändes som att KI förberedde en för resan så bra dem kunde. Fick en kontaktperson att vända sig till om frågor och var alltid tillgänglig på telefon om det var något brådskande. Dock fick vi inte mycket information från Makarere University. Vi skickade flera email men fick inga svar fören några dagar innan vi skulle åka. Även fast det inte verkar som att dem vet att du kommer så gör dem det! Mycket ansvar ligger dock på dig och att du fixar allt i tid, exempelvis VISUM, vacciner, boende, flygbiljetter och bil som hämtar från flygplatsen i Uganda. Jag och min kompis ordnade en bil som kunde komma och hämta oss från flygplatsen som våran kontaktperson rekommenderade. Dagen innan vi åkte fick vi email från Makarere University att dem gärna ville ordna bil för hämtning genom universitetet så dem visste att vi kom fram säkert till Kampala. Så vi gjorde så istället och hör gärna av er till dem i tid för att boka en bil med dem. Det var även billigare! 

Vi startade en blogg några dagar innan avresa för att lättare komma ihåg våra dagar och att folket hemma i Sverige skulle kunna följa våran resa.
Plasthandskar, handsprit, förkläden, myggspray.

Ankomst och registrering

Jag och min klasskompis anlände på en lördag, 2 dagar innan vår praktik skulle börja på Måndagen. Det kändes väldigt skönt att kunna landa och sova ut lite. Vi hade två mellanlandningar och vi hade inte sovit mycket. Samt var vi ganska nervösa under hela resa om vår chaufför faktiskt skulle vara på plats för att hämta oss vid Entebbe flygplats. Vi hade läst i en tidigare reseberättelse att han inte hade kommit. Tack och lov var han där och redo att skjutsa oss till Kampala. Det var en lång bilresa på grund av all trafik. Det tog ca 2 timmar. Chauffören tog oss till lägenheten vi hade bokat och skulle dela med 3 andra studenter. En svensk läkarstudent som också pluggade på KI, en läkarstudent från Nederländerna och en student från Kanada som pluggade Afrikansk historia. Dem berättade för oss att en studentrepresentant från Makarere University brukar komma antingen samma dag man anländer eller dagen efter. 

Efter en lång tupplur kom studentrepresentanten på eftermiddagen och vi började en rundtur av Makarere University campus och han berättade lite om skolan. Sedan en 30 min promenad till Mulago Hospital och fick se alla olika avdelningar på sjukhusområdet. Det nya sjukhuset som precis byggts var under ombyggnation så tyvärr var hela det sjukhuset stängt. Istället var den gamla delen av sjukhuset öppet vilket är baracker. Våran kontaktperson var inte närvarande på en Lördag så vi tänkte att vi skulle få ett email eller att någon skulle ringa oss och berätta vilken tid vi skulle var på plats på Måndagen. Då ingen information om detta kom så bestämde  vi oss för att hänga på dem andra läkarstudenterna måndag morgon till Mulago hospital där vi fick all info vi behövde! 

Ekonomi

Det jag själv kände att jag inte var beredd på var alla kostnader. Vaccin är verkligen dyrt och du vill inte strunta i dem bara för att det kostar pengar. Ditt liv är värt mer! Så se till att göra upp en budget och boka ett möte med en vaccinklinik för att prata om priser och få tips om vilka du verkligen bör ta. Malariaprofylax är viktigt tycker jag, för det var absolut massor med mygg i Kampala och många blir smittade med Malaria där! Köpte till och med ett myggnät speciellt för malariaområden, men det kändes lite överdrivet nu i efterhand. Andra vaccin jag tog var rabies, tuberkulos, tyfoidfeber, meningit och kolera.Dock går det att ansöka om stipendium hos Vårdförbundet. Du får 3000 kr samt att du får bidrag från KI. Börja också med att kolla flyg i tid, om du har tur hittar du billiga flyg på bra tider. Du vill absolut inte landa på kvällen eller mitt i natten i Entebbe, för din säkerhetsskull se till att landa på förmiddagen. 

I Uganda är det billigt för oss Svenskar. 1 krona (sek) = 410 Ugandan shilling (ugx). Du kan äta lokal mat där för 5-10 kr per måltid så matkostnader är inte mycket att bry sig om väl på plats. Även om du vill lyxa till det och gå på fin restaurang betalar du nästan aldrig mer än 50-100 kr.

Om du är trött på att gå i den kaotiska trafiken så kan du alltid ta en matatu, vilket är en minibuss. Du måste veta vart du ska och vilket håll din destination ligger. Fråga personen som står utanför bilen om den går dit du vill, då hoppar du bara på. Bli inte förskräckt om inte bilen åker fören den är helt full och du är inpackad som en liten sill med andra människor. När dem ropar ut ditt stopp så betalar du och hoppar av. Det ska bara kosta 500-1000 shilling nästan var du är ska vilket är typ 1,50-3 kr. Åk inte Boda Boda mopeder även fast det är snabbare att ta sig fram med dem. Dem kör alldeles för fort och de flesta skador i trafiken händer på dem. 

Ett tips är att ladda ner Uber appen och ta Uber dit du vill åka. Vi upplevde det som väldigt säkert och du åker i relativt bra och säkra bilar. Kostar ca 20 kr med dem istället!

Boende

Bostad ordnar du på egen hand. Dock fick vi tips av KI på olika boenden som tidigare studenter bokat. Vi kollade runt på internet och vi valde ett ställer som hette Camel House. Det är lite dyrare än andra ställen men du och din kompis får ett eget rum och betalar ca 10 Amerikanska dollar per natt/ person. Vad vi förväntade oss från att ha kollat på hemsidan var att vi skulle hyra en lägenhet för oss själva men förstod snabbt att vi endast hade bokat ett rum i en av lägenheterna. "Vilken miss" tänkte vi i början, men ganska snabbt var vi glada över att bo med andra studenter som redan varit där ett tag och visste lite mer om området. 

Mulago hospital ligger ca 20 minuters promenadväg bort och på gatan ovanför lägenhetskomplexet ligger en mataffär och uttagningsautomater. För att vara standard i Afrika så kändes ändå lägenheten ganska lyxig. Vi hade hela myggnät, en fläkt, balkong och till och med en städerska som kom emellanåt. Komplexet har en gate med vakter och rejäla lås på dörrarna. Kampala i sig är känns relativt säkert men det kändes ändå bra att bo på ett väldigt säkert ställe. Var beredd på att vattnet kan försvinna när som helst och att en dusch kan vara någon dag bort. Annars rekommenderar jag starkt Camel House! Det kändes som vi bodde centralt och boendet var fräscht i afrika-standard mätt. Förvänta dig inte samma standard som här hemma. Vi hade inget vatten de första dagarna och det hände att den försvann ibland. Det är också väldigt vanligt med strömavbrott i Uganda så ibland blir du även utan el. 

I vanliga fall skulle det nog ta 3 min att åka uber eller matatu till sjukhuset men med tanke på trafiken vet man aldrig riktigt hur lång tid det kommer ta. Ett tips är att aldrig ha bråttom till något! Om du måste, av nån anledning, vara på ett ställe en viss tid råder jag dig att börja resan i tid!

Studier allmänt

För oss var detta utbyte bestående av endast praktik på ett sjukhus och ingen teori. Du får välja fritt vilka avdelningar du vill vara på och hur mycket du är villig att göra. Vi valde att först vara på en avdelning för undernärda barn. När vi kom till sjukhuset första dagen i början av November var det officiellt första dagen som läkarna i på sjukhuset hade gått på strejk för att höja deras löner. Detta betydde att det nästan inte fanns någon läkare alls på hela sjukhusområdet. Det var helt enkelt kaos och ingen visste när läkarna skulle komma tillbaka. Inga diagnoser eller undersökningar kunde därför göras. Vi fick höra att på malnutrition för barn var det fortfarande många sjuksköterskor kvar och det var fler dietister än läkare just på den avdelningen. Därför valde vi att börja där vår första vecka. Mammorna bor på den avdelningen med sina barn och sover på golvet medan barnen får en spjälsäng. De måste dock ta med sig sina egna madrasser, lakan och kuddar vilket inte alla hade.  

Andra veckan var vi på barnakuten vilket var spännande. Sjuksköterskorna där var så duktiga och kompetenta. Vi var även 2 veckor på vuxenakuten och sista veckan på förlossningen. Vi upplevde det som att vårdpersonalen där trodde vi kunde allt och därför sa åt oss att göra saker vi aldrig gjort förut. Stå på dig och säg ifrån att du inte känner dig bekväm i sånna fall. Det fick vi göra flera gånger, speciellt på förlossningen. Sjuksköterskor i Uganda blir automatiskt barnmorskor efter deras utbildning då det ingår i deras 4 år av studier. Därför trodde alla att vi också kunde förlösa barn vilket vi inte får lära oss i Sverige under grundutbildningen. 

På grund av all kaos med både brist på läkare och sjuksköterskor fick vi inga handledare som tog hand om oss. Det kändes ofta som om vi bara skulle veta vad som skulle göras så det gäller att fråga och försöka ta för sig på egen hand med det du känner dig bekväm med att göra!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Jag ansökte att få göra mitt utbyte under den valbara kursen i T5 vilket du ansöker om att tillgodoräkna när du kommer hem igen. Eftersom detta utbyte endast är praktik och ingen kurs du läser kändes det väldigt spännande att få åka till ett sjukhus där det inte finns de resurserna vi har hemma i Sverige. Man får helt enkelt tänka till lite på egen hand och lösa problem med vad som finns tillgängligt. Jag kände att jag växte väldigt mycket som person och fick ett nytt perspektiv på sjukvård som bedrivs i olika länder. Ibland glömmer man hur bra man har det hemma i Sverige. Denna resa gav mig en helt ny uppskattning av svensk sjukvård!

Språk och kultur

Dem flesta i Uganda pratar engelska, då detta är det officiella språket. Det svåra var när patienter som endast pratade lokala språket Luganda var på sjukhuset. Det gäller då att försöka kommunicera på andra sätt eller fråga någon vårdpersonal om språkhjälp. Vi hörde att Makerere erbjöd några dagar språkkurs i Luganda tidigare men detta var inget dem gjorde längre. Lär dig gärna hälsningsfraser på Luganda och frågor som "hur mår du?" och "vad heter du?". Det uppskattas verkligen!


I Uganda är religion en viktig del av livet. Att komma dit och exempelvis säga att du inte tror på Gud kommer upplevas som konstigt. Kristendom och islam är dem största religionerna. Samhället kan uppfattas som konservativt om man jämför med Sverige. Bland annat synen på homosexualitet och klädsel. Vi märkte även av en hierarki på sjukhuset där läkarna är högsta hönsen och sjuksköterskorna gör exakt vad dem säger. Något som kändes väldigt osvenskt var att nästan ingen kunde passa tiden och ingen verkar heller stressa för att passa den. I Uganda är folket väldigt trevliga och hjälpsamma men se alltid till att vara uppmärksam på värdefulla saker du går runt och bär på. 

Fritid och sociala aktivteter

Det finns mycket att göra och utforska i Uganda! Stora marknader i huvudstaden Kampala, museum, shopping, bio, klubbar/restauranger m.m. Om du vill spendera lite extra tid och pengar finns fantastiska möjligheter att åka på safari. Jag skulle rekommendera Gorilla Tracking om du har råd, det är en helt underbar upplevelse! Du kan även ta en dagstur/helgtur till Jinja och hoppa bungyjump eller forsränning på Nilen. 

Eftersom vi bodde i en lägenhet med andra studenter och hade flera studenter som bodde runt i kring oss var det alltid lätt att umgås med andra. Du kommer definitivt att hitta vänner för livet!
Gorilla Tracking i Bwindi National Park

Sammanfattning

Jag hade en fantastisk men också jobbig tid i Uganda men är så lycklig att jag fick chansen att åka. Jag tror att detta utbyte kommer forma mig som sjuksköterska i framtiden och det kommer ge mig en annan syn på sjukvården vi har i Sverige. Jag tror att jag kommer ha lättare att se möjligheter än svårigheter och förhoppningsvis kunna förstå patienter från andra kulturer lättare. Vi alla människor är olika och vi behöver ha en förståelse för det. Tack vare detta utbyte känner jag mig bekvämare med att i framtiden jobba utomlands som sjuksköterska och jag ångrar inte en sekund! 

Safari i Murchison Falls