Reserapport - KI-student
Bild från Great Ocean Road.
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Frida Sandén
E-postadress: frida-sanden@hotmail.com

Innan avresa

Redan innan jag sökte till psykologprogrammet på KI så kollade jag upp vilka möjligheter som fanns till utbyte. När jag såg att Australien och Monash University i Melbourne fanns med bland partneruniversiteten hamnade det genast högst upp på min lista för önskat utbyte. Mycket för att jag alltid varit intresserad av att besöka Australien som land och få uppleva dess natur och kultur. Men istället för att endast resa dit och uppleva eller arbeta kändes utbyte mer berikande då det innebär en chans att få studera på ett annat språk, ta del av ett annat utbildningssystem och lära sig nya saker som kan främja ens kommande yrkesliv som psykolog. Under min första termin på KI började jag ta del av all den information som finns tillgänglig på KI:s hemsida för att öka mina chanser att bli nominerad. Eftersom jag helst av allt ville åka till Australien och det enda utbytet som fanns tillgängligt där när jag sökte var Monash University i Melbourne började jag läsa tidigare studenters reserapporter om universitet, vilka kurser som fanns tillgängliga och vad de tyckte om skolan. När jag sedan påbörjade min ansökan till Monash University inleddes en bra kontakt med handläggaren från Monash som kontinuerligt skickade ut viktig och bra information under hela processen. Monash University är verkligen ett universitet som tar väl hand om sina utbytesstudenter och ständigt gör det lilla extra för att studenterna ska vara välinformerade och känna sig välkomna. 



Att tänka på innan avresa

Jag rekommenderar verkligen att ni som blivit nominerade att åka till just Australien och Melbourne pratar ihop er och hjälps åt med allt det administrativa och praktiska som det faktiskt innebär att fylla i ansökan, söka visum, CSN och så vidare. Från det att höstterminen då ansökan ska in börjar går tiden väldigt fort och det är ganska många moment som ska hinnas med. Jag och de två kursare jag åkte med bokade tid hos KI:s handläggare för utbyten för att få svar på frågetecken och för att göra upp en plan. Vi träffade henne kanske 2-3 gånger för att få hjälp med att fylla i och skicka in ansökan, få reseförsäkring från Kammarkollegiet med mera.


Processen

Jag kände en väldig stress och ovisshet många gånger under hösten och hade själv blivit hjälpt av några punker kring vad som faktiskt ska göras och när. Ha dock i åtanke att detta kan skilja sig från år till år, men vid tillfället för min ansökan såg processen ut på följande sätt:


Ansöka om kurser

Det första som måste göras är att ansöka och om vilka kurser som är godkända att läsa på utbytet. Detta formulär finns tillgängligt under fliken för utbyten på KI:s hemsida. Jag skulle rekommendera att ta tag i det här så tidigt som möjligt då du måste få ett preliminärt godkännande från KI innan du kan skicka in ansökan till Monash University. Titta vad tidigare studenter har läst för kurser, vad dom tyckte om dom osv. Monash har ett enormt utbud av kurser som finns att hitta på deras hemsida (http://www.monash.edu/pubs/2017handbooks/units/index-bylocation-parkville.html). Där kan du ta del av all information om en specifik kurs, vilka campus den ges på, vilken nivå den ligger på och så vidare. Så länge du hittar kurser som uppfyller utbildningsmålen för psykologprogrammet och kan motivera varför du vill läsa just denna kurs kan du lägga till den i ansökan och hoppas på att den får godkänt från KI:s sida. 


Stipendier

När man väl fått sitt antagningsbesked kan det bli lite stressigt att hinna söka stipendier. Mitt tips är att börja kolla på vilka möjliga stipendier du kan söka, vad dom har för deadlines och sedan börja skriva ihop din ansökan så fort höstterminen sätter igång. Även om du inte kan skicka in ansökan förrän antagningsbeskedet kommit, vilket är någon gång i slutet av oktober, blir hela processen smidigare om du börjar i god tid. Dels kan man hitta en massa stipendier genom hemsidan stipendier.se, du kan även söka i din hemkommun eller på KI såsom Medicinska Föreningen. Jag och de två kursare som åkte tillsammans fick alla ca 20.000 kr var av Carl Erik Levins Stiftelse (http://www.stiftelseansokan.se/Pages/Levin.aspx) vilket var till enorm ekonomisk hjälp under utbytet. 


Ansökan till Monash University 

När du fått ett preliminärt godkännande av kurserna från KI kan du påbörja ansökan till Monash University. Den innefattar ett elektroniskt formulär som du ska fylla i och skicka in tillsammans med passkopia, gymnasiebetyg på engelska, intyg om engelskakunskaper som ges av handläggaren för utbyten på KI och försäkringsbevis från Kammarkollegiet. Vi behövde alltså inte fylla i ERASMUS då vi åkte utanför Europa. Tips är att boka in en tid hos KI:s handläggare i god tid innan deadline för att göra detta. Deadline för min ansökan var den 1 oktober. 


Visum 

När Monash har godkänt din ansökan får du ett antagningsbesked på mailen tillsammans med ett studentID och massa nyttig information om hur du söker visum, bra länkar med mera. Jag fick detta mail i slutet på oktober, alltså ca 3-4 veckor efter att ansökan skickats in. Så fort du fått detta mail kan du söka visum, CSN, köpa flygbiljetter och börja titta på boende. Visumansökan kan vara ganska krånglig och tar rätt lång tid att fylla i. Sitt gärna tillsammans med dom andra och hjälps åt. Man kan även maila den internationella handläggaren från Monash om det finns frågor. Ansökan blev godkänd väldigt snabbt för min del, tog knappt en vecka. 


CSN

Detta är något som verkar ha varit krångligt för nästan alla utbytesstudenter som åker till Australien då terminen till skillnad från den i Sverige löper från mitten av februari till slutet på juni. Mitt absolut största tips att söka MAX 18 veckor, då 22,5 högskolepoäng motsvarar 18 veckors heltidsstudier. Även om antagningsbeskedet säger att terminen sträcker sig ca 20 veckor så är dom första veckorna endast registrering, rundvandring på campus och så vidare och den faktiska studieterminen med föreläsningar och tutorials sträcker sig inte längre än 18 veckor. Jag valde därför att ”gå utan” CSN i ca en vecka i Australien för att sedan få 100% studiemedel under 18 veckor istället för att få 75% under ca 20 veckor. Förhoppningsvis får du en handläggare som har koll på detta, annars stå på dig och fortsätt ringa tills du får dina 100% beviljade. 


Flygbiljetter 

Jag flög med Qatar Airways och köpte både tur- och returbiljetter. Något jag ångrar är att jag var lite dumsnål och köpte en något billigare hemresa som det inte gick att ändra datum på. När det sedan stod klart att jag inte behövde göra någon tenta i slutet av terminen ville jag flyga hem tidigare, vilket såklart blev superdyrt och i slutändan betalade jag nog mer än om jag redan från början hade köpt en ombokningsbar biljett. Man kan även endast köpa biljetten dit och sedan köpa hembiljetten när man väl är där och har bättre koll på vilket datum man vill åka hem. Detta gick att hitta ganska billigt via Kilroy och på andra sätt. Välj dock ett flygbolag där du kan checka in en väska på 30 kg plus ca 8 kg handbagage. Det kommer att behövas. 


Upphämtning från flygplatsen 

I välkomstmailet från Monash får man information och en länk för att boka gratis upphämtning på flygplatsen när man anländer i Melbourne. Gör detta, det var supersmidigt och skönt. 


Internationellt kökort

Detta är inget måste om du vill hyra bil i Australien, men vissa uthyrningsfirmor krävde ett internationell körkort. Det går att fixa där nere, men det är både smidigare och billigare att göra hos Motormännen i Sverige innan du åker.  Om du planerar att resa till exempelvis Nya Zeeland eller något annat land utanför Australien är det värt att kolla upp vad som gäller där. 


Abonnemang 

Glöm inte att avsluta eller pausa gymkort, mobilabonnemang och liknande. Jag ändrade även alla mina räkningar till e-fakturor eller autogiro innan jag åkte för att slippa mecka med det från Australien och undvika betalningsanmärkningar. Väl i Australien köpte jag ett abonnemang hos telebolaget Optus och kunde betala månad för månad så länge jag var där. 


Vaccinationer

Jag vaccinerade mig inte innan jag åkte, men det är bra att kolla upp vad du har tagit för vaccinationer sedan tidigare och vilka som är viktiga att ha i just att Australien.  


Australiskt bankkonto 

Detta är något man inte måste skaffa, men det underlättar enormt och är inte alls krångligt att fixa. Jag startade ett konto hos Commonwealth bank helt gratis som student redan innan jag åkte från Sverige och satte över pengar i god tid då det kan ta några dagar för pengarna att komma in på kontot. När du sedan kommer till Australien kan du bara gå in på närmaste bankkontor, dom finns överallt och till och med på campus i skolan, för att fixa ett bankkort att betala med om du vill. Att ha en australiensisk bank underlättade när jag skulle betala min hyra, få tillbaka min deposition och när man skulle föra över pengar till internationella vänner där nere som såklart inte hade Swish.  


Packning 

Jag köpte en stor bag som gick att rulla och som rymde 28L och i sig självt vägde endast 1.5 kg. Detta för att jag ville ha möjlighet att ta dit så mycket som möjligt, men också för att kunna köpa saker där och ta med hem. Det är svårt att packa då det kommer vara ca 30 grader när du kommer dit och sedan sjunka till ca 14 grader i april när det blir höst. Packa en något varmare jacka och även halsduk och mössa då det kan bli både kallt och ruggigt när hösten kommer. Det är även väldigt bra att ha en ordentlig regnjacka och vattentäta skor då paraplyn lätt blåser sönder när det regnar där. Jag önskar även att jag hade tagit med mig min sovsäck hemifrån då jag åkte på många utflykter och läger och behövde hyra en varje gång. Sist men inte minst är det bra att packa med sig en adapter och en förlängningssladd med flera svenska uttag. Det räcker att ta med sig en adapter och sedan köpa fler där om man har behovet. Dom var nämligen mycket billigare där och går att köpa lite varsom.  


Ankomst och registrering

Vi var tvungna att åka till Melbourne en vecka innan Arborg 2 avslutades för att vara på plats för den obligatoriska introduktionsdagen på Monash University. Där bjöds det på pannkaksfrukost och alla utbytesstudenter var samlade för att ta del av all viktig information om Monash University och den kommande terminen. Med denna introduktionsdag påbörjades en nästan 2 veckor lång introduktionsfestival på Clayton campus där skolans alla föreningar och organisationer satte upp tält för att värva medlemmar.

Jag rekommenderar att gå med i MOVE som är en förening specifikt för utbytesstudenter och som drivs av studenter från Monash som själva varit på utbyte utanför Australien. Även MSA (Monash Student Association) som är en av de största organisationerna på Monash. Både MOVE och MSA anordnar roliga utflykter och aktiviteter som barrundor, bbq och temafester under dessa två första veckorna men även under hela terminen. Det är ett superbra sätt för att hitta nya vänner och få uppleva Melbourne som stad. 

Det finns ett enormt utbud av roliga föreningar att gå med i, så ett tips är att medverka under introduktionsfestivalen och gå runt bland tälten och fråga vad de olika föreningarna erbjuder. De flesta organisationer kostade allt mellan 5 till 20 AUD att gå med i, men vissa var även gratis. 


Registrering till kurser 

Under dessa två veckor ska du även registrera dig till de 3 kurser du vill läsa. Hur, var och när detta sker får du veta på introduktionsdagen. När du valt kurser kommer du få välja dag, tid och campus själv online för alla föreläsningar och tutorials och på så sätt skapa ditt eget schema. Ett tips är att vara redo när detta blir tillgängligt på webben då de bästa tiderna för alla tutorials snabbt blir fulla. Jag läste alla mina kurser på Caulfield campus då det ligger närmare St Kilda där jag bodde. Även om Clayton campus är större och räknas som ”main campus” så ligger det ytterligare 30 minuter längre bort än Caulfield. 



Consession card + Myki 

Som student har du rätt till ett så kallat ”Consession card” som innebär att du får studentrabatt på ditt Myki-kort (Sl-kort). Du kan fixa ett consession card först efter du registrerat dig till dina kurser. När detta är gjort kommer ett intyg finnas tillgängligt på kurswebben som du måste skriva ut och gå med till någon av de bemannade luckorna på till exempel en tågstation. Detta är bra att göra så fort som möjligt då resekostnaderna i Melbourne är ganska höga och studentkortet ger dig bra rabatt. 

Ekonomi

Jag skulle säga att priserna i Melbourne är någorlunda samma som i Sverige. Mat och busskort har ungefär samma prisklass som hemma medan alkohol, gymkort och hyra är mycket dyrare. Att träna på gymmet i skolan kostade till exemplet ca 600-700 kr i månaden. Hyran för boende ligger mellan 6000-9000 kr i månaden beroende på om du vill ha ett eget rum, i vilket område du bor och standarden på boendet. 


Jag köpte ett simkort hos Optus där jag månad för månad kunde fylla på och välja hur många GB data jag ville ha. Jag betalade ca 400 kr i månaden och fick med den summan ganska mycket data. Wi-fi i Australien är överlag mycket sämre än i Sverige och jag gjorde därför av med mycket mer mobildata i månaden jämfört med hemma. 

Jag behövde inte betala särskilt höga skolkostnader såsom föreningsavgifter och kurslitteratur då majoriteten av kurslitteraturen fanns tillgänglig online på skolans hemsida. 


Tips är att laga mat hemma i veckorna och ta med matlåda till skolan. Dels för att utbudet av lunch i skolan var något begränsat och dels ganska dyrt. Men även om man kan spara in på att äta hemma är det ändå värt att då och då prova på det stora utbud av caféer och restauranger som finns i Melbourne. Det finns många bra matställen med rimliga priser och då dricks är väldigt ovanligt i Australien kan man komma undan ganska billigt. 


Jag valde att ta fullt CSN + merkostnadslån under utbytet för att inte riskera att pengarna tog slut varje månad. Jag lånade även 10.000 kr för flygbiljetterna. Utöver CSN fick jag ett stipendium från Carl Erik Levins Stiftelse på 20.000 kr och resebidrag från KI på 7.500 kr. Sedan försökte jag jobba och spara så mycket pengar jag kunde under året innan utbytet. 

Jag skulle säga att du absolut klarar dig på CSN och resebidraget från KI om du endast vill bo och leva i Melbourne. Men vill du passa på att resa runt i Australien så är det nog bra att försöka spara pengar och söka stipendier i den mån det går. 


Kostnader inför utbytet:

Flygbiljetter - ca 10.000 - 12.000 kr

Visum - 3.759 kr


Fasta kostnader i Melbourne: 

Myki-kort - ca 460 kr 

Hyra - 6.900 kr + bond vid inflyttning

Mobil - ca 400 kr 

Studentorganisationer - ca 150 kr för medlemskap + kostnader för specifika utflykter 

Litteratur - ca 300 kr 

Boende

Jag valde att hyra en lägenhet via Airbnb tillsammans med de två kursare jag åkte ner med under de två första veckorna i Melbourne för att sedan börja leta efter ett permanent boende på plats. Men redan veckorna innan jag åkte försökte jag ändå hålla lite koll på diverse hemsidor och Facebook-grupper för att se om något bra alternativ dök upp. Jag rekommenderar verkligen Facebook-gruppen Fairy Floss Real Estate där det dagligen dyker upp nya boendealternativ. Se bara till att du har Facebook-notiser påslagna på mobilen då de allra flesta boenden som är bra kan försvinna på bara några minuter. 


Under de första dagarna i Melbourne hjälptes vi tre åt med att söka boende på olika hemsidor, pratade med andra utbytesstudenter i skolan och skriva inlägg i olika Facebook-grupper såsom ”Svenskar i Melbourne”. Vi mailade även olika värdar på Airbnb och frågade om långtidsuthyrning och det var tillsist så vi hittade en lägenhet i St Kilda som vi valde att bo i tillsammans alla tre. 


Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag väntade med att fixa boende tills jag var på plats då man har svårt att veta vilket område man gillar och vart ens nyfunna vänner kommer att bo på förhand. Visst var det stressigt stundtals, men det kommer absolut att lösa sig i slutändan om du väljer att vänta med boendet. 


Vi bodde i St Kilda, vilket var ganska poppis i det kompisgäng jag lärde känna. Jag trivdes väldigt bra där då det var nära till både skolan, stan och havet. Andra områden som var mysiga är Carlton och Fitzroy, även om båda dessa är lite dyrare och längre ifrån skolan. 


Man kan även bo på Clayton Campus i skolan. Dock var de flesta studenter som gjorde det något yngre än jag, plus att jag ville bo närmare stan för att lättare kunna hitta på saker och inte fastna på campus. 


Hemsidor för att hitta boende:

https://www.airbnb.se

https://flatmates.com.au/

https://urbanstay.com.au

https://www.monash.edu/accommodation (Monashs egna sida för att få hjälp med boende)

https://www.facebook.com/groups/117412174975402/ (Fairy Floss Real Estate) 


Studier allmänt

Utbildningssystemet i Australien skiljer sig ganska mycket från det i Sverige. Dels så söker man inte till något färdigt program såsom psykologprogrammet med redan färdiga, utvalda kurser utan man sätter ihop sin egna bachelor eller master med hjälp av de olika kurser som ges på universitet. Detta innebär att jag hade olika kurskamrater i de olika kurserna jag läste och i en och samma kurs kunde en student ha juridik som huvudämne samtidigt som en annan student hade biomedicin. Med andra ord fick jag inte samma kontakt och sammanhållning med mina kursare som jag fått på psykologprogrammet, men samtidigt var det väldigt spännande att få möta och samarbeta med studenter som hade helt andra erfarenheter och mål med sin utbildning. 

Eftersom jag gjorde utbytet under mitt tredje studieår räknades jag som ”undergrad” i det Australiensiska systemet och fick därför studera tillsammans med studenter som precis gått ut gymnasiet. Många hade exempelvis aldrig skrivit en akademisk uppsats tidigare och därför kändes utbildningsnivån stundtals för lätt för mig som under utbytet studerade min sjätte termin på universitet. 


Något som var ovant i jämförelse med KI är att man läser tre kurser löpande under hela terminen. I det stora hela gick detta väldigt bra men blev något stressigt i mitten och slutet av terminen när alla kurser hade stora inlämningar samtidigt. Så ett tips är att kolla upp alla inlämningsdatum i god tid och inte skjuta upp studierna för mycket under terminens gång. 


Betygssystemet ser väldigt annorlunda ut. Du samlar på dig % av betyget för varje uppgift du göra under terminen och ju högre betyg du får på uppgiften desto högre % får du. Du behöver ca 50% för att få godkänt på hela kursen. Jag lyckades samla ihop tillräckligt med poäng på alla inlämningar under terminen i samtliga kurser och behövde därför inte göra någon tenta i slutet av terminen. Tentaperioden löper från slutet av maj till slutet av juni och då har man varken föreläsningar eller tutorials. 


Nästan alla kursers studieupplägg består av en timmes föreläsning följt av en timmes tutorial (seminarium) i veckan. Ett stort plus var att man kunde välja mellan att gå på den fysiska föreläsningen i skolan, live-streama den online eller se den vid ett senare tillfälle på kurswebben. Detta gjorde det smidigare att själv anpassa sitt schema så att inte undervisningstillfällena blev allt för utspridda. Ens tutorials var däremot obligatoriska och utgick nästan alltid ifrån veckans föreläsning och litteratur. Kvalitén på dessa varierade väldigt mellan de kurser jag läste, i huvudsak beroende på vilken lärare som höll i timmen. I en av mina kurser lärde jag mig massor och fick använda timmen för eget arbete samtidigt som läraren fanns tillgänglig för frågor och instruktioner. I en annan kurs var det mest läraren som pratade om veckans ämne och sedan fick vi sitta och diskutera i smågrupper.


Sammanfattningsvis var utbildningsnivån något låg i jämförelse med KI och kanske främst i det skede jag ligger i min psykologutbildning. Men utbytet gav mig ändå ovärderlig kunskap om att studera i ett annat land, på ett annat språk och möjligheten att möta och samarbeta med studenter från olika länder och kulturer. Med andra ord tycker jag att fördelarna vägde upp för nackdelarna i den något låga utbildningsnivån. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI


Introduction to sociology - ATS1365 (Caulfield campus)

Precis som namnet avslöjar var denna kurs en introduktion till ämnet sociologi, vad det är och hur man kan använda det för att förstå beteenden och fenomen i samhället. Kursen bestod av en timmes föreläsning följt av en timmes tutorial i veckan. Under kursen fick man skriva en subjektiv, reflekterande inlämning om någon sociologisk faktor som format en som person. Kommande uppgifter var mer akademiska och bestod dels av en ”essay plan” där man presenterade vilket ämne man skulle skriva uppsats om, vilka frågor som skulle besvaras och vilken litteratur och källor man skulle använda för att göra detta. Den sista uppgiften var själva uppsatsen. Det hölls även en tenta i slutet av terminen som jag inte behövde göra. Kursens innehåll påminde mycket om det vi redan läst på psykologprogrammet, men gav en ytterligare djupdykning i det mer sociala perspektivet. Ibland kunde jag sakna en mer nyanserad ton och erkännande av att det sociala perspektivet inte täcker allt. Jag fick till exempel som kritik på min uppsats att den mer liknade en psykologiuppsats än en sociologiuppsats. Jag tyckte om kursen och den var relativt lätt att klara efter 5 terminer på psykologprogrammet. 


Understanding crime: An introduction - ATS1281 (Caulfield campus)

Vad jag vet så har ingen utbytesstudent från tidigare år läst denna kurs. Jag valde att läsa kursen då jag tyckte att den kändes spännande och relevant i vår psykologutbildning och inte likt något vi tidigare läst på programmet. Kursens upplägg såg ut som så att vi varje vecka gick vi igenom en ny kriminologisk teori som kan hjälpa till att förklara orsaker bakom kriminalitet och brott. De olika teorierna kunde ha sitt ursprung i en biologisk förklaring i form av genetiskt arv, miljö eller psykologiska faktorer såsom försvarsmekanismer. Veckans teori som presenterats på föreläsningen och i kurslitteraturen diskuterades sedan i smågrupper under en tutorial. Varje vecka var man även tvungen att slutföra ett quiz online med frågor på veckans ämne. Under terminen skrev man en större uppsats där man valde en av de teorier vi gått igenom för att förklara ungdomsbrottslighet i Melbourne. I slutet av terminen hölls även en tenta, men eftersom jag lyckats samla på mig tillräckligt med poäng under terminen behövde jag inte göra den. Denna kurs var väldigt teoretisk och dessvärre inte en kurs jag skulle rekommendera till kommande utbytesstudenter från KI. Mycket pågrund av kursens upplägg. Eftersom upplägget under en tutorial krävde att alla studenter hade både tittat på föreläsningen och läst kurslitteraturen på förhand för att kunna bidra i diskussionen blev det lätt tyst i dom diskuterade smågrupperna om det kanske endast var en student som kom förberedd. Däremot var både quizen och uppsatsen givande och gav kunskaper jag kommer ta med inför forsatta studier på KI. 



Managerial Communication - MGF1100 (Caulfield campus)

Denna kurs var min favorit under utbytet. Kursen utgjordes av en 2,5 timmes lång workshop en gång i veckan tillsammans online-föreläsningar och obligatoriska kunskapsquiz som var kopplade till veckans workshop och online-föreläsning. Kursen var väldigt praktisk och behandlade främst ämnen som rör kommunikation och samarbete ute i arbetslivet. Vi fick till exempel göra ett CV och personligt brev kopplat till en specifik jobbannons och sedan ge feedback på andra studenters CV:n med hjälp av det verktyg i kommunikation och återkoppling vi lärt oss. Slutprojektet bestod av en större gruppresentation med stort fokus på samarbete och presentationsteknik i form av kroppsspråk och hur man lägger upp en presentation för att locka intresse hos åhörarna. Mina lärare som höll i workshopen var väldigt engagerande och kunniga. En workshop kunde delvis bestå av att dom gick igenom ett nytt ämne, vi kunde få göra fysiska övningar eller sitta i lugn och ro och arbeta med en inlämning eller liknande medan dom fanns närvarande för frågor och stöd. Min enda kritik till kursen är att den ibland brast i evidensbaserad kunskap. Vår första inlämningen bestod till exempel av en presentation om sig själv och sin personlighet utifrån 5 olika personlighetstest som vi fått göra. Detta genomfördes utan någon diskussion om testens faktiska kvalité och psykometriska egenskaper. Men överlag var kursen väldigt rolig och lärorik och den gav mig kunskap som jag kommer ha med mig ut i arbetslivet.

Språk och kultur


Eftersom undervisningen på KI till viss del sker på engelska upplevde inte jag några svårigheter med att läsa och skriva på engelska under utbytet. Däremot är jag ganska ovan vid den australiensiska dialekten och jag behövde därför vara mer uppmärksam i början för verkligen förstå allt. I en av mina kurser hade jag en lärare som pratade väldigt snabbt med en ganska kraftig australisk dialekt och på det använde han mycket slang och uttryck jag aldrig tidigare hört. De första lektionerna satt jag som ett frågetecken stundtals när alla andra australiensiska studenter skrattade åt något som uppenbarligen varit ett skämt som jag missat. Men man kommer som sagt in i det efter ett tag och det är ofta inte värre än att man får be personen upprepa sig om man inte uppfattat något ord.


Den australiensiska kulturen skiljer sig inte allt för mycket från den svenska. Om något skulle jag säga att människorna generellt är mer öppna och välkomnande än i Sverige. Jag kände mig snabbt hemma och bekväm i mina nya stad. Under utbytet träffar man även studenter och människor från alla delar av världen, vilket är enormt spännande och lärorikt. Som resultat har jag fått en mer nyanserad och korrekt bild av många andra länder och kulturer vilket är något jag kommer bära med mig för resten av livet. Det är även häftigt att jag fått vänner som jag kan åka och besöka i andra delar av världen. 

Fritid och sociala aktivteter

Som jag gick in på tidigare finns det ett enormt utbud av föreningar och organisationer på Monash University som gör det möjligt att delta i olika sporter, åka på roliga läger och träffa nya människor. Utöver MOVE och MSA gick jag även med i Monash Boardriders, en förening som under terminens gång anordnar dagar och läger där du kan lära sig surfa. Det finns alltid något att göra och alltid studenter som vill umgås och hitta på saker. 


Utanför skolan finns det även hur mycket som helst att se och göra. Melbourne som stad är livfull och i princip varje vecka fanns det olika matfestivaler, konstutställningar och marknader man kan besöka. Passa på att gå till Queen Victoria Market och även kolla på utomhusbio i Royal Botanic Gradens när det fortfarande är sommar och varmt. State Library of Victoria är ett fint och bra ställe inne i stan att sitta och plugga på. Utöver St Kilda Beach som ligger nära stan rekommenderar jag att åka till Sandringham Beach och gå strandpromenaden upp mot Brighton Beach. Finns massa fina stränder längs vägen som inte är lika befolkade. 


Jag skulle även rekommendera att hyra en bil och besöka både Great Ocean Road, Grampians National Park och Philip Island. Samtliga platser ligger inte allt för långt bort från Melbourne men erbjuder fantastisk natur och exotiska djur. 


Under påsken har man ett skoluppehåll på 7 dagar där man kan passa på att åka lite längre bort om man vill. Jag åkte tillsammans med ett gäng andra utbytesstudenter från Monash till Sunshine Coast som ligger på östkusten av Australien och sträcker sig mellan Cairns och Brisbane. Vi åkte bland annat båt i Whitsundays, tältade på Fraser Island och hoppade fallskärm i Rainbow Beach. Det var fantastiskt att få uppleva dessa platser, men dessvärre åkte vi dit när det fortfarande var regnperiod. Så ett kanske självklart men bra tips är att noga kolla upp regnperioder, medeltemperatur och så vidare för de olika platser du vill besöka i Australien. Det är ett enormt stort land med stora skillnader i klimat och väder och kollar man inte upp i förväg finns det risk att det både är för varmt, för kallt eller regnar konstant beroende på årstid. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var beslutet att åka på utbyte ett av dom bästa besluten jag tagit i livet. Det går nog inte att förstå på förhand hur mycket man utvecklas som person av att ställas inför nya upplevelser och problem dagligen. Delvis på ett personligt plan, men också på ett mer akademiskt och professionellt plan. Tidigare kunskaper och erfarenheter får nya perspektiv och betydelser. Utbytet gav mig en ny förståelse och uppskattning för den höga utbildningsnivån psykologprogrammet och KI erbjuder. Det gav mig även mig ett kvitto på hur mycket jag faktiskt lärt mig under mina fem terminer på KI och hur jag kan applicera detta för att ta mig an studier utomlands, möta nya människor och få en bättre förståelse för nya kulturer. Denna erfarenhet har utan tvekan berikat mig både som person och framtida psykolog. 


Så, får du chansen, ÅK! Du kommer inte ångra dig. Det kommer säkert komma stunder när allt känns jobbigt och du bara vill åka hem. Men jag är övertygad om att det kommer ännu fler stunder när du önskar att du kunde få stanna kvar en termin till. Lycka till och maila mig gärna om du har några övriga frågor kring utbytet och Australien :)