Reserapport - KI-student
Ronald Reagan Medical Center
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Baltzar Bradley
E-postadress: baltzar@gmail.com

Innan avresa

Jag kan varmt rekommendera att åka på ett utbyte någon gång under utbildningen. Jag passade på att åka under termin 11, dels för att jag kände att jag skulle ha mest kunskap och kunde få ut mest utav utbytet då och att jag då inte skulle missa någon viktig/bra ordinarie kurs på utbildningen. Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte åkte på fler utbyten även tidigare i utbildningen, men hursomhelst så är SVK-perioden på termin 11 en populär tid att åka på utbyte. Och utbyten till USA kan man (mig veterligen) inte göra innan termin 11.


Utbyten till USA är ofta ganska populära med många sökanden. Jag hade B merit när jag sökte och hade väl räknat med att få något utav de utbyten jag hade önskat men hade verkligen inte räknat med att få mitt första alternativ, vilket alltså var UCLA. Jag valde att söka mig till UCLA för att jag hade hört mycket bra (och spännande) från det utbytet, tackar aldrig nej till att få spendera några månader i södra Kalifornien, samt att jag var nyfiken på att se och uppleva skillnaderna i amerikansk utbildning och sjukvård jämfört med den svenska.


Snabb-sammanfattat så är det två olika ansökningar för att få åka på utbyte till USA. Först måste man bli utvald utav KI som sedan ”nominerar” en och sedan måste man bli godkänd utav UCLA. Denna ansökan till UCLA gör man direkt till de kurserna man vill läsa och direkt till kurssekreterarna där, vilket alltså ofta är olika personer på olika sjukhus/institutioner.


Obs! jag sammanställde och skickade in min LINK-ansökan våren 2017 och var sedan på utbytet vårterminen 2018, så jag kan inte lova att processen inte har ändrats sedan dess.


Själva LINK-ansökan gick väl ganska smidigt, men som alltid ska man ha lite marginal med såna saker. Ffa är det i alla fall ett letter of recommendation som ska signeras av någon KI-lärare. Det finns bra info om detta på ki-webben och även en standard-blankett som man kan be någon fylla i, själv hade jag min PU-mentor fylla i den.


Sen är det lite väntetid och sen får man veta om man har blivit nominerad någonstans. Då har man lite tid på sig innan man måste tacka ja eller avböja nomineringen (detta görs med svarsblankett som Kis handläggare mailar ut). Efter detta kommer arbetet med all formalia och ansökningsprocessen. Först ska man registrera sig som visiting international student via UCLAs hemsida. Info om detta och mycket mer får man i dokument som internationella handläggaren mailar dig. Finns även bra tips där om stipendier och boende och vaccinationer etc.


Nästa steg är att man kommer få ett Application Packet från the Office of Student Affairs på UCLA. Min kontaktperson där var alltid väldigt trevlig i sina mail och det kändes absolut som att man var välkommen att maila henne med frågor gällande ansökningen, vilket man med stor sannolikhet kommer ha. Tack och lov så behöver man inte längre skicka ansökningen med snigelpost, såsom man kan läsa om i äldre reserapporter. Däremot, eftersom det ska till mycket underskrifter och stämplar här och var, så blir det mycket utskrifter och in-scanningar via KIB, så se till att ladda upp ditt printer-konto innan du börjar med detta! Observera att man ska skicka in en separat ansökan per elective (alltså per klinisk rotation, mer om electives under Kurser som motsvarar utbytet delen nedan). Det blir alltså 2 till 3 ansökningar, även om många utav papperna är desamma.


Att välja Elective

Att välja vilka rotationer att göra tyckte jag nästan var det svåraste. Via UCLA / David Geffen school of medicines hemsida finns det en omfattande Course Catalog med ca 100 olika rotations. De är fördelade på 5-6 olika sjukhus inom alla möjliga specialiteter. Här rekommenderar jag att browse:a dig fram, läs reserapporter om tidigare studenters erfarenheter, läs om kurserna, maila kurssekreterare (info finns i kurskatalogen) om du har mer frågor om kursen.


Det som ska till är: (finns också en bra checklista som UCLA mailar till en som man kan använda för att se till att man inte missar något) 

- Ansökningsformulär: utbyteskoordinator på KI signerar 1 kopia per elective. Med ett foto på.

- Bekräftelse på betalad ansökningsavgift: 300 dollar / elective. (dessa pengar får man tillbaka från KI)

- ’Letter of Good Standing’: utbyteskoordinator på KI fixar.

- Official medical school transcript: LADOK-utdrag på engelska. Signatur och stämpel av KI:s utbyteskoordinator.

- Intyg om hälsoförsäkring: utbyteskoordinator på KI fixar. Från Kammarkollegiet. Innebär att man är försäkrat upp till 10 miljoner kronor (!).

- Pass-kopia - UCLA Confidentiality statement

- Faculty Letter of Recommendation – en mentor/lärare/handledare som är kopplad till KI

- Ladok-utdrag (du får detta underskrivet utav utbyteskoordinatorn)

- Documentation of english proficiency – Om man har det kan man skicka med intyg om Cambridge test eller TOEFL. Jag skickade utdrag på mina gymnasiebetyg på engelska.

- DGSOM Health Statement (se nedan ang vaccinationer och intyg)

- Intyg på utförd online-kurs i HIPAA

- Ev en E2 form (se nedan)


Läser man rotationer/electives på Harbour Hospital (ett av sjukhusen i södra LA) så kan man behöva fylla i ett E2 Health Form som är något mer omfattande än den standard som alla kurser kräver. Ffa är det fingeravtrycken som är ett jobbigt extra moment. Men när man listade ut vad man skulle göra så var det inte så himla krångligt (ring och boka tid innan, sen gå till Polishuset på Kungsholmen så hjälper de en. Tog ca 15 min på plats).


Visum

Vanligt att KI-studenter åker på B1/B2-visum. Det kostar några tusenlappar (typ 2000 kr) och innebär lite pappersarbete och en intervju på USAs ambassad och sen lite väntetid innan man får tillbaka passet med visumet i. Man måste då alltså ha lite framförhållning. Själv åkte jag på ESTA / Visa waiver program som bara kräver att man gör ansökan minst tre dagar innan man åker. Man får dock bara vara i landet 90 dagar på ESTA. Den enda frågan jag fick i tullen var hur länge jag skulle vara i USA. Fick inga följdfrågor på detta men det är nog bra att ha med en kopia på något UCLA-dokument man kan visa skulle de bli frågvisa.


Vaccinationer

Jag skulle kunna skriva en hel A4 om vaccinationer. Den ”standard” hälso-formuläret som UCLA vill ha (DGSOM Health Statement) efterfrågar saker såsom ett negativt TB-test (blod eller PPD), antikropps-titrar för mässlingen, parotit, rubella, vattkoppor, hepatit B och stelkramp, och sedan en underskrift av ”Health care professional”. Ovan nämnda E2 Health form (som Harbour kräver) – vill ha ungefär samma som standard-formuläret men kräver TBC-tester med antigen 2 stycker negativa PPD:er, 1 positiv och en blank lungröntgen eller 1 negativt blodprov (Kvantiferon / IGRA). Den kräver också influenza-vaccination.


Gällande vaccinationer kan man göra lite olika varianter. Man kan ta titrarna via vaccinationscentral och sedan fylla i och signera formulären själv eller be någon annan skriva under. Eller så kan man betala vaccinations-centraler för att hjälpa en fylla i. Jag var orolig för att jag skulle behöva komplettera så jag betala nån extra tusenlapp för att få en ordentlig underskrift och hjälp med formulären. Formulären var dock lika främmande för personalen på CityAkuten vaccination som för mig och jag behövde komplettera flera gånger så det var nog inte en så värd investering för min del.


Obs!

Vissa kurser/electives verkar kräva (enligt online Course Catalog) att man skickar in CV och/eller att man har skrivit ett visst resultat på USMLE-provet. Jag sökte en sådan kurs men fick aldrig frågan att redovisa detta (vilket jag ändå inte hade kunnat göra) – så låt inte detta avskräcka dig att söka en kurs du tycker låter spännande. Har man dessa och vill skicka med så skadar det nog inte.


Ett bra tips är att maila kurssekreterare redan innan du har fått ihop alla papper till ditt ”application packet”. Du kan maila och introducera dig och fråga om de har lediga platser under den tiden du är intresserad. På så sätt kan de försöka hålla en plats åt dig tills du hinner få ihop den komplett ansökan. När allt är klart och en ansökan har blivit accepterad till ens olika kurser så kan man bara pusta ut och börja planera allt roligt man ska hinna med på utbytet!

solnedgång i venice beach

Ankomst och registrering

Vi hade IST (stora praktiska provet innan SVK-perioden) på en tisdag och på fredag morgon satte jag mig planet mot Los Angeles. På måndagen började jag sedan min första kurs. Det kändes rätt lagom att ha någon dag hemma innan avresa att fixa det sista efter ett ganska intensivt IST-pluggande, och att ha några dagar på plats att landa i boende och med tidsskillnaden innan kursen drog igång. Min första kurs var en kirurg-kurs, vilket alltså innebär tidiga morgonar (halv sex ombytt på plats). Så att man kom från Sverige och hade lite svensk tid i kroppen var egentligen en fördel när det gällde att komma upp tidigt. Andra saker som är bra att hinna fixa på de dagarna man har innan kursen börjar: landa och orientera dig runt ditt boende, hämta ut eventuell hyrbil, lära känna vägen till sjukhuset.


Journal-utbildning: jag fick göra två olika utbildningar, en för journalsystemet de har på Harbour och den andra för CareConnect som de hade på Ronald Reagan Hospital. De tog faktiskt några timmar att ta sig igenom och krävde ibland lite klickande och flervalsfrågor (man kan gissa fel många gånger). Jag hade min första kurs på Harbour Hospital. Det var en hel del papper att skriva på där. Till slut godkände de mitt svenska körkort som legitimation men det kan vara klokt att ha med sig passet första dagen som en säkerhet.

Royce Hall på UCLA-campuset

Ekonomi

Man får ofta höra om hur dyrt LA är som stad. Men som alltid går det att planera lite och komma undan utan att bräcka budgeten för hela året. Samtidigt som man vill passa på att leva livet och kanske resa runt lite innan eller efter utbytet. Då mitt utbyte var under vårterminen med IST precis innan och examen precis efter, samt att jag ville läsa tre kurser istället för 2 så blev det bara några dagar ledigt innan hemfärd. Jag passade då på att se lite mer utav staden som jag inte hunnit till dess. Stora kostnadsposter är bostad, bilhyra, mat och resor.


Jag hyrde ett rum första kursen som kostade ca 7000 för tre veckor. Resten av tiden hyrde jag en egen lägenhet i Westwood för 13000 kr / månad. Den låg på gångavstånd till sjukhuset så behövde inte bilen hela denna period. Så sammanlagt ca 27 000 för boende. Hyrde bil i sammanlagt 6 veckor för totalkostnad ca 9 000 kronor. Bensin (dock väldigt billigt) och parkeringsavgifter tillkom på kanske nån extra tusenlapp. Flygbiljett bokade jag via SAS direkt flight. Bokade i ganska god tid och kostade då knappt 5000. Hade man haft ännu mer framförhållning och kunde tänka sig lite mellanlandningar så kan man säkert komma ännu billigare undan.


Sammanlagda kostnader tror jag blev mellan 70 och 80 000. Då har jag inte levt superlyxigt men inte heller så billigt jag kunnat. Jag gjorde inte heller några längre resor utanför LA. Det kan låta mycket men med ”vanliga” csn, csn merkostnadslån, csn extra lån för flygbiljetten, KI resebidrag så har man redan där en bra start på resekassan. Visserligen mycket lån på en redan saftigt lån efter en lång utbildning. Lyckas man sedan få lite stipendier (jag fick ett på 10 000 och ett på 15 000) så blir det genast mycket rimligare. Om man vill söka stipendier rekommenderar jag att man är ute i god tid då alla stipendier har olika ansökningstider och framförhållning. Det bästa vore att strax efter man fått reda på att man blivit rekommenderad av LINK att man då kollar runt på nätet på olika stipendier som man skulle kunna vara giltig att söka och sedan skriver ned alla ansökningstider som man då snabbt kan titta på för att inte missa någon. Jag sökte sammanlagt 4 stycken och fick alltså från 2. Dessutom kan man ofta återanvända stora delar av ansökningarna så det blir bara snabbare och snabbare per ansökan desto fler man gör. Vissa har inte så bra uppgifter på nätet och då får man ringa och låta trevlig och höra mer. Det tar lite tid att pyssla med stipendier men jag tror nog det kan bli en rätt värd investering.

Boende

Första tre veckorna bodde jag i ett litet område som hette Signal Hill. Låg tekniskt sett i Long Beach men var nära Torrance/Carson där Harbour Hospital ligger. Jag hittade ett rum via hemsidan rotatingrooms.com. Rätt enkelt rum men hade eget badrum och låg tyst så det funkade rätt så bra ändå. Hemsidan är specifikt inriktad till studenter eller läkare som behöver boende en kortare period för rotations (typ randning). Väldigt enkelt utformad hemsida som inte ser så mycket ut för världen. Viktigt att man använder en officiell universitets-mail när man skriver till annonsörer. Använd alltså din ki-student mail, annars kommer det inte fungera. Sedan får man maila om man behöver mer info, be om fler bilder eller kolla tillgänglighet. Finns inte heller någon betalningsfunktion i hemsidan utan det får man komma överens med hyresvärden på något bra sätt. Själv laddade jag ned och fixade Venmo, som väl är lite deras variant av Swish. Första boendet kostade ca 7000 kr för 3 veckor. Jag behövde bil för att ta mig till sjukhuset, och med alla tidiga morgonar och nattpass (farligt att köra hem efter ett 26 timmarspass!) så hade absolut hellre velat bo närmare. Jag tyckte dock att det var svårare att hitta boenden i närheten av Harbour jämfört med andra sjukhusen. De andra sjukhusen var det ofta lättare att hitta boenden men dessa kunde vara betydligt dyrare (populärare områden).


Resterande dryga 6 veckorna hyrde jag en egen lägenhet i Westwood. Gångavstånd (ca 10 min) till Ronald Reagan hospital där jag gjorde mina andra två placeringar. Lägenheten kostade ca 13 000 kr i månaden. Det kändes såklart dyrt men skulle ha flera besökanden så kändes värt att kunna erbjuda en soffa till dem. Det var ingen fantastisk lägenhet men hade allt man behövde och en liten balkong och låg på bra avstånd till det mesta. Jag hittade även denna lägenhet via rotatingroom.com.


Båda mina hyresvärdar var själva läkare vilket var roligt ändå. Ska du göra en placering på Harbour Hospital så kan man bo i Carson eller Torrance om man vill ha nära. Vill man vara närmare haven är det inte jättelångt till de trevliga områdena i south bay (redondo/hermosa/manhattan beach).


Sätt att hitta bostad: Airbnb, craigslist, rotatingrooms.com, facebook-gruppen ”Svenskar i LA”, finns en del UCLA-facebook grupper man nog kan kolla i.

Studier allmänt

Se tidigare reserapporter för bra genomgång av det amerikanska utbildningssystemet. Ffa Robin Hakimis informativa reserapport.


Kortfattat så skiljer ju sig den amerikanska mot den svenska läkarutbildningen på flera sätt. Medical school klassas som en så kallad graduate school. Det betyder att för att bli antagen till läkarutbildningen så ska man sedan tidigare ha en bachelor (typ kandidat-utbildning). Dessa är oftast fyra år och kan egentligen vara i vilket ämne som helst. Många har tagit en examen i pre-med (med mycket organic chemistry och biology) men träffade också många som läst allt från lärare till klassisk konst till språk. Med school är rätt så intensivt för amerikanarna med flera större tester under utbildningens gång (USMLE Step 1 & 2 ) som har en direkt påverkan på vilken specialitet man har möjlighet att göra efter examen. Första två åren är mer teoretiska och sedan är det ca två hela år (utan sommarlov) med praktik varvat med klinik-nära undervisning.


Läkarstudenterna kallas ofta MS 1 -> 4 beroende på hur långt dom har kommit i utbildningen. Vi som kommer från Karolinska via LINK är på papperet MS4 (alltså sistaårsstudenter). MS3 studenter gör så kallade ”core rotations” inom t.ex. internmedicin, barnmedicin, kirurgi. Dessa är alltså inte självvalda kurser utan obligatorier. Under dessa ”core rotations” har studenterna vissa krav på sig att till exempel delta i seminarier/ föreläsningar. Som MS4 önskar man sina rotations och är en mer bidragande medlem i läkar-teamet. Då följer man i princip med läkarna i deras vardag hela dagen, alltså inga föreläsningar/seminarier man måste gå på, men man var såklart välkommen att delta om man var intresserad. Kort kan sägas att utbildningen ställer höga krav på sina studenter men att de kanske inte alltid hinner se så mycket under deras ganska korta rotationsperioder innan de söker till residencies. När de får höra alla olika kurser och rotationer man har fått göra i Sverige så blir de ofta lite avundsjuka.

Onsdagsundervisning för residents inom general surgery på Harbour-UCLA Hospital.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag ville gärna ta en kirurgisk kurs under mitt utbyte, mycket för att jag hade förstått att kirurgernas vardag i USA skiljer sig mycket jämfört med svenska kirurgerna, så jag var nyfiken på hur annorlunda det skulle vara. Sedan hade jag så svårt att välja mellan alla olika kirurgiska rotationerna så till slut landade jag i tre olika. Samtliga av dessa är ganska vanliga bland besökande svenska läkar-studenter. Detta gjorde att det fanns bra reserapporter att läsa så jag kunde förbereda mig något smått i alla fall innan. Men det innebar också att många läkare man träffade på (i varje fall Attendings som ju inte byts ut på samma år som residents eller fellows) kände till KI och mindes tidigare studenter. Då det finns goda sammanfattningar om de kurser jag har läst i äldre reserapporter har jag inte lagt enormt mycket tid på att beskriva dessa, men man är varmt välkommen att kontakta mig per mail om man har några frågor om mina rotationer (eller utbytet i allmänhet).


Introduction to Trauma Management Sjukhus

Harbour-UCLA Hospital

Genomsnittlig arbetsvecka: ca 80 timmar

Tips: finns bra sammanfattning och lite tips i tidigare reserapporter (t.ex. Robin Hakimi’s).


Intensiv men spännande kurs. Belägen på Harbour-UCLA hospital som är ett UCLA-affiliated hospital men har en väldigt annorlunda känsla än de andra sjukhusen. Ligger i de fattigare delarna av staden med majoritet hispanics och african american patienter. Här ligger patienterna i trånga 2 eller 4 bädds-salar, i skarp kontrast mot de lyxiga hotell-inspirerade rummen på Ronald Reagan. Sjukhuset är ett Level 1 trauma center och pga dess närhet till t.ex. Torrance och andra ruffigare stadsdelar så kommer det ofta skottskador och knivskador hit. Men den vanligaste olyckan var nog ända MVA (motor-vehicle accident).


Gör du trauma-rotationen kommer du att bli tilldelad (ibland önska men det är svårt när man inte har så mycket att gå på) trauma team A, B eller C. Dessa lag roterar var tredje dag. Så glöm måndag-fredag, dessa veckor kommer din vardag delas in i pre-call day, call day och post-call day. Call day är alltså det dygnet som ert lag tar alla trauma-larm. Morgonronden börjar 06.00, och innan dess förväntas du ha skrivit ut listan (antigen själv eller tillsammans med en utav the interns på ditt lag) och skrivit in I&Os (intake and output, ungefär samma som vätskebalans, men med extra fokus på drän (thorax-drän, pleura-drän, drän från op-såret) som patienten eventuellt har). Efter morgon-ronden är det pass-ons kl 7 i huset bredvid. Då berättar det laget som går av sitt pass om alla larm de har haft och vilka eventuella operationer som ligger kvar på schemat för de inte har hunnit göras under natten. Kan vara lärorikt och de brukar visa mycket röntgen-bilder på mötet. Men förbered dig på många förkortningar! Men ingen förväntar sig att du ska kunna dem så det är bara att fråga på. Är det post-call day så är man med och lämnar rapport på mötet kl 7 och sedan brukar det vara gemensam frukost i teamet innan man åker hem, då har man alltså varit ca 26-27 timmar på sjukhuset. Vissa nätter fick jag sova 2-3 timmar och vissa inget alls.


Sammanfattningsvis en spännande kurs. Fick se och göra mycket som nog inte är så vanligt i Sverige, till exempel att göra HLR eller att få vara med och öppna bröstkorgen och göra hjärtmassage på akutrummet. Är man lite framåt får man ofta vara med och själv få lägga thorax-drän eller artär-nålar. Annars hjälper man till med lättare saker på trauma-larmen: klipper upp kläder, hämtar filtar, flyttar patienten till och från trauma-CT, sätta KAD etc. Man blir en viktig del av teamet snabbt. Man kan få gå till akuten och göra konsultationer först och sedan rapportera tillbaka. Man kan få assistera mycket på op och hjälpa till på mottagning om man vill.


Plastics & Reconstructive Surgery

Sjukhus: Ronald Reagan Medical Center

Genomsnittlig arbetsvecka: ca 50 timmar

Beläget på det nyare och lite finare Ronald Reagan Medical Center som ligger precis i anslutning till UCLA Main Campus.


Den här kursen innebar väldigt mycket tid på operation och möjligheten att få sy väldigt mycket. Dagen började kl 5.30 då man tillsammans med teamets intern skrev ut dagens patientlista, kompletterade listan med I&Os (typ vätskebalans) och vitalparametrar och sedan kopierade upp 5-7 kopior beroende på hur många man är i teamet just den dagen. Man får en pdf-fil av kursekreteraren som har mycket info om plastikkirurgi som helhet. Här får man se en väldig bredd av operationer, allt ifrån att ta bort större naevus till stora, komplicerade ansikts-rekonstruktioner. Det var spännande att se mikrokirurgin med dess kärlanastomoser. Jag fick även vara två dagar på Santa Monica Hospital och assistera på operation. Alltid kul att se lite nya platser men alltid lite jobbigt att vara på nytt ställe där man inte hittar så bra.


Är man intresserad av plastik-kirurgi finns det också på Cedars-Sinai och Harbour Hospital. Vad jag har förstått är dessa kliniker lite mindre men det kan ju också betyda att man får ta en större roll och assistera mer.


Liver Transplant

Sjukhus: Ronald Reagan Medical Center

Genomsnittlig arbetsvecka: ca 70-80 timmar.

Antal levertransplantationer: Var totalt inscrubbad (alltså stod i såret) på 12 st, men kanske 8 stycken som jag var med från start till slut.

Antal uttag: 2 stycken.


En väldigt intensiv kurs. För bättre genomgång och sammanfattning av kursen rekommenderar jag Carl Sars reserapport från Vårterminen 16/17. Väldigt trevlig kurssekreterare. Den kursansvarige läkaren, som är väldigt engagerad, undervisar enligt principen ”teach på fear”. Det är mest fellows (som gör en två-årig specialisering i transplantation) som blir offer för detta men det är nog klokt att vara lite förberedd på detta. Det var lite av en chock första gången man skulle operera med honom och fick höra hur han malde på och klagade på den fellow som alltså var hans första-assistent under de nästa 8 timmarna.


Jag hade nog lite tur under min placering, dels var jag den enda läkarstudenten (förutom de sista två dagarna) och vi hade ganska mycket aktivitet/många transplantationer just de veckorna jag var där. Vi hade nånstans mellan 15 och 20 levertransplantationer under mina tre veckor (UCLA gör ca 200 levertransplantationer per år, lika många som totalt i hela Sverige per år). Resultatet blev att jag spenderade många timmar och många nätter i operations-salen. Det gjorde att jag inte var med på så himla många Lever-IVA ronder. Dessa pågår annars mellan 07.00 och är oftast klara strax innan lunch vid 12-tiden. Man rondar då 28 stycken, ofta väldigt sjuka, patienter som väntar på levertransplantation eller nyligen genomgått en. Här är det första-års fellow som drar patient-fallen (eller en själv om man är insatt i fallet). Ibland kommer the attendings (”överläkarna”) förbi och rondar några enstaka patienter. Ens viktigaste arbete här är att plocka fram dagens lungröntgen på en av de mobila dator-stationerna. Är man lite framåt kan man få vara med och lägga diverse infarter (CVK, arteriell etc) med hjälp av IVA-läkaren (egentligen fellow i pulmonary/critical care) på avdelningen. Varje torsdag är det IVA föreläsning (med lunch) alternerandes på kirurg och på medicin-IVA. Onsdag förmiddagar är det General Surgery Grand Rounds (informell föreläsning, ibland lite öppen diskussion) som man kan vara med på.


Om man har möjlighet ska man absolut följa med på organ-uttag. Spännande, stor kirurgi med en del häftiga moment. Bra anatomi-lektion och är man assistent får man ofta göra mycket och sy ihop t.ex. Det är även här man har möjlighet att få åka privat-jet, chartrad helikopter eller limo, vilket jag fick göra några gånger. Dessutom får man ibland bestämma varifrån man ska beställa maten som sedan levereras till flygplanet. På denna kurs fick man som regel en ledig dag per helg. Det hände dock att man blev inringd på ens lediga dag om de behövde assistent på transplantation. Man erbjuds då såklart en annan ledig dag som kompensation men det gör att det är lite svårt att göra omfattande planer just dessa veckor. Inför kirurg-placering: Klokt att repetera anatominRepetera även några sutur-tekniker ( simple interrupted = enkel-suturer, sub-cuticular (kort ”sub-q”) = ungefär det vi i sverige kallan löpande intrakutana). Giblib och websearch ska vara hemsidor (osäkert om någon av dessa är betalsidor) med filmer och info om olika operationer och operationstekniker. För plastik-kirurgi kan man titta på microsurgeon.org för lite enkel genomgång av vanliga operations-metoder. Som nämnt ovan så hade både min plastik och min transplantationskurs sammanfattningar som man kunde få (Guide for liver transplant respektive plastic surgery essentials, båda på drygt 100 sidor). Jag kan rekommendera att försöka hinna titta på dessa, eller i varje fall skumma igenom. Fråga din kurssekreterare ifall det finns någon sammanfattning eller lästips innan din rotation.

Nyligen landat på Van Nuys airport efter organ-hämtning i New Mexico.

Språk och kultur

Det blir såklart roligare och mer lärorikt om man kan medverka obehindrat i samtal och inte uppleva språket som en barriär, men man måste verkligen inte vara helt flytande med en kalifornien-dialekt för att klara sig på sjukhuset. Tvärtom är det nog vanligare att amerikanarna blir imponerade över svenska läkarstudenters engelska. Men smyger det in sig lite svengelska eller uttalet inte alltid är perfekt så brukar det gå fint en då.


Kulturen på sjukhuset är mycket mer heirarkiskt än i Sverige. Generellt är det den mest seniora läkaren som bestämmer och ingen större diskussion brukar ske (förutom när man har en attending som är lite mer utbildnings-intresserad). De amerikanska läkarna ifrågasätter sällan utan muttrar för sig själva att de inte håller med och sedan gör som den mest seniora läkaren har bestämt. De få gånger man som student vågar fråga eller be överläkaren utveckla/motivera beslutet så togs det emot med god ton men man fick känslan att de inte alltid var vana vid sånt. Men, utan att vara otrevlig, ska man givetvis fråga om det är något man undrar.


 Förkortningar. Amerikanarna är otroligt förtjusta i förkortningar, både i tal och i skrift. Man brukar få en lista på vanligt förekommande förkortningar av studiehandläggaren. Men det är bara att fråga läkarna du går med så brukar de vara hjälpsamma. Är du placerad på Olive view eller Harbour Hospital så kan det vara en ganska stor del av patienterna som pratar spanska. På Harbour skulle jag säga att nästan hälften av patienterna hade spanska som modersspråk och ca hälften av dessa kunde ingen eller sparsam engelska. Kan du spanska är det givetvis ett plus. Många utav läkarna på Harbour pratar spanska själva, antigen för att de kunde sedan tidigare eller för att de har behövt lära sig. Den principen jag höll mig till var att tillkalla alla läkare vid efternamn, ibland med ”dr” innan. Men majoriteten kommer då säga att du kan kalla dem vid förnamnet.

hot rods på marknad i downtown LA

Fritid och sociala aktivteter

Hur mycket fritid du har kommer vara starkt beroende av vilka kurser du läser. Beroende på hur loven kommer, när IST/examen ligger och om du ska läsa tre eller två kurser kommer påverka om du hinner resa runt eller upptäcka något mer utanför staden.


Det fanns så mycket att upptäcka inne i LA så jag kände mig nöjd med att vara kvar i stan men vill man åka på lite resa utanför stan så finns det massor med alternativ: San Diego, Yosemite national park, Joshua tree national park, Las vegas, Grand canyon, San francisco, köra längs Highway 1, etcetera etcetera. Tyvärr, vad jag kunde hitta, anordnas det inget speciellt evenemang för visiting students. Bor man nära campus så kan man säkert hitta nånting där som kan vara kul att hänga med på. Annars om man träffar andra läkarstudenter på sina rotations så är det ett hett tips att försöka snacka med dessa. Jag tyckte alla läkarstudenter jag träffade var väldigt trevliga och umgicks lite med dem även utanför sjukhuset, vilket är väldigt kul, och ett bra sätt att få bättre inblick i hur livet som en amerikansk läkarstudent är. Den terminen jag var på utbyte var det även en annan student från KI, vi var visserligen för det mesta på olika sjukhus men det var kul att ha någon att sightsee tillsammans med vissa dagar.


Los angeles är så stort att i kulturutbud eller aktiviteter så råder devisen: ”if you can think of it, it’s here”. Jag gav tidigt upp tanken om att ha en helomfattande lista med tips. Landade istället på några enstaka tips i blandade kategorier fördelade per stadsdel, och sedan lite allmänna tips.


Westwood: Northern Café – bästa dumplingens. Rocco’s tavern – populär student-bar / sport-bar. Barneys beanary – lekfullt ställe med lite historia. Hann ej prova dessa men tips på asiatisk mat som jag fick: Little Osaka, Marugame udon (nudel-ställe).


Downtown: Angel city brewery är ett bra ställe att sitta och öla och spela spel på. Perch bar (fin rooftop bar i downtown, bra drinkar), Ace hotel ska också ha en takbar. Ska du äta rekommenderar jag Grand Central Market med all möjlig mat, själv höll jag mig mest till tacos men allt såg gott ut. I närheten av Downtown ligger Little tokyo. Tips på matställe där: Daikokuya (japansk izakaya) 


West Hollywood: 2 bra uteställen: No vacancy (rekommenderar, ibland lite kö men kul ställe i en gammal trä-villa med Prohibition-era interiör. Ibland med burlesque-dansare som hänger från taket). Dirty laundry – bar i en källare i närheten av no vacancy. Bar lubitsch (kitsch-soviet era bar), I södra Hollywood finns Republique, bästa brunchstället. Rekommenderar Kimchi fried rice. Lock & key - (lönn-krog men även brunch ställe).Gracias madre – gott vegansk-mexikanskt ställe.The grove – trevlig mat-marknad med anor.


Santa Monica: Bungalow (stort ställe, mycket utomhus, ungt crowd). Ett jazz-ställe jag fick tips om men aldrig hann prova var Harvelles.


Södra LA / Long Beach: I Long Beach är bargatan 2nd street. Finns en sport bar där som heter Legends som jag fick tips om samt en restaurang bredvid vid namn Ocho restaurang. Tar man sig till hamnen så finns det där ett bryggeri som heter Ballast Point med stor servering (även mat) och härliga uteplatser med utsikt över hamnen och ev solnedgången. Fick även tips om Open sesame (medelhavsmat) och Sevilla (tapas-stället), båda i Long Beach.


Korea-town (”K-town”): Här finns korean barbeque i alla möjliga prisklasser. Några tips jag fick: Oo-kook ($)Mansoo ($)Quarters ($$$).


Sport: Massor av lag i alla möjliga sporter. Amerikanska sporter (i alla fall i min uppfattning) har sina strikta säsonger så om du är intresserad kolla upp vad som finns just när du är där. Även UCLA har ju massor med sportevenemang man kan gå på. Just när jag var där hade Zlatan precis kommit till L.A. Galaxy så det var en stor snackis.


Mat: finns massor med grym mat i alla möjliga prisklasser. En inte på något sätt komplett lista men några ställen jag kom att tänka på:


Andra sevärdigheter: hall of fame, griffith park & observatory (fin utsikt över staden och faktiskt ett rätt bra mini-museum inuti. Finast utsikt I solnedgången eller i mörker när lamporna lyser upp staden. Känner du dig lite hurtig så går det att springa på bergskammen ifrån Griffith observatory till Hollywood-skylten).


En-dagarsutflykter: Disneyland, Universal studios, Six flag magic mountain, Catalina Island (båtar går från long beach, tar nån timme ut. Finns bison på ön. Ska ha fin natur och en liten kustby men mycket småbutiker. Båten är inte helt gratis, ca 70 dollar vill jag minnas. Båten är dock gratis om man åker på sin födelsedag om du lyckas tajma det).


Museum: The Getty museum (finns också the Getty villa i santa monica bergen som man kan besöka, gratis utöver parkeringsavgiften på ca 10 usd). The Broad museum (modern konst, gratis men man måste förboka innan eller köa med risk att inte kunna komma in. )Finns också california tech museum (eller något liknande namn), här ska det finnas någon rymdraket man kan titta på). LACMA – modern konst. Har trevlig trädgård som de ofta har jazz / dans-kvällar på. Hammer museum – gratismuseum i Westwood. Mest modernt men lite blandat.


Stränder: Santa monica – stor strand, lite turistig men också mysig boardwalk men några berg-och-dalbanor på. Venice beach – verkligen ett speciellt ställe. Missa inte att gå runt lite här. Känn in dofterna (mest cannabis dårå), titta på muskelknuttarna på Muscle beach, titta på skate:arna. Mina favoriter var nog Manhattan/Hermosa / el porto, stränderna lite mer söderut. Lite mindre, lite lugnare men väldigt fina. Surf-vänliga. Och med fin pier man kan gå ut på.


Hikes: Hikes som jag fått tips om eller själv provat: Bulldog trail, echo point/ inspiration point (fin utsikt nära santa monica, man ser havet fint härifrån), Eagle rock, runyon canyon (sägs vara mer ett ställe man går till för att instagramma än natur-upplevelse, men funkar säkert som båda). Topanga-trail – mer natur, mindre folk.


Gym / Träning: Jag betalade de ca 50 dollarna för att få tillgång till gymmet och träningsfaciliteter som UCLA hade. Gymmet verkade vara någorlunda utrustat men det var väldigt mycket folk. Jag spelade mest squash i gymmet, något som det fanns oproportionerligt många banor för, så man fick alltid plats. Bollar och rack kan man låna gratis. Det finns även en liten klättervägg. Vill man gå på passen så kostar det extra. Basket-courts och tennis-banor finns det massor att spela på. Även pooler för träning eller pool-häng.


Att inte missa: Första fredagen varje månad kallas ”First Friday”. I venice på Abbot Kinney finns då en stor food truck samling, butikerna har öppet sent och det är mycket folk på stan. Det finns även ett museum (Natural history museum) som har kvällsöppet med bar och dansgolv på first fridays. LA är också lite känd för sin jazz, några ställen jag fick tips om: Harvelles, catalina bar & grill, Jazz night @ LACMA, the jazz bakery, och culver hotel. Missa heller inte att strosa runt på UCLA campus lite. Det finns en guidad tur man kan ta. Annars när jag letade efter något nytt ställ är ju bästa tipset att snacka med folk och få första-handstips från locals. Annars använde jag Yelp-appen ganska mycket, som är betydligt mer använd i LA än i Sverige.

Grand central market i Downtown LA

Sammanfattning

Ta absolut chansen att åk till LA om du har tillfälle! Det är absolut en hel del pill inför utbytet och beroende på vilka kurser du läser kan det vara rätt intensivt (ett tips jag fick från en äldrekursare: ”förbered dig på kronisk sömn-brist”) men det är en fantastisk stad och jag har hopvis med nya erfarenheter som jag tar med mig in i mitt yrkesliv.

Santa Monica Beach