Reserapport - KI-student
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Jessica Chavez Ruiz
E-postadress: jessicona88@hotmail.com

Innan avresa

Redan från första gången jag fick höra om möjligheten till utbytesstudier utomlands genom KI blev jag sugen på att åka iväg. Portugal var en självklar favorit bland de andra resmålen för utbytesstudierna. Lissabon har allt, storstad med gammal charm, strand, flod, hav och god mat i överflöd. Det finns bara fördelar med Lissabon, staden som vilar på sju kullar. 

Var ute i god tid med att fylla i ansökan till värdunviersitetet när du väl har blivit nominerad, det är en komplicerad process då den är mer byråkratisk och svårare än vad vi är vana vid. Sedan måste den också gå rätt till för att uppfylla kraven. En klasskompis och jag blev båda antagna på värduniversitetet Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa (EsteSL) och kunde hjälpa varandra. Vi fick också stöd av KI:s internationella koordinator. 

Ta kontakt med dina study buddies från värduniversitetet så fort du blir tilldelad några, deras hjälp kan vara ovärderlig eftersom de kan fungera som kontaktnät för dig i ett främmande land. 

Länk till EsteSL:  https://www.estesl.ipl.pt/en
Cais do Sodré.

Ankomst och registrering

Vi hade VFU här hemma i Sverige veckan innan starten för utbytesstudierna i Portugal, så jag flög till Lissabon den helgen. Introduktionsmöte med internationella koordinatorn på värduniversitetet var på måndag, dagen därpå. Visst kan det låta lite stressigt men om man bor centralt, har internetuppkoppling och lite kontanter i fickan går det bra de där första dagarna. Jag åt frukost på ett café eftersom kylskåpet var tomt och tog Über till skolan så jag slapp stressen med att orientera mig i tunnelbanedjungeln. Introduktionsmötet var värdefullt. Vi fick information om allt vi behövde veta om praktiken, språkkursen, EsteSL och värdlandet. Sedan fick vi också träffa våra study buddies. Vi var upprymda och hade många förhoppningar och planer när vi lämnade skolan den måndagen. Vilken härlig känsla! Jag vet att alla tidigare studenter skriver i sin reseberättelse att man ska försöka vara där lite innan kursstarten i Portugal men det är praktiskt taget omöjligt att åka iväg utan att skippa obligatoriska VFU dagar. 


Ett praktiskt tips är att köpa en värmefläkt så fort du landar eller ha med dig varma pijamas. Portugal associerar man med sol och värme men det är svårt att tänka sig hur fuktigt och kallt det är i mars. Husen är inte anpassade till vintern och kylan som här hemma... brrrr säger jag bara! 



Cais das Colunas

Ekonomi

Jag såg till att börja spara pengar redan året innan och söka Vårdförbundets bidrag. CSN bidrar med studiehjälp när man studerar utomlands. 

Priserna är lägre i Portugal och man kan göra dubbelt så mycket där än vad man gör här med samma budget. För att hålla kostnaderna nere kan du handla i stora matbutikerna Continente, Pingo Dolce och favoriten Mini Preco och laga mat hemma istället för att äta middag ute. Som student fick vi rabatt på sjukhusrestaurangen, för knappt 5 euro fick vi en ordentlig lunch som höll oss mätta fram till sent på kvällen. Vill du äta ute eller fika för en billig peng ska du åka till köpcentren där variationen är så stor att man får beslutsångest. Rätterna kostar mellan 6 till 10 euro, 15 för lyxrätterna. 

Det är enkelt och billigt att åka taxi eller Über, samtidigt funkar tunnelbanan lika bra som här hemma. Månadskortet man reser med kostar mellan 23 till 36 euro beroende på åldern, ju yngre desto billigare, självklart. 

Kranvattnet i Portugal är inte alltid drickbart så fråga din hyresvärd innan du dricker direkt från kranen. Annars är det billigt att köpa i de stora butikerna och ha med sig i väskan istället för att köpa ute. 
Boca do Inferno i Caiscais.

Boende

Att hitta boende kan vara en pärs av den enda anledningen att vi inte får antagningsbesked från värduniversitetet förrän ganska nära inpå kursstart. Jag hyrde en tvåa i gamla delen Alfama vilket är Gamla stans motsvarighet fast på en kulle. För 650 euro i månaden ingick alla räkningar, vatten, el, internet och kabel-tv, men självklart går det att bo billigare om man delar lägenhet med andra studenter. Alfama rekommenderar jag varmt om man föredrar charm före bekvämlighet. Hyresvärdarna finns på Facebook, sök Projecto 52. 

Som alltid när det gäller boende tänk location, location, location. Hitta ett ställe med promenadavstånd till tunnelbana, max 10 minuter är mitt tips, speciellt om det är ett backigt område. Undvik området Indentende på gröna linjen oavsett hur mycket folk skriver på nätet att det är så upcoming. Stadens centrum är Marques de Pombal, även Restauradores, Rossio och Baixa-Chiado men på de tre sista är det svårt att hitta boende, bl.a eftersom det är så populärt bland turisterna vilket också får hyreskostnaderna att stiga. Språkkursen hålls i lokaler i Chelas, vid röda linjen. Värduniversitetet EsteSL ligger i Moscavide men dit åker man sällan. Saldanha, längs gula och röda linjerna, är populärt bland studenterna. Bairro Alto är händelsernas och festernas mittpunkt. Man vill festa på Bairro Alto men man vill nog bo i något annat område. Det säger jag av egen erfarenhet när min familj kom på besök. Vi hyrde en lägenhet på tredje våningen och sov dåligt pga bullret från nattlivet. 

Du känner säkert till AirBnB, Housing Anywhere och Home and Away. Men är du ute efter något vänligare mot studentplånboken kolla in hemsidan för studentbostäder Uniplaces, https://www.uniplaces.com/accommodation/lisbon. De har kontor i flera europeiska länder men har sin bas i Lissabon. Själv hittade jag boende genom den portugisiska hemsidan: https://www.imovirtual.com/en/


Miradouro das Portas do Sol, Alfama.

Studier allmänt

Det var först på introduktionsmötet med internationella koordinatorn på EsteSL som vi fick reda på vår placering. Den började två veckor efter att vi hade landat i Lissabon så vi fick lite tid att göra oss hemmastadda och utforska staden lite. Däremot fick vi ingen ledighet under påsk så som tidigare studenter hade fått. Först blev vi placerade på Hospital da Luz, ett stort privatsjukhus och sedan hade vi en kort placering på Hospital Sao Francisco Xavier, ett statligt ägt sjukhus i Belem. 

I praktiken fungerade det som i Sverige, man får en handledare som blir kontaktpersonen under din tid där. Sedan spenderar man dagen ute på laben, handledarna såg till att det blev en rotation så att man fick se så mycket som möjligt. Det enda som var ett minus var patientkontakten som blev lite begränsad pga språkbarriären om man inte fick hjälp av en kollega. Patienterna själva tyckte det var intressant och roligt att bli röntgade av Erasmus studenter. Bemötandet från handledarna och röntgensjuksköterskorna var alltid trevligt. 

Som en del i utbytet för röntgensjuksköterskeprogrammet skrev vi en blogg om studierna i Portugal. Där beskriver vi mer detaljerat vår upplevelse med fokus på VFU:n. Min blogg hittar du på: http://ilissabon.blogspot.com/

Du kan även läsa min klasskompis och resekamrat Ailars blogg på: https://ailarsresa.wordpress.com/
Torre de Belém

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI


Kursupplägget fanns beskrivet i en broschyr som vi fick på introduktionsmötet. Kursens mål är lika de målen vi har på VFU-kurserna på KI. Examinationsuppgiften var ett 15 sidor långt dokument i två delar, i den ena skulle vi beskriva hur utbytesperioden upplevdes och i den andra ingick två patientfall, ett från varje modalitet där vi haft vår placering. Å andra sidan blev det ingen praktisk examination. För min del blev de om MR och slätröntgen. De gamla och bekanta hemsidorna som radiopaedia.org och internetmedicin.se användes flitigt eftersom jag inte hade tagit med mig någon kurslitteratur. Våra handledare var hjälpsamma och erbjöd oss deras kurslitteratur och mallar för dessa uppgifter. Dessutom är man välkommen på EsteSL:s bibliotek även om utbudet av engelsk kurslitteratur är begränsat. 

Börja tidigt med skrivandet, så fort du lämnar in examinationsuppgiften och den blir godkänd kan du ansöka om tillgodoräknande på KI. Själv satt jag vid flera tillfällen och skrev  i någon mysig café eller park med utsikt mot floden Tagus. 

Jag valde att skriva mitt patientfall om en handledsundersökning där jag hade fått röntga en patient med en handledsfraktur. Beskrivningen av patientfallet var detaljerad i många aspekter, exponeringsparametrar, kvalitetskriterierna och omvårdnadsåtgärder, m. fl. Utöver det skulle den skrivas på engelska. Därför blev det många timmars arbete med att skriva patientfallet. Det har gjort att jag nu tycker att det är otroligt kul att göra handledsundersökningar, bland annat för att de alltid påminner mig om Portugal. 
Cabo da Roca

Språk och kultur

Portugiserna är inte lika flytande i engelska som vi här i Sverige. EsteSL erbjuder en språkkurs i portugisiska som hålls två gånger i veckan, två timmar per tillfälle som kan vara intressant för den språkintresserade men som inte ger mycket för oss som gör vår VFU där. Däremot lär man sig all portugisiska man behöver både på praktiken och genom att lyssna och få hjälp av de portugisiska röntgensjuksköterskorna.

Trots språkbarriären är portuguiserna sociala och gästvänliga och med lite vilja och mycket kroppsspråk kommer man väldigt långt. Samma gäller på VFU:n. Att inte kunna kommunicera med patienterna känns aldrig onaturligt, möjligen tack vare vår yrkes praktiska natur, samtidigt finns det alltid snälla sköterskekollegor som gärna hjälper till när man behöver det. Detta gäller för patientkontakten och allt annat också, allt från hur man hittar till matsalen på sjukhuset och tips på allt portugisiskt som måste upplevas, från fina badstränder till typiska smaskiga rätter. 

Jämfört med Sverige är portugiserna mer fysiska, de hälsar gärna med pussar och kramar, så bli inte förvånad om du plötslig får en puss på kinden och en Ola! Stas boa? Tvärtom ska du se det som ett tecken på att du är omtyckt, för de gör inte det med alla främlingar. Det här är ett lågmält och charmigt folk som är lätt att tycka om. Dock är patientbemötandet formellt, de tilltalas Ni och man ropar inte upp deras förnamn bara, utan Herr/Fru Förnamn och Efternamn. Sedan finns det stora skillnader på patientbemötandet på privata och offentliga sjukhus, men anledningarna bakom detta ska du få upptäcka och reflektera kring på egen hand. Arbetskulturen är sträng och arbetsvillkoren tuffa i Portugal men de har inga höga krav på oss utbytesstudenter. Man uppskattar hur bra vi röntgensjuksköterskor har det här i Sverige mycket mer efteråt. 
Caste dos Mouros

Fritid och sociala aktivteter

På fritiden finns det så mycket att upptäcka och att göra att du kommer nog inte hinna med allt på tre månader. Brist på fritidsaktiviteter blir det aldrig. 

Gå med i studentföreningarna Erasmus Life Lisboa och/eller Erasmus Student Network, för 20 euro så får du njuta av rabatter på frisörbesök, kurser i surfing och regionala och internationella utflykter samt av gratis entré till de populäraste dansställena. Du kan också hitta dem på Facebook. Därigenom lär man också känna andra studenter från hela Europa på utbyte i Lissabon. Vi besökte och rekommenderar Sintra, Porto, Praia da Rocha i Portimao, Algarve och weekendresan till Spanien. På varje resa träffar man fantastiska människor, med somliga fortsätter man hålla kontakten efteråt. 
Troya

Sammanfattning

Om VFU:n tyckte jag att det var intressant att se hur kollegor jobbar i ett annat land. Man får en ökad känsla av yrkesstolthet. Speciellt när man ser hur duktiga och kompetenta de portugisiska röntgensjuksköterskorna är. Ansökningsprocessen känns lång och ibland komplicerad men från det att man får antagningsbeskedet från värduniversitetet och väl landar där till att man kommer hem igen går allt väldigt smidigt.

Måste säga att jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Den var fantastisk! Har man chansen att åka på utbytesstudier ska man inte tveka en sekund. Jag är glad att jag tog den. Den är så värt det!
Nu uppskattar jag mer det som är vi har här hemma, man blir så ödmjuk när man jämför Sverige med andra länder och inser hur bra vi faktiskt har det. Det bär jag alltid med mig. 



Miradouro Keil do Amaral