Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: University of Malta
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 11/12
Antal dagar: 7
Namn: Eva-Lena Rindahl
E-postadress: eva-lena.rindahl@sll.se

Boende

Bokade hotel via ticket.se. Bodde på ett trestjärnigt hotell i Valetta, Castille Hotel. Mycket nöjd med hotellet. Blev upphämtad på hotellet av en chaufför från universitetet. Alla var mycket trevliga.

Språk och kultur

Alla undervisning skedde på engelska. Inga språkplobelm. Malta har engelska som officiellt språk.

Fritid

Blev av den svenska studenten guidad till sevärdheter på Malta. Malta är ett litet och lättöverskådligt land. Lätt att resa runt med bussar eller taxi. Jag kände mig trygg.

Övrigt

En fantastisk möjlighet att få kunna knyta kontakter internationellt. Men, det kan ta mycket lång tid att få tillbaks pengar som man har lagt ut. Har man otur så kan det krävas ett antal telefonsamtal och många mailkontakter innan pengarna betalas tillbaks.

Annan verksamhet

Stor möjlighet till fortsatt samarbete. Ska redan nästa vecka ta emot en arbetsterapeut  från Malta på min arbetsplats i Sverige. Vi ska diskutera arbetsterapeutens roll inom psykiartin och hur vi kan förbättra våra verksamheter.

Förberedelser

Jag förberedde mig genom att ta mailkontakt med rektorn för arbetsterapisektionen på universtetet på Malta. Vi kom överens om vilket ämne som jag skulle föreläsa om (arbetsterapeuten roll inom ätstörningsområdet). Tog även mailkontakt med handledaren till den svenska studenten som gjorde praktik på en skola. Även mailkontakt med en arbetsterapeut som arbetade inom psykiatrin som bokning av studeibesök.

Reflektioner

Blev extremt väl bemött av alla. Jag rekommenderar mina kollegor att åka på utbyte till Malta. Kommer ha fortsatt kontakt med många arbetsterapeuter som jag kunde knyta kontakt med. Har under informella vägar informerat mina kollegor om lärarutbytet.

Undervisning

Studiebesök på psyk-sjukhus, äldreboende för nunnor, pojkskola där arbetsterapeuter jobbade med motorisk träning och på vårdcentral. Handledning av svensk student på praktik på pojkskola. Deltog på universitetet i föreläsning av handens biomekanik och höll själv i föreläsning om arbetsterapi och ätstörningar.

 

Skillnaden mellan Malta och Sverige tycker jag var att på Malta är studenten mer passiv och förväntas lyssna mer till läraren. Det är en annan relation mellan lärare och student, lite mer avstånd än i Sverige.

Undervisningstimmar

Ca: 20 timmars undervisningstid. Resten tid för förberedelser. Delta/hålla i föreläsning ca: 30 %. Studeibesök ca:  40 % och handledning av student ca: 30 %.