Reserapport - KI-student
Hong Kongs skyline
Lärosäte: The Chinese University of Hong Kong
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Daniel Truong
E-postadress: daniel.truong@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har sedan länge varit nyfiken på hur läkaryrket skiljer sig åt i olika länder. Så att åka på utbyte var något jag hade ställt in mig på redan väldigt tidigt under utbildningen. Dessutom kändes ett utbyte som ett ypperligt tillfälle att även uppleva landet man åkte till och lära känna befolkningen på ett helt annat sätt än vid en semesterresa. När jag scrollade bland de olika universiteten man kunde åka till var Chinese University of Hong Kong (CUHK) ett relativt solklart val för mig. En del av detta berodde förstås på min "Hong Kong-ska" härkomst, men ocskå för att Hong Kong är en väldigt intressant och unik region med intressant bakgrund och oviss framtid. 

Själva ansökningsprocesssen var relativt straight forward. Vi fick mail från utbyteskoordinatorn fanns tydliga instruktioner om hur man ansökte samt länkar till de sidor med all information som behövdes. Därefter var det bara till att skicka in och be till utbytesgudarna om att bli nominerad. När ens böner blivit besvarade var det dags för en del pappersarbete... 

Pappersarbetet tog lite tid men var relativt enkelt. Utbyteskoordinatorn var till stor hjälp. Normalt sett får man stanna i Hong Kong i tre månader utan visum, men vid studier måste man ha ett studentvisum. Detta var förmodligen den "svåraste" delen av förarbetet, men värduniversitetet hjälpte till med denna process. Vi skulle även ansöka till de specifika kliniker vi ville vara på. Jag sökte till rekonstruktiv plastik och ortopedi, men fick bara det förstnämnda. Min resepartner sökte till ÖNH och övre GI och fick båda sina val. I samband med detta ordnade vi även bostad via CUHK som erbjuder ett stundetboende till bra pris i sjukhusområdet (se "Boende"). 

Vad gällde vaccinationer behövdes inget speciellt, men hepatit A och B är det som rekommenderas. Vissa rekommenderar även att skydda sig mot japansk encephalit, vilket jag gjorde. Men när jag väl kom dit sa studenterna att ingen i Hong Kong tog det vaccinet. Jag skulle förvisso vidare till Japan efter utbytet så jag ångrar det inte nu i efterhand. Men det är ett ganska dyrt vaccin (runt 1300 kr/spruta och det behövs två) så kolla ifall du verkligen behöver det. 

Ett bra tips innan man åker är också att ta chansen att träffa de utbytesstudenterna från Hong Kong som kommit till KI. Vi bjöd dem på middag och pratade om vad vi kunde förvänta oss innan utbytet. Och självklart mötte vi upp dem när vi var där också (de bodde även på samma boende som vi). 
Utbytesstudenterna som var på KI.

Ankomst och registrering

Jag och min resepartner anlände i Hong Kong dagen innan kursstart då vi valde att tidigarelägga utbytet för att bli klara innan jul. Det är var väl inte helt optimalt då man var ganska jetlaggad och seg efter resan. Det bästa hade varit om man kunde komma några dagar tidigare då man dels hinner landa lite (pun inteded) i att man befinner sig på andra sidan jorden och dels lära känna läkarstudenterna och sjukhusområdet lite. Det hölls ingen regelrätt intro-kurs när vi började, utan man hade endast en kort hygienkurs på datorn som man sedan examinerades på vid samma tillfälle. Alla rätt krävdes, men det var inget som var svårt att uppnå. Därefter var det bara till att ge sig in i dimman.

Så om möjligt: kom dit några dagar innan. Dock var fördelen med att åka tidigare att vi, efter utbytet, hade tid till resor innan examensceremonin. 

Ekonomi

Att åka på utbyte i Hong Kong var inte så fruktansvärt dyrt. De största kostnaderna för utbytet kom från flygbiljetten och boendet. Försök att fixa dessa så fort som möjligt när du blivit antagen till utbytet. Flygresan gick på ca 7000 SEK och boendet för hela vistelsen gick på ungefär 7000 SEK. Därtill kommer lite vardagskostnader förstås, men det var generellt sett billigare än att leva i Stockholm. I Hong Kong används Hong Kong dollar (HKD) som, när vi åkt motsvarade 1.04 SEK. 

Mat:
Kostnaden för mat varierade otroligt mycket beroende på var och vad man åt. Vi åt ute 99 % av tiden dels för att vi ville uppleva matkulturen i Hong Kong och dels för att det var relativt billigt i förhållande till priset på råvaror. Men det gick definitivt att hitta fantastisk mat för 50 - 70 HDK/måltiden. Det gick således väldigt lätt att komma under 200 HKD/dag i matkostnader på restaurang. Ville man lyxa till det mer fanns alla möjligheter till det också. En lunch på sjukhuset "canteen" kostade 25 - 40 HKD för en hel meny som smakade bra mycket bättre än vad vi är vana vid i Stockholms sjukhusmatsalar. 

Transport
Vi tog oss huvudsakligen runt med tunnelbanan, vilket var mycket billigare än att åka i tunnelbanan i Stockholm, speciellt om man skaffade studentkort. Man åker tunnelbanan med ett s.k. "Octopus-kort". Det är som SL-kortet fast tusen gånger bättre. Detta kort går, förutom i lokaltrafiken, även att använda i småbutiker (liknande Pressbyrån eller SevenEleven), vissa restaurangkedjor och även i sjukhusmatsalen. OBS! Ansök om student-Octopus-kort!!! Det går att göra på vissa av de större tunnelbanestationerna bl.a. den vid sjukhuset (City One station). För att ansöka krävs ett passfoto + stämpel från sjukhuset + ifylld ansökningsblankett. När man skickat in ansökan fick man ett provisoriskt studentkort utan foto i väntan på att ärendet handlades. Det provisoriska kortet fungerade precis som ett "riktigt" studentkort, dvs. man reste till 50% av normalpris. Och det bästa var att handläggningstiden för ansökan var ca 3 månader, dvs. hann vi varken få avslag eller godkännande, men kunde under tiden resa till halvpris ändå!  Själva ansökan kostade typ 150 HKD, men det var väl värt det! Gör detta tidigt för att spara pengar! Kostnaden för en resa baserades på sträckan man åkte så det kunde variera mellan 5 - 20 HKD/tur med studentkortet. 

Gym:
Vi betalade aldrig för gym utan vi gick på två trials som varade 1 dag respektive 1 vecka. Därefter var gymmen så pass dyra att vi inte tyckte det var värt det (över 1000 HDK/månad). Vi tränade istället på CUHKs campusgym gratis (se Fritid). 

Aktiviteter:
Vi hittade inte på särskilt många aktiviteter som kostade pengar, utan det mesta och bästa var gratis. Att hikea kostade till exempel ingenting och var det vi tyckte mest om. Att ta sig till olika öar där man kunde hikea kostade förstås lite grann, men förhållandevis lite. Det fanns även Disney world of Sea world som förstås kostade pengar, men dit åkte vi aldrig. 
Måltid på en s.k.k Dai Pai Dong. Fantastiskt gott och väldigt prisvärt!

Boende

På sjukhusområdet finns ett boende för läkarstudenterna vid CUHK som är placerade på Prince of Wales hospital (PW). Detta gick att hyra för ett väldigt bra pris via kontaktpersonen på CUHK.  Boendet var inte direkt någon lyxsvit, men var otroligt billigt och praktiskt jämfört med vad hotell eller AirBnb skulle kosta för motsvarande period. Rummet delades med en kompis, så att åka och bo med en tolerabel klasskamrat är att rekommendera. 

Kostnaden för rummet på en ynka ~800 HKD per vecka och person (dvs. ca 830 SEK). Det som ingick i boendet var:
- Rum med två bäddar, två skrivbord och ett handfat. 
- Dusch och badrum delades med resterande boenden på våningen. 
- Flera tvättstugor. Dessa betalade man med Octopus-kortet (se "Ekonomi") och kostade endast några HKD per tvätt. 
- AC fick man själv betala också och kostade ca 1 HKD/timme. Det brukade räcka att man satte på den på kvällen när man skulle sova. 
- Gemensamt kök för den som vill laga sin egen mat, vilket vi gjorde någon enstaka gång bara. OBS! Det fanns ingen kaffemaskin när vi var där så ett tips är att ta med kaffe och exempelvis fransk press hemifrån om man är beroende av kaffe för att fungera normalt. 
- Sällskapsrum där folk satt och studerade, spelade pingis eller biljard och ibland hölls lite event. 

Förutom det förmånliga priset fanns andra fördelar med att bo på detta boende. I och med att boendet låg i sjukhusområdet var det möjligt att stiga upp 30 minuter innan morgonronden och ändå komma i tid. Men den absolut största fördelen med boendet var möjligheten att lära känna läkarstudenterna som bodde där. Genom dem fick vi de bästa tipsen på både mat och aktiviteter och dessutom var de supertrevliga att hänga med. Varmt rekommenderat!

Nackdelen med boendet var att det, liksom sjukhuset, låg en bit bort från själva centrum. Ca 40 minuter med tunnelbana för att komma till stan, men Mong Kok som var en av våra favoritområden låg halvvägs dit. En annan nackdel är väl att boendet inte passar de mest kräsna med krav på lyx. I övrigt fanns inget att klaga på!
(delar av) vårt boende.

Studier allmänt

I Hong Kong går man till jobbet/praktiken i formell klädsel och läkarrock, vilket kändes lite ironiskt medan jag satt och tentade av hygienkursen. Som utbytesstudent, eller som de kallade det: "elective student", gick jag bredvid AT-läkaren som var placerad på kliniken (de hade en åt gången). När jag kom första dagen ringde de upp AT-läkaren från kliniken som kom och hämtade mig. Hon var inne på sin 25:e arbetstimme det passet och var förståeligt väldigt trött, men tog hand om mig så gott hon kunde ändå. Resten av utbytet gjorde jag i princip det hon gjorde då det inte alltid finns läkarstudenter placerade där.  Vi började med att äta frukost och lära känna varandra lite. Det var OT-day (operation theatre) den dagen så vi gick ner till op-salarna och där jag fick träffa de ansvariga läkarna på kliniken. Resten av dagen stod jag med i såret och blev grillad med anatomi-frågor. 


Jag blev mycket väl bemött av de yngre kollegorna, men några av de äldre var inte lika taggade på att undervisa. Både läkarstudenterna och läkarna var extremt pålästa vad gällde de teoretiska kunskaperna. Dock hade studenterna en relativt  begränsad erfarenhet av patientkontakt och praktiska moment i yrket. Utbildningen skedde ofta i form av förhör och läkarna förväntade sig att studenterna kunde allt om ens ämne. På oss elective students ställdes dock inte riktigt samma krav som på Hong Kong-studenterna. Det rådde ett mer hierarkiskt system än i Sverige på sjukhuset. De överordnade tilltalades i regel med titel (Dr./Prof.) och efternamn. För utbytesstudenter var det dock lite mer avslappnat. Om läkaren hade introducerat sig med förnamn var det förmodligen fritt fram att tilltala denne med detta. Men en bra grundregel var att vara mer formell än nödvändigt så man inte förolämpade någon. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Att utföra sitt utbyte i Hong Kong innebär inte att man går någon faktiskt kurs, utan endast en "clinical rotation" som räknades som SVK. Utbytet skedde gentemot Chinese University of Hong Kong (CUHK) men själva placeringen var på Prince of Wales hospital (PW). De kliniska placeringarna utgjordes till stor del av auskultation och precis som i Sverige fanns lite olika schemarader på kliniken. På plastikkliniken, där jag utförde hela mitt utbyte bestod dessa av olika mottagningar, rondarbete och operation. Beskrivning nedan:
  • På plastiken fanns olika typer av mottagningsverksamheter. "Vanlig" mottagning bestod av nybesök och återbesök inför och efter operationer. Till ärrmottagningen kom patienter med keloider och hypertrofa ärr för steroidbehandlingar. På lasermottagningen behandlade man besvärliga ärr. På dessa mottagningar var det auskultation som gällde. I vissa fall fick man klämma lite på lesionerna och få lite frågor om diagnos och handläggning m.m. 
  • "Lumps and bumps" motsvarar den svenska knölmottagningen, men med lite svårare fall (då det var på plastiken). Denna placering var i min mening den bästa då de jag gick med här var väldigt måna om undervisningen och lät således studenterna göra en del av arbetet under handledning. 
  • På plastiken rondar man två gånger per dag, för- och eftermiddag och man förväntades definitivt delta på förmiddagen, men på eftermiddagen kunde man ibland gå hem om inget nytt hade hänt med patienterna. Ronderna gick till så att alla ST-läkare (residents) hade förberett sina patientfall som presenterade för hela klinikens läkare som i grupp gick runt till alla patienter. 
  • OT-day - min favoritplacering. Här var de väldigt liberala med att låta en stå med i såret. Man fick även i stor utsträckning assistera, bara man frågade. Till skillnad från i Sverige så klär kirurgerna sig själva inför operation men det lär man sig på plats. Plastiken på PW hospital opererade mycket tillsammans med ÖHN-kliniken så det fanns om man ville möjlighet till att se olika typer av käk- och munrekonstruktioner. 
Utbytet hade ingen direkt examination, utan ens prestation och utvärdering baserades på det man visade upp i kliniken, dvs. teoretiska kunskaper, praktisk färdighet och engagemang. Det medföljer en blankett från KI som skall fyllas i av ens handledare. Det som var bra med plastiken var att det fanns många möjligheter till att vara med på operation (om man gillar det) och se mer plastikkirurgi än som finns möjlighet till på KI. Mottagningar var också givande så man fick se så otroligt många patienter. 

Det som var mindre bra med kursen var att det inte fanns någon organiserad studentverkamhet så det blev väldigt mycket upp till den man gick med huruvida ens dag blev givande. Vissa handledare var förstås mer "keen on teaching" som de sa, än andra. En annan nackdel med att endast ha auskultation var att det mot slutet kunde bli något långrandigt att bara gå med, medan det samtidigt förstås inte fanns möjlighet att ta egna patienter. Så min rekommendation är att söka en annan placering utöver plastiken. 
Plastik-teamet

Språk och kultur

I Hong Kong talas den kinesiska dialekten kantonesiska , a.k.a. "kanto" av alla invånare, dock kan i princip alla utbildade även engelska i någon form. Kanto var i regel det som talades mellan läkare och patienter och jag hade turen att kunna lite kanto med tanke på mitt ursprung så jag kunde förstå anamnes-tagningen. Läkare pratade däremot ofta på engelska med varandra och alla ronder drogs på engelska (förmodligen för att man pratade om patienten mitt framför dem). Att ta sig runt på stan fungerade utmärkt med engelska. Skyltar på tunnelbanan var, t.ex. skrivna både på kinesiska och engelska och likaså i större butiker/köpcenter. 
Kvällshike med läkarstudenterna

Fritid och sociala aktivteter

Hong Kong är en enorm stad med 8 miljoner invånare och det finns förstås hur mycket som helst att göra där. Det går lätt att spendera två månader där utan att tröttna. Dock var det upp till oss själv att ta initiativ aktiviteter då inget anordnades specifikt för utbytesstudenter.  Att ta sig runt i staden görs ff.a. med tunnelbanan som sträcker sig runt hela ön och även till Kina. Åka tunnelbana eller annan lokaltrafik (buss, båt och spårvagn) görs absolut lättast med Octopus-kort. 

Mat
En höjdpunkt i Hong Kong var maten! Tycker du om asiatisk mat är Hong Kong ett paradis för dig! Nedan följer tips på några av våra favoritställen i Hong Kong (i princip kopierad från min resekamrats reseberättelse, men vi var relativt överens om vad vi tyckte om). 

- Beijing Dumpling shop (massa sorters dumplings och annat gott)*

- Ichi Ran (känd ramen-kedja från Japan som gör mycket god tonkotsu-ramen)

- Tim Ho Wan (Dim Sum, Michelinrestaurang, billig)

- Din Fai Tung (Michelinrestaurang, dyrare, men fortfarande relativt billig).

- City Hall Maxim (Dim Sum i traditionell miljö)*

- Chang’An Taste (mat från Xian i Kina).

- Honolulu coffee shop (Hong Kong-stil café, prova definitivt egg-tarts och pineapple buns.*

- Peking garden (nordkinesisk mat. Fantastisk pekinganka, ej provat av mig personligen men min resekompis rekommenderade det)

- Ho kee dessert (Hong Kong-desserter. Krävs dock kunskap om kantonesiska för att kunna beställa)*

- Ten Ren's tea shop (den absolut bästa bubble tea-kedjan! Vi var där i snitt varannan dag. Den rekommenderade beställningen är "Oolong Milk Tea with Pearls, halv sugar, less ice")*

- Street food: mango-mochi och egg waffles är två lättsmälta måsten! Sen finns förstås massa annat att prova också.*

- Olika typer av "Dai Pai Dong's", vilket är en typ av "open-air food stalls" som har bland den bästa maten vi åt! Mycket simpel miljö, men ack så gott! Det finns en som vi inte lärde oss namnet på, men den låg vid en offentlig toalett som hette Shan Mei Street Public Toilet i Fo Tan. Be studenterna ta er dit då det är en av deras favoriter. 

- Kan Wah cafe (Hong Kong-cafe som ska ha bästa pineapple bunsen)

* = must try's


Idrott  & gym

Att hitta gym i Hong Kong var inte det lättaste. Vi spenderade mycket till på att åka runt till olika faciliteter och titta och prova, men antingen var ställena svindyra, väldigt skruttiga eller både och. Vi landade till slut på CUHK's egna campus-gym som ligger en bit bort från själva sjukhusområdet. Det gick både tunnelbana dit (University station) och en direktbuss om man lärde sig vilken buss och vad man skulle säga på bussen. Ett tips är att fråga någon av studenterna och kanske be dem guidea dig dit. Gymmet har allt man kan tänkas behöva: skivstång och vikter. Fanns även lite roddmaskiner och vanliga gym-maskiner där. Dusch fanns i omklädningsrummen 50 meter bort. 


Studenter

Alla läkarstudenter i Hong Kong pratar engelska så att kommunicera var inga problem. Dock var vissa av dem lite blyga så att själv ta initiativ till kontakt var det bästa sättet att lära känna dem. När vi väl hade etablerat kontakt med dem klickade vi jättebra och blev mycket varmt omhändertagna. Hong Kong-borna uppvisade en gästvänlighet som sällan hittas hemma i Sverige. De visade oss runt på stan och tog oss till restauranger och hikeade med oss i bergen. Det är alltså varmt rekommenderat att lära känna studenterna där och var förmodligen höjdpunkten på hela utbytet!

Hike på en av Hong Kongs många öar.

Sammanfattning

Utbytet i Hong Kong var en otrolig upplevelse som jag sent kommer glömma. Jag fick chansen att bo i denna unika stad under en längre tid vilket gav en lite perspektiv på livet i Sverige. Hong Kong är en enormt mycket unik region med nästan åtta miljoner invånare och är den fjärde mest tätbebodda staden i världen vilket förstås speglar sig både i stadsmiljön och inom sjukvården. När man tänker att vårdköerna är långa i Sverige så är de i realiteten ingenting jämfört med hur länge Hong Kong-borna får vänta på icke- och ibland även mer akuta åtgärder. Elektiva ingrepp var exempelvis redan bokade tre år i framtiden på vissa kliniker. Och detta trots att det i Hong kong fanns mycket större möjligheter till privat vård - om man hade råd. 

Förutom den unika insikt i vården i Hong Kong fick jag även uppleva staden lite mer såsom dess invånare upplever den till vardags. Jag åt dagligen mat som slår nästintill varenda kinarestaurang hemma i Sverige. Framförallt lärde jag känna fantastiska människor och skaffade vänner för livet. Så om du funderar på att åka till Hong Kong på utbyte säger jag: sluta fundera och åk!
Hike i stan