Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Illinois Chicago
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Emilie Olsson
E-postadress: emilie.olsson.eo@hotmail.com

Innan avresa

Att åka på utbytesstudier var för mig en självklarhet. Jag har tidigare i livet varit på liknande utbyten och visste därmed hur lärorikt det var. För att underlätta lite för mig själv så ville jag till ett engelsktalande land. Chicago valde jag för att jag aldrig har varit i staden men hört mycket gott om den.

Ingen fysioterapeutstudent hade åkt på utbyte till University of Illinois at Chicago innan jag och min klasskompis gjorde det. Därmed var det mycket otydligheter från KIs sida om upplägget, ansökningsprocessen osv. Processen innan avresan var lång och innehöll mycket pappersarbete. Visumsansökan var nog det jobbigaste då den krävde att viktiga papper skickades direkt från USA, intyg från alltifrån skatteveket till utbytesuniversitetet, samt slutligen ett besök på amerikanska ambassaden. Innan vi åkte hade vi även ett skypemöte med vår kontaktperson på institutionen för fysioterapi på vår utbytesuniversitet. Det kändes lite pirrigt innan men var jättevärdefullt då man fick prata om allt ifrån sina förväntningar, till vad man helst skulle vilja ha praktik osv. Vi fick även mejlkontakt med en av våra blivande klasskompisar som fungerade lite som en fadder för oss. Hon svarade på alla frågor vi hade både innan och under utbytet.

Ankomst och registrering

Jag och min klasskompis kom till Chicago exakt en vecka innan skolan startade. Det kändes ganska lagom. Dels för att vi var utan vårat bagage i några dagar och behövde genomföra en del akut shopping för att klara oss i vinterkylan. Sen behövde vi även "checka in" på skolans internationella office och vi hade ett möte med vår kontaktperson på institutionen. Det tog även lite tid att bara ställa om tidsskillnaden och börja lära sitt hitta på campus, till våra praktiker och inne i staden.

Ekonomi

Totalt blev hela utbytet en dyr affär, men jag skulle absolut påstå att det var värt det. Bidraget man får från KI räckte inte långt. Jag hade sparat en hel del pengar innan, eftersom vi även hade planerat att resa runt i USA två veckor efter att våra studier i Chicago var avslutade.

Bara visumet gick på några tusenlappar.
Det krävdes flera vacinationer och läkarintyg som beroende på vad man hade sedan innan kunde kosta alltifrån 100 kr till 1000 kr.
Vi lade ca 5000kr per månad och person på boende, och flyget kostade ungefär lika mycket för en resa.
Några få mindre utgifter i form av ansökningsavgifter, kontantkort, lokaltrafik, nöjen och shopping förekom också.

Maten, både ute och i mataffärerna, kostade ungefär lika mycket som i Sverige. Tyvärr var det ofta så att grönsakerna var dyra och sötsakerna och andra onyttigheter billiga. Vi försökte laga mycket mat hemma för att hålla kostnaderna nere, men vi fick så mycket tips om bra matställen så att det ibland var svårt att hålla sig.

Boende

Jag och min klasskompis bodde i ett rum i en lägenhet vi delade med två andra. De vi bodde med var sällan hemma så det kändes som att vi bodde själva för det mesta. Vi hittade lägenheten via AirBnB men vi fick tips om många andra sidor där man kan hitta boende att hyra kortare perioder:
https://www.automaticlofts.com/
https://www.apartments.com/
Facebookgrupp: Svenskar i Chicago

Vårt boende låg längs med rosa tunnelbanelinjen i en av Chicagos västra förorter. Detta var samma linje som universitetet och vår praktikplats. Med tunnelbanan tog det ca 10 min till universitet, 20 min till praktiken, och 25 min in till staden. Att bo längs med tunnelbanan kändes viktigt då det är den som för samman hela staden. Någon enstaka gång tog vi en uber hem en sen kväll, men annars var det tunnelbanan vi tog oss runt med. Boendena blir dyrare ju längre in mot the loop dvs city man kommer. Den enda delen av Chicago man helst ska undvika och absolut inte bo i är South Side dvs förorterna söder om the loop och Chicagoflodens södra branch. 

Studier allmänt

University of Illinois at Chicago består av två campus, campus west och campus east. Mellan dessa campus finns stadsdelen Little Italy med bostadshus och restauranger. Alla medicinska utbildningar höll till på campus west där det även fanns ett bibliotek, gym och själva universitetsjukhuset. 

Att plugga till fysioterapeut i USA kräver 3 års studier på universitet och att man innan dess har studerat 4 år på college. Utbildningen kostar en hel del och har hög intagningspoäng. Det gjorde att alla lade ner mycket tid på sina studier och tog det väldigt seriöst. De två första åren bestod av teoretisk och praktiska kurser i skolan, medans det sista året bestod av tre olika praktiker. Därför hoppade jag och min klasskompis in i klassen som läste termin 4, även fast vi i Sverige var på termin 6. Förutom läraren som höll i lektionerna fanns det alltid även flera tutorer som var inblandade i undervisningen och som alltid fanns där om man hade några frågor.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Mina utbytesstudier bestod av fyra moment:
Schemat var lite huller om buller så ibland var man på ena stället på förmiddagen och nästa på eftermiddagen. Ibland hade vi eftermiddagen ledigt, ibland praktik på en lördag eller var helt lediga en tisdag.

1. Led- och muskelkurs på universitetet
Kursen var väldigt lik de metodik-kurser vi redan hade haft på KI. Och visst var det en del repetition, men det gick även igenom en hel del nya diagnoser och tester som inte togs upp på KI. Vi var med på undervisning kring skuldran, armbåge och hand. Vi fick efter det välja om vi ville göra den praktiska tentan eller inte. Det var egentligen inte obligatoriskt för oss att gå på alla lektioner, men det var så lärorikt att vi gjorde det. Lektionerna bestod först av en kortare föreläsning och sedan blev man ihoparade två och två för att praktiskt träna på varandra. Till skillnad från i Sverige gick de igenom mycket fler manuella behandlingsmetoder och undervisningen kretsade väldigt mycket kring olika diagnoser.

2. Praktik på "React", en privatklinik med fokus på led-och muskelrelaterade besvär
Det stället vi spenderade mest tid på var react. Det var en privatklinik så nära en svensk öppenvårdsklinik man kan komma. När patienterna kom till kliniken fick det först träffa en fysioterapeut under 30 min för olika manuella behandlingar. Därefter fick patienterna genomföra träningsövningar tillsammans med en physical therapy aid. Som studenter fick vi inte göra några manuella behandlingar på patienterna utan vi fick mest följa med, komma med förslag på övningar, ta anamnes, skriva journaler och lite andra småuppgifter. Jag lärde mig ändå mycket om led och muskelskador samt att se på patientens kropp som en helhet och inte endast en skada. I slutet av praktiken fyllde vår handledare i ett omdöme med betyg på.

3. Praktik på "Faculty Practice", ett rehabprogram för patienten med hjärt-och kärlsjukdomar
I ett hus på universitetscampuset höll ett rehabprogram till för patienter som genomgått olika hjärt-och kärloperationer. Innan och efter genomförandet av programmet gjorde patienterna ett Vo2-mas test som vi både fick vara med på och utföra själva. Därefter kom patienterna och tränade i olika konditionsmaskiner under en timme. Vår uppgift var att med jämna regelbundet ta blodtryck, puls, borgskala och anpassa träningsintensiteten därefter. De som ansvarade för programmet var inte fysioterapeuter utan exercise physiologists, men jag lärde mig ändå mycket om hjärtrehabilitering vilket va kul då det inte togs upp särskilt mycket på utbildningen. I slutet av praktiken fyllde vår handledare i ett omdöme med betyg på.

4. Besök på Universitetssjukhuset
Under två eftermiddagar fick vi följa vara på besök på sjukhuset som var kopplat till universitetet. Det ena besöket var på fysioterpiavdelningens öppenvård då vi fick träffa en patient med en neurologisk sjukdom. På det andra besöket fick vi träffa en patient som var inneliggande på en slutenvårdsavdelning. I båda fallen var vi placerade i mindre gruppen tillsammans med några av studenterna som vi läste led-och muskelkursen tillsammans med. Det var väldigt intressant att få se insidan av ett amerikansk sjukhus och det var väldigt lärorikt att få reflektera över hur likt, men ändå olikt Sverige det var.

Vi hade även några möten med vår kontaktperson på fysioterapiinstitutionen. Kontaktpersonen erbjöd sig att träffa oss varje vecka men jag tror att vi träffades tre eller fyra gånger. Dels fungerade mötena som uppföljning efter första veckan och efter hela utbildningstiden, men det var även informationsträffar där vi gick igenom hela USAs sjukvårdssystem och svar på alla möjliga frågor vi kunde ha.

Språk och kultur

Personligen hade jag inge problem alls att följa med i språket. Alla vi kom i kontakt med pratade väldigt tydlig engelska utan någon stor dialekt eller svåra ord. Jag trodde först att det skulle vara en utmaning att förstå alla fysioterpitermer på engelska, men det visade sig vara väldigt lätt då vi på svenska använder mycket av den engelsspråkiga terminologin. Dock så använde de mycket förkortningar som inte alltid var lätta att förstå.

Den amerikansk kulturen är väldigt lik den övriga västvärlden och jag upplevde därför inga jättestora kulturkrockar. Till skillnad från Sverige är dock alla amerikanare väldigt öppna av sig, sociala och gillar att prata mycket. Deras kultur kretsar mycket kring mat och sport vilket jag trivdes väldigt bra med. Dock var matkulturen väldigt köttorienterad så jag som vegetarian hade sällan mer än en rätt att välja mellan ifall vi skulle äta ute.

Fritid och sociala aktivteter

Chicago är en storstad med allt vad det innebär. Det finns allt ifrån museum, shopping, parker, idrottsevenemang, restauranger och massa olika kvarter att besöka. Vi hade en lista med saker vi ville se/göra i Chicago, och så fort vi hade tid över så betade vi av saker från den listan. Mitt tips är dels att läsa på om staden innan och sen bara fråga alla ni träffar där om tips. I och med kursen vi läste i skolan så träffade vi andra studenter och de bjöd med oss på till exempel en pubrunda och bjöd in oss att se superbowl. Det fanns ett gym på universitetet som vi fick gratis tillgång till. Annars så arrangerade universitet några få event för utbytesstudenter, men det var inget vi deltog på.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så var mitt utbyte en erfarenhet som jag sent kommer att glömma. Jag hade jättekul under tiden och har även lärt mig mycket som jag tog med mig till den sista delen av utbytet, samt i mitt arbetsliv. Jag hade absolut ångrat ifall jag inte åkt på utbyte!