Reserapport - KI-student
Melbourne
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Ella Meeli Augusta Estonius
E-postadress: ellaestonius@hotmail.com

Innan avresa

Så länge jag minns har jag velat åka på utbyte. På Karolinska Institutet fick jag äntligen möjlighet till det. Jag ville komma bort från vardagen i Sverige, utmana mig själv, uppleva någon ny kultur på nära håll och nätverka med personer från andra delar av världen. Eftersom Australien representerade en världsdel som jag inte hade kommit i kontakt med innan blev just det landet ett självklart förstahandsval. Monash University i Melbourne var det enda alternativet som fanns för den som ville åka till Australien och eftersom både universitetet och staden hade gott rykte kände jag mig nöjd med mitt val.


På KI’s hemsida står det en hel del matnyttigt om utbytesstudier; på Psykologprogrammets webbsida finns mer specifik information om vad som gäller för psykologstudenter. Om man är intresserad av att åka på utbyte är det bra att bekanta sig med materialet i god tid innan termin 6 när de flesta utbytena sker. Till exempel är det en fördel att veta att det krävs bra betyg (och helst engagemang i studentlivet) för att bli nominerad av KI.


När du väl har blivit nominerad är det dags att lista vilka kurser (units) du skulle vilja läsa. Du får i princip välja bland alla kurser som finns i kurskatalogen på Monash’ hemsida vilken i början känns som en djungel. Kriterierna är främst att kursen inte får ha några nödvändiga förutsättningar (prerequisites) och kursen ska hållas under Semester 1 på campus Caulfield eller Clayton. Dessa är två campus som ligger i Melbourne-området. Vidare får inte kursens innehåll överlappa med det som du läser här på KI och det ska motsvara utbildningsplanen (= utveckla det kritiska tänkandet, lära dig kommunicera med andra yrkesgrupper mm). När du har valt ut dina kurser får du motivera varför du vill läsa dem och skicka listan till KI för att få dem preliminärt godkända. Ett tips är att kolla vilka kurser som blivit godkända innan och vilka som rekommenderas av tidigare utbytesstudenter.


Jag antar att det rör sig om ett specialfall men för mig blev ansökningsprocessen väldigt svår. Jag hade nämligen gått på gymnasium utomlands och därför räknades inte mina betyg i engelska inför antagningen till Monash. Detta fick jag veta långt in i antagningsprocessen när jag redan hade förberett mig mentalt på att få åka. Det gällde att snabbt göra ett språktest och skicka in resultatet så fort det gick. Även om det inte var några problem att klara testet och bli antagen sedan (flera veckor efter att de andra två studenterna hade blivit det) skapade händelsen en hel del extra stress. Det är alltså något som framtida utbytesstudenter med utländsk gymnasieutbildning bör vara uppmärksamma på.


Studenterna som hade varit i Australien året innan och vår egen internationella handläggare på KI hjälpte mig vid alla möjliga funderingar. Även den internationella handläggaren på Monash var väldigt duktig på att svara snabbt och tydligt på olika frågor. Glöm inte dessa resurser och tveka inte att maila dem om du undrar över något!


VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ

  • Pass – ditt pass måste vara giltigt i 6 månader efter återkomst till Sverige
  • Flygbiljetter – boka gärna en ombokningsbar enkelbiljett till Melbourne så snabbt du fått antagningsbeskedet (Certification of Enrolement). Jag rekommenderar att inte köpa en returbiljett förrän du vet exakt när och varifrån du kan/vill åka hem.
  • Visum – Börja fylla i blanketten för studentvisum på den australiensiska regeringens hemsida så snabbt du har fått ditt antagningsbesked från Monash. Blanketten är väldigt tidskrävande och svårförståelig. Trots allt blev min ansökan godkänd ganska snabbt.
  • CSN – sök CSN direkt när du har fått antagningsbeskedet då det har blivit strul varje år. I och med att du kommer läsa 22,5 poäng under 22 veckor (en längre tid än vad du skulle göra i Sverige) uppfattar CSN det som att du läser i en takt på 75%. För att få den summa pengar som motsvarar en studietakt på 100% (vilket du är berättigad till) måste du söka studiemedel för en studieperiod på 18 veckor. Om det ändå blir fel, ring upp dem och be om att få prata med någon som har erfarenhet av ett sådant fall. Hänvisa till oss alla tidigare utbytesstudenter som fått studiemedel för 100%. Lycka till!
  • Stipendier – Det verkar tyvärr inte finnas många stipendier att söka och det är inte säkert att din ansökan blir beviljad. Några tips på olika stipendier att kolla upp är Carl Erik Levins stiftelse, Medicinska Föreningens stipendium och Gåsöstiftelsen. Om du inte kommer från Stockholm är det värt att ta reda på vad din kommun erbjuder. Från KI får du ett litet bidrag.
  • Olika abonnemang – pausa/avsluta ditt svenska mobilabonnemang, bredband, gymkort och liknande.
  • Tillfälligt boende - Boka hostel/lägenhet för exempelvis de två första veckorna så snabbt som möjligt. Dessa två veckor kan du sedan använda för att leta efter ett permanent boende.
  • Hämtning på flygplats – Monash erbjuder gratis avhämtning från flygplatsen när du landar. Utnyttja möjligheten! Information om hur du bokar detta kommer via mail.
  • Bankkonto – jag öppnade ett bankkonto på Commonwealth Bank redan i Sverige via deras hemsida. Jag kunde även föra över pengar i förväg. Allt gick smidigt och under utbytesperioden sparade jag en hel del pengar genom att betala med ett lokalt kort.
  • Vaccinationer – jag behövde inte vaccinera mig men kolla gärna upp vad som gäller för Australien på Vaccinationsguiden.
  • Internationellt körkort – de flesta biluthyrningsbolag kräver inget internationellt körkort och många klarade sig utan, men jag kände jag mig tryggare med ett. Är du en erfaren bilförare hemma så klarar du fint att köra på vänstra sidan! Man vänjer sig snabbare än vad man skulle kunna tro. Ett internationellt körkort kan du beställa från t ex Motormännen.
  • Packning – hur mycket bagage man får ha med sig skiljer sig åt något mellan olika flygbolag men det hade varit svårt för mig att komma undan med mindre än 30kg incheckat. Innan du packar, tänk noga vad du kan och inte kan leva utan. Trots allt klarar man sig ganska bra med en enkel garderob. Prioritera plagg som du kan kombinera med en mängd andra kläder. Ha med luftiga men heltäckande kläder – även på sommaren kan det vara ganska svalt på kvällarna. Du behöver också en jacka för när det börjar bli senhöst/vinter eftersom det blir kyligare än vad man skulle kunna tro. Tänk på att det blir kallt även inomhus då det i princip inte finns någon isolering/värmeelement i bostäder. Ha även med dig en eller två reseadaptrar samt en förlängningssladd!

Ankomst och registrering

Under två veckor före kursstart är det introduktionsveckor på Monash – först en för endast utbytesstudenter och sedan en för alla universitetets studenter. Därför är det bra att vara framme i Melbourne senast helgen innan introduktionsveckorna. Det är nämligen då som man skapar flest kontakter och får matnyttig information om allt möjligt gällande ens studier och livet i Melbourne. Jag hade gärna velat vara framme ännu tidigare men detta hindrades av en pågående kurs hemma i Sverige.


Under dessa två veckor sker kursregistreringen. Man får all information gällande detta på plats så det är inget du måste tänka på nu. I grova drag får du fylla i och lämna in en blankett med kurser som du vill läsa. Senare samma dag loggar du in på Allocate+ (en webbsida för kursregistreringen) där du får välja vilka tider och var du vill läsa dina kurser. Eftersom alla studenter gör samma sak samtidigt gäller det att vara snabb om man vill ha ett schema som man är nöjd med. Jag rekommenderar att lägga dina seminarier och föreläsningar så att de inte blir så utspridda, helst koncentrerade under två-tre dagar i sträck. På så sätt slipper du åka in till campus så ofta samt får möjlighet till längre fritidsutflykter.


Under denna tidsperiod på två veckor ställer också alla studentföreningar upp små tält på campus för att locka nya medlemmar. Och tro mig – det finns en organisation eller klubb för precis allting. Missa inte möjligheten att bli medlem i en förening som intresserar dig! Detta ger dig en chans att komma i kontakt och bli kompis med australiensiska studenter som är väldigt trevliga och välkomnande.


Jag gick med i bland annat fadderorganisationerna MOVE och MSA som organiserade en mängd olika aktiviteter åt nya studenter, såsom stadsvandringar och barkvällar. Ett MSA-medlemskap ger dig dessutom rabatt på medlemskap i många andra klubbar. Jag gick även med i de populära Monash Boardriders och Monash Outdoors Club. Med Boardriders lärde jag mig surfa och Outdoors-klubben anordnade bland annat vandrings- och kajakutflykter.


Vid ankomst är det även fördelaktigt att snabbt skaffa ett lokalt mobilabonnemang. Jag rekommenderar starkt Telstra som helt klart har bäst täckning i hela landet. Hämta även ditt bankkort på banken om du har beställt ett sådant i förväg.

På en vandringsutflykt med Outdoors-klubben

Ekonomi

Man bör räkna med att Melbourne är en dyr stad att bo i. Visumet, flygbiljetterna, boendet, mobilabonnemanget, kollektivtrafiken och maten står för kostnader som är svåra att undvika. Därtill innebär utbyteslivet i sig en hel del extrakostnader, såsom medlemskap i olika föreningar och fritidsresor. Därför är det bra att leta upp stipendier och samla ihop en ordentlig budget.


Det finns lite olika saker man kan göra för att hålla kostnaderna nere. Till exempel köpte vissa utbytesstudenter en cykel och undvek kollektivtrafik (som kostar ca 500 SEK/mån för en undergraduate). Vidare finns det en uppsjö av bra second-hand butiker (OP-shops) där det går att fynda alla möjliga saker, såsom möbler, köksredskap och kläder. På de många marknaderna i stan (Prahran, Queen Victoria, South Melbourne) säljs det innan stängning billiga frukter och grönsaker. ALDI är den billigaste matbutiken men även Woolworths säljer ”fula” grönsaker och varor med kort datum till ett lägre pris. För att slippa betala för ett dyrt gymkort kan man utnyttja provveckor och provdagar på de hundratals klubbar som finns i Melbourne; alternativt finns det många utomhusgym utspridda i staden.

Boende

Generellt sett finns det tre alternativ för en Monash-student vad gäller boende – att bo i en studentkorridor på campus, en bostad nära campus eller en bostad nära stan. Självklart finns det fördelar och nackdelar med alla alternativ men jag rekommenderar det sistnämnda.


Fördelen med att bo i en förort nära Melbourne är att man när som helst snabbt kan åka in till (och hem från) stan där det mesta spännande händer och där de flesta andra utbytesstudenter (= kompisar) bor. Till nackdelarna tillhör att det kan vara något dyrare att bo i stan jämfört med förorter längre bort, att det kan medföra en längre pendlingstid till/från campus (ca 0,5h till Caulfield, 1-1,5h till Clayton) och att man ibland missar evenemang på campus på grund av att man inte orkar åka in. Även om det kan låta lockande att bo nära eller på campus fick jag intrycket att de som bor där generellt är väldigt unga australiensiska studenter som precis har flyttat hemifrån, börjat på universitetet och vill festa hela tiden. Dessutom går inte kollektivtrafiken till och från campus dygnet runt.


Vi tre utbytesstudenter från Psykologprogrammet på KI bestämde oss i för att söka boende tillsammans för att det kändes tryggt att bo med folk som man redan är bekant med. I efterhand hade jag kanske velat flytta ihop med någon/några jag lärde känna på plats; det var nämligen så de flesta gjorde. Hur som helst trivdes vi bra tillsammans och blev mycket goda vänner.


Under våra två första veckor i Melbourne hyrde vi en lägenhet i centrala stan för att känna efter i vilken stadsdel vi sedan skulle vilja bo. Att hitta ett permanent boende för tre personer under två veckor samtidigt som vi hade andra aktiviteter var lite stressigt men inte alls omöjligt. Det skulle definitivt ha varit enklare att hitta något för en eller två personer men till slut så hittade vi en passande lägenhet i förorten St Kilda.


Bostadsmarknaden i Melbourne går inte att jämföra med Stockholm – alla hittar någonting inom högst två veckor. Däremot håller det man hittar sällan hög standard. Det är tyvärr något man får leva med om man inte vill betala mer än 6000-7000 SEK/mån för ett enda rum.


För den som vill söka bostad på plats erbjuder Monash en gratistjänst som heter ”Rent-Smart”. De kan bl a hjälpa dig med att hitta boende och säkerställa att du inte blir lurad. En väldigt bra resurs!


Några användbara länkar för att söka bostad är:

  • www.airbnb.com (här hittade vi vår bostad)
  • www.flatmates.com.au
  • gruppen ”Fairy Floss Real Estate” på Facebook
  • gruppen ”Svenskar i Melbourne” på Facebook
St Kilda Beach

Studier allmänt

Studierna på Monash som utbytesstudent skiljde sig enormt från att gå en kurs inom psykologutbildningen hemma, vilket kanske inte är så förvånansvärt. På utbytet fick jag mer eller mindre välja mina kurser själv medan Psykologprogrammet på KI följer en bestämd studieplan. De tre kurser jag läste ”tillhörde” tre olika fakulteter; de var fristående från varandra och bidrog med helt olika kunskaper. Varje kurs innehöll endast en lektion i veckan med obligatorisk närvaro. Lärarna var lyckligtvis tillmötesgående mot oss utbytesstudenter och hjälpte med alla möjliga frågor.


Jag upplevde studierna på Monash som något mer krävande än det vi hade haft på Psykologprogrammet hittills. Det kan nog till stor del bero på att man i Australien läser alla kurser samtidigt, samt att terminerna är kortare och därmed mer intensiva. Detta innebär att man ska kunna hålla många bollar i luften och vara uppmärksam på vad som gäller för varje kurs. Olika kurser har olika krav men för att bli godkänd gäller det generellt att få minst 50% ”rätt” på varje enskild betygsatt uppgift. På vissa kurser samlade man även poäng för närvaro.


Jag läste alla mina kurser på campus Caulfield som jämfört med det stora campuset Clayton bjöd på mindre studentliv och aktiviteter. Att den låg närmare stan och hemmet var dock ett stort plus.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag läste tre kurser som motsvarade 22,5 poäng på Psykologprogrammets valbara period, dvs större delen av termin 6. När jag valde mina kurser utgick jag från listan med tidigare godkända sådana men hittade även några andra kurser från kurskatalogen som verkade spännande. Till slut blev det sociologi, hälsokommunikation och ledarskapskommunikation jag läste. 


Introduction to sociology

Denna kurs är som namnet antyder en väldigt grundläggande introduktion till ämnet sociologi. Däremot var vissa begrepp nya även för mig och jag tyckte att vi generellt diskuterade väldigt spännande teman, såsom maskulinitet och socialisering. Dock tror jag att jag hade otur med min seminarieledare (tutor) som var ganska oorganiserad och pratade mest själv istället för att låta studenterna prata.


Kursen bestod av ett seminarium och en föreläsning i veckan. Föreläsningen gick att se på nätet. Seminariet gick ut på att diskutera det ämne som veckans föreläsning handlade om. Varje vecka fick man även läsa något kapitel i kursboken och göra en obligatorisk quiz på kurshemsidan. Vi examinerades under kursens gång genom två mindre och en större skrivuppgift. På slutet fanns en salstentamen som jag inte behövde göra eftersom jag redan hade samlat ihop tillräckligt med poäng för att klara kursen.


Jag är intresserad av sociologi och tyckte att kursen var rolig. Som psykolog är det viktigt att vara medveten om hur stark de sociologiska faktorernas påverkan på en människas beteende och psyke kan vara. Trots det var kursen relativt enkel så om man vill utmana sig själv bör man välja något annat. 


Introduction to communicating health

Kursen gick ut på att lära sig hur man kommunicerar hälsobudskap till olika målgrupper, såväl till individer, större grupper som allmänheten. Det lades vikt på individuella och gruppskillnader i hur man exempelvis tolkar hälsomeddelanden och vilka sådana som ger bäst resultat för vem. Under kursens gång gick vi igenom en mängd teoretiska modeller för kommunikation, social förändring, marknadsföring och massmedia samt applicerade dessa på hälsopromotion. Det var kul att vissa modeller var bekanta sedan tidigare, såsom Health Belief Model och Stages-of-change.


Varje vecka innan seminariet hade man obligatoriska online-aktiviteter att göra; vanligtvis innebar detta ett par-tre artiklar att läsa och frågor att svara på. Svaren fick man lämna in till läraren för utvärdering. Sedan fick alla kort individuell feedback inför klassen i början av lektionen vilket jag tyckte var lite konstigt.


Kursen examinerades med fyra större uppgifter – en reflekterande essä, en poster för att kommunicera något hälsobudskap, en rapport där vi fick analysera samt utvärdera tidigare folkhälsokampanjer och till slut en muntlig gruppresentation. Det fanns ingen tenta på slutet men man fick endast missa 2 av 12 seminarier för att bli godkänd.


Av alla kurser jag läste var denna den mest utmanande. Det fanns mycket att hålla koll på och betygsättningen var ganska sträng. Min kritik till kursen är att instruktionerna till uppgifterna var ganska otydliga och att under seminarierna läste seminarieledaren rakt av det som stod på slides’en. Trots allt tyckte jag att ämnena var intressanta och jag fick ändå ut ganska mycket av kursen. Är man intresserad av hälsopromotion är kursen utan tvekan värd att läsa men man får räkna med en hög belastning.


Managerial communication

Kursen handlade om hur kommunikation funkar på en arbetsplats och vad man som ledare kan göra för att förbättra gruppdynamiken. Till exempel gick vi igenom problemlösning, beslutsfattning och konflikthantering i grupp. Att det vi gjorde kändes verklighetsbaserat och hade praktisk nytta inför framtiden var en stor styrka.


Varje vecka fick man titta på online-föreläsningar och svara på quiz-frågor som handlade om teorin bakom veckans ämne. Workshoppen stod för praktikdelen; där skrev vi t ex CV-er, gjorde intervjuer med varandra, försökte lösa problem och fatta beslut i grupp. Vi examinerades under kursens gång genom både individuella och gruppuppgifter som man fick tid att jobba med under själva lektionerna (därav workshops istället för seminarier).


Av de kurserna jag läste var denna nog min favorit. Jag lärde mig mycket och kände mig aldrig uttråkad eller rastlös under lektionen. Den enda kritiken till kursen är att de olika personlighetstest som användes saknade evidens (t.ex. MBTI) och resultaten tolkades lite för lättsamt. Annars kan jag starkt rekommendera kursen!

Språk och kultur

Jag kände att min engelska låg på en god nivå och därmed var det inga problem att följa med i undervisningen. Däremot använder australiensarna en hel del roliga förkortningar och slangord som inte används någon annanstans i världen och som jag inte hade stött på innan (t.ex. arvo = afternoon, heaps = a lot). Dessa lär man sig dock snabbt och jag märkte att efter en viss tid adopterade jag det australiensiska sättet att prata.


Det sägs att Melbourne är den stad i Australien som kulturellt sett mest liknar Europa och det kan nog stämma. Jag kände inga större skillnader i samhället jämfört med Sverige förutom att australiensarna är oerhört trevliga, snälla och öppna för konversation med främlingar. Det hände ofta att någon kom fram och frågade vad det var för språk vi pratade och stannade kvar för att få veta mer. Även i affärer och butiker frågar kassörskorna och butiksbiträdena hur du mår och vad du har gjort idag.

Melbourne från Shrine of Remembrance

Fritid och sociala aktivteter

Det finns så mycket att göra i och runt Melbourne att man knappt hinner med allting man vill göra. Till att börja med arrangerar olika studentorganisationer aktiviteter, utflykter och läger under hela halvåret. De australiensiska studenterna är oerhört trevliga men främst är det alla utbytesstudenter som vill hitta kompisar så snabbt som möjligt. Därmed är det inte alls svårt att få kontakt med andra studenter och hitta kompisar när man väl deltar i organiserade aktiviteter.


Dessutom händer det något intressant någonstans i Melbourne (som kallas för världens livligaste stad) hela tiden. Det finns större och mindre marknader, olika festivaler, fina stränder, trevliga barer, mysiga caféer, bra restauranger, skickliga gatumusiker, fina promenadsträckor, intressanta museer, stora shoppingcenter mm. Ganska nära Melbourne finns flera vackra nationalparker och andra fina områden (t ex The Grampians, Wilson’s Promontory, Great Ocean Road, Mornington Peninsula). Det är billigt att hyra bil (t ex från bolaget Juicy) så ta vara på dina lediga dagar!


Om du har tid och pengar så investera gärna i några resor till andra platser i det gigantiska landet. Jag lyckades spendera tid i 5 av 7 stater vilket jag är väldigt glad för. Naturen är otroligt varierande och sevärd överallt.

Vid Uluru

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är jag otroligt glad för möjligheten att ha fått åka på utbyte till Melbourne. Jag har fått uppleva sådant som jag tidigare bara hade drömt om. Jag har fått värdefull kunskap om Australien, dess invånare och om deras utbildningssystem. Jag har fått vänner från alla delar av världen och skapat oförglömliga minnen. Alla erfarenheter som jag fick och utmaningar som jag stötte på utvecklade mina förmågor gällande problemlösning, anpassning till nya miljöer, språket, det sociala livet mm. Jag känner mig välutrustad och beredd inför de kommande utmaningarna på Psykologprogrammet men även i min framtida yrkesroll. Jag lovar att du som läser denna reseberättelse inte kommer att ångra dig om du väljer att åka på utbyte till Melbourne i Australien!