Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Complutense de Madrid
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Axel Edman
E-postadress: axel.edman@outlook.com

Innan avresa

Först av allt: Hej och grattis till dig som har turen att bli den nästa från Karolinska Institutet som kommer åka till Madrid! Jag skriver till dig nu när min tid här i Madrid kommit till ett slut och Sverige hägrar åter igen, vilket är en bra tid att reflektera över tiden som varit. Förhoppningsvis, kan jag kunna komma med tips och tankar som hjälper dig i din resa.

För dig som nu sitter med en miljard papper och blanketter som ska fyllas i åt olika håll, så ger jag dig nu min reseberättelse i sin helhet men håll gärna extra utkik för det som är fetmarkerat; det markerar delar jag önskar att jag tagit lite mer i beräkning innan jag åkte ut på min resa.  

Innan resa

För mig, så började hela processen redan mars 2017 när jag fick en notis om att jag hade blivit nominerad för ett utbyte i Madrid. Först, så var jag rätt skraj. Tanken var att jag skulle utföra ett helt utbyte, helt på spanska och jag hade ju direkt inte en gedigen grund på spanska, utan förlitade mig på gymnasiespanska som kändes att de låg lätt långt bak.

Samtidigt var det något med Madrid som lockade och jag kände; att detta kan bli en riktigt kul upplevelse. Att uppleva Termin 6 i ett annat land, hur intressant kan inte det bli? För mig, som sommaren innan varit en månad i Tjeckien på ett IFMSA utbyte så var jag spänd för att åter igen uppleva ett annat hälsovårdssystem utöver det svenska och få andra inputs. Dessutom, när jag talade med tidigare utbytesstudenter som åkt till Madrid, så har de upprepade gånger sagt vilken fantastisk tid det varit och att de gärna skulle vilja åkt i mitt ställe.

Dock, så var jag osäker på att jag verkligen skulle få det, vilket jag gjorde att jag inte direkt förberedde mig så bra inför detta utbyte som jag hade kunnat göra. Så känner ni att ni är lite rostiga på spanska, kör en uppdatering väl på hemmaplan. Den största överraskningen med detta utbyte, var att spanjorer pratar spanska flytande. Det kanske låter självklart men så är det. Var förberedd, du kommer vara tacksam över det på plats. Jag återkommer mer om detta framöver.

Ankomst och registrering

Ankomst.

Innan rotationerna på sjukhuset börjar, kommer UCM (Universidad Complutense de Madrid) att erbjuda en två veckors kurs i spanska. Man gör ett inledande kunskapsprov i slutet av januari, för att sedan bli indelad i grupper utefter ens nivå (A1 till B2). Jag var indelad i Grupp B2, vilket än idag förvånar mig.

Denna kurs startade för mig tidigt i februari, och då kunskapstestet var lite tidigare ändå valde jag att åka ner till Madrid redan den 20e januari då resten av mina kursare började termin 6 här i Sverige. Jag ville åka ner tidigt för att kunna leta bostad; jag tillämpade mig av taktiken då jag letade bostad att jag bokade några nätter på hostel, hade det som övernattning och förvaringsutrymme och spenderade mina lediga dagar att leta bostad.

Just dessa första dagar och kontakt med olika hyresvärdar, är exempel på situationer som kräver en god kunskap på spanska. Det är något man kommer få göra själv och kräver att man är på tå, då du inte bara försöker hitta en lägenhet tillsammans med alla andra Erasmus studenter, utan alla andra studenter som börjar sitt läsår. Mina tips att hitta eget boende i Madrid är:

-          Skaffa Idealista appen: den största uthyrningssajten i Spanien. Sätt in dina personliga preferenser om område, säng med mera och aktivera push-notiser samtidigt. Då är du ständigt passivt uppdaterad på nya lägenheter som passar dig, vilket förenklar arbetet mycket. Folk är snabba så det gäller att ligga på!

-          Använd kontakter! Det kommer finnas studenter i Spanien som via Erasmusprogrammet som kommer ta kontakt med en innan utbyte, ta kontakt med dem om att hitta lägenhet. Finns alltid någon därute som har ett rum ledigt om man letar tillräckligt mycket.  

-          Kolla ut områden! I sökande processen, kan man vara ivrig att ta ett ställe när man letat ett tag, även om detta ligger längre ut. Madrid är stort, och finns många områden med olika karaktär. Ett exempel är Argüelles som ligger nära campus och Hospital San Carlos samt Malasaña som är en stadsdel som med sina häftiga pop-ups och unika barer gör att mna får en Södermalm feeling.

-          Ha en stadig bas i Madrid att leta från. I mitt sökande, så bodde jag på ett hostel som en bas i mitt letande. Totalt bodde jag där en vecka, vilket kändes som en evighet när man tänker tillbaka med den ångest man hade att man inte hittade en lägenhet. Du som läser detta, kom ihåg att ta det coolt när ångesten kommer krypande. Det kommer lösa sig.


Ekonomi

Ekonomi

Att bo i Madrid kunde bli rätt dyrt, där jag betalade nästan 5000 kronor för ett rum som inte låg direkt centralt. När jag hörde mig runt var det många andra Erasmus studenter som via bostadsförmedlingar, då med andra studenter som låg runt samma summa men där man betalat en avgift på 200–300 euro.

Jag skulle kämpandet jag hade med lägenhet till trots, rekommendera att söka själv. Det ger en större frihet och våga ta chansen att gå ihop med några andra erasmusstudenter, kommer finnas flertalet i samma position som dig själv.  

Att gå ut och äta i Madrid, kan vara rätt fördelaktigt där de ofta vid lunchtid har ett erbjudande med förrätt, huvudrätt och efterrätt för ca 10 euro. Dock i slutändan, blir det en hel del om man gör detta varenda dag och lite på mig när jag säger: det finns andra restauranger som är dyrare, men betydligt mycket mer värda att besöka i Madrid, oavsett vilket typ av kök du är intresserad i. Sedan, i mars-april när vädret blir bättre är det värt att gå in och köpa lite tapas grejer och ha picknick utomhus. Otroligt mysigt i en stad som Madrid med alla sina vackra parker och ekonomiskt!

Att åka kollektivt i Madrid är fantastiskt; man kommer extremt långt med deras metro och motsvarighet till pendeltåg. Kortet kostar 20 euro per månad om man är under 26 år och kräver vanligtvis att man bokat ett möte på ett av Metro Madrids kontor med ifylld blankett. Dock hittade jag en Tabaco butik nära tunnelbanestationen Tribunal (Calle de Fuencarral) där man gick in utan avbokat möte. Rekommenderar starkt att gå dit i tidigt skede, värt det.


Boende

Boende

Då jag var placerad på Hospital Gregorio marañon i den östra delen av Madrids stadskärna, och studentområdet är mer på den östra sidan, bodde jag med äldre, arbetande madridbor vilket har på sitt sätt påverkat hur mycket man umgåtts med andra studenter. Dock, så har jag spenderat nästan varje dag med de kompisar jag fick på språkkursen på västra sidan I områdena Chueca och Malasaña med alla vintagebutiker, caféer och barer. Hett tips är att gå till El Rastro vid La Latina på söndag eftermiddagar: knökat med folk på gatorna som kryssar mellan marknadsstånd med allt du kan tänka dig, grymt trevlig tid att spendera på söndag förmiddagen.

En stor fördel av den delen av Madrid jag bodde, i stadsdelen Prosperidad, var att det låg bra till nära knytstationer som Intercambaidor de Avenida de America som har direkt bussar á 20 minuter till flygplatsen barajas samt bussar som går till Zaragoza, Cádiz, Torrevieja med mera.


Studier allmänt

Studier

Ett utbyte i Madrid består av att man utför praktik, att man väljer 3-4 rotationer á 3 veckor på ett stort urval av avdelningar

Under mina rotationer på sjukhuset Gregorio Marañon, tog jag de rotationer som jag skulle ha i Sverige: Infektion, Akut, Dermatologi samt Intern Medicin för att täcka in Gastroenterologi och Endokrinologi.

Det som man preliminärt kan säga var största skillnaderna mellan Sverige och Spanien i sättet att jobba, var att man i det kliniska arbetet inte hade rotationer med sjuksköterskor eller aktivt involverade andra professioner i dagliga arbetet. Kommunikation gick mycket att man direkt gick till det man ville få gjort till exempel direkt gå till mikrobiologen under infektionsmomentet för att få svar på olika kulturer.

Infektion:

Detta var min första rotation, som utgick huvudsakligen på att gå runt på olika avdelningar och avstämma med patienter som råkat ut för olika typer av nosokomiala eller iatrogena infektioner. Då Gregorio marañon var ett sjukhus specialiserat på endokardit, fick man se många sådana fall med olika allvarlighetsgrad. Som student, fick jag på min handledares uppmuntran själv hjälpa till med att sätta behandling och vara med på olika föreläsningar, på sjukhuset och på närliggande sjukhus. Blev lite förvirrande till tentan som skulle utföras efter svenska förhållanden, när man r i Spanien där för grampositiva bakterier Linezolid eller vankomycin är standard.

Annars så var detta en avdelning som gav mig många möjligheter att se annat än endast sjukhusmiljön. Att bli medbjuden på infektionläkarkonferens samt en av överläkarnas födelsedagsmiddag, gjorde att man kom in i omgivningen på ett helt annat sätt som läkarstudent vilket var otroligt trevligt.

Akuten

Lätt den tuffaste placeringen. Hade ingen direkt handledare under min tid utan tydde mig stor del av tiden till roterande ST-läkare. Allt eftersom tiden gick fick jag ta en större och större del av konsultationen, vilket var skrämmande först men en chans jag tog till viss del och ångrar att jag inte tog åt mig mer. Dock, fanns det bra möjligheter att diskutera med läkare om vad att göra för patienter och få intryck från många olika patienter men även läkare och deras respektive arbetssätt. Till exempel fick jag en god handledning i hur man ska läsa av slätröntgen bilder av lungor av en ST-läkare på lunga och göra ett komplett neurologiskt status av en ST-läkare från neuro. 

Dermatologi

Roligaste placeringen under min tid, som varvades mellan konsultation av externa dermatologipatienter samt assistera vid kirurgiska interventioner som operation & biopsi. En blandning mellan teori och praktik. De externa dermatologipatienterna var till största del toxikodermatiter, men fick möjlighet att se diagnoser som bullös pemfigoid och herpesencefalit med aktiv herpes zoster vilket var en sällsynt men häftig diagnos att få se.

Starkaste minnet är definitivt när vi gick ut från ett morgonmöte och olika representanter från medicintekniska bolag väntade utanför i korridoren, ivriga att hitta någon med vit rock som man själv hade att dränka i broschyrer och produktprov. Hysteriskt, har dock aldrig känt mig så mycket som en läkare.

Intern medicin
Lite annorlunda från mina andra placeringar med en fast punkt på en och en samma avdelning. Här fick jag lära mig mer om det mer praktiska arbetet att journalföra och ha egna patienter att ta hand om och överse behandling, svar från mikrobiologen med mera. Mest utmanande men väldigt roligt just att följa och rekommendera själv vad nästa steg bör vara för just sin patient.

Om jag ska lämna ut lite snabba tips, är det såhär:

-          Var på tårna och visa de där framfötterna! I Spanien, är andelen praktiska moment oerhört begränsad för en som läkarstudent. För mig som tredjeårs läkarstudent, var de imponerade att jag kunde en del vilket jag förstod inte var direkt likvärdigt hos mina motsvarigheter. Bli inte begränsad av om du är tredjeårs student eller något annat. Se till att verkligen aktivt påverka din utbildning, inget kommer gratis: speciellt inte i spanien. Knyt kontakter, häng med på onödigt många lumbalpunktioner. Se till att få det att ske.

-          Ta med något att fika! Mattiderna i Spanien var för mig väldigt jobbigt att behöva vänta att äta lunch framåt 2-3. Framåt klockan 11 kommer du känna dig lätt yr: var förberedd!

Universitet

Jag lärde inte känna så många andra Erasmus studenter under min tid, då jag var rätt isolerad på mina avdelningar och Hospital San Carols är det sjukhus som tar emot mest utbytesstudenter. Den enda riktiga kontakten jag hade var på universitetet där jag tog några kvällskurser för att motsvara SVK.

På universitetet läste jag tre stycken kurser: Oftalmologiska manifestationer, Dermoestetik samt  ekokardiografi. Dessa var kurser som var helt teoretiska, och utfördes tillsammans med andra läkarstudenter. Från min sida, hade jag problem att få dessa moment tillgodoräknade då ingen på KI, varken kursledare eller SVK ansvariga tog något direkt ansvar för vad jag skulle läsa för att få min SVK tillgodoräknad.

TIPS:
- I kontakt med kursansvarig, ta reda på vem och vilka du ska tala med i de andra kurserna och nöj dig inte med ett hänvisande fram och tillbaka utan se till att du får svart på vitt vad som krävs. Det kommer hjälpa oändligt mycket i slutändan och få dig att känna dig mer säker när du väl är på plats.

Utöver det, var det förväntat att göra rotationer i Spanien och göra tentorna så som de görs i Sverige. I Madrid fick jag grymt bra hjälp och möjlighet att göra 2 av 3 Dx-tentor på Svenska ambassaden i Madrid. Därmed slapp jag åka hem till Sverige när detta var men fortfarande hänga med i den ordinära studietakten. Om du funderar hur detta går till, hör av er till Svenska ambassaden med de datum du vet att du har tentor så ska det fixa sig 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Under mina rotationer på sjukhuset Gregorio Marañon, tog jag de rotationer som jag skulle ha i Sverige: Infektion, Akut, Dermatologi samt Intern Medicin för att täcka in Gastroenterologi och Endokrinologi.

Språk och kultur

Språk och kultur

Jag brukar säga när jag utförde mitt utbyte att den största överraskningen var hur flytande spanska alla spanjorer pratade. Det står på pappret att de endast kräver en B1 nivå på utbytet för att klara av det, men jag lovar: ju mer du kan från början, desto roligare blir det. På sjukhuset kommer det vara förväntat att du ska prata på spanska med personal och patienter, och kunna behärska att tala med en Usted, eller ”niande” form till patienter och läkare som en mer hövlig form än att ”dua”.

Och om du känner dig att det är lite jobbigt att tala nytt språk, så kände jag exakt likadant. Man hackar, man stammar och försöker blint komma på rätt verbform innan man kommer in i det ordentligt. Som tur är, så är de flesta spanjorer villiga att lyssna och verkligen vilja förstå vad du säger även om man missar vissa grammatiska regler. Dock kommer du få uppleva, speciellt ju mer du talar att de kommer öka sin egna talhastighet. 

Rekommendation är att bara köra på och interagera med så många som möjligt för man kommer över tröskeln och lär sig uttryck och ord man aldrig hade märkt annars. Jag och en av mina bästa vänner under tiden där tog möjligheten att dejta runt en hel del, just för att få en god introduktion till spanskan.  


Fritid och sociala aktivteter

Övrig fritid:

Till och börja med: Madrid har något för alla. För den som gillar att festa, så finns det något i lalla kategorier med framförallt en technoscen som är riktigt bra. Gillar du kultur så finns det en massa olika teatrar och biosalonger som visar föreställningar för den breda såväl som smala publiken. Cine Doré är en häftig salong med bar i foajén som visar klassiker, bland annat sjunde inseglet av Ingmar bergman (med spansk text, ingen dubbing här). Om du inte är ett stort fan av sådana filmer, har Madrid ett rikt utbud av andra biosalonger. Rekommendation är att gå och kolla på bio på onsdagar; dä kostar det runt 5 euro att gå på vilken film som helst, Bio ideal vid Tirso de Molina visar filmer på engelska med spansk text (VOSE-filmer)

Trots att jag vanligtvis inte festar mycket, gillade jag det breda utbudet Madrid som sådant har ett stort utbud av uteliv, och därutöver är Spanien det land som tar emot mest Erasmusstudenter, vilket innebär att det finns att göra varje kväll i veckan. Organisationer som ESN säljer ut kort som ger rabatt på olika aktiviteter de har med dans, utekvällar och små resor till näraliggande städer som Segovia, Aranjuez med mera. För den som vill åka lite längre, finns möjlighet att åka med Citylife Madrid som arrangerar resor till festivalen i Cádiz, surfingresor i San Sebastian och turistresor till Marocko. För mig, var karaokekväll en stående rutin varje tisdagkväll som jag gjorde med någon organisation; resterande festiviteter gjorde jag med de jag träffade på plats under första veckorna: därmed så blev vi några personer som blev väldigt tajta med varandra under hela denna perioden.

Jag såg till att även hitta på egna saker som att åka norrut och upptäcka norra Spanien, åka roadtrip i Andalusien och på läkarstudentkonferens i Granada. Att uppleva Spanien på mina villkor.

Min rekommendation är att kolla in bussar (Alsabus). Bra avgångar och bra bussar. En annan rekommendation är inrikesflyg eller övrigt flyg, flyg som Ryanair går ofta. Om du skaffar ESNcard under din vistelse får du rabatt på både Alsabus och Ryanair, så det kan komma till hands!

Det som gör för mig Spanien till ett ställe jag önskar att jag kunde spendera mer av min tid, är enkelheten att interagera med andra personer. Det är så lätt att gå ut och ta en öl med en person man knappt träffat eller pratat med, och ha en bra tid. Det krävs ingen planering, ingen schemaläggning utan man gör det enklare för sig. Det ger en avslappnning, en enkelhet att nå ut till andra och man bli enklare som person själv också. Det är något jag kommer att sakna, kanske allra mest


Sammanfattning

Min sammanfattning av min tid här i Madrid är att jag har haft några av mina sämre och några av mina bästa ögonblick här nere i Spanien: men sammanfattningsvis, så har det varit en helt otrolig tid. Detta för att det har hänt så extremt mycket. Alla utmaningar och hinder som kom till på vägen har löst sig med bravur och de problem som jag först befarade, var inte alls några problem när de väl kom. Att klara av det man trodde var sina begränsningar och ändå ha tid över att njuta och verkligen värdesätta sin tid i Spanien, var det som överraskade mig mest.  

Jag hoppas att du som läst igenom denna rapport har fått några idéer hur du ska lägga upp ditt utbyte inför Spanien och det är bara att höra av sig om du har några frågor; jag kommer vara grymt avundsjuk på dig att du får möjlighet att göra detta, skulle instämma i mina föregångare: jag skulle vilja göra allt för att göra om detta igen.  Gör de sakerna du känner för att göra, och allt med en lite spansk flare, så kommer du känna likadant.