Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Louise Järlund
E-postadress: louise_jarlund@yahoo.se

Innan avresa

Jag kommer ihåg att jag åkte på kollot i termin 1 och då var det information om utbytesstudier och då vet jag att jag tänkte att "Wow, Japan vore så häftigt att åk till". Men sen tänkte jag inte så mycket mer på det. Sen fick jag ett mail i termin 4 om att det fanns en restplats till ett sommar-utbyte till Japan och då tänkte jag "YES! Den här platsen vill jag söka!" Jag kände att detta utbyte passade mig för att det var på 5 veckor och att det var på sommaren så att man missade inget i sin vanliga termin. Jag fyllde i alla papper, skrev ett nomineringsbrev och skickade in. Det var en del att fixa inför ansökan men det är värt lite fix. Och efter några månader fick jag besked att jag hade fått platsen till Tokyo Metropolitan University! Jag visste inte så mycket om själva kursen som jag skulle läsa men jag tänkte att detta kommer att bli en resa för livet och att jag kommer att lära mig väldigt mycket. Innan avresa så gjorde jag inget speciellt gällande intyg eller vaccinationer, men jag vet att det finns ett vaccin man ska ta om man planerar att resa på landsbygden (Japansk encefalit)
Jag bokade flyg via Finnair och är väldigt nöjd med den flygningen.
Innan avresa bokade jag också ett pocket wi-fi så att jag kunde ha wi-fi vart jag än gick och det kan jag verkligen rekommendera! Det finns flera bolag och det finns massor av olika paket och deals. Men jag valde wi-fi som heter Get Your Guide och det var obegränsat med surf och kunde ha det under hela perioden jag var i Japan.

Ankomst och registrering

När jag kom till Japan så hade jag fem dagar innan skolan skulle börja för att hinna vänja mig lite och att hitta lite i området etc. Jag tyckte det var skönt att hinna landa lite innan man skulle sätta sig i skolbänken.
Från Narita Airport så tog jag ett tåg in till Tokyo och det var väldigt smidigt och lätt. Sen så åkte jag lokala tunnelbanan till mitt boende. Jag vet att finns andra sätt att ta sig från flygplatsen till Tokyo, bland annat bussar (airport limousine), ett annat tåg och taxi. Men taxi är ganska dyrt så snabbtåget var smidigt (40 min).
Efter att ha lämnat väskan i lägenheten så åkte jag in till Harajuku där jag hämtade mitt pocket wi-fi som jag hade bokat.
Det är också bra att skaffa ett tunnelbana-kort (Suica). Detta fixar man i en automat på tunnelbanestationen. Och så laddar man på kortet med en reskassa. I japan så betalar man inte ett månadskort och så kan man åka så mycket man vill utan här betalar man för hur många stationer/zoner man åker. Det är ganska dyrt att åka i kollektivtrafiken så man får planera sina resor.

Väl när skolan började så var det lite lugnare schema de första dagarna och lite mer intro. Vi fick också info om vilka lärare som är våra kontaktlärare, rundvisning på campus, vart man kunde äta lunch osv osv. De är väldigt omhändertagande och välkomnade så det är inga som helst problem. De hade också anordnat en välkomnstmiddag för oss och det var väldigt trevligt.

Ekonomi

När det kommer till ekonomi så får man räkna med att det kommer att kosta lite. Och allt beror ju också på hur man vill lägga upp sin resa. Vill man spendera mycket så är det inga problem om man säger så.
Min flygbiljett kostade ca 8000 kr och då tog jag alla försäkringar mm. Det går säkert att få lite billigare om man letar sig fram och kan tänka sig att byta några ggr.
Jag och en till tjej hyrde ett rum i en lägenhet nära skolan (via AirBnB) och det var helt okej pris. Tror att jag betalade 7000 kr för 5 veckor. Att hyra och bo kan bli dyrt och det beror ju också på vart i Tokyo man bor. Bor man "inne i stan" så är det klart högre priser plus att man då måste åka tunnelbana flera stationer så då blir det pengar som går där.
Mat är inte så speciellt dyrt så att vi åt ute och köpte färdig mat nästan varje dag. Ibland lagade jag mat hemma i lägenheten och hade som matlåda. Frukost åt jag oftast hemma. Jag gjorde några resor utanför Tokyo och då blir det lite kostnader för resa, boende osv. Sen blev det en del shopping såklart.
I Japan så använder man kontanter. Det är många ställer om inte ens tar kort och man får kolla om ens svenska bank tar ut avgifter och valutaomvandlings-avgifter. För att göra en grov beräkning på hur mycket pengar jag behövde så är det ca 22000 kr i fickpengar för mat, shopping, tunnelbanekort, resor i Japan etc + flyg + boende...

Det jag kan säga är också att jag fick CSN under denna period. Och man kan söka stipendium men det gjorde inte jag.

Boende

Jag och en till tjej bokade en rum i en lägenhet via AirBnB. Den låg ca 10-15 min gångväg från skolan och det var väldigt skönt att inte behöva resa varje morgon. Det var ju inte alla dagar vi hade skola men vissa veckor hade vi skola varje dag och då var det nice att kunna gå till skolan. Vi trivdes mycket bra i lägenheten och det fanns lite affärer och så i närheten så att man kunde gå och kika runt lite. Det var nära tunnelbanan också (stationer heter Kumanomae). Vi bodde alltså i Arakawa och Tokyo Metropolitan har ett campus i Arakawa och det är där man går under hela perioden. Det ligger ganska nära en stor knytpunkt som heter Nippori. När finns det flera tunnelbanelinjer och tåglinjer.
Standarden är ganska bra, men man får räkna med att sova på en futon (matta på golvet). Till en början så var det obekvämt men man vande sig.

Studier allmänt

Vi läste alltså på Tokyo Metropolitan University på Arakawa Campus. Vi hade fått ett preliminärt schema inna avresa och på våran första dag i skolan så gick vi igenom hela schemat och fick reda på ändringar. Det var en blandning mellan föreläsningar där läraren har en powerpoint och studiebesök på bland annat en skola med special-stöd, hemsjukvård och rehab-sjukhus. Vi hade också praktiska lektioner i skolan både med sjuksköterskestudenterna och fysioterapeuterna.  Så det är ganska likt upplägget som finns på KI. Det som man kanske ska förbereda sig på är att engelskan inte alltid är den bästa så man förbereda sig på att kommunicera med kroppsspråk och gestikulera för att förklara.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Jag åkte på detta utbyte efter termin 5 på sjuksköterskeprogrammet. Jag kommer inte att tillgodoräkna eller välja bort något i min kursplan på KI. Men jag tror att det finns möjlighet att tillgodoräkna sig 7,5 poäng.
Kursen som vi läste var alltså 7,5 poäng (5 veckor).
Schemat såg ut så här ungefär; Första veckan gick vi 4 dagar, kl 10-16 cirka. Andra veckan hade vi skola varje dag och en dag var också ett studiebesök. Vecka 3 och 4 så var det 4 dagar i skolan och ett annat studiebesök. Vecka 5 var det nästan bara självstudier för att skriva på två rapporter (en grupp och en individuell) som ska vara inne den sista veckan.
Föreläsningarnas rubriker var bland annat;
-Healthcare in Japan
-Nursing in Japan
-OT and PT in Japan
-Practice of manual muscle testing 
-MRI, CT and radiotherapy system

Jag tycker att upplägget var bra, även fast det är skola så har man tid för att resa lite och ha lite fritid. Det kändes inte som om det var för tufft i skolan. Jag har lärt mig mycket om hur sjukvården fungerar i Japan och hur de olika professionerna arbetar. Den Japanska kulturen syns också inom vården så där var det lite annorlunda jämfört hur vi gör i Sverige. Tillexempel så är det viktigt att bada. Så alla patienter badas. Det skulle nog inte hända att vi skulle bada alla våra patienter på en vårdavdelning i Sverige.
Som tidigare nämt så är inte engelskan så bra alla gånger så ibland var det segt och lite tråkigt att inte kunna frågor. Det var synd att inte kunna vidare diskutera om intressanta ämnen.

Språk och kultur

Nästan alla föreläsningar var på engelska och om det var på Japanska så fick vi en översättare. Japanerna är ganska blyga på att prata engelska. De läser engelska i skolan men de är inte så bra på att prata. Men de vill väldigt väl så de försöker att fia översättare på så många tillfällen det bara går. Vissa studenter är bra på engelska och de kan översätta. Alla är så trevliga och är glada att vi kommer till Japan och gör detta utbyte. Det är väl inga direkta kulturkrockar men jag upplevde att språket gör att man är begränsad. Det är lite trist då jag ville fråga många frågor både till lärare, studenter och på studiebesöken. Men som sagt de är så trevliga och välkomnade så man förstår att de försöker och ansträngt sig med att prata mer engelska. 

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns absolut tid till fritid och nöjen. Studenterna på skolan är glada att få hitta på saker med utbytesstudenterna så vi var både ute på cafe, åt middag och var på en festival med fyrverkerier. Sen finns det tusen saker att hitta på i Tokyo. Se och åka till alla olika stadsdelar, äta god mat, gå på karaoke, uppleva kulturen, shoppa, kolla på olika tempel, kolla in stora byggnader och åka upp och kolla på Tokyo ovanifrån, gå på katt-cafe, resa utanför Tokyo. Köp en bok innan, typ Lonely planet eller liknade och där finns det många bra förslag till vad man kan göra.
Om man vill träna så finns det en pyttelitet rum med några vikter och hantlar på skolan. Det funkar om man har en bra fantasi :) Det finns "public pools" man kan gå och simma i men jag testade inte det för att man får inte ha tatueringar. Sen vet jag att det finns vissa gym som man kan gå till enstaka gånger men många gym kräver att man är medlem.

Sammanfattning

Jag kommer verkligen att ta med mig många saker ifrån min tid i Japan. Mest att vi alla är olika och att man måste anpassa sig till en ny kultur och att vi människor är olika. Jag tror att det kommer påverka min framtida yrkesroll för att vi läser mycket om IPL och det kommer jag verkligen att bära med mig. Att arbeta mer i ett team.
Jag kan varmt rekommendera att åka på detta utbyte och jag kommer ha denna resa som ett starkt minne. Det känns verkligen som en möjlighet att få åka på ett utbyte. Ingen tvekan, sök utbyte!