Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Jonathan Nelson Plith
E-postadress: joninelson95@gmail.com

Innan avresa

När frågan om utbyte kom upp tänkte jag som alltid när minsta lilla ansträngning hägrar att "nej, det här orkar jag inte". Men när tanken fick gro i mig ett litet tag började jag sakta men säkert ändra mig. Ett utbyte kan ju bli ett skönt uppbrott från den trista, grå vardag som studier på KI ibland innebär. Valet av land var ganska lätt. Vilket är det enda land av de som gick att välja mellan som ligger utanför Europa, som är varmt och skönt och som har dödliga djur praktiskt taget överallt? Just det, Australien. Och vilket var det enda universitet jag kunde välja i Australien? Jo, Monash University. Så där var det beslutet taget.


Innan avresa måste en väldig massa saker ordnas. Saker som kan vara ganska förvirrande, trots hjälp från både KI och Monash, så att samarbeta och skicka många mail med frågor är att rekommendera. Till att börja med behöver man leta upp kurser som man vill läsa och få dessa preliminärt godkända av både KI och sedan även Monash. Här valde jag bland de kurser som blivit godkända tidigare år, och som jag tyckte lät intressanta.


Några saker att tänka på:

- Visum. Redan här stöter du på något som skulle kunna få den mest stoiska att ge upp, det är många frågor och allt förstår man sig inte på, så återigen kan det vara bra att göra detta tillsammans med de du ska åka med. Misströsta inte allt för mycket, för det tycks inte vara svårt att få det godkänt så länge du inte är grovt kriminell.


- CSN. Kan vara lite problem att få 100%, men ringer man och tjatar har det alltid löst sig, var ihärdig. När en av er väl har fått CSN godkänt kan resten hänvisa till denne. Du kan dessutom söka merkostnadslån för utlandsstudier samt för flygbiljetten.


- Flygbiljetten. Boka så snabbt som möjligt, så du kommer lite billigare undan. Räkna dock med minst 10.000 tur och retur.


- Stipendium. Dessa kan vara bra att söka och sägnen säger att man kan få väldigt höga summor om man bara sätter sig in i det och lägger mycket tid på sina ansökningar. Jag fick ett stipendium från Carl-Erik Levins stiftelse, så där kan vara ett bra ställe att börja.


- Försäkringar. Du får en försäkring från Kammarkollegiet via KI, vilket tycks täcka det mesta, och jag tecknade ingen förutom den. Ska du resa utanför landets gränser täcker dock inte försäkringen du fått via skolan detta.


Andra praktiska detaljer som kan vara bra att tänka på är att frysa sitt telefon- och gymabonnemang, kanske hyra ut sitt boende och se över om du behöver någon vaccination. De har ungefär samma grundvacciner där som här, men detta kan bli aktuellt om du vill resa någonstans utanför Australien.

Ankomst och registrering

Jag ankom till Melbourne cirka två veckor innan terminsstart. Monash erbjuder en gratis taxi som de ger en information om i god tid, vilket var skönt och smidigt efter en sådan lång flygresa. Den första veckan var tillägnad utbytesstudenter, och det organiserades olika aktiviteter, varav vissa var obligatoriska. Detta var ett bra sätt att lära känna de andra utbytesstudenterna. Under andra veckan har de en "orientation week", då de olika elevledda utskotten, organisationerna och klubbarna marknadsför sig. Alla klubbar hade varsitt tält på campus, och hela tillställningen kan liknas vid en festival, med massa musik och öl. Det finns klubbar och organisationer för de flesta intressena, så se till att komma dit och bli medlem i några!  

Ekonomi

Det är generellt dyrare att bo och leva i Melbourne än i Stockholm. Skillnaden är dock störst vad gäller boendet, och du får nog räkna med att lägga ca 6000-7000 kr i månaden. Som tidigare nämnt så går det ju att söka merkostnadslån hos CSN, vilket är att rekommendera. I övrigt upplevde jag att priset för exempelvis mat och kläder var ungefär detsamma. Med detta sagt kan det vara en god idé att ha en liten buffert, för vissa kostnader går inte att komma undan, såsom de för visumet och flygbiljetten, dessutom kommer du antagligen få betala en deposition för ditt boende. Vill du ge dig ut på någon resa, förslagsvis under lovet mitt i terminen, eller mindre turer på exempelvis Great Ocean Road, bör du naturligtvis ha sparat även till detta.

Boende

Jag sökte boende tillsammans med de jag reste med från klassen, det kändes tryggt att vi kunde hjälpas åt. Först bokade vi två veckor i en lägenhet genom Airbnb, som vi bodde i medans vi letade efter något mer permanent. Det är oftast lättare att söka på plats, och dessutom känns det säkrare att gå och se på ställena innan man bestämmer sig. Detta låter kanske riskabelt, men det fungerade för oss och jag vet att det har fungerat för andra innan oss. Skulle det kärva kan man alltid boka in sig på ett hostel i några dagar. Hemsidor som kan vara hjälpsamma är exempelvis gumtree.com och flatmates.com.au, samt facebookgrupper såsom "Svenskar i Melbourne" och "Fairy floss real estate".


Ett annat alternativ är att ansöka om att bo på campus. Fördelarna med detta är att du har nära till skolan och det blir ett naturligt sätt att träffa vänner. Campusen är för övrigt ganska stora, och har gym, matbutiker, restauranger, barer, läkare, optiker och allt möjligt som kan tänkas behövas. Medelåldern på campusen är ganska låg, då de flesta i Australien börjar sin utbildning direkt efter gymnasiet, och vi fick höra att det var en hel del festande i korridorerna. Detta kan ju ses som antingen en fördel eller nackdel, beroende på vad man är för person. En uppenbar nackdel är att campus ligger ganska långt från stan, vilket kan göra det svårt att komma hem på kvällarna. Om man bor i stan, å andra sidan, kan det bli mer motigt att ta sig in till de evenemang som anordnas kvällstid på campus.


Några stadsdelar som kan vara intressanta att kolla in är exempelvis Fitzroy och Brunnswick, som båda är populära och inne ställen. Vill man komma lite billigare undan kan man kolla på förorter såsom Saint Kilda, där vi till slut fick ett boende. Detta var relativt nära både till stan och till det campus vi oftast var på, i Caulfield. Dessutom fanns det många trevliga restauranger och barer i området, och det var väldigt nära till stranden. Vi fick en lägenhet med varsitt rum för drygt 6000 per person, vilket nog hade varit omöjligt mer centralt.


Studier allmänt

En sak som kan vara bra att ha klar för sig är att du inte kommer läsa något program i Australien, utan några fristående kurser. Detta innebär att du inte kommer att träffa samma personer varje dag, och kommer kanske inte att få den sammanhållning som du kanske har fått med klasskamraterna i Sverige. Misströsta dock inte, för du kommer få många vänner via studentkåren och olika klubbar du går med och engagerar dig i.


Kurserna var uppdelade som så att man hade en timmes föreläsning, som i regel spelades in och gick att se hemma, och en timmes obligatoriskt seminarium. Ens första kontakt var en seminarieledare, som man kunde ställa frågor till efter varje tillfälle och dessutom hade speciella tider då man kunde gå och få hjälp med mer komplexa uppgifter. En skillnad från KI var att man läste alla kurser parallellt, istället för en i taget. En annan observation var att många kurser var på förstaårsnivå, vilket innebar att de var relativt grundläggande, och saker som källkritik och plagiat gicks igenom.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Introduction to sociology

Som namnet säger så var detta en introduktionskurs i sociologi, vilken innebar att den var grundläggande och ganska enkel. Den gick till exempel igenom vilka arbetssätt man använder sig av inom sociologisk forskning, men även en rad grundläggande begrepp som vi redan pratat om under psykologprogrammet. Har man dessutom läst sociologi på gymnasiet gav denna kurs inte så mycket nytt. Med det sagt är sociologi alltid intressant, och det kan vara skönt att släppa fokuset på individen för ett tag och fokusera på mer sociala faktorer på samhällsnivå.


Kursen var liksom de övriga uppdelade i en timmes föreläsning och en timmes seminarium. Under kursen gång fick vi några mindre skrivuppgifter, och den avslutades med en större uppsats och en tentamen. Tentan behövde man dock inte göra om man redan hade samtal ihop över 50% på de övriga uppgifterna betygsmässigt.


Human Rights Theory 1

Detta var den mest utmanande kurs av de tre som jag läste, men även den som jag fann mest intressant. Den tog upp ämnen inom Mänskliga Rättigheter såsom tortyr, extrem fattigdom, flyktingar, samt regler och bestämmelser. Kurslitteraturen bestod enbart av artiklar, till skillnad från de övriga kurserna som hade läroböcker, och var stundtals krångliga och tidskrävande att ta sig igenom. Trots detta så tror jag att gemene svensk klarar av kursen med sin engelska. Även denna kurs hade en föreläsning och ett seminarium i veckan, samt ett mindre quiz online. Förutom detta var det några skrivuppgifter och en uppsats under terminens gång, samt en salstenta som man kude göra om man ville/behövde.


Understanding Crime: an Introduction

Detta var en introduktionskurs i kriminologi, och den gick igenom några grundläggande teorier om varför folk begår brott. Även denna var grundläggande och gick igenom saker som plagiat och källkritik, samt arbetssätt inom kriminologi. Kursen var bitvis intressant, och inte särskilt krävande. Även denna kurs hade, förutom föreläsningen och seminariet, ett online-quiz varje vecka som stod för en relativt hög procent av betyget. I slutet fick vi en större uppsats i vilken man skulle applicera en av modellerna vi gått igenom och använda den för att förklara ungdomsbrottslighet. Sist var det en salstentamen som man kunde göra om man inte redan samlat på sig tillräckligt höga betyg på föregående uppgifter.

Språk och kultur

Det var inga större problem med att hänga med i engelskan, då man redan är van vid engelsk kurslitteratur från KI och har haft kurser på engelska. Självklart är det lite hackigt i början kanske, men det var något som man kom in i väldigt snabbt. På universitetet kunde man få stöd med akademiskt skrivande på engelska, och det anordnades massor av evenemang då man träffade engelsktalande så att man fick öva på språket. Jag tror även att man kunde ta kurser i engelska under terminen, men det var inget jag gjorde.


Vad gäller kulturen är den australiensiska inte särskilt olik den svenska, och man behöver inte oroa sig för några större kulturkrockar. Den största skillnaden som jag tänkte på var väl att australiensare generellt är mer öppna och sociala än många svenskar. Man kommer ju även i kontakt med många andra kulturer, eftersom man möter många andra utbytesstudenter. Det är roligt att sitta och diskutera olika frågor med dem och få deras infallsvinklar på saker och ting, som ibland skiljer sig ifrån vad många svenskar skulle tycka.   

Fritid och sociala aktivteter

Du behöver verkligen inte oroa dig för att gå sysslolös under ditt utbyte. För det fösta har du studentlivet, som är väldigt rikt jämfört med hur det är på KI. Som tidigare nämnts så har skolan otaliga klubbar för alla möjliga sorters intressen. En av de första som kan vara smart att gå med i är MOVE, som är klubben för utbytesstudenter och som anordnade bland annat små resor, rundvandringar och pubkvällar då man kunde passa på att lära känna studenter från världens alla hörn. Andra populära klubbar är " Monash Boardriders" som anordnar bland annat surflektioner och surfläger. En annan populär klubb är "Monash Outdoors" som anordnar hiking, paddling, klättring med mera. Förutom detta finns det ett stort antal andra klubbar inom bland annat teater, film, diverse sporter, rollspel, bakning, veganism och så vidare.


Ett tips är att försöka koncentrera sina skoldagar så att man behöver vara där så få dagar som möjligt, och på så sätt ha bättre möjligheter att åka på kortare resor. Några tips i närheten av Melbourne är Great Ocean Road och Philip Island, och det finns många nationalparker runtom Melbourne som är värda att åka till. På påsklovet är det populärt att åka till Nya Zeeland, Bali, Tasmanien eller resa längst östkusten. Jag och några vänner gjorde en cirka två veckors resa längst östkusten under påsken. Vi började uppe i Cairns och tog en dyktur ut till barriärrevet, tog en båttur till en fantastisk strand som heter Whitsundays, åkte jeep på sandön Fraser Island med mera. Östkustresan är något jag kan rekommendera om man har tid och råd!


Det finns massor att göra inne i Melbourne också. Det finns otaliga barer och restauranger att gå till, för att inte tala om klubbar, inte minst längst en väldigt känd bargata som heter Chapel Street. Det finns många gator som är kända för sin street art som är häftiga att gå och titta på. Det finns mycket shopping och diverse marknader och second hand- butiker. Den botaniska trädgården i stan är också väldigt vacker. Är man intresserad av museer så är staden väldigt rik på sådana också.

Sammanfattning

Jag tror att utbytet har varit en ovärderlig erfarenhet, i synnerhet på ett personligt plan. Det är klart att själva studierna har gett mig en hel del ny kunskap, men det stora värdet ligger i att få se hur det ser ut i andra delar av världen och träffa folk från alla möjliga länder. Det är naturligtvis något helt annat att bo och studera utomlands än vad en vanlig semester är. Du stöter på utmaningar, vilket får dig att växa socialt och bli mer självständig.


Så kort och gott, jag rekommenderar alla att ta chansen och åka på utbyte! Ta alla chanser du får att testa på saker du inte hade gjort annars och möta människor du inte hade gjort. Det måste inte innebära att du nödvändigtvis åker på långa resor om du inte har råd, bara att vara i Melbourne, studera i ett annat land och på ett annat språk och lära känna nytt folk är en värdefull erfarenhet att bära med sig.