Reserapport - KI-student
Utsiktsställe i Alfama, Lissabon
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 17/18

Innan avresa

Att åka på utbyte var något som jag såg fram emot redan från första året på tandläkarprogrammet. Jag har alltid haft en passion för att resa så att få möjligheten att leva i ett nytt land och kombinera det med studierna kändes självklart. När jag valde Lissabon som utbytesland berodde det mycket på vad jag hört från tidigare resenärer. Ett mysigt land, med en varm befolkning och hög puls. Universitets upplägg och arbetssätt var dessutom något jag tyckte verkade passade bra in på mina förväntningar. 

KI erbjuder varje år föreläsningar där man kan få komma och lyssna på tidigare års utbytesstudenters erfarenheter. Detta stod till stor grund för mitt val av destination. Jag fick även tillfälle att ställa frågor till studenterna efter föredragen. Är man intresserad av att åka på utbyte så rekommenderar jag att man deltar på dessa föreläsningar så många år man kan. På så sätt får man höra flera föreläsningar från olika år. Jag upplevde även att ansvariga lärarna var väldigt hjälpsamma med planeringen av kvarvarande studier och kliniktid så länge man var ute i god tid och planerade.

Att ansöka till utbytet var inte svårt men det är mycket att hålla koll på. Utbyteskoordinatorn på KI var tidigt ute med både information om hur man går tillväga med dessa formulär och fanns dessutom även tillgänglig om man undrade något. 

Inför utbytet bör man tänka på hur man ligger till i studierna och på kliniken. Är man osäker rekommenderar jag att man pratar med ansvarig lärare, det kan kännas tryggt att få en second opinion. Planera dina patientbehandlingarna så att du avslutar det som kan avslutas och informerar alla parter. Ta reda på vilka uppgifter/tentor du missar under utbytet och hur du ska göra för att ta ikapp dem. 

För utbytet till Portugal krävs inga vaccinationer eller visum.

Ankomst och registrering

Vi anlände till Lissabon 3dagar innan skolstart och det upplevde jag var alldeles lagom för att hinna ställa om och packa upp. Under dessa dagar passade jag på att lära känna staden lite, handla, leta upp ett gym och ta reda på hur kommunikationen i Lissabon fungerar. 

Flygplatsen är belägen väldigt centralt och därifrån kan man ta antingen en taxi/UBER eller tunnelbanan in till stan. Taxi kostar ca 20€ och chaufförerna tar endast kontanter. Tunnelbanan kostar ca 2€ för en enkelresa. Vi anlände ganska sent och hade turen att bli upphämtade av våran AirBnB hyresvärd. 

På våran första skoldag så mottogs vi av internationella koordinatorn på FMDUL (Faculdade de Medicina Dentária da Universidade). Hon gav oss en rundtur, lite allmän info om Erasmus, kontaktuppgifter och presenterade oss för professorn i Endodonti som var ansvarig för oss under vistelsen på skolan. Han gav oss sedan våra scheman, presenterade oss för våra kursare och ordnade så vi kunde ordna våra registreringsintyg. Alla var verkligen väldigt välkomnande och ville hjälpa till. Vi fick en toppenstart!

Skolan har en studentförening som studenterna kan engagera sig i.  De anordnar alla de traditionerna och festerna som sker på skolan. Här krävs inget medlemskap utan det är öppet för alla studenterna på det odontologiska facultetet. 

Ekonomi

Att leva i Lissabon är generellt billigare än i Sverige. Man klarar sig rätt bra med stipendiet från skolan (ca 8000kr) och CSN-lånet (9800kr/mån). Jag såg även till att hyra ut min lägenhet i Stockholm och att ha sparat ihop en reskassa inför utbytet. Ett bra sätt att disponera allt på är att lägga upp en personlig månadsbudget. Det blir många restaurangbesök, barrundor, resor och aktiviteter under utbytet och därför var det bra att jag delade upp min reskassa månadsvis. 

För transport i Lissabon så finns det månadskort att skaffa (Se pris i prisexempel). För detta behövs pass, passfoto (kan tas i automat på plats) och ev studentbevis (Registreringsbeviset). Ett tips är att skaffa detta kort så snart som möjligt efter ankomst då det blir dyrt att köpa singelresor. Skaffar man kortet i Marques de Pombal t-banestation kan man få det på Expresstid (48h). En extrakostnad för framställning av kortet tas dessutom på 6€ (student under 25år) eller 12€ (övriga).

Flygresan till Lissabon bokade vi ca 3v innan avfärd och fick betala ca 2500kr för. Vi flög med TAP Air och lyckades få tag på ett direktflyg. Flygbiljetten hade nog kunnat fås billigare om vi hade varit ute i god tid via SAS Ungdom. 

Boendet delade jag med en kursare från Sverige och vi betalade ca 6500kr/månad. Vi valde en lägenhet i det centrala området Alfama i en nyrenoverad lägenhet med hög standard. Boendepriset är givetvis lägre om man vill bo lite utanför stan. 

PRISEXEMPEL:
Lunch i skolan: 4€ (Enkel portugisisk husmanskost + efterrätt/soppa) 
Restaurang: ca +8€  (Priserna är jämlika med Sveriges)
Café: Kaffe 1€, Bakelse 1-3€
Öl/Cider/Vin:1€
Månadskort buss/tunnelbana/spårvagn: 28,5€ (Student under 25år)/ 40€ (Övriga)
Mat från supermarket: Priser jämlika med Sveriges
Surfing: 12€/h (med Erasmuskort)

Boende

Vi bokade vårt boende via AirBnB ca 1månad innan avfärd. Jag delade lägenheten med min kursare från Sverige och vi betalade ca 6500kr/månad vardera. Vi hade tur med bokningen då annonsen lades upp några minuter innan jag kontaktade hyresvärden. Jag rekommenderar att man bokar boendet så tidigt man kan, senast 2-3månader i förväg. Andra sätt att ordna boende är att kontakta värduniversitetet eller via sidan Idealista. 

Lägenheten i sig var av hög standard och inte typiskt portugisisk. Området vi bodde på hette Alfama och är ett av Lissabons finaste områden och därmed en stor turistattraktion. Alfama ligger vid hamnen och är en promenad längs vattnet på 5-10min från centrum. Från stationen Santa Apolonia tog det 20-25min till Universitetet (Cidade de Universitaria). Jag rekommenderar Alfama till framtida utbytesstudenter men anser att det finns mer studentvänliga områden att se över.

Områden jag rekommenderar:
Marques do pompbal
Rato
Terreiro do Paco
Baixa Chiado
Bairro alto
Saldanha

Studier allmänt

Tandläkarutbildningen på FMDUL skiljer sig ganska mycket ifrån våran. Vi fick gå med 5:e års studenterna då dessa ansågs vara på samma nivå som oss. Här jobbar man två och två i kliniken så vi fick en portugisisk student vardera att sammarbeta med. Man har praktiskt arbete på studentkliniken varje dag mellan ca kl 8.00-16.00 och varje vecka såg likadan ut. Vi hade t.ex avtagbar protetik på måndag förmiddag och OSK på eftermiddagen. I paren turades man om mellan att vara behandlare och assistent varannan vecka. Systemet var däremot lite rörigt och i vissa ämnen hade jag inga patienter alls beroende på hur mycket min partner redan hade gjort. 

Studentkliniken är mindre modern än den på KI. Man jobbar analogt och många gånger saknas material för de behandlingarna man ska utföra. I dessa fall fick man anpassa sig och göra sitt bästa. Kliniken hade inte samma sterilitetskrav på utrustningen och det finns ingen handsprit eller förkläden. Sköterskorna var väldigt trevliga och ville alltid hjälpa till om det var något man undrade.

Nödvändigheter från Sverige:
Klinikkläder (Vita) x2
Handsprit
Visir
Namnbricka
Litet block att anteckna portugisiska fraser på (Tips!)

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
AVTAGBAR PROTETIK (Prótese Removivel)
Avtagbara proteser var väldigt vanligt i Portugal. Jag fick vara med på flera behandlingar men aldrig någon från början till slut. Studenterna gör uppskattningsvis 4-5st proteser per år. Lärorik men något ostrukturerad kurs. 

BETTFYSIOLOGI (Oclusao)
I detta ämne fick jag inte ha några patienter eftersom min partner låg före i ämnet. Generellt så gick det ut på undersökning och diagnostik av käkledsbesvär besvär. 

KARIOLOGI (Dentistría)
I denna kurs fick göra en del lagningar. Här fanns det mycket patienter att tillgå och vi fick även lära oss att göra amalgamfyllningar. Vissa av kompositens färger kunde ta slut så man var tvungen att vara snabb så man inte behövde göra en framtandsfyllning i "fel färg". Även här skiljer sig material och utrustning lite från i Sverige. 

KIRURGI (Cirurgia/Médicina Oral)
Extraktioner, OP- extraktioner och avlägsnande av Torus Mandibulae. Väldigt rolig och lärorik kurs. Här fick vi extrahera mer än vad man gör i Sverige. 

ENDODONTI (Endodontia)
Lyckades få en endopatient för rotfyllning av en 38(!). Jag hann dock inte klart med behandlingen då patienten ofta uteblev. Metoden här är likadan som i Sverige, endast röntgen skiljer sig då de tar analoga bilder. 

FAST PROTETIK (Protése fixa)
Mycket bra kurs med duktiga professorer. Kursen började med att vi fick göra prep-prov för krona och pelare på riktiga tänder i ett cementblock. Professorn ställde även mycket frågor under lektionerna för att se vilken nivå vi låg på samt i utbildande syfte. Jag blev tilldelad att preparera en MK-krona och det blev även den enda behandlingen jag gjorde klart under mitt utbyte. Generellt så hade flera av de portugisiska studenterna inte fått preparera några kronor och broar pga patienterna sällan hade råd med en sådan behandling. 
Jag och min klinikpartner på sal

Språk och kultur

Det fanns inga språkkrav för utbytet i Lissabon och vi blev heller inte erbjudna någon språkkurs. Både studenter och lärare pratade bra engelska så det fanns inga svårigheter med kommunikationen. Flera av de äldre patienterna kunde däremot inte engelska så jag behövde lära mig portugisiska för att prata med dem. Mina kursare hjälpte mig med detta och jag hade med mig ett block överallt där jag skrev ner ord/fraser. Eftersom jag läst spanska tidigare så underlättade detta mitt lärande väldigt. 

Fritid och sociala aktivteter

Lissabon är en fantastisk stad med hög puls. Det fanns så mycket saker att göra att 3månader inte räckte till. Res inom Portugal eller varför inte till grannlandet Spanien. Delta i aktiviteter och traditioner med skolan såsom den årliga Algarve-resan eller Dental Awards-sittningen. Gå på pubrundor eller sightseeing-turer med Erasmus-studenterna som för övrigt var tusentals i Lissabon. Det fanns alltid något att göra!

När det kommer till träning så köpte jag ett gymkort på FitnessHut för ca 30€/månad. Gymmet fanns på flera platser i Lissabon och man hade tillgång till samtliga. Lokalerna var oftast väldigt stora och fräscha. När vädret tillät så blev det däremot ett pass på något av stadens många utomhusgym. Från hamnen i Santa Apolonia gick även en 5km lång löpbana bredvid trottoaren längs vattnet, träningsalternativen var med andra ord många.

Lissabon har inga stränder men 20min utanför så kommer man till Costa da Caparica och Carcavelos. Costa da Caparica var dessutom ett ställe där man kunde gå surfa. Här erbjöds både privat- och grupplektioner. En bit längre utanför Lissabon finns även vackra Estoril och Cascais som är ett måste att besöka under vistelsen. 

3månader passerade fort, när det var dags för mig att återvända till Sverige hade jag många ställen kvar att besöka. Att tröttna på staden finns det alltså ingen risk för. Till framtida utbytesstudenter skulle jag därför rekommendera att delta på allt som verkar lockande och inte skjuta på något. 


Lissabonderby på Estádio José Alvalade. Sporting Lissabon - Benfica

Sammanfattning

Jag upplevde min utbytesperiod som väldigt lärorik. Jag lärde känna många nya vänner och en helt fantastisk stad. Utbildningsmiljön var inte helt motiverande men den funkade. Jag rekommenderar Lissabon som resmål för alla som behöver nytändning i skolan. Jag har fått se så mycket nytt och lärt mig hur tandvård fungerar i ett annat land. Jag tycker jag har utvecklats som både person och tandläkare. När jag återvänder till KI gör jag det med lite mer uppskattning för utbildningen och ett bredare perspektiv för tandvården.