Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Malta
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Hej och välkommen till min reserapport!

Jag blir väldigt glad över att du är intresserad av utbytesstudier.

Jag vet inte exakt hur du känner just nu, men när jag var i din sits och skulle läsa olika reserapporter, var jag lite orolig men samtidigt väldigt överlycklig och nyfiken.  


Det fanns en del länder att åka till men jag valde att åka till det landet som var mest olikt Sverige, och det var Malta. Sen får man inte glömma bort värmen och de fina stränderna..

Innan vi sätter igång denna reserapport vill jag bara att ni ska veta att utbytesstudier var det bästa jag gjort i hela mitt liv, utan att överdriva och jag är så glad att jag tog vara på den möjligheten.


Det finns dock mycket att göra Innan det är dags att åka iväg. Många dokument som måste lämnas in ,många tester som måste göras och en hel del frågetecken som måste klargöras. Detta skulle dessutom göras under en period där jag hade en del omtentor att göra, så se till att inte ligga efter med omtentor så kan ni utföra hela utbytesansökan i lugn och ro. Du kommer som sagt få massa dokument från höger och vänster, jag råder dig att ta de viktigaste dokumenten och scanna de så har du allting både i pappersformat och via mail.

OBS: Gör allting i GOD tid och var noggrann. Är det någonting du inte förstår dig på så är det bara att fråga den Erasmus ansvariga på Karolinska Institutet eller Malta Universitetet.


En viktigt sak du bör tänka på innan avgång är - Lita aldrig på Maltas väder!

Jag åkte under Mars/Maj och vissa dagar var långt ifrån varma kan jag lova, så se till att ha med dig höstjacka och tjocktröja så slipper du frysa som jag gjorde.

Ankomst och registrering

När jag anlände till Malta så var det natt och det var faktiskt rätt svårt och även lite läskigt att ta sig till studentboendet. Jag rekommenderar att välja ett flyg som landar under dagen så blir allt lite enklare och klarare tycker jag.

Vet du om att du anländer under natten så se till att ta med dig en macka från Sverige som du kan äta när du kommer fram då de flesta butikerna kommer vara stängda då.


Malta har inte samma eluttag som oss i sverige så om du har en adapter så kan det vara smart att hämta med sig den, annars går det alltid att köpa i den populära mataffär "Smart".


De första dagarna kunde vara röriga, du är alltid på vift och försöker lära dig hur Malta fungerar när det tex gäller bussar, skol registreringar,internet, förstå studieuppgifterna och massa annat. Det kan då vara lite svårt att hinna/orka vara social mitt i det hela. Så känn ingen ångest över att inte ha lärt känna folk än, det kommer...


I det studentboendet jag var på, fanns det faktiskt inga svenskar alls, i början  kunden det kännas lite jobbigt, men så småningom kommer du uppskatta engelskan så himla mycket och inse att man faktiskt kan ha vänner från hela världen, och att det inte är så stor skillnad på oss som man ibland kan tro. Jag menar mina bästa vänner i Malta var en marockan, japan, fransk, spanjor och en från Madagaskar och ändå delade vi samma tankar och värderingar, as häftigt.


Ekonomi

Att åka på utbytesstudier är inte så dyrt som det kan låta faktiskt.

Jag var i Malta i två månader och spenderade en hel del, ca 20,000 kr exklusive hyran. Men det behöver inte gå åt så mycket pengar om man är lite sparsam bara. Hyran kostade mig 8000 för två månader, men de pengarna fick man ju som stipendie av Karolinska institutet ,så jag bodde tekniskt sett gratis. Sedan var det ju bara pengar för flyget, mat, buss och nöjen osv som kostade. Det var ganska dyrt i Malta, ungefär lika dyrt som i Sverige kunde jag tycka. Men är man smart och snålar lite går man undan rätt billigt med allt faktiskt. Ett sätt att komma undan med taxi kostnaderna är ju att samla ett litet gäng som ska till samma plats och dela på taxi kostnaderna, så ekonomi bör verkligen inte vara en ursäkt för att inte åka på utbytesstudier tycker jag. Vissa valde till och med jobba lite extra där.


Malta har Euro som valuta, så tänk på att växla lite pengar i sverige så du klarar dig första dagarna i Malta tills du hittar en bra och pålitlig automat som du kan ta ut pengar ifrån med låg avgift.

I Malta är det knappt någon som tar emot kort så det kan vara smart att alltid ha pengar kontant.


Flyg till Malta kostade 2000 kr tur och retur, Ifall jag bokade 2 månader innan hade det kostat mig 1000 kr, så boka flyget i god tid så kan du få biljetterna billigare.


Innan första utbytesdagen var man tvungen att göra Mrsa test och vaccinationer vilket kostade ca 1000 kr totalt. Det bästa och billigaste stället att ta dessa prover på är cityakuten i Hötorget  Stockholm. Nämn att du åker via skolan så får du det rabatterat.


Den billigaste stället att handla på är SMART .Det är som en stor galleria som har bokstavligen allt man behöver till helt okej priser.


Boende

Jag bodde i ett studentboende i Lija. Boendet heter University Residence. Detta boende tillhör Malta University och är till för studenter från utlandet.  Boendet var inte direkt Fräsch och lugn och Kunde vara ganska stökigt ibland, vissa lägenheter var stökigare än andra beroende på vem som bodde där såklart. Boendet  var som ett avgränsat litet område omringad med små byggnader och en pol i mitten. Byggnaderna var fulla av korridorer. Varje korridor hade ca 10 små rum , 6 badrum och ett litet kök som alla delade på. Jag bodde i ett av rummen tillsammans med en okänd person från japan. Så det är verkligen inte lyxhotell direkt men betalar man extra kan man dock få det lite lyxigare.

OBS- Boka rum i god tid så kan du dels säkra en plats men även ställa lite krav på var/hur du önskar bo, där det ‘är oväsen, där det är lugnt eller där det finns balkong osv osv.


Är du nyfiken så kan du bara söka på http://universityresidence.com/ så kommer du direkt till boendets hemsida. Där kan du se alla deras rum och boendets uppbyggnad. I boendet fanns en restaurang som var öppen tills 11 på natten vilket var väldigt uppskattade. I restaurangen fanns biljard och massa andra spel som man kunde roa sig med.


Det är en hel del festande på boendet och det ökar möjligheterna att skaffa nya vänner vilket i sin tur ökar trygghetskänslan. Vissa nätter när du är sugen på fest älskar du ditt liv med tanke på att festen bokstavligen är utanför din dörr. Andra dagar du inte är lika sugen på festa blir det lite jobbigare, speciellt om du vill sova, då var det bara in med öronpropparna som gällde.


Jag bodde som sagt i Lija i University Residence. Detta område låg ca 15 minuter med taxi från de flesta "fina centrala ställena" (150 kr). Med buss tar det dubbelt så långt tid (15 kr). Så det kunde ibland vara svårt att komma till olika nöjesplatser om man inte tar taxi hela tiden, vilket blir otroligt dyrt tillslut. Problemet med bussarna dock är att de aldrig kommer i tid, alltså bokstavligen. Busstidtabellerna är sällan förnyade så bussarna kommer typ när de vill, det blir man dock aldrig van vid haha, tyvärr alltid lika irriterande, man lär sig verkligen uppskatta sveriges fasta och noggranna tider. Själva området Lilja är ett område främst för Malteser som bor på Malta och de enda "turisterna" där är typ utbytesstudenterna som bor på University Residence. Annars kunde området upplevas som ganska dött och lugnt, inte direkt så mycket att se.


Trots att området var "dött" så ångrar  jag inte en sekund att jag bodde där. Detta  för att denna boende var kopplad till skolan, detta innebar dels att man fick en del förmåner, men även samhörighet bland alla studenter. Det gjorde att man sällan kände sig ensam. Jag kunde alltid gå ut från rummet och hänga med studenterna som chillar vid poolen, även fast jag knappt kände de, så kändes det aldrig konstigt.


Alla vardagar , varje timme fanns det till exempel en minibuss som tar alla studenter från boendet till skolan/Sjukhuset(5 min promenad ifrån varandra) och även hem igen, helt gratis.

Det fanns en stor buss som åkte till Paceville (Maltas bargata ) och sedan hem igen.

I boendet fanns även en stor tennisplan, basketplan och en stor pool där alla studenter kunde chilla, plugga sola och bada.

Varje söndag anordnas stora utflykter runt olika vackra  platser i Malta för endast 30 kr.

I boendet fanns olika korridorer, varje korridor hade ett kök, detta gör att alla studenter i korridoren bokstavligen vare sig man är blyg eller inte tvingas lära  känna folk , som kanske har folk över, som gör att du lär känna ytterligare folk.

Allt det jag nämnt + mycket mer har jag fått uppleva tack vara Malta University Residence.


Som du ser finns det väldigt många fördelar med att bo på University Residence, det är gemenskap på en helt annan nivå faktiskt, går inte att beskriva det. En stor majoritet av de som bor på boendet är studenter och är därför i samma sits som dig och har kommit från andra länder runt om i världen. Du kommer bli förvånad över hur många nya personer du kommer lära känna, försök bara vara lite social så kommer en vänskap leda till den andra.






Studier allmänt

Syftet med min utbytesstudier var att jag skulle gå på två månaders praktik i Malta, så det mesta av tiden var man på praktik och försökte lära sig så mycket som möjligt bara. Under praktikens gång får man ett antal studieuppgifter att göra. Det bästa är att göra tex Ct uppgiften när du är placerad på CT och Mr uppgiften när du är placerad på Mr osv, detta för att du ska kunna fråga när det behövs då vissa uppgifter kräver tid, speciellt om din engelska inte är på topp.


För att jag skulle bli godkänd på min praktikplats var jag tvungen att få godkänd på uppgifterna men även närvara och delta på praktikplatsen. Man får nämligen ett schema av den studentansvariga på sjukhuset. Schemat är uppdelat i två månader med olika placeringar. Går du alla dagar på schemat har du gjort 250 timmar totalt, vilket är ett av kraven för att få godkänd på praktikplatsen.


Malteser skiljer sig lite från sverige när det gäller beteende tycker jag. I sverige kändes det mer  välkomnande som student, att de tar hand om dig lite bättre och förklarar undersökningen osv. Va redo på att det inte kommer vara likadant på Malta, ta det dock aldrig personligt, det är bara så de flesta är i  Malta. Det är mer eget ansvar som gäller och du måste verkligen visa fram fötterna. Undrar du någonting så ställ din fråga, de svarar gärna, men det är ingen som kommer jaga dig för att du ska lära dig.


Omvårdnaden på röntgenkliniken i Malta var långt ifrån Sveriges faktiskt. Man prioriterar inte det på samma sätt verkar det som. Det är stor patientflöde så det är in och  ut som gäller där. Allt ska gå fort. Det känns dessutom som att vi får göra lite mer på praktiken än de. De får till exempel inte sticka under sin praktik vad jag har förstått det som, medan vi i Sverige i stort sätt får göra allt då det är viktigt att lära sig. Däremot kändes det som  att röntgen sjuksköterskorna där hade bättre koll på utrustningen än oss i sverige. Det var imponerande att se hur snabba och skickliga de var på att hantera apparaterna i ung ålder dessutom.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Vi på mitt program fick åka på utbnytesstudeier under den perioden där vi hade valbara kurser. Det fanns olika alternativ av kurser som mina klasskamrater fick göra i Sverige, Och vi som åkte på utbytesstudier fick ha Praktik med lite studieuppgifter om olika modaliteter istället.

Språk och kultur

Språket i Malta var väldigt speciellt. Det var typ en blandning av Engelska, Italienska, och Arabiska.

De flesta i Malta kunde behärska det Engelska språket faktiskt så det underlättade väldigt mycket, Även patienterna kunde ibland tala Engelska.

Malteser kommunicerar på ett mer framåtriktad sätt. Där är det höga toner med klara kroppsspråk som gäller. Väldigt ofta kunde man höra folk diskutera och tro att de tjafsar, det vänjer man sig inte heller vid, blir alltid lika förvånad över hur hetsigt det kan låta ibland, jag menar jag som trodde jag pratade högt...


Malta är ett kristet land och de flesta är troende. Mer troende än svenskarna verkar det som. I sverige kändes mest som att vi behållit de svenska kristna traditionerna osv. Men i Malta känns det mer troende på en själslig nivå. Till exempel kan man se jungfru Maria statyer mellan varje hus man ser. De flesta kontoren och matsal på sjukhuset hade  stora korstavlor. Nunnor springer runt överallt i sjukhuset osv så det känns som att man prioriterar religionen mer i Malta än i Sverige.


Många gånger kunde jag tycka Malteserna verkade väldigt bittra och sura hela tiden, men samtidigt är de väldigt hjälpsamma på annan nivå liksom. Frågade en gång en person var Universitetet låg (När jag hade gått vilse), och han körde mig dit liksom utan att se det som en större tjänst. Så Malteser är faktiskt snällare än vad de ser ut att vara och det märker du så fort du påbörjat en konversation med de.


Fritid och sociala aktivteter

Malta är ett väldigt speciellt land och det finns otroligt mycket att göra där måste jag säga. Självklart kan du göra mer ju mer pengar du är villig att lägga ner men oavsett vad finns det väldigt mycket att göra och lära sig. Jag valde att praktisera extra mycket första månaden som gjorde att jag var ledig en del andra månaden. Här nedan tänkte jag lista ut det absolut bästa man kan göra i Malta om man exkluderar plugget och praktikplatserna såklart..


Bli medlem i olika Facebook sidor så du kan veta vilka roliga event som finns tillgängliga.


Spendera tid i polen tillsammans med de som bor där.


Festa loss i bargatan i Paceville.


Besöka storstaden Sliema där det finns fina båtar och utsikter.


Cafe del mar, en utomhus fest klubb som är öppen från dagen till natten.


Valetta är Maltas gamla huvudstad där du kan se massa fina byggnader och turistbutiker.


Utflykter med boendet varje söndag(Maltas höjdpunkt).


Blue lagoon är Maltas finaste strand.


Poppaye village , som en by där man kan se vart man spelade in alla poppaye filmer, väldigt mäktigt.


Sahara lounge är som en bar där man kan röka vattenpipa och dricka goda drinkar.


San antonios garden är som en gård med massa blommor och olika djur.


Det finns självklart många andra ställen att besöka , men de jag nämnde är verkligen ett måste.





Sammanfattning

Alla kan resa till Malta på semester,  Men ingenting hade varit detsamma om jag inte hade bott på university residence och gått på praktik där. Det är liksom en helt annan känsla att bo på ett land som student, och att resa till ett land på semester. Jag åkte dit helt ensam i en främmande land, efter en månad fick jag så otroligt många nya vänner som jag har kontakt med än idag. Minnena jag har kommer att vara för evigt och än idag står jag fast vid att Erasmus resan var det bästa jag gjort i mitt liv.


Att få praktisera på Malta och lära sig var självklart prioritering nummer ett. Men en Erasmus resa handlar om mer än så och därför är jag evigt tacksam för denna möjlighet. Du lär känna dig själv på en helt annan plan. Du lär  dig vara självständigt, uppskatta det du har, knyta kontakter med människor och så mycket annat.


Malta är ett underbart land och det fanns massor att uppleva och lära sig av det landet.

Att få praktisera på ett sjukhus i ett helt främmande land.. Att se hur Malteser jobbar inom röntgen och hur omvårdnaden ser ut var väldigt intressant.


Så överväg tanken att åka på utbytesstudier. Det är ett minne för livet. Innan jag åkte kunde jag känna mig obekväm med allt, bara faktum att jag åkte dit själv och delade rum med en främling från japan fanns inte på världskartan för mig, men jag gjorde det bara och ångrar inte en sekund.


Hoppas verkligen du fann min reserapport intressant och hjälpsam, och jag hoppas ännu mer att du åker på utbytesstudier och får uppleva det jag upplevde. 
Avslutningsvis vill jag säga, får du chansen att åka på utbytesstuider så gör det verkligen. Det kan kännas skrämmande i början jag vet, men det kommer vara sååå värt det.
  
Lycka till !
Mvh AK