Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Paris Descartes (Paris 5)
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: David Byrén
E-postadress: david.byren@stud.ki.se

Innan avresa


Hej! Detta är min reseberättelse om mitt utbyte i Paris (FRA). Jag var intresserad av att åka på utbyte redan från termin 1 då jag fick höra av Internationella Utskottet att möjligheten fanns att åka. Jag läste på om vad som krävdes för att åka på utbyte rent generellt på tandläkarprogrammets kurswebb. Jag förstod för det första att det var viktigt att inte ha rester i studierna, att man var tvungen att ha framförhållning. För det andra att man hade sk. “meriter” avseende engagemang i studentkårerna Odontologiska Föreningen (OF) och Medicinska Föreningen (MF). Jag engagerade mig redan termin 1 som skribent för OF:s kårtidning Cavum OFT. Därefter så blev jag Chefredaktör för tidningen under 1 års tid. Jag var även aktiv i MF som bla. svensklärare för kommande utbytesstudenter under 3:e termin. Jag har sedan jag varit liten haft släkt boende i Paris och var därför lite mer intresserad av att åka till Frankrike på utbyte än något av de andra alternativen som erbjöds. Jag började studera franska (som jag inte hade läst innan) redan 2015. Inför termin 8 då utbytesperioden vanligen är förlagd så kände jag att studietempot och stressen i skolan var för hög samt att jag ej ville missa flera viktiga kurser såsom Pedonti och Ortodonti (ville läsa dessa kurser och lära mig enligt den “svenska tandvården), detta gjorde att jag ej sökte för något utbyte. Det diskuterades på skolan om man skulle börja med utbyte termin 9 och när senare chansen under termin 8 kom för att söka för utbytesstudier termin 9 till Paris så tvekade jag inte en sekund. Informationen var ganska så otydlig då utbyte på termin 9 var någonting helt nytt och varken kursgivare eller lärare visste hur jag skulle kunna tillgodoräkna mig utbytet. Som tur var hade jag utbyteshandläggaren och internationella handläggaren att fråga om hur utbytet skulle kunna möjliggöras för min del. Så jag kan inte säga att det var problemfritt innan avresa, tiden innan avresa var fylld av stress och jag visste inte förrän i augusti (ca 3-4 veckor innan) om jag verkligen kunde åka. Informationen från universitet var knapphändig med ett par mail om var vi skulle träffas för samling av de ankommande utbytesstudenterna. Som tur var åkte jag till Paris på semester under sommaren och bestämde då möte med den internationella koordinatorn där och fick vid detta tillfälle en hel del information om utbytet. Innan utbytet blev godkänt så var både partneruniversitet och KI tvungna att signera ett intyg sk “Learning Agreement” inkl. min signatur avseende studieomfattning och kurser som jag skulle läsa under utbytet. Hör med din utbyteshandläggare vad som gäller!


Det man ska tänka på innan utbytet är:


Ekonomin - Hur ska jag finansiera min period utomlands? Viktigt att söka CSN  i tid innan utbytet (intyg från studierektor om omfattning av studierna är bra att bifoga vid ansökan). Jag jobbade under sommaren innan utbytet, så jag hade sparat ihop en buffert inför utbytet. Viktigt att ta med i beräkningen är att Paris är en dyr stad (dyrare än Stockholm), speciellt vad gäller boende och transportsystem.


Boende - Hur boendefrågan lösas? L’Universite Paris Descartes kan ev. hjälpa till med boende om det krisar men de förutsätter att man ordnar detta på egen hand. Jag hörde mig för med tidigare studenter som varit på utbyte i Paris och blev tipsad om Cité Internationale Universitaire de Paris (http://www.ciup.fr/). Där ligger det Svenska Studenthemmet som man kan ansöka om boende under utbytestiden vilket jag gjorde, länk finns här (http://www.svenskastudenthemmet.com/sv/). Jag fick en plats på Cité genom Svenska Studenthemmet men ej i deras hus utan i ett grannhus Maison Internationale AgroParisTech (MINA).


Språket - Jag läste en intensivkurs på Medborgarskolan i Stockholm ca 1 år innan utbytet och pluggade franska själv i 2 års tid innan jag åkte. Franska är ett svårt språk och det är bra om man har goda kunskaper innan man åker då utbytet är helt på franska, även om vissa på kliniken och skolan kunde knapphändig engelska så underlättar det verkligen om franskan flyter hyfsat.

Ankomst och registrering


Jag bokade flyg till Paris (CDG aéroport) direkt när jag fick besked om datum för tillträde till boende MINA (Cité Internationale Universitaire), jag var på plats ca 5 dagar innan den gemensamma samlingen på universitetet. Franskan kom till användning direkt vid ankomst till CDG vilket både var utmanande och till viss del stressande. Nu kändes det äntligen som många pusselbitar föll på plats när jag var på plats! Introduktionen skedde på fakulteten för odontologi där jag fick träffa internationella koordinatorn, studierektorn och ett par andra lärare från olika sjukhus i Paris. Vi var 5 utbytesstudenter med mig, en från Belgien, två från Italien och en student från Malmö högskola. Ingen fadderorganisation fanns eller klinisk mentor. Under introduktionsdagen (som var en fm) fick vi en varsin artikulator och information om vilket sjukhus vi skulle bli placerade på. Kontakt med universitet: http://www.odontologie.univ-paris5.fr/.

Bild på mig framför Cathédrale Notre-Dame de Paris.

Ekonomi


Paris är en fantastiskt stad att bo i men dessvärre ganska så dyr. Utbytet kostade en hel del så det kan vara en fördel att ha sparat ihop en buffert innan avresan. Boendet var dyrt, 17 kvm för 500 Euro/månad. I Frankrike liksom andra europeiska länder så betalar man förskott (deposit) på boendet vilket jag var starkt kritiskt till men tyvärr ingenting man kunde skippa (förskottet låg på ungefär 400 Euro, som man fick tillbaka vid hemresa). Transportsystemet i Frankrike (bestående av tunnelbana, spårvagnar och bussar) fungerar så att man köper ett kort (Navigo carte) där olika tariffer finns beroende på hur omfattande resandet kommer att bli. Då jag ville upptäcka och besöka i princip hela storstadsregionen köpte jag ett månadskort för 80 Euro/månad som gav obegränsat resande. Man får också en lön av sjukhuset för arbetet man utför på kliniken på ca ett par tusen i månaden vilket var mer än välkommet med tanke på alla övriga kostnader. Kliniken vill att man öppnar ett franskt bankkonto för utbetalning. Jag kan rekommendera La Banque Postale som jag skaffade, det kostade ingenting och var enkelt att ordna på plats. Då jag hade OSCEN under T9 så var jag tvungen att åka hem vid två tillfällen (ordinarie + rest) till Stockholm för att göra den vilket kostade en hel del (flyg till Paris är dyrt), dock fick jag ett resebidrag (som man kan söka innan man åker ut) innan avresa som täckte dom här kostnaderna. Att uppleva Paris genom att äta ute är ett måste, men dock inte varje kväll för då spricker budgeten.

Matbutikerna i Paris är generellt sett billigare än i Sverige, och Lidl är att rekommendera (bättre sortiment och kvalitet än i Sverige). Tack vare pengar som jag hade sparat och att jag fick CSN under utbytestiden gjorde att jag klarade ekonomin utmärkt!


Några tips för att hålla kostnaderna nere:


Flygresor - Boka i tid (ett par månader helst) och kolla om det finns extrapriser för studenter.


Mat - Kolla vad det finns för matbutiker i närheten där boendet ligger som har rimliga priser (ex. Lidl).


Ha en buffert - Jag jobbade innan utbytet en hel del vilket gjorde att jag hade en buffert på ca 40 000 kr.


Sök CSN - Sök CSN i god tid innan utbytet och var noga med att bifoga de handlingar som kan styrka att du ska åka ut på utbyte, ex intyg från studierektor på KI samt Learning Agreement.


Hyr ut lägenheten/studentrummet i Stockholm - Att ha en tom lägenhet i Stockholm som slukar pengar av din reskassa är inget kul, så gör som mig och hyr ut den under utbytesperioden om möjligt.


Boende


Jag fick tips om boende av en tidigare utresande student från KI som hade varit i Paris. Hon tipsade mig om att söka via det svenska studenthemmet (boende för svenska utbytesstudenter som pluggar på franska universitet i Paris). Se länk: http://www.svenskastudenthemmet.com/sv/. Jag fick ett rum på 17 kvm (chambre simple) med egen toalett i en korridor där jag delade kök med 20 andra studenter. Hyran kostade 500 Euro/månad. Rummet var nyrenoverat och väldigt fräscht! Till skillnad från de studentboenden i Stockholmsregionen så var köket i gott skick både vad gäller standarden och städningen. Från boendet till sjukhuset där jag praktiserade (L'hôpital Charles Foix) så var restiden ca 30 min med goda transporter dit. Enda nackdelen med boendet förutom den höga hyran var att köket låstes mellan kl. 22 och 08, så det var knepigt ifall man ville ha en nattsmörgås eller en frukost. Frukosten fick jag handla på vägen till skolan och den kostade ca 3 Euro på närbelägna fik (enklare frukost). Boendet ligger på Campus Cité Internationale Universitaire de Paris som är beläget i centrala i Paris. Cité är ett jättestort campus helt vigt för utbytesstudenter i Paris med allt vad man kan önska, restaurang, bibliotek, banker, gym/simhall, tennisbanor och fina löparslingor. Den var väldigt kul att bo där då så många andra studenter bodde på området, man fick lätt nya vänner! Området är så vackert och inspirerande! Se länk för mer info om Citén: http://www.ciup.fr/. Jag var helnöjd med boendet, detta var någonting som verkligen förgyllde mitt utbyte i Paris!


Utsikt från mitt fönster på MINA.

Studier allmänt


Mina studier under mitt utbyte bestod av tre delar:


Del 1 - Kliniskt Tjänstgöring på HÔPITAL CHARLES-FOIX (FR)


Jag blev placerad på sjukhuset Charles Foix, som ligger i 13:e arrondissement i Paris. Jag hade ca 30 min resa från mitt boende till kliniken med spårvagn och tunnelbana. Jag var där 4 dagar i veckan (3 dagar obligatoriskt men jag valde till en dag för att få vara med och auskultera på kirurgi-avdelningen). Arbetstiderna var från kl. 08 - 18. Placerad på sjukhuset var även en annan tandläkarstudent från Malmö. Det kändes tryggt att ha någon från Sverige att dela tankar med under utbytet! Dagen började med att man hade en samling med de andra franska studenterna som varje morgon hade ett patientfall att presentera och därefter diskussion. Allt var på franska och det var svårt att hänga med men man förstod iallafall helheten av presentation. De tog ingen hänsyn till att vår franska inte var så bra. Därefter gick vi och bytte om, för att sedan gå runt till alla lärare och presentera oss på franska. I början var det tufft då jag inte var van vid den auktoritet som rådde på kliniken. De flesta lärare var glada och nyfikna på att ha utbytesstudenter där och stöttade oss väldigt mycket. Att tilltala lärare med efternamn och befattning var en självklarhet. Tandsköterskorna liksom lokalvårdarna behandlades dåligt av de med högre ställning, vilket jag var riktigt irriterad på. Jag hälsade på alla oavsett befattning. Det fanns ingen fadderverksamhet eller mentorprogram. Vi fick klara oss själva och försöka hitta patienter på egen hand i ett stort förråd där alla pappersjournaler fanns arkiverade. Det var dåligt organiserat men tack vare några franska studenter fick vi mycket hjälp med att boka patienter. Vi jobbade med varsin fransk student då de ansåg att vår franska inte var tillräckligt bra för att jobba ensamma med patienter. Det fungerade väldigt bra!


Förutom kliniken fanns på området ett stort geriatriskt sjukhus. Så vi hade många äldre patienter som var väldigt sjuka (inte ovanligt att patienter kom in på sjukhussäng för sanering inför annan medicinsk behandling). Patientklientelet var generellt sjukare i jämförelse med patienterna i Flemingsberg, hög prevalens av parodontit, karies, akuta infektioner. Det var inte ovanligt att få in en patient med grav parodontit och ett flertal rotrester. Jag fick utföra ett antal undersökningar, pulpotomier, extraktioner, kariesexkaveringar, parodsaneringar, panorama-rtg och borttagning av rotstift. I det stora hela var det saneringstandvård för hela slanten då behandlingsbehovet var väldigt stort hos patienterna. Jag hade även bokat in patienter för rotbehandlingar efter akut-beh men patienterna kom aldrig tillbaka. I Frankrike har de inget “recall”-system som vi har i Sverige, vilket gjorde att patienterna endast sökte tandvård när de hade smärta och då var oftast inte orsaken bara en tand. Mina auskultationer på kirurgi-avdelningen 1 gång/veckan var utan tvekan det mest intressanta! Fick se många implantat-OP, OPEX, sinuslyft, Rehrmann Plastik, operation av cysta, fixering av mandibelfrakturer etc. Jag lärde mig jättemycket!! Det var långa dagar vilket gjorde att jag riktigt trött efter en arbetsdag på sjukhuset. De franska studenterna var mycket skickliga i sitt arbete med patienterna, jag var väldigt imponerad av att se när de jobbade. I Sverige är vi ju vana vid att ta fikapauser då och då, här hade vi bara en rast per dag, och det var lunchrasten (dock 2 timmar -lång). Förutom de svåra fallen som fanns på kliniken var patienterna väldigt lätta att arbeta med då de hyste största respekt för oss studenter och man hade inte samma dialog som vi har med patienterna i Sverige, ex. som fluordebatten och diskussion kring olika dentala material. I Frankrike använder man amalgam fortfarande men inte i lika stor utsträckning som förr. Jag märkte att vi på KI har en mycket bättre ekonomi än på Paris Descartes då både lokalerna och utrustning var föråldrad. Det var inte ovanligt att turbinerna (ca varannan) var trasiga, medikament saknades, brickor inte fanns etc. Det gällde att vara på plats tidigt för att få den utrustningen man behövde utan att den tog slut, men i de flesta fall löste sig detta då det bara var att vänta på att sterilen fyllde på förrådet med instrument. På Descartes har de mycket mer klinik-tid än vad vi har i Sverige och mer självstudier då de inte har så mycket föreläsningar som vi har (studenterna blir tilldelade en kursbok sedan är det upp till var och en att klara kursen). Jag var nöjd med placeringen på sjukhuset och de behandlingar jag fick göra.


Del 2 - Föreläsningar och seminarier på FACULTÉ DE CHIRURGIE DENTAIRE (FR)


En dag i veckan hade vi föreläsningar och seminarier på fakulteten, de gick på franska. Oftast var det heldagar. Olikt från Sverige var att lokalerna var av enklare och äldre standard. När vintern närmade sig var det dock lite kallt då värmen var trasig men som tur hade jag med mig en rejäl jacka ;-) Studenterna var väldigt aktiva under föreläsningarna och pratade med varandra vilket var lite ovant i början men efter ett tag vande man sig. Olikt från Sverige så var det inget rökförbud i föreläsningssalarna, och det var inte ovanligt att se studenter som rökte under föreläsningen. Föreläsningarna täckte flera odontologiska specialiteter/ämnen, pedodonti, akuttandvård, psykologi (en föreläsning var om hypnos), dentala biomaterial mm. Föreläsningarna var av hög kvalitet och då jag i efterhand gick igenom dem igen var det enklare att förstå det föreläsaren pratade om (föreläsaren talade väldigt snabb franska med dialekt vilket inte var det enklaste).


Del 3 - Studier i form av kompletteringar och tentor från KAROLINSKA INSTITUTET (SWE)


Då jag var på utbyte så missade jag att gå flera kurser under termin 9, såsom Examensarbete, Klinisk Farmakologi, OSCEN, Klio6, Gerodonti-pass, Panorama-röntgen, OSK-pass mf. Jag fick ett antal kompletteringsuppgifter som jag fick via mail och kunde göra i Paris som komplettering av vissa missade moment. KI och Descartes ordnade så att jag fick möjlighet att skriva tentan i Klinisk Farmakologi på Charles Foix vilket var jättesmidigt. Jag åkte hem till KI två gånger under terminen för att vid första tillfället göra OSCEN och VUX-tentan. Andra gången åkte jag hem för att göra rest-OSCEN. Så det blev en hel del flygresor fram och tillbaka. Jag tycker att OSCEN under mitt utbyte gjorde det lite stressigt och struligt med flygresor, det hade varit bra om jag kunde fått gjort den termin 10 istället.  När jag kom hem från utbytet så fick jag komplettera missade moment (inlämningsuppgifter, kliniska pass, muntlig tentamen etc.). Förutom det fantastiska biblioteket på Cité Universitaire fanns ett annat bibliotek nära Panthéon som var superbra att plugga på. La bibliothèque Sainte-Geneviève (https://www.bsg.univ-paris3.fr/iguana/www.main.cls). Det var enkelt och kostnadsfritt att skaffa ett access-kort till biblioteket.


Kliniken tillhörande Hôpital Charles-Foix där jag jobbade.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI


Mina studier på Université Paris Descartes omfattade 19,5 Hp (ECTS Points), där:

Barntandvård - 5 Hp

Vuxentandvård + seminarier - 14,5 Hp

I princip var det bara klinisk tjänstgöring jag hade i Paris (motsvarande VUX, PED, ORT, Käkkirurgi) vilken innebar all typ av vuxen - och barntandvård.


Nedan kan du läsa om de kurser som gick under termin 9 i Stockholm, och vilka jag gick tillgodoräknade och inte.


Ansökning om tillgodoräknanden


Jag började söka om tillgodoräknanden direkt när jag kom tillbaka till KI efter utbytet. Tack vare ett antal lärare och ansvariga för tillgodoräknande-processen så gick allting ganska så smidigt när jag väl var tillbaka.


Tillgodoräknanden som blev godkända:


Tillgodoräknande för momentet Det normala åldrandet och dess odontologiska konsekvenser på kursen Gerodonti (2TL037)

Tillgodoräknande för momentet Käkkirurgi 1 på kursen Käkkirurgi (2TL036)

Tillgodoräknande för momentet Akuttandvård 1 på kursen Klinisk odontologi 6 (2TL034)

Tillgodoräknande för momentet Protetik 4 på kursen Klinisk odontologi 6 (2TL034)

Tillgodoräknande för momentet Cariologi 6 på kursen Klinisk odontologi 6 (2TL034)

Tillgodoräknat, Fyllningsprov klass II (Cariologi-kursen)¨


Tillgodoräknanden som ej blev godkända:


Radiologisk Panoramateknik, på kursen Oral Radiologi 3 (2TL035)

Orofacial smärta och käkfunktion 4, på kursen Klinisk Odontologi 6 (2TL034)


Jag arbetade med mitt examensarbete på distans och satt med arbetet när vi hade återbud eller uteblivande på kliniken och av en slump så kom en lärare in och frågade mig vad jag gjorde. Jag förklarade att det var mitt examensarbete och förklarade att det handlade om kognitiv svikt, kalcifikationer av A. Carotis på OPG och parodontit. Han blev mycket intresserad och imponerad av arbetet. Nästa klinikdag så gick ett flertal lärare omkring och pratade om mitt examensarbete och även studenter. De bad mig att hålla en föreläsning om detta en morgon då vanligtvis franska studenter presenterar sina patientfall. Det brukar vara omkring 15 studenter och ett fåtal lärare vid dessa morgon-presentationer men till min förvåning var det ca 60 personer (studenter, lärare, personal från sjukhuset, lokalvårdare och även vakterna utanför sjukhuset) som satt och väntade på min presentation. Förutom en mycket intressant dialog med publiken så ville de även att jag skulle berätta om Sverige och även lite om skolan (vilket jag förberett) så det var verkligen en rolig upplevelse och erfarenhet att få tala inför så många åhörare och presentera examensarbetet.


Språk och kultur


Det franska språket är svårt och det krävs mycket träning för att få det att flyta hyfsat i konversationer. Jag hade pluggat franska i 3 år (började 2015), främst självstudier men jag tog även en intensivkurs på Medborgarskolan i Stockholm. Jag kände mig ganska så förberedd när jag reste till Paris men väl på plats så insåg jag svårigheten i att verkligen hålla en konversation, fransmännen har en tendens till att prata väldigt fort och till skillnad från Sverige avbryta en mitt i en mening (ej av oartighet, det visar att den andra samtalspartnern är med i samtalet och är intresserad). Så i början var det väldigt jobbigt att ta allting på franska men efter att tiden gick så kom man in i det efter ett par veckor. Ett tips till Dig som kanske funderar på att åka, se till att träna med en fransktalande person innan du åker iväg till Frankrike, då blir det enklare. De ansåg på kliniken att jag bla. inte hade den flytande franska som de önskat så de parade ihop mig med en fransk student att jobba tillsammans med vilket var en bra lösning för både mig och patienterna. Det pratades om att de skulle erbjuda en gratis franskakurs till oss utbytesstudenter men av någon anledning så blev det ingenting av det. Jag älskar verkligen den franska kulturen efter att ha tillbringat nästan 4 månader i Paris! Den franska kulturen är mer öppen än den svenska på det sättet att man generellt är mer öppen att prata med främlingar så länge man talar franska. En fransk person ventilerar sina åsikter i större utsträckning än en svensk person skulle göra. Man står för sina åsikter och tycker det är kul med att debattera kring frågor som gäller samhälle och politik. I Sverige upplever iallafall jag att man är väldigt prestationsinriktad och jämför väldigt mycket vilket jag inte upplevde i Paris, man är mer prestigelös och har en holistiskt synsätt på livet och mindre stressad än i Sverige. En kulturkrock som jag märkte direkt när jag kom dit var att sättet att visa hänsyn genom att vänta på sin tur (som i Sverige) inte fungerar i Frankrike vare sig man väntar på en taxi eller ska hitta patienter. Det gäller att vara tydlig med vad man vill ha och ta kontakt med personen i fråga för att få möjligheter till att göra saker. Jag tyckte i början att det var respektlöst att inte vänta på sin tur men var efter en tid tvungen att ändra mitt sätt att vara och då gick allting  mycket enklare. Våga! Ett tips att vänja sig vid franskan när man inte är på kliniken är att gå ut i parker, cafeer och prata med franska personer. Jag köpte även en radio så jag lyssnade på fransk musik och politik-debatter dagligen vilket gav mig en bättre franska automatiskt.


Julfint utanför Panthéon.

Fritid och sociala aktivteter


Under mitt utbyte reste jag runt i Paris för att se hela staden, till vackra platser, bibliotek, kyrkor, restauranger mm. Det finns så otroligt mycket att se i Paris, här är några intressanta sevärdheter:


Basilique du Sacré-Cœur (www.sacre-coeur-montmartre.com/english/)

La tour Eiffel (https://www.toureiffel.paris/fr)

Le château de Versailles (www.chateauversailles.fr/)

Disneyland Paris (www.disneylandparis.com/en-us/)


Det arrangerades olika typer av fest-evenamang på campus Cité Universitaire där jag bodde varje helg, det fanns affischer över hela området på kommande event såsom fester, konserter, idrottsaktiviteter och olika studie-/jobbmässor. Det fanns en idrottsanläggning på skolan med gym, simhall, tennisbanor mm. Jag köpte ett sådant access-kort för olika idrottsaktiviteter och nyttjade simhallen ett par gånger i veckan för att hålla konditionen igång och som rekreationsaktivitet. Då jag är orienterare sedan många år tillbaka tog jag kontakt med en orienteringsklubb i Paris, Raid O Paris (https://www.raid-o-paris.org) som jag tränade med ibland under utbytet.

Jag lärde känna de andra utbytesstudenterna på tandläkarutbildningen väl men fick också flera vänner bland de franska studenterna på kliniken. När vi var lediga brukade vi ses och gå ut och äta på restaurang och gå ut tillsammans. På Cité-campus så lärde jag känna och fick flera andra vänner som också var i Paris för utbytesstudier vilket var jättekul! Det var enkelt att lära känna nya studenter på Cité då många var nya i staden och var öppna för att lära känna varandra. Jag kan därför verkligen rekommendera att söka för boende på Cité då det i mitt fall gjorde mitt utbyte oförglömligt! Jag fick också besök av familj och vänner under utbytet vilket var superkul, att få visa dem Paris och hur jag bodde! Paris är en gigantisk stad och det är omöjligt att se allting men ett tips är att i förväg innan avresa ta reda på lite om staden och vad som finns att göra.


Le château de Versailles, “spegelsalen”.

Sammanfattning


Jag är så lycklig att jag fick möjlighet att åka på utbyte till Paris (FR)! Det gav mig förutom förbättrade franskakunskaper mer kliniskt träning på patienter, möjlighet att sätta mig in i det franska tandvårdssystemet, nya vänner för livet och mycket mer. Jag växte som person genom att våga ta steget och flytta till ett annat land under ett par månader och även så förverkligades min dröm om att åka på utbytesstudier under min tandläkarutbildning. Jag har fått se en annan verklighet vad gäller den allmänna- och odontologiska hälsan hos patienter i Frankrike i jämförelse med de patienter vi har i Sverige. Många patienter var sjukare än i Sverige och jag fick träna på att terapiplanera svåra fall. I början var jag inte van vid att träffa patienter med så stort behandlingsbehov men det är något jag blivit bättre på att behärska och hantera efter mitt utbyte. Jag har fått nya vänner under mitt utbyte som jag hoppas kunna hålla kontakten med i framtiden! Jag tror att detta har påverkat min framtida yrkesroll genom att jag fått se riktigt sjuka patienter med ett stort behandlingsbehov samt att jag blivit väldigt intresserad av kirurgi efter mitt utbyte. Jag kan i framtiden tänka mig att jobba utomlands, mycket tack vare att jag fick den här möjligheten till att åka på utbytesstudier. Visst är det så att man missar en hel del när man är borta från KI men en sådan här chans kommer aldrig tillbaka, så ett tips. Ta chansen och ÅK! Du kommer att ha med Dig detta resten av ditt yrkesverksamma liv!