Reserapport - KI-student
Berg så långt ögat kan nå.
Lärosäte: Université Grenoble Alpes
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Malte Holm
E-postadress: malte.holm@stud.ki.se

Innan avresa

Mitt utbyte termin 9 utfördes mars- april- maj vilket fungerade utmärkt då jag läste psykologikursen hemmavid under januari- februari och kom hem lagom till att ha i alla fall några dagars inläsning innan tentan den 1a juni. Datumen för kursstart och kursslut var lite speciella i Grenoble vilket gjorde att jag började först några dagar in i mars och kunde sluta några dagar innan slutet av maj; men jag hade också lite tur tror jag då månadernas dagar föll ut på ett bra sätt i relation till veckorna. Detta kan vara bra att få klarhet i så fort som möjligt, i synnerhet inför hemkomst då det kan falla sig så att du får mycket tid till tentaplugga eller ingen alls!

Det var tyvärr svårt att få mailsvar från ansvarige i Grenoble och jag var inte tillräckligt bra på franska för att förmå mig själv att ringa vilket jag dock i efterhand fick reda på fungerade skapligt. Mitt "letter of acceptance" (brevet från värduniversitetet som bekräftade min plats) kom oförskämt sent och jag visste knappt ens inför avresa om jag hade fått de kurser som jag hade ansökt för, kurser som jag dessutom var tvungen att läsa för att kunna tillgodoräkna mig termin 9 hemma i Sverige. Det tycks som att de har lite för många utbytesstudenter som åker till Grenoble i relation till vad de klarar av och detta avspeglar sig både i kontakten innan avfärd och under placeringarna där det var mycket folk över allt. 

Hälsokraven från värduniversitetet oroade jag mig i överdrivet mycket för helt i onödan, jag hade förberett allt och dessutom tagit lungröntgen vilket andra studenter jag pratade med inte hade gjort men blivit godkända ändå. De krävde både lungröntgen och pricktest för TBC vilket är befängt om man är vaccinerad sedan tidigare, i synnerhet då pricktestet kostar rätt mycket att göra om. Jag uppfattade det dock som att en lungröntgen räckte och att kravet på pricktest var en kvarleva sedan tidigare. Hur strikta de är gällande hälsokraven beror naturligtvis på läkaren i Frankrike som ska godkänna ens papper men take- home- message är att det inte är hela världen om man skulle missa något av deras omfattande krav. För att få vaccinationer och lungröntgen gjorda så kontaktade jag Cityvaccin på Hötorget som skötte allt bra men ett tips är att få allt detta gjort i god tid då det kan vara svårt att få tider där och att besöken gärna tenderar att bli fler än ett. Sjuksköterskan där gjorde en sammanställning av alla barnvacciner som jag enligt vaccinationsprogrammet fick när jag var liten och skrev under det pappret vilket räckte för läkaren i Frankrike; detta kan man annars ha kvar från BVC om dina föräldrar var sparsamma. Mina titrar för Hep B var lite låga när jag kontrollerade dessa innan avfärd (ungefär hälften av vad som krävdes) men det visade sig inte vara ett problem på plats. 

Tips:
- Kolla upp datum för första respektive sista dagen på placering.
- Ring ansvarige i Frankrike med brådskande frågor då mail ej är att lita på.
- Vaccinera dig i god tid innan avfärd, men ha ingen panik över hälsokraven!

Ankomst och registrering

Jag anlände ungefär en vecka innan kursstart på första placeringen vilket möjliggjordes genom en bra kursledning på psykologimomentet; det blev lite många lediga dagar men var nödvändigt eftersom det fanns saker att fixa med universitetet och hyresvärd. Universitetet hade ett första "välkomnande" möte med utbytesansvarige vilket tog ungefär 3 timmar och bestod i en lång och osammanhängande monolog från hennes sida. Man fick en pärm med massa papper med instruktioner om både det ena och det andra men det som är av vikt är koderna för att starta din användare på universitetets server så att du kan börja använda wifi:t på biblioteket. Dessa finns tillsammans med en lapp med sträckkoder som du får utöver ditt paser- kort och du fyller i dessa uppgifter på en hemsida som uppges där i papperna någon stans. Detta behöver du tyvärr göra från en annan dator än bibliotekens datorer eftersom du ännu inte kommer in på dem men med en smartphone eller surfplatta och eget internet går ju allting smidigt. Jag hade inte detta personligen men frågade istället på biblioteket och fick låna en dator av dem som stod vid sidan av och ordnade allt på den. Efter mötet med utbytesansvarige kommer vederbörande skicka iväg dig till läkaren som ska godkänna dina papper och sen måste du tillbaka med dessa papper åter en gång. Innan läkarbesöket var man tvungen att registrera sig i själva sjukhusets system och till detta behövdes det att man hade pass med sig samt visste vilket gata man bodde på etc., så se till att ha med dig allt det. Mötet med ansvarige kommer du ha planerat in med vederbörande efter du fått "letter och acceptance" innan avfärd och på detta möte får du allt du behöver inför att börja placeringen. 

Det fanns ingen introduktionskurs och om man ville komma i kontakt med organisation för fadderskap eller liknande så ordnade man det på egen hand, ingen lotsade en in i det. Jag försökte använda Facebook lite grann för att försöka hitta vad det fanns för organisationer men det var inte helt enkelt, de flesta grupper verkade till 100 % inriktade på att endast anordna fester och liknande men det är å andra sidan kanske det enda som finns bortsett från det som rör sport.

Jag bodde på vandrarhem den första natten eftersom jag träffade min hyresvärd först på andra dagen; detta fungerade bra och värduniversitetet erbjöd till och med hjälp med att hitta kortvariga boenden i dylika syften om man hörde av sig i god tid innan. 

Ekonomi

Det var inte mycket billigare än Stockholm men rörande utelivet är det bättre om jag inte uttalar mig om då jag inte är någon erfaren källa. En intressant skillnad var dock att innerstan' inte var kryllad med ICA och Konsum som är gällande på hemmaplan utan man fick nöja sig med enstaka mindre livsmedelsbutiker som kunde ha varit bättre välsorterade. Detta inbjöd dock till att leva livet på det mer välbärgade, charmiga franska maneret och köpa det man behövde i flera olika specifika butiker: köttet hos sitt charkuterie, osten hos sitt fromagerie, brödet och bakelserna hos sitt boulangerie, etc. etc. Mycket trivsamt och gemytligt men måhända lite väl dyrt; det gav dock en intagande känsla av att man verkligen var tillhörande i sin stadsdel, en känsla jag aldrig upplevt hemma, och expediterna i dessa olika små pittoreska butiker var alltid uppmuntrande pratglada och genuint vänliga samt oftast klädda i för sitt yrke tillhörande franska utstyrslar! När man ätit sig mätt och fattig på färdiglagade Cordon Bleu:s och Comte- ost för 180 kr/ kg så kunde man dock lyckligtvis hänfalla åt mer studentikos livsföring och ta spårvagnen bort till "le géant", en Behemoth till matbutik som låg intill studentområdet och som erbjöd mer humana priser. Men om tid nu verkligen är pengar så är det inget att rekommendera: jag spenderade allt för mycket tid irrandes omkring i innanmätet på det odjuret och ångrade mig alltid djupt efteråt. Jag gjorde ett försök att skaffa mig ett kort för själv- scanning vilket hade löst problemet men det var man tvungen att ha franska mobilnummer för och hemsidan godtog inte ett påhittat dito. Med cykel/ spårvagnskort plus ett sånt kort för självscanning tror jag dock att le géant skulle bli rent ut sagt trivsamt att storhandla på! 

Jag stötte inte på några obligatoriska avgifter varken rörande studierna eller boendet men om jag förstod saken rätt så kunde man bli tvungen att betala en stadsskatt på boende om man hade ett kontrakt över årsskiftet, men det borde ju inte påverka Ki- studenter. De kommer att vilja i Grenoble att du tecknar ett avtal för privat försäkring på plats men precis som utbytesansvarige på Ki säger så ska du inte behöva göra detta. Detta är inte för att lura dig, samtliga andra studenter från andra delar av världen behöver tydligen göra detta då deras universitet inte täcker alla kostnader. Det ska dock räcka att du tar med dig den undertecknade blanketten från Kammarkollegiet som du får av Ki innan avfärd och säger att det ska täcka ALLT rörande försäkringar; var ihärdig!

En bra detalj att känna till är att det är enorma loppisar i stan med jämna mellanrum och om det var varannan söndag som en anordnades vid centralstationen. Vad du än behöver kan du hitta här så gå inte och köp husgeråd eller liknande nytt. Föresten, majoriteten av butikerna tar kort men det finns lite mysiga second- handbutiker runt om i stan där kontanter var trevligt att ha. För 1 euro jämnt kan man dessutom oftast få en croissant påväg hem från placeringen. och det är ju inte fy skam; större incitament för överkonsumtion om du slipper betala det med kort ;)

Tips:
- Storhandla på Casino "Géant", 76 Avenue Gabriel Péri.
- Det är dock mycket roligare att gå all in och köpa så mycket som möjligt lokalt där du bor. 
- Loppis är poppis. 
- Patisseriet på Île Verte närmast bron över till Hôpital Nord har de bästa croissangerna, je promis!

Boende

Jag och min flickvän hade den stora förmånen att få åka tillsammans på utbytet och vi hade två månader gemensamt och en månad själva vardera. Vi delade på ett rum i en lägenhet med delad toalett men egen dusch, kokvrå och kyl + frys. Lägenheten låg 5- 10 minuter från sjukhuset och 15 min från centrum i området "île Verte" som var väldigt lugnt och skönt med en egen ost-, frukt- och ölmarknad varje söndag. Hyresvärden var alpinist, kaligraf och, som kuriosa, ville mena att hela Frankrike drog en lättnadens suck i och med Brexit. Vi hade en otrolig tur med resan rörande vilka människor vi träffade och hyresvärden förtjänar verkligen en omnämnning; vad som är viktigt i denna reseberättelse är att han gjorde oss uppmärksam på de underbara små byar som ligger uppe i bergen till alla håll om Grenoble där man kan hitta sig en liten lägenhet eller stuga som en perfekt utgångspunkt för vandring eller skidåkning. Vi besökte Clavans la Bas i bergmassivet bortom Belledonne där hans och hans hustru hyrde ut rum och jag vill mena att det är värt ett besök bara för att stifta deras bekantskap (vi kom överens att jag skulle få halva hyran om jag lyckades locka ner några vandringslystna svenskar). Skulle du komma att bo hos just "chez Gonords" som hans lägenhetsuthyrning hette så finns det en stor chans att han bjuder ut även dig till sin alpby helt utan kostnad, bara för att han vill visa dig bergen och för en chans att dricka pastis och snacka strunt (på franska, enbart franska). 

Rent praktiskt var det enkelt att hitta ett boende så länge man pratade språket skapligt, det fanns många annonser ute och universitetet gav bra länkar. Om du är renlig av dig rekommenderar jag dock att leta efter en egen lägenhet då det är en studentstad med en överhängande risk att hamna i delade rum med allt annat än rent folk. Arga lappar är ju dessutom svåra att skriva när man är osäker på om det ens finns något språk som både avsändare och mottagare behärskar. Vi tyckte att vi kom billigt undan men då hade vi ju fördelen att kunna dela på ett rum, priserna är annars som i Sverige med 3- 4000 kr för ett studentrum. Standarden var överlag dåligt och flera områden i stan' kändes changerade men bara i jämförelse med Stockholm. Har du inte hittat något boende vid ankomst (modigt...) eller behöver byta så förstod jag att Facebook med fördel kunde användas för det, bara annonsera ditt behov i någon av grupperna som rör Grenoble och universitetet. Jag utvecklar lite mer under "Fritid" vilka andra boendeformer som finns. 
Utsikt från fönstret; en stad bland bergen.

Studier allmänt

Livet på avdelningen:

Placeringarna är under förmiddagarna, från 08:00 till 12:00, och därefter är det fri hopp och lek så länge man inte även följer en kurs tillsammans med fransmännen. Så vitt jag förstod så följer dock dessa kurser inte sjukhusplaceringarna rörande tema utan är ett sammelsurium. Det svenska och franska systemen är lite olika vilken bland annat gör att man får gå både med de som precis gått ut preklin till de som snart ska ta sin examen; kunskaperna är således väldigt blandade bland de övriga studenterna. Fransmännen får dessutom betalt en blygsam summa för att gå på sin praktik vilket betyder att de faktiskt utför ett behövligt dagligt arbete på kliniken i form av att beställa alla röntgen, assistera vid op, dokumentera ronderna, administrera läkemedel i viss mån etc. Är man således en fena på franska kan man ta förhållandevis stort ansvar över egna patienter vilket verkligen kan rekommenderas då det innefattar vidare arbetsuppgifter än hemma där man ju oftast bara är "kandis". Jag fick uppfattningen om att ingen motsatte sig om man uttryckte att man ville ta hand om en egen patient utan uppmuntrade självständigt arbete; detta innefattade dock att ringa röntgen och att i viss mån skriva journaler så det hängde lite på ens språkkunskaper. 
För övrigt var det alltid enkelt att bara hänga på och bara auskultera; två av de tre avdelningar jag var på hade dessutom sin verksamhet uppdelad i "avdelning", "akut", "operation" och "mottagning", vilket tillät en att välja väldigt fritt vad man ville göra. De flesta ST- läkarna som jobbade på sjukhuset verkade vara vana vid att studenter mer eller mindre kom och gick så var inte rädd för att knacka på hos någon och sedan lämna om du känner att det inte är lärorikt; ibland kunde man nämligen hamna hos en läkare som t.ex. endast sysslade med en åkomma eller bara gjorde rutinkontroller vilket kunde bli tröttsamt i längde. Ett uppenbart problem var dock att det var väldigt många studenter samtidigt på vissa placeringar, främst under placeringarna för neurologi och ÖNH, och stundom var det svårt att få plats eller göra sin röst hörd om man ville fråga något på sin knackiga franska. 

Patienterna betedde sig som hemma: vissa var hjälpsamma och vissa var mindre hjälpsamma. Det språkliga utbytet med dessa var mest krävande eftersom du inte får någon större hjälp; dessutom inser man att ett patientmöte plus status är oavhängig ett enormt antal specifika fraser, t.ex. "håll ut dina armar framför dig", i synnerhet inom neurologin. Jag utnämner "faitez commes moi/ gör som jag" till den odiskutabelt mest användbara frasen du kan behöva! En komplicerande faktor är att du definitivt ska kalla alla patienter och överläkare med "vous", men absolut inte dina vänner/ bekanta, med båda grupper blivandes lika förolämpade om du skulle glömma av dig (vilket jag naturligtvis gjorde stup i kvarten...). Inte nog alltså med att försöka fokusera på sina medicinska kunskaper eller bara att kunna prata över huvud taget. 
Under de mindre stressiga placeringarna (t.ex. oftalmologi) använde jag mycket av tiden till att öva min franska genom att hitta en patient som var lite uttråkad och som inte hade något emot att bara prata lite strunt en timma eller två. 

Obligatorier:

Alla student var tvungen att göra en "observation pedagogique" per placering vilket var ett patientfall som man presenterade för de andra studenterna, allt på franska naturligtvis. Det hela avdramatiserades en aning av att fransmännen var tvungna att presentera sina fall på engelska och alla kunde enas i en förståelse för varandras brister. Ett enormt tips är att göra dessa patientfall så fort som möjligt för det blir bara jobbigt att dra ut på det och du vill inte ha en observation släpandes in över nästa placering. Journalerna fick man hjälp att skriva ut av personalen och det smidigaste var dessutom att bara fråga en ST- läkare så tidigt som möjligt om vederbörande visste någon patient som kunde vara intressant att skriva om. 

Fransmännens presentationer kunde vara extremt satsiga men bry er inte om det, se bara till att få med det vanliga viktiga i anamnes och status och sen utvidga lite angående differentialdiagnoserna och handläggning; bilder uppskattades alltid och powerpoint var det som gällde. Karolinska Institutet bär lite tyngd med sig ute i världen så det kan vara värt att använda sig av Ki:s färdiga powerpoint- blad. 

Studieytor:

Studentbiblioteket låg intill sjukhuset och var sissådär, det drog nog in några gratispoäng bara för att samtliga andra bibliotek i hela stan' var urusla: superskumma öppettider, stängt under helger, dåliga studieytor samt ingen Wifi om man var utböling utan inhemskt mobilnummer. Detta kanske mitigeras en aning om man har gott om surf på sitt mobilabbonemang men för mig var det handikappande. Till detta finns det i Grenoble alls inte samma tradition som vi har av små mysiga fik där man kan sätta sig och plugga och dricka kaffe timme ut och timme in. För det första var det alltid väldigt högljutt överallt och för det andra serverar de ju knappt kaffe i större size är espresso... 
Studentbibilioteket var för övrigt extremt kvavt då ventilationen uppenbarligen inte var designad för den hord av studenter som svepte in efter lunch. OBS att datorerna där inne låste sig automatiskt efter 5- 10 minuter om man inte rörde musen så att allt arbete gick förlorat så se till att spara ofta. Det kan dessutom vara bra att veta att det vid välkomstdisken fanns en dator man kunde låna om man behövde fixa saker innan ens konto var färdigt, det vara bara att fråga om hjälp. 

Tips:
- Plugga användbara fraser inför varje placering, inte bara användbar terminologi. 
- Hitta en patient för din "obersvation" innan första veckan är över!
- Hitta studiero hemma eller i närheten av hemmet, förlita dig inte på studenbiblioteket eller de allmänna biblioteken.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Neurologi, avdelningen för epilepsi

Denna månad är ett töcken för mig, jag minns bara enorma ansamlingar av studenter och läkare som alla stormade in på patientens rum och diskuterade så vitt jag förstod allt från vad läkarna skulle presentera på nästkommande konferens till hur patientens symptom kunde höra ihop med den eller den hjärnhalvan, ibland med patienten inbegripen diskuttant och ibland inte. Man rondade patienterna varje dag i minst 3 timmar och det var samma visa varje gång: sitta på sängen, ingen sprit, inget förkläde, inga sjuksköterskor m.m. Jag var dessutom fullkomligt språkförbistrad så det blev en rätt uttröttande månad. Skulle jag gjort om utbytet hade jag gjort neurologin sist och istället börjat med t.ex. oftalmologin som inte var lika stressig och oorganiserad. Utöver detta så skulle jag ha rört mig mer inom neurologins olika avdelningar för att även få se andra subspecialiteter. På neurologin överlag fanns det stor möjlighet till att ta egna patienter vilket var roligt och utmanande så det rekommenderar jag varmt. Överlag intressanta patienter med mycket svår epilepsi och stroke. 

En gång i veckan höll studenterna även egenledda föreläsningar för varandra i neurologihuset vilket var bra. Generellt sett var det mycket möten och olika föreläsningar här och var som var svåra att hålla koll på eftersom man inte gick enligt deras schema så jag tycker att det första man ska göra inför en placering på neuro är att fråga efter alla olika datum då dessa olika evenemang ska stå så att man inte som jag står många mornar och undrar var i hela friden alla tagit vägen tills de ramlar in nån gång runt 10. 

Fraslexikon:
- Faitez commes moi (gör som jag)
- Mettez votre bras devant vous (håll armarna framför er)
- Regardez mes yeux bien (håll blicken på mina ögon)
- Elongez vous dans le lit (lägg er ner på sängen)
- Assisez vous (sätt er)
- Resistez moi quand je fais "x" (håll emot när jag gör "x")
- Elevez votre jambe (höj ditt ben)
- Levez vous (res er)
- Mettez vous dans vos talons/ dans les point de pied (ställ er på tå/ häl)
- Relaxez vous (slappna av)

OBS! Samtliga fraser efterföljes ovillkorligen av "s'il vous plait".

Oftalmologi

En väldigt mysig placering med avdelningen och akuten alldeles intill varandra. Överläkaren var väldigt duktig och mån om att man skulle trivas. Det var dock väldigt lätt att man nöjde sig med att gå igenom avdelningsarbete varje dag vilket för det mesta bestod i att kontrollera sjukdomsprogress i genomlysning, mäta intraockulärt tryck, jämföra synskärpa mot gårdagen etc. Detta var väldigt lärorikt för baskunskaperna men man hade lärt sig det mesta inom den första veckan. Utöver detta fanns akuten och operation där operationerna för det mesta omfattade katarakt och kornealtransplantation, dvs. inte så mycket för oss som inte hade tänkt att bli oftalmologer. Således kan jag rekommendera någon vecka på avdelning och sen mycket tid på akuten för att få se så mycket som möjligt. I de fall då några intressanta fall läggs in på avdelningen kan man alltid följa dessa parallellt, och som jag sa tidigare, patienterna här låg oftast rätt länge och var inte så allmänt påverkade så det är ett bra tillfälle att öva sin franska. 

Tips:
- Aktivera er och fastna inte på avdelningen.
- Öva er franska.

ÖNH

Denna placering kändes oorganiserad med röriga ronder och mycket fokus på operation vilket var synd för mig som är helt ointresserad av dito. Som tur var så var mottagningsarbetet bra och hade läkare uppdelade efter åkomma: en allmän, en pediatriker, en med fokus på röst, en på öron och en på balans. Med operation som bassyssla på ÖNH tror jag att det hade kunnat bli bättre men som det var nu så undvek jag detta och irrade istället omkring mellan olika mottagningsläkare och ett avdelningsarbete som just denna sommar hade ovanligt lite att göra. Av alla de olika placeringarna var detta även den som hade de mest oinspirerande läkarna där de flesta tyvärr var en smula arroganta. 

De inneliggande patienterna kunde vara spännande och ibland gjordes vissa saker bedside som var värda att se, men om man inte spenderade hela dagen på avdelningen (vilket hade varit urtråkigt) så var det dock svårt att veta när de skulle ske.

Tips:
- Häng med på operation (även om du ska bli allmänläkare...)
- Fråga varje dag om det är någonting intressant som ska göras på avdelningen som ett peritonsillitdränage m.m. så att du inte missar det.

Språk och kultur

Med 3 års franska från högatadiet och gymnasiet samt intensivinlärning med hjälp av ett språkcafe på Kungsholmen fyra månader innan avfart kom jag så långt att jag begrep de flesta skyltarna runt om i stan' men av det talade språket förstod jag inte ett smack. Jag medger att jag hade fått ut mer av utbytet om jag hade kunnat språket innan jag kom men hela poängen var just att lära sig språket så jag skulle ändå rekommendera att åka, nästan oavsett vilket språknivå du har, i alla fall till Grenoble (till skillnad från Paris eller Lausanne). Halvdagar och ett rikt studentliv ned mycket utbytesstudenter gör att du kommer kunna lägga dig på en bra nivå där du lär dig franska men samtidigt kan fungera och ha kul i vardagen utan att behöva vara proffs på språket redan när du kommer. Språkurser erbjöds men inte för mig som kom såpass sent som i början av mars, de gick i början av terminerna. 

Den gamla uppfattningen gäller fortfarande: fransmännen talar dålig engelska. De fanns många bland de yngre som var relativt bra men bland läkare och civilbefolkning var man glad ifall de ens kunde översätta ordet man sökte efter. Står man ut med 1 1/2 månad språkförbistring är det däremot en bra sak eftersom man lär sig språket desto snabbare. 
Det franska folket i sig imponerade på mig och jag lämnade landet med en mycket bra bild av dem; vänliga, tillmötesgående, intressanta och oväntat hjälpsamma i denna tid då man trodde att spontan uppoffring mellan främlingar tillhörde undantaget. Vid alla möten med civilbefolkningen uppmuntrades man till att visa sina obetydliga förmågor inom språket och i alla knipor stod de där redo att hjälpa till utan någon ersättning. 

På internet hittade jag en hemsida där man kunde annonsera ut en efterfrågan om att hitta en partner för språkutbyte i olika franska städer; Grenoble fanns representerad och några sökte ett "franks- engelskt" utbyte vilket kan vara värt att kolla in om du vill maxa din språkinlärning. 

Tips:
- Google "language partner Grenoble" eller liknande för att hitta folk som söker engelsktalande att göra språkutbyte med.
Comte och Andouilletter; den första är himmelsk, den andra är hemsk.

Fritid och sociala aktivteter

Fritidssysselsättning:

Den största anledningen att välja just Grenoble är såklart de stora möjligheterna till fritidssysselsättningar. Universitetet självt hade en stor organisationer som gav möjligheter att genom kurser och grupper utöva en myriad av olika sporter med vandring och skidåkning som de största. Dessa kurser och grupper gynnade de som stannade lite längre är tre månader då de gavs under en längre tidsperiod och var inte aktuella för mig. Det gick naturligtvis att anordna det mesta på egen hand: bussar gick dagligen upp till de många olika skidorterna i närheten, t.ex. Chamrousse och Deux Alps; de tre bergkedjorna Chartreuse, Belledone och Le Vercors ligger bokstavligt talat inom synhåll var du än bor och alla är fantastiskt vandringsvänliga; bil är lätt att hyra för utflykter till kajakpaddling i Ardech eller stadsvandring i Annecy. Skidsäsongen är lång och det finns möjlighet att åka nästan in i april. 

Vi hade själva ingen bil men träffade lyckligtvis en annan utbytesstudent som hade det vilket gjorde äventyrandet otroligt mycket mer smidigt. Har man inte den ekonomiska möjligheten att hyra bil så ska man i alla fall använda appen "blablacar" vilken var populär i Frankrike. Enligt utsago delvis utvecklad på grund av de frekventa strejkerna och består i en app där privatpersoner kan lägga upp sin kommande bilrutt och sälja ut de lediga platserna till ungefär samma priser som de annars hade kostat med buss eller tåg. Resemålen är nästan oändliga, bland annat till Paris, Marsaille, Turin, Barcelona, Geneve etc.; och utgör dessutom ett väldigt bra, klimatsmart alternativ till buss- och tågtransporter till och från flygplatser! Pluggar du under skidsäsongen är blablacar super för att ta sig upp till skidorterna.

Transport och kommunikation:

Några viktiga frågor att ställa sig är hur man vill ta sig fram i staden. Det är en relativt liten stad så jag skulle rekommendera att hyra cykel de månader som du stannar. Precis i anslutning till centralstationen finns en cykeluthyrning som var proffsig; för den behövdes dock pass samt en utskrift från ens bank för att kunna garantera transaktion. Utöver cykel fanns det en "tram- way" vilken det inte var någonting fel på förutom att den kanske var lite dyr. Vissa kurser i Grenoble gavs på ett annat sjukhus som låg i den södra delen och stan' och från den norra delen där det större sjukhuset låg tog det ungefär 30- 40 min att cykla, detta är alltså det längsta avståndet som du kan tänkas att behöva färdas beroende på var du bor.

Samhällslivet:

Angående att få en inkörsport in i det Grenoblska samhället så rekommenderar jag att söka boende som inneboende vilket på franska heter "Coloc" för colocation, "samboende". Se till att hitta några yngre vuxna, oftast studenter, som bor tillsammans och hyr ut ett extra rum; då får du språket och umgänget kirrat i ett! Risken med att söka sitt umgänge på universitetet är att du troligtvis hamnar med andra utbytesstudenter och då vet man ju vad som händer med utövandet av språket; "only english". De flesta utbytesstudenter tycks åka till Grenoble för att få chans att ta det lugnt på fritiden, åka skidor eller vandra i bergen och inte främst för att lära sig språket vilket märks i vissa av dessa gäng där man ofta av bekvämlighetsskäl pratar engelska. 

Caféerna i Grenoble har en väldigt personlig karaktär och det går att dra nytta av som nykomling; i synnerhet vill jag tala mig varm för ett ställe som heter "Café des Arts" vilken ligger på norra sidan om floden Isere på en häftig bakgata med artistisk touch. Ägarna där driver cafét som en intellektuell pub där framstående artister framträder på en liten scen medan gästerna käkar middag och dricker vin i samma lokal. Musikerna höll osedvanligt hög standard och som jag förstod så var scenen känd för att locka till sig riktigt bra artister från alla möjliga olika genres; själv hörde jag flera klassiska konserter, mycket jazz, ett band som körde urtypisk fransk "chanson" (Brassens, Aznavour, Montand, Piaff m.m.), kletzmer m.m. Det bästa med stället var dock inte musiken utan ägarna, det franska kulturlivets personifikationer: fyra, till åldern komna, franska damer med musikalisk och dramatisk skolning som tillsammans med en storrökande kock med vitt förkläde och bagarhatt samt en ung rastagrabb från gatan välkomnar en med en blandning av det bästa från fransk värdighet, intellektualitet och genuin öppenhet. Där kan man sen sitta i några timmar innan konserten och småprata med någon som för tillfället har tid att lyssna och gång efter annan låta sig bli presenterad för artisterna och övriga besökare som "un etudiant des medecine de Suéde"; det boostar karaktären om något! Se till att hälsa Evelyn från Malte!

- Bo "coloc"!
- Använd Blablacar.
- Besök Café des Arts.
- Skippa spårvagnen; hyr en cykel!
Grafitti

Sammanfattning

Trots att jag gjorde utbytet för språkets skull så var franskan egentligen mest ett plus i kanten, det huvudsakliga var att på nytt få upptäcka mig själv med hjälp av nya kontext och lära sig hantera tuffa situationer där man känner sig osäker och handfallen. Det är dessutom en bra erfarenhet att få se ett annat sjukvårdssystem för att få perspektiv på sitt eget. Generellt sett uppfattade jag franska studenter som mer teoretiskt pålästa men sämre medmänskligt rustade, en insikt som jag hoppas kommer att driva mig till att lägga mer krut på inläsning under mina sista två terminer. Vidare kändes de franska läkarstudenterna mycket bättre praktiskt erfarna än jag, en diskrepans jag ska försöka åtgärda under den tid jag har kvar på Ki. 

Sammantaget var mina tre månader i Frankrike väldigt franska och jag kan bara sörja att jag inte fick spendera mer tid i Grenoble för att verkligen lära känna staden och människorna; tre månader är trots allt en väldigt kort tid! Det jag kommer att minnas i synnerhet är de människor jag träffade, deras liv och personligheter har inspirerat mig mycket. Utöver detta ser jag resan som den kick- start jag behövde för att lyfta min franska till en ny nivå. Det medicinska blev däremot lidande i jämförelse med studier hemmavid eftersom det är ack så mycket svårare att få de praktiska kunskaperna i ett sammanhang utan inbyggda incitament samt då man själv är dålig på språket.