Reserapport - KI-student
På toppen av berget Ulriken (643 m.ö.h.)
Lärosäte: Universitetet i Bergen
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Anna Berntsson
E-postadress: anna.berntsson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag är egentligen en ganska blyg och försiktig person som tänkte att det där med att åka på utbyte verkar lite läskigt och jobbigt. Jag tvekade ett tag innan jag bestämde mig för att ansöka om att få åka. Men så tänkte jag att en utbytestermin egentligen skulle vara ett perfekt tillfälle för mig att utmana mig själv och att det var en fantastisk möjlighet för mig att göra något annorlunda under studietiden utan att ta studieuppehåll. Jag kom fram till att jag ville åka på utbyte för att få nya sociala och geografiska intryck och för att utmana mig själv. Jag ville åka iväg till en ny plats för att lära mig att anpassa mig socialt, känslomässigt och praktiskt till den nya miljön. Jag trodde att sådana erfarenheter skulle vara värdefulla för mig i framtiden, både i yrkesmässiga och privata sammanhang. Även om jag var nervös inför utbytet var jag också förväntansfull och jag var nästan helt säker på att jag inte skulle ångra mitt val och att jag skulle få en jätterolig och händelserik termin. Och så blev det!

Jag kom alltså fram till att jag hade mycket att vinna på att göra en utbytestermin. Men hur kom det sig att jag valde att åka till just Bergen? Det fanns tre viktiga anledningar. För det första mår jag som bäst när jag får vara ute i naturen och vandra. För det andra tycker jag samtidigt om att bo i en lagom stor stad. Bergen lät som den perfekta staden för mig - en stad, Norges näst största men liten i internationella jämförelser, omringad av berg med mycket vandringsmöjligheter och vacker natur. En tredje anledning till att jag valde Bergen var praktisk - jag ville inte åka för långt bort hemifrån eftersom jag ville kunna besöka familj och vänner i Sverige några gånger under min utbytesperiod utan större problem.

Jag upplevde att informationen om möjligheten till utbytesstudierna var god från KI:s sida. Vi fick tidigt information på föreläsningar om möjligheten till utbytet under den valbara perioden på termin 6. Dessutom fick vi en separat föreläsning strax innan deadline för inlämning av ansökan om utbyte till KI vilket jag tyckte var en bra påminnelse om att det var dags att ansöka och jag upplevde att jag fick den information jag behövde om hur jag skulle gå tillväga för att ansöka. Strax efter att jag blivit nominerad till utbyte på Universitetet i Bergen (UiB) av KI skickade den internationella studenthandläggaren nomineringsbeskedet till studenthandläggaren på UiB och efter det var det inga problem med att bli antagen till UiB. Jag och min klasskamrat Sandra, som också åkte till UiB på utbyte, hade god kontakt med den internationella koordinatorn på UiB som var väldigt tillmötesgående vad gäller information om utbyte, kurser etc. På UiB:s hemsida fanns det också bra information om ansökningsprocessen - hur man skulle gå tillväga steg för steg i tidsordning för att ansöka om kurser, boende etc. Det var bara att följa de instruktionerna. Jag fick dessutom bra hjälp av KI:s internationella studenthandläggare med bl.a. frågor kring CSN och försäkring.

När det gäller ansökan om kurser på UiB tycker jag att det hade varit hjälpsamt att få lite mer information från UiB och KI. Eftersom den valbara perioden (den period då det är möjligt att åka på utbyte för psykologstudenter på KI) börjar först i mitten av februari, flera veckor efter att vårterminen på UiB startar, hade jag svårt att hitta kurser som jag kunde läsa på UiB. De flesta kurserna började kring terminsstarten i januari så de kurserna kunde jag inte läsa. Dessutom fanns det inga scheman för kurserna på UiB förrän några veckor innan terminen började och det var därför svårt att veta om jag skulle hitta några kurser alls och få utbytet att fungera. Tillslut hittade jag två kurser som fungerade rent praktiskt, som jag var intresserad av och som gjorde att jag fick ihop alla högskolepoäng som krävdes. Men det hade varit hjälpsamt att få scheman i förväg för att minska oron över om utbytet skulle fungera. Mitt tips är att kolla på UiB:s hemsida och kontakta den internationella koordinatorn för psykologprogrammet på UiB för att få så mycket information som möjligt i förväg om när kurserna normalt löper - vilket är en ledtråd till ungefär när de kommer löpa under kommande termin. Och om du, vid deadline för den första ansökningsomgången för kurser på UiB, inte har tillgång till information om när kurserna löper, kan du ändå söka de kurser du helst vill läsa och tillfälligt bortse från kursernas ramtid. Denna första ansökan måste göras (för min del var deadline för första ansökan i mitten av oktober) men den kan ändras i efterhand, ända fram tills strax innan kurserna drar igång när den slutgiltiga ansökan måste lämnas in - vid deadline för slutgiltig ansökan fanns scheman för kurserna tillgängliga på UiB:s hemsida och därmed kunde jag se vilka kurser som var möjliga för mig att läsa när jag skulle lämna in den.


Användbara länkar
  • Gå in på UiB:s hemsida (uib.no) och sök på Planning your arrival så får du upp en steg-för-steg-lista om hur du går tillväga för att ansöka om utbytesstudier vid UiB.
  • Gå in på UiB:s hemsida (uib.no) och sök på Courses for Exchange Students så får du upp en lista på de kurser som erbjuds för utbytesstudenter. Här kan man också se scheman för varje enskild kurs från tidigare år vilket är en ledtråd om ungefär när de kommer att löpa kommande termin.
På toppen av Fløyen (399 m.ö.h.) - Ett mycket populärt turistmål. Det tar en knapp timme att gå till fots från centrum upp på toppen. Det finns också en linbana, Fløibanen, som man kan ta upp till toppen om man inte kan eller har lust att gå upp.

Ankomst och registrering

Det smidigaste och snabbaste sättet att resa från Stockholm till Bergen är att ta flyget. Det går direktflyg varje dag och har man tur kan man få tag i hyfsat billiga biljetter. Både SAS och Norwegian har ofta lägre biljettpriser för personer under 26 år. Det är också möjligt att ta tåg och/eller buss från Stockholm till Bergen men det är betydligt krångligare och tar längre tid och är ofta heller inte billigare än flyget. Om jag hade haft mer tid och om resvägen varit mindre krånglig hade jag gärna tagit tåget då tågsträckan mellan Bergen och Oslo är känd för att vara väldigt vacker och dessutom är det ju ett miljövänligare alternativ än flyget.

Jag hade turen att ha möjlighet att åka iväg till Bergen vid terminsstarten i början av januari för att medverka på ett par introduktionsdagar för alla utbytesstudenter på Universitetet i Bergen (UiB) (efter att ha varit med på dessa introduktionsdagar åkte jag hem igen för att läsa klart den obligatoriska kursen
Arbets- och organisationspsykologi 2 på KI som löper under januari och en del av februari precis innan den valbara perioden startar). Under dessa introduktionsdagar på UiB fick jag praktisk information om hur jag skulle gå tillväga för att slutföra de sista stegen i registreringen av kurser, hur jag skulle få tillgång till till lokaler och bibliotek m.m. Det gavs också en del information om hur man hittar till olika byggnader på UiB, sevärdheter i Bergen, norska och bergensiska traditioner och studentorganisationer. Jag fick också tillgång till min studentbostad under dessa dagar. 

Jag upplevde att det var värdefullt att vara med på dessa introduktionsdagar - de gav mig den information jag behövde inför utbytet rent praktiskt vilket gjorde mig lugnare och gjorde att jag kände mig mer förberedd inför att komma tillbaka i mitten av februari för att påbörja de kurser jag valt. Jag tyckte också att det var skönt att få tillgång till min studentlägenhet i god tid före kurserna började så att jag inte skulle behöva fixa och trixa med det när jag väl kom tillbaka för att studera. Kort sagt bidrog detta korta besök i Bergen och medverkande på introdagarna på UiB till att jag kände mig mindre orolig och mer praktiskt förberedd så att jag kände att jag skulle kunna fokusera mer på studierna och mindre på det praktiska när jag kom tillbaka i februari. Men även om jag tyckte att det var värdefullt att komma på dessa dagar tror jag att man kan klara sig utan dem ändå så länge man är noga med att följa de instruktioner om ansökan och annan information som man får från UiB via deras hemsida eller mejl. Om man följer dessa instruktioner noga bör det inte vara några problem att komma någon eller några dagar innan kursstart - så länge man har koll på det praktiska, var man ska bo och ser till att man hinner installera sig i sitt boende. Om du ska hyra en bostad från studentföreningen Sammen, såsom jag gjorde, och planerar att komma långt efter terminsstarten (alltså inte komma på introdagarna i januari såsom jag gjorde) behöver du se till att du kan hämta ut nyckeln till lägenheten på något sätt. Mitt tips är att ta kontakt med Sammen via mejl för att lösa det.

Det som jag tyckte var lite synd var att jag inte hann vara med på den "lära-känna-varandra-vecka" som studentorganisationen ESN Bergen anordnade för utbytesstudenter i början av terminen. Under den veckan erbjöds olika typer av aktiviteter, såsom skridskoåkning och fester, för utbytesstudenter som ett sätt att lära känna andra utbytesstudenter och få lära sig mer om Bergen och Norge. Den veckan pågick strax efter introduktionsdagarna som jag var på och jag kunde inte vara med på den eftersom jag var tvungen att åka hem och läsa Arbets- och organisationspsykologi 2 på KI då. Om du har möjlighet att vara med på denna vecka skulle jag rekommendera det eftersom jag upplevde att det var ganska svårt att träffa och lära känna andra utbytesstudenter när man kom flera veckor efter terminsstarten.
På toppen av Løvstakken (477 m.ö.h)

Ekonomi

Generellt är priserna högre i Norge än i Sverige och det märks när man går in i butikerna. Men jag tyckte ändå att det var okej med tanke på att de enda stora utgifterna jag hade var mat och hyra (som var relativt låg). Det var till exempel ingen terminsavgift, kåravgift eller liknande. Jag tyckte att pengarna som Erasmusstipendiet och CSN gav räckte långt. Nedan följer några tips på hur man kan hålla kostnaderna nere.

Ett tips för att hålla kostnaden för bostad nere är att ansöka om bostad hos studentföreningen Sammen i samband med att man ansöker till UiB. Då får man garanterat en bostad och hyrorna är generellt relativt låga. Den lägenhet jag blev tilldelad i studentboendet i Fantoft kostade ungefär 3500 svenska kronor i månaden. 

Matinköp är ett annat område där man kan spara pengar. Av studentföreningen blev jag informerad om att man kan spara pengar genom att handla mat på de kedjor som generellt har lägre priser; Rema 1000 och Kiwi är två kedjor som är vanliga och generellt har lägre priser än t.ex. Meny som har lite högre priser. Men personligen märkte jag ingen jättestor skillnad. Jag tror att det beror lite på vilken typ av matvaror man handlar men det kan vara bra att vara uppmärksam på om det finns skillnader på vissa varor, speciellt de som man handlar ofta - då kan man förmodligen spara ganska mycket pengar.

Ett annat bra tips för att spara pengar är att köpa köksartiklar (kastruller, bestick, porslin etc.) och möbler av studentföreningen i studentboendet i Fantoft (där bodde jag) - deras Facebookgrupp heter Tenants Union Fantoft 20XX (skapas en ny grupp varje år så sök på det år som är aktuellt för dig). De samlar in saker från tidigare studenter och säljer det vidare till nya studenter för en billig peng. Pengarna som föreningen får in på det går till att anordna aktiviteter (fester, middagar och dylikt) för studenter. Där kan man också lämna in sina egna saker när man flyttar ut och snabbt behöver bli av med det. Annars kan man köpa möbler och köksartiklar på IKEA i Åsane där det också är relativt billigt. Dessutom finns det en gratisbuss som går från centrum dit och tillbaka varje timme.

Det finns också en grupp på Facebook för alla boende på studentboendet i Fantoft, Fantoft Market 20XX-20XX (skapas en ny grupp för varje läsår så sök på det läsår som är aktuellt för dig), där man kan köpa och sälja köksartiklar, möbler och annat man kan behöva under sin utbytesperiod. Fungerar ungefär som Blocket fast det är enbart för studenter som bor i Fantoft. Jag använde den sidan mycket - både för att köpa saker i samband med min ankomst och för att sälja saker när jag skulle flytta ut och åka hem.

Ytterligare ett tips för att hålla kostnaderna nere är att laga och äta mat hemma istället för ute på restaurang så mycket som möjligt - det sparar man väldigt mycket pengar på. Dessutom finns det en grupp på Facebook, Foodsharing Bergen, där invånare i Bergen - såväl bergensare som utbytesstudenter - kan lägga ut och dela med sig av matvaror som man vill bli av med av någon anledning. Detta tyckte jag var en superbra grupp som gynnar både plånboken och miljön.

Ett annat tips för att hålla kostnaderna nere är att köpa ett månadskort för kollektivtrafiken. Det lönar sig om man reser ofta att ha ett sådant jämfört med att köpa enkelbiljetter.

Jag behövde inte köpa så mycket kurslitteratur till de kurser jag läste men den bok jag köpte var relativt billig (studentpris). Men om du har litteraturlistan i förväg kan det kanske vara värt att jämföra priserna på nätet/hemma i Stockholm med priserna i bokhandeln på UiB för att se var du kan få det lägsta priset.

Sist men inte minst kan man få billig träning hos studentföreningen Sammen som har sju olika träningscenter runtom i Bergen (varav ett av dessa fanns precis intill studentboendet i Fantoft som jag bodde i). Dessa träningscenter tillhandahåller både gym, gruppträning (gympa, spinning, styrketräning etc.), klättring, simning, squash m.m. Man kunde köpa ett träningskort hos Sammen för drygt 1000 svenska kronor som gällde på alla Sammens träningscenter under hela terminen.
Vandring längs Vidden - Platån mellan bergstopparna Fløyen och Ulriken - En naturupplevelse som är helt gratis!

Boende

Alla utbytesstudenter på UiB garanterades någon form av boende hos studentföreningen Sammen. Dessutom fick man möjlighet att önska vilken typ av boende man ville ha (t.ex. om man ville ha ett rum för sig själv eller dela med en annan student, hur stor lägenhet man ville ha eller i vilket boende man ville bo). Det var enkelt och lätt att förstå hur man skulle ansöka om bostad och man blev påmind om att göra det via mejl. 

Jag fick en lägenhet i studentboendet i Fantoft som ligger ungefär fem kilometer från universitetet och centrum. I detta studentboende bor det mestadels utbytesstudenter (väldigt få norska studenter) och det finns flera olika typer av lägenheter/rum (enkelrum, rum för två personer med delat kök och toa och kollektivlösningar där man är många som delar på ett större kök). Om du vill ha lätt att träffa andra studenter kan ett tips vara att önska en lägenhet där man delar kök och/eller toalett med en eller flera personer. Personligen ville jag gärna ha ett eget rum, kök och toalett men det kan ju vara olika hur man känner där. Hyran för den lägenhet jag fick var relativt låg (ca 3500 SEK/månad). Den var lite ruffig och gammal - inte i toppskick - men allting fungerade ändå och jag hade en egen toalett och kokvrå. För mig fungerade den lägenheten perfekt och det var bra att hyran var så låg tyckte jag. Ibland var det folk som klagade i studentboendets Facebookgrupp att det var oväsen från fester sent på nätterna men det var inget som jag märkte av jättemycket - kanske var det mindre stökigt i byggnaden där jag bodde (A-blocket) jämfört med andra byggnader. Trapphuset var ganska smutsigt och ibland lämnade folk sina sopor där vilket inte var så trevligt men förmodligen blir det fräschare efter renoveringen av den byggnaden jag bodde i som startade precis när jag flyttade ut.

Precis intill Fantofts studentboende ligger Sammens träningscentrer som erbjuder gym, gruppass, klättring, squash m.m. Spårvagsstationen ligger också precis utanför studentboendet och spårvagnen (bybanen) går väldigt ofta (ungefär lika ofta som tunnelbanan i Stockholm). Det tar knappt 20 minuter att ta sig med den till centrum och universitetet och jag tyckte att det fanns fina promenadsträckor i området. Ett alternativ till att ta spårvagnen till centrum/universitetet är att cykla. Dessutom ligger Fantoft nära några av de berg som man kan vandra uppför. 

Ett alternativ till att ansöka om boende via studentföreningen Sammen (då man garanteras boende) är att hyra privat boende. En fördel med det kan vara att man med större sannolikhet får ett boende som ligger närmare centrum än Fantoft och att det kanske ofta är lite fräschare och mindre stökigt än i boendet i Fantoft. En nackdel är att det är mer osäkert och att man behöver fixa det själv vilket jag kände att jag inte ville lägga kraft på men jag vet att min klasskompis som också var på utbyte i Bergen samma termin som jag hittade en privat boendelösning som hon var nöjd med.


Studentboendet i Fantoft där jag och många andra utbytesstudenter bodde.

Studier allmänt

Generellt tyckte jag att undervisningen på Universitetet i Bergen (UiB) var ganska lik den som jag är van vid på KI. Det var traditionella föreläsningar kombinerat med tid för egen inläsning av litteratur. Informationen vi fick på föreläsningarna stämde väl överens med litteraturen - jag upplevde att det var en ännu högre överensstämmelse på kurserna jag läste vid UiB än det brukar vara på KI. Föreläsarna var hjälpsamma och tillmötesgående och man kunde prata med dem på samma sätt som man pratar med föreläsare på KI - man kunde prata ganska fritt och informellt med dem, till exempel behövdes inga formella titlar när man tilltalade dem eller ställde frågor till dem via mejl. Kurserna jag läste var strukturerade och genomtänkta och om man undrade något kunde föreläsarna i regel ge bra svar. Examinationsformerna på UiB upplevde jag också som ganska lika de på KI. Under de kurser jag läste fick jag göra skriftliga inlämningsuppgifter, en muntlig redovisning och en salstenta vilket är examinationsformer som jag är van vid på KI. Jag upplevde norska studenter som generellt trevliga men ganska reserverade vilket jag upplever att svenska studenter ofta också är. Liksom på KI finns det på UiB flera gratistjänster som studenter kan utnyttja såsom studenthälsa och studievägledning.

Till skillnad från KI har UiB andra fakulteter utöver den medicinska fakulteten och varje fakultet har sina egna lokaler och sitt eget bibliotek. Jag läste dels en kurs på den psykologiska fakulteten som är belägen mitt i centrum, precis intill Byparken där spårvagnen stannar. Dels läste jag en kurs på den samhällsvetenskapliga fakulteten som bara ligger ett par minuters promenad från den psykologiska fakulteten. Jag kan inte säga så mycket om skillnader mellan KI:s och UiB:s psykologprogram eftersom jag inte läste några kurser på UiB:s psykologprogram, utan fristående kurser som var avsedda för både utbytesstudenter och norska studenter. Men när jag tittade lite snabbt på kurserna på UiB:s psykologprogram upplevde jag att innehållet verkade överlappa mycket med KI:s program.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Under min tid i Bergen läste jag två olika kurser, en fördjupningskurs i kognitiv psykologi och en kurs i socialantropologi. Jag beskriver dessa och min subjektiva upplevelse av dem i detalj under separata rubriker nedan.


Advanced Topics in Cognitive Psychology (Kurskod: MAPSYK317, 7,5 hp)

En fördjupningskurs i kognitiv psykologi på masternivå som belyser olika faktorer som kan påverka mänskliga kognitiva funktioner (kategorisering, problemlösning, beslutsfattande, intuition, metakognition etc.). Bland annat fick vi lära oss hur kulturella faktorer kan påverka kognition, hur språk och kognition hänger ihop och påverkar varandra och om hur kognitiva funktioner relaterar till tid, rum och antal.

Kursen löpte under fyra veckors tid. I början var det ungefär en två timmar lång föreläsning per dag. Senare på kursen var det glesare med föreläsningar och mer tid för inläsning och arbete med skriftlig inlämningsuppgift. Det fanns mycket tid för egen inläsning av kurslitteraturen som huvudsakligen bestod av vetenskapliga artiklar som handlade om de studier som togs upp på föreläsningarna. Huvudsakligen fick vi lära oss om det som föreläsaren själv forskade om eller det som hennes kollegor på Universitetet i Bergen forskade om (vi hade samma föreläsare nästan hela tiden som också var ansvarig för kursen och examinationerna). Hon gick in ganska djupt på en rad olika specifika ämnen kopplade till kognition. Kursen examinerades med en skriftlig inlämningsuppgift i vilken man skulle välja något av ämnena som tagits upp på kursen och skriva en uppsats om det - man skulle skapa en egen forskningsfråga, skriva en faktabakgrund till frågan och försöka designa en studie för hur denna fråga skulle kunna besvaras. Uppsatsen fick man skriva tillsammans med en kurskamrat eller själv. Sedan skulle man göra en kort muntlig presentation av denna uppsats inför övriga kursdeltagare.

Jag tyckte att föreläsaren var pedagogisk, tillmötesgående och vänlig. Föreläsningarna var intressanta och jag tyckte att det var bra att de överlappade väl med kurslitteraturen. Kursen var strukturerad vad gäller schema och litteratur och det fanns mycket tid för inläsning och arbete med inlämningsuppgift vilket jag uppskattade mycket. Det var också bra att man fick föreläsningar inom många olika områden och sen själv kunde välja det man var mest intresserad av och ta reda på mer om just det och skriva om det. Föreläsaren gav oss ibland korta praktiska övningar under föreläsningarna som relaterade till det som hon pratade om vilket jag tyckte var pedagogiskt och bidrog till att jag förstod det hon pratade om bättre. 

Jag är kort sagt mycket nöjd med kursens innehåll och upplägg och kan varmt rekommendera den till andra utbytesstudenter. Vissa saker som togs upp på kursen överlappade med det jag tidigare lärt mig på kognitionskursen vi haft på KI men jag fick också många nya fördjupningskunskaper om sådant som inte tagits upp alls eller väldigt lite på föreläsningarna på KI. 

En sak som kanske kunde förbättras på kursen är att det kunde ha varit någon mer examination utöver den skriftliga inlämningen. Jag lärde mig allra mest om de områden jag tyckte var intressanta och fokuserade mindre på de som jag inte tyckte var lika spännande. Det bidrog till att jag inte lärde mig och kom ihåg lika mycket av de områden jag fann mindre intressanta. En tentamen på hela kursinnehållet hade nog bidragit till att jag lärt mig mer om det jag inte tyckte var allra mest intressant (även om jag tyckte att det mesta var intressant).


Poverty, Welfare and Marginalisation: An Ethnographic Approach to Modern Urban Life (Kurskod: SANT240, 15 hp)

En kurs i socialantropologi på kandidatnivå. Vi fick lära oss mycket om fattigdom, segregation och slumområden i moderna städer - vilken typ av fattigdom och segregation som har skapats i och med att moderna städer har bildats och ständigt växer. Vi fick också lära oss om hur instutitioner i städer och stater, såsom skola, rättsväsende och välfärdssystem, påverkar invånarna och deras livssituation. 

Kurslitteraturen bestod av etnografiska studier från vetenskapliga tidskifter. Vi fick läsa etnografiska studier av hemlösa, arbetslösa, drogmissbrukare, minoritetsgrupper och subkulturer som skapats bland ungdomar i staden. Förutom att läsa om hemlösa och marginaliserade personer fick vi också läsa om och lära oss om hur institutionerna som omger dessa människor påverkar deras situation. Utöver de etnografiska artiklarna fick vi också läsa monografin In Search of Respect: Selling Crack in El Barrio av Philippe Bourgois. Denna monografi bestod av en etnografisk studie av drogmissbrukare och drogförsäljare i East Harlem i New York som kan ses som ett fattigt slumområde som är beläget i en för övrigt väldigt rik stad. 

Vi hade i snitt två föreläsningar i veckan där varje föreläsning var två timmar lång och kursen varade i 10 veckor. Vi hade också ett seminarium i veckan där vi satt i en grupp om ett tiotal personer och diskuterade ett par av de etnografiska artiklar som vi dittills läst. Vidare innehöll kursen två examinationer. Dels en skriftlig inlämning i mitten av kursen som man skrev hemma, dels en skriftlig salstentamen i slutet av kursen. I båda fallen skulle man skulle skriva en uppsats där man skulle argumentera för en tes som var relaterad till kursinnehållet och man skulle använda de etnografiska artiklar som ingick i kurslitteraturen för att underbygga sin tes.

Jag är väldigt nöjd med denna kurs och upplever att jag fått med mig många användbara kunskaper. För det första har jag lärt mig mer om ämnet socialantropologi och om vad en etnografisk studie är och hur den görs. För det andra har jag lärt mig mycket om hur olika nivåer i samhället - t.ex. landets lagar, institutioner och välfärdssystem påverkar individen och dess möjligheter, mående och livssituation. Detta är verkligen en kurs som understryker hur stor inverkan miljön har på individens beteende och känsloliv vilket är något som vi också fått lära oss om på KI men jag upplevde att denna kurs bidrog till att jag förstod mer på djupet hur det kan gå till och att det var värdefullt att få flera olika konkreta exempel på det. Jag tyckte mycket om kurslitteraturen just eftersom den bestod av konkreta exempel på hur individen formas av miljön i olika sammanhang, allt från hur kvinnor i casinobranchen påverkas av ägarnas uppfattning om könsnormer till hur droganvändare i East Harlem påverkas av bristande välfärdssystem och diskriminering från samhällets sida. Jag tror att detta är en kurs som jag kommer att ha nytta av i min framtida yrkesroll som psykolog när jag möter personer som kanske inte har fått de bästa förutsättningarna för att må bra och leva ett gott liv. Jag tror att denna kurs kan bidra till att man på ett djupare plan förstår hur olika faktorer i miljön och samhället kan bidra till att forma individer och deras situation.

Utöver själva kursinnehållet tyckte jag också att det var bra struktur på kursen - det var tydligt vilket material som skulle läsas till vilken föreläsning och det var en god överensstämmelse mellan föreläsningar och litteratur. Det var också en god balans mellan antalet föreläsningar och mängden kurslitteratur - det var ganska mycket att läsa men man fick också mycket tid avsatt för att hinna med det. Vidare tyckte jag att seminarierna som hölls en gång i veckan var väldigt givande. Där fick man möjlighet att diskutera och lära sig mer om kurslitteraturen och frågor relaterade till den och man fick möjlighet att ställa frågor och reda ut sådant som man tyckte var svårt att förstå. Jag tyckte också att examinationerna fungerade bra. Det var bra med en examination i mitten av kursen - den gjorde att jag kände mig mycket mer förberedd inför den slutgiltiga examinationen som hade en liknande struktur. Examinationerna stämde också väl överens med det som tagits upp på föreläsningar och i litteraturen och om det var några oklarheter kunde man alltid fråga kursledaren eller doktoranden som ledde seminarierna.

Kort sagt har jag svårt att komma på något negativt om denna kurs. Jag kan varmt rekommendera den till andra utbytesstudenter och jag tyckte att det mesta jag lärde mig var nytt och knappt överlappade med det jag tidigare lärt mig på KI:s psykologprogram.
Universitetets aula

Språk och kultur

Båda kurserna som jag läste hölls helt och hållet på engelska så det var inga problem att hänga med i undervisningen. Dessutom förstod jag norska tillräckligt bra och norrmännen förstod mig tillräckligt bra för att jag skulle kunna prata svenska med dem och de norska med mig. Kort sagt var språket inget större problem. Den bergensiska norskan sägs vara klurig för svenskar att förstå men jag upplevde inte att det var några större problem (men jag lärde aldrig känna en norrman jättebra utan det var mest när jag skulle handla i affären eller prata med någon i en receptionsdisk som jag kom i kontakt med norrmän och då gick det ganska bra även om det kunde vara lite svårt att förstå vissa ord emellanåt). 

Ett norskt ord som kan vara bra att ha koll på är rolig. Om man säger rolig kommer det av en norrman förstås som det svenska ordet lugn (alltså har ordet rolig en ganska annorlunda betydelse i norskan jämfört med svenskan). En annan term som förvirrade mig under min vistelse i Bergen var den norska termen trekk som betyder drag på svenska. Eftersom trekk är löjligt likt det svenska ordet tryck blev jag väldigt förvirrad när jag såg detta på dörren in till Studentcentret. Jag stod och tryckte på dörren men inget hände...

Den norska kulturen upplevde jag som väldigt lik den svenska. Man pratar exempelvis i regel inte med främmande människor i kollektivtrafiken eller hälsar på busschauffören när man kliver på bussen i Norge och det gör man ju inte i Sverige heller. Bilarna stannar snällt vid övergångsställena för gångtrafikanter precis som hemma i Sverige osv. Med andra ord upplevde jag inga större kulturkrockar. 

En skillnad som jag dock lade märke till, i enlighet mina fördomar jag hade innan jag kom till Bergen, var norrmännens vana att gå på tur - ofta varje söndag. Även om jag upplever att vandring och natur är något som svenskar generellt också tycker om upplevde jag att norrmännen var snäppet mer inkörda på det här med vandring - eller gå på tur som de säger. Även när det var halt och isigt på fjällen under vintermånaderna såg jag hela familjer som var ute och gick på söndagarna. En annan liten kulturskillnad jag lade märke till var att norrmännen inte verkar använda mikrovågsugnar i samma utsträckning som svenskar. På universitetet fanns bara någon enstaka mikro. När jag kom till cafeterian för första gången undrade jag var mikrotorget (motsvarande ett sådant som finns på KI) fanns...
Utsikt över Bryggen från Bergens hamn

Fritid och sociala aktivteter

Bergen är (ö)känd för att vara Europas regnigaste stad (men jag hade tur som råkade åka till Bergen under en vår och sommar då det var relativt låg nederbörd). Det är också Norges näst största stad med sina knappt 300 000 invånare. Staden omringas av fjäll som är omkring 300-700 meter över havet, vilket ger många vandringsmöjligheter, och känns pittoresk med sina många små trähus och sina många smala och kuperade gator. Staden är geografiskt sett relativt kompakt - avstånden är relativt korta och det är ganska lätt att orientera sig. Området Bryggen i stadskärnan präglas av sina gamla trähus och finns med på Unescos världsarvslista. Nedan beskriver jag lite tips på vad Bergen har att erbjuda vad gäller sociala aktiviteter för utbytesstudenter, vandring i natur och berg, promenadsträckor, idrott och träning och kulturevenemang.


Sociala aktiviteter för utbytesstudenter

I början av januari i samband med terminsstarten anordnade studentföreningen ESN Bergen under en vecka olika sociala aktiviteter för utbytesstudenter, såsom skridskoåkning och bergsvandring, som fungerade som ett sätt för utbytesstudenter att mötas och lära känna varandra (se Facebookgrupperna ESN Bergen och Study Bergen). Tyvärr kunde inte jag delta under denna vecka eftersom jag var tvungen att vara hemma i Sverige för att läsa kursen Arbets- och organisationspsykologi 2 på KI som löpte under vårterminens början.

I samband med att jag var med på introduktionsdagarna på universitetet i början av terminen i januari höll den psykologiska fakulteten en kort informationsföreläsning om kursutbud, lokaler, praktiska rutiner och annat som man kunde behöva veta inför utbytesstudierna. Dessutom bjöds det på lunch. Jag tyckte att detta var ett jättebra tillfälle att få information om studierna men framförallt ett bra tillfälle att möta andra utbytesstudenter vid den psykologiska fakulteten. Några av de personer som jag träffade under denna dag träffade jag flera gånger efter att jag kom tillbaka för att påbörja kurserna i februari. Jag kan varmt rekommendera andra utbytesstudenter från KI att gå på detta.

Jag bodde i studentboendet 
Fantoft Studentboliger. Där fanns en klubb, Klubb Fantoft, där det anordnades olika aktiviteter för alla boende i Fantoft (se Facebookgruppen Fantoft Events 20XX - skapas ny för varje år så sök på det år som är aktuellt för dig). Bland annat kunde man spela brädspel, delta i frågesportstävlingar, kariokekvällar, filmkvällar, fester och på helgerna ordnades gratis frukost och på söndagskvällar hölls det kostnadsfria danskurser i salsa. Detta fungerade alltså som en mötesplats, främst för utbytesstudenter eftersom de som bor på studentboendet i Fantoft främst består av utbytesstudenter (väldigt liten andel består av norska studenter).

Det Akademiske Kvarter (har en Facebookgrupp med samma namn) ligger i centrum och fungerar också som en mötesplats för studenter. Jag var själv aldrig där men jag vet att de ofta lade upp arrangemang såsom fester och frågesportkvällar på sin Facebooksida. Jag upplevde att det var ganska svårt att få kontakt med norska studenter, förmodligen delvis på grund av att det inte bodde så många i mitt studentboende. Om du är intresserad av att möta norska studenter (och inte bara andra utbytesstudenter) tror jag att Det Akademiske Kvarter är en bra plattform. Om du vill veta mer om vilka aktiviteter de anordnar är ett tips att gilla Det Akademiske Kvarter på Facebook.

Ett annat sätt att få kontakt med andra studenter kan vara att gå med i en av de många studentorganisationerna som finns i Bergen. Du kan läsa mer om de olika organisationerna på utdanningibergen.no. Det finns många olika typer av föreningar, exempelvis olika idrottsföreningar och politiska föreningar.


Vandring i natur och berg

Det jag gjorde allra mest under min tid i Bergen utöver att plugga var att vandra i bergen - eller gå på tur som det heter på norska. Jag fick verkligen mersmak för vandring och med tiden förvandlades jag till en riktig bergsget. Staden är omringad av bergstoppar som är ungefär från 300 till drygt 600 meter över havet. Fløyen, Ulriken och Løvstakken hör till några av de mest populära fjällen som man kan vandra uppför. Man behöver bara avsätta ungefär en halvdag för att ta sig upp på en av dessa bergstoppar eftersom de ligger på gångavstånd från centrum. Jag tyckte att det var helt underbart att ha så nära till vandringsleder, fjäll och vacker natur! Det var också ganska lätt att gå lederna. Man behöver inte vara en bergsklättrare för att klara dem - men det är bra att ha hyfsad grundkondition och att vara beredd på att vara ute och gå några timmar i sträck. Jag vandrade väldigt mycket och ofta under min tid i Bergen, både på egen hand och tillsammans med kompisar. När jag vandrade under vinter och tidig vår (februari, mars och april) var det ofta snö och halt på bergen så det kan vara bra att ha vandringsskor med dubbar eller liknande under denna period (vilket jag själv inte hade och det fungerade men var inte optimalt). För den som inte har möjlighet eller lust att ta sig uppför berg till fots men som ändå vill kunna avnjuta magnifika bergsutsikter finns det linbanor som går uppför två av bergstopparna - Fløyen och Ulriken.

Om du inte är van vid att vandra är ett tips att i förväg planera noga var du ska, hur länge du kommer att vara borta och se till att alltid ha med sig en ryggsäck med lite mat, regnkläder och en extra tjocktröja eftersom vädret kan slå om fort och det alltid är kallare uppe på fjället än nere i dalen. Om du är lite vilse och inte vet vilket håll du ska någon gång under vandringen kan du alltid fråga en norrman - de tycker i regel om att hjälpa till att visa vägen. För att hitta fram till vandringsledernas startpunkter och för att kunna följa lederna rätt använde jag mig mycket av hemsidorna bergen.esn.no och ut.no - där finns information om hur fysiskt krävande varje vandringsled är, hur lång tid de tar att gå, hur man hittar fram till dem och kartor över hur vandringslederna går. Ett annat tips är att kolla in Facebookgrupperna ESN Bergen och Study Bergen som då och då anordnar gemensamma vandringar för studenter så att man kan gå tillsammans i grupp och få vägvisning av erfarna vandrare. Man kan också kolla in Facebookgruppen Bergen og Hordaland Turlag för att få råd kring vandring i Bergen.

Utöver att vandra i Bergens närområde kan den som är sugen också åka iväg längre bort för att vandra, exempelvis till den berömda klippan Trolltunga. Detta var något som jag gärna hade velat göra under min utbytestid (och som jag vill göra någon gång i framtiden) men som av olika anledningar inte blev av. Om du är sugen på att göra detta är ett tips att noga göra efterforskningar långt i förväg om hur du transporterar dig till vandringsledens början (den ligger en bra bit utanför Bergen och det kan behövas en hel resdag för att ta sig dit) och om annat du behöver ha koll på om denna vandring.


Promenader

Förutom vandringsmöjligheter på fjällen finns också flera fina promenader. Jag kan varmt rekommendera en promenad till Gamlehaugen - en park med ett slott som ligger i närheten av Fantoft där man kan strosa runt och bada om vädret tillåter. Jag kan också rekommendera en promenad runt Tveitevannet - en liten sjö som ligger på gångavstånd från Fantoft där jag bodde. Dessutom finns en stavkyrka i Fantoft - Fantoft Stavkirke - som är ett populärt turistmål. Andra fina parker/promenadsträckor jag kan rekommendera är Nordnesparken, Stora Tveitevannet, Byparken, Nygårdsparken, Muséhagen och den botaniska trädgården som ligger en bit utanför centrum. Du kan läsa mer om parker och promenadsträckor på hemsidan utdanningibergen.no.


Idrott och träning

Det fanns bra möjligheter till idrott. Studentföreningen Sammen hade sju olika träningscenter runtom i Bergen (varav ett av dessa fanns precis intill studentboendet i Fantoft där jag bodde). Dessa träningscenter erbjöd många olika träningsformer gym, gruppträning (gympa, spinning, styrketräning etc.), klättring, simning, squash m.m. Man kunde köpa ett träningskort hos Sammen för drygt 1000 svenska kronor som gällde på alla Sammens träningscenter under hela terminen.


Kulturupplevelser

Förutom vandring och naturupplevelser bjuder Bergen också på många kulturella evenemang, såsom festivaler, teater, konserter, museum och bio. Jag gick till exempel på en klassisk konsert i Grieghallen tillsammans med några kompisar och det kostade bara någon hundralapp så det är ett tips på en billig men givande kulturupplevelse. Jag gick också på en teaterföreställning på Den Nationale Scene och det var också relativt billigt för studenter. Jag gick också på Edvard Griegs museum och på konstmuseer där priserna heller inte var särskilt höga. På ESN Bergens hemsida (bergen.esn.no) och deras Facebookgrupp kan du läsa mer om kulturella evenemang i Bergen. Ett annat tips för dig som vill veta mer om kulturevenemang i Bergen är att gå till Studentcentret (ligger precis intill universitetet) och hämta broschyrer om olika kulturupplevelser. Sist men inte minst var jag med om en helt gratis och mycket givande kulturupplevelse - nationaldagsfirandet den 17:e maj. Då var det storfest i staden och alla var lediga och ute på gatorna och firade i nationaldräkter. Det var häftigt och roligt att vara med om så det kan jag varmt rekommendera om du åker på vårterminen!


Användbara hemsidor
  • bergen.esn.no (ESN Bergen - Studentorganisation för utbytesstudenter i Bergen. Här kan man bl.a. läsa om tips på vandringsleder, sevärdheter i Bergen och om vilka mötesplatser som finns för studenter)
  • ut.no (Här kan man hitta kartor över olika vandringsleder som finns i och i närheten av Bergen)
  • www.sammen.no/no/bergen/trening (Här kan man se vilka olika träningscenter som studentföreningen Sammen har och boka in sig på gruppass)
  • www.studybergen.com (Studentorganisation som anordnar evenemang för studenter såsom skidresor, fjordkryssningar och vandringar)

Facebookgrupper
  • ESN Bergen - Studentorganisation för utbytesstudenter i Bergen. Anordnar evenemang för studenter såsom gemensamma vandringar, träffar, fester och resor.
  • ESN Buddy Bergen - Om du registrerar dig på Buddyprogrammet i början av terminen får du träffa och lära känna en norsk student regelbundet under terminen.
  • Study Bergen - Studentorganisation som anordnar evenemang för studenter såsom skidresor, fjordkryssningar och vandringar.
  • ISU UiB: International Students Union of Bergen
  • Facebookgruppen för boende i Fantoft (Namn: Fantoft 20XX-20XX - skapas en ny grupp för varje läsår så sök på det läsår som gäller för dig). - Denna grupp är bra om man bor på studentboendet i Fantoft. Via den kan man få information om evenemang som anordnas på Klubb Fantoft och om annat som kan vara bra att veta som boende i Fantoft och som student.
  • Fantoft Events 20XX - Här kan man läsa om vilka evenemang som anordnas för studenter på Klubb Fantoft.
  • Bergen og Hordaland Turlag - Vandringsorganisation som kan hjälpa dig med frågor kring vandring i Bergen.

På toppen av Løvstakken (477 m.ö.h.)

Sammanfattning

Under min tid i Bergen har jag fått nya värdefulla psykologirelaterade kunskaper, träffat nya kompisar, vandrat och turistat mycket på egen hand, pratat en hel del engelska och lärt mig att förstå (i alla fall litegrann) norska. Förutom de värdefulla kunskaper jag fått från de kurser jag läst tror jag att allt detta har gjort att jag i större utsträckning känner att jag kan klara att anpassa mig till och trivas på en ny plats och i en ny kontext. Jag tror att det har ökat min generella self-efficacy som det heter på psykologspråk. Jag tror att utbytesterminen har bidragit till att jag på ett generellt plan har ökat min lust och mitt mod att anta nya utmaningar som ligger precis på gränsen till vad jag tror att jag kommer att klara av. Detta tror jag att jag kommer att ha nytta av både under min resterande studietid och i mitt framtida yrkesliv som psykolog. Jag tror att utbytet i Bergen bidragit till att jag i större utsträckning kommer att våga anta nya utmaningar inom studie- och yrkeslivet, om det så handlar om att skriva en uppsats inom ett för mig främmande ämne, hålla ett föredrag på engelska på en konferens, utöka mitt kontaktnät, vidareutbilda mig eller anta en ny patientgrupp. Jag ångrar inte en sekund att jag - som upplever mig själv som relativt försiktig och introvert - vågade ta steget att göra en utbytestermin i Bergen!
Ändlösa vandringar - Det är nog en av de saker som jag kommer minnas mest från min tid i Bergen.