Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Bergen
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Ärligt talat var jag väldigt osäker på om jag skulle välja att åka till Norge eller inte. Jag har alltid gillat tanken på att bo och jobba i Norge, men aldrig tänkt på att studera där. I efterhand är jag väldigt glad att jag åkte till just Bergen, då jag trivdes så bra. Orsakerna till att det blev Bergen i stället för Tromsö var flera. Jag har haft en del vänner som bott i Bergen och gillat staden, samt att jag fortfarande har vänner där, förenklade flytten. Bergen ligger även geografiskt mer centralt, vilket jag uppskattar. Dessutom verkade Bergen som stad väldigt mysig vilket jag drogs till.
Personligen tyckte jag ansökningsprocessen var rätt invecklad. Eftersom det inte är så många som åkt till Bergen från KI tidigare, kunde vi inte se hur de valt kurser osv. UiBs hemsida var väldigt svår att navigera, och vi spenderade mycket tid på att ens förstå vilka kurser vi kunde läsa. Tidsramarna på kurserna publicerades inte förrän i mitten på december, vilket betydde att vi var tvungna att skicka in ansökan om preliminärt godkännande av kurser till KI innan vi visste om det tidsmässigt skulle fungera att gå kurserna samtidigt. Då vi sen fick schemat visade det sig att alla kurser vi sökt gick samtidigt i januari, medan vi skulle anlända i mitten av februari, så vi fick göra om hela jobbet igen. Sist och slutligen fanns det inte många kurser att välja på, så vi fick ta de två som erbjöds. Dessa två kurser var visserligen väldigt bra, men jag tyckte att smidigheten i ansökningsprocessen var under all kritik. Jag förstår att KI inte kan påverka när kursdatum hos mottagaruniversitetet släpps, men skulle ha önskat mer smidighet i processen, t ex att vi skulle ha fått lämna in vår ansökan om kurser först när tiderna faktiskt släppts. På så vis slipper både vi studerande och KI göra dubbelt arbete.
När vi väl fått in våra kursval var resten enkelt. Eftersom vi kom från ett universitet i Norden behövde inte vi läsa några språkkurser, och vi behövde ej heller betala någon terminsavgift. UiB garanterar studentbostad, och själva ansökningsprocessen var väldigt enkel. I överlag var de tydliga om vilka intyg som skulle skickas in och hur vi skulle gå till väga. Eftersom jag åkte till Norge behövde jag ej fundera på varken vaccinationer eller visum.

Ankomst och registrering

Det hölls en introduktionshelg i terminsstart första veckan i januari. Eftersom våra kurser började först i februari valde jag att inte åka på introduktionen. Det är aningen tråkigt att vi från KI anländer efter terminsstart, eftersom man går miste om de flesta sociala aktiviteter. Detta kan givetvis göra det svårare att hitta ett socialt nätverk. Alternativt kunde man åka till Bergen under informations/start-up helgen, och sedan anlända "på riktigt" i februari, för att få en bättre uppfattning av vilka andra utbytesstudenter samt "riktiga" studenter som finns. 
Jag anlände två dagar innan kursstart, vilket räckte gott för mig. Jag hade inte ordnat boende innan ankomst utan sov hos en kompis de första nätterna, men hittade boende snabbt, mera om det i en senare punkt. Det fanns inte så mycket praktiska saker som behövde fixas. Studiekort behövde skaffas och några underskrifter behövdes på några papper. Tyckte själva uppstarten av studierna var väldigt smidig. 
Eftersom vi missat välkomnandet i januari, fick vi inget välkomnande. Detta tyckte jag var aningen tråkigt, skulle ha kunnat vara kul med någon välkomstaktivitet, men förstår givetvis att vi kom aningen för sent för dessa. Under kurserna var föreläsarna dock väldigt schyssta mot oss utbytesstudenter och frågade med jämna mellanrum om vi hängde med och hade läst liknande saker tidigare. 

Ekonomi

Givetvis är Bergen en väldigt dyr stad, det kan man ej skjuta under stolen med. Resebidraget från KI var definitivt välbehövligt. Att gå på universitetet kostade ingenting, vi behövde inte ens betala en kåravgift. Mestadels av undervisnngsmaterialet var artiklar man kunde hämta gratis via universitetets hemsidor. Om man är en kaffedrickare som jag, kunde man köpa en termosmugg för 350kr, som man sedan kunde fylla på med obegränsat med kaffe för resten av terminen. Detta var något jag uppskattade väldigt, då jag vet jag skulle ha spenderat mer än dubbelt på kaffe annars. Ska man åka till Norge skulle jag rekommendera att spara lite innan, då kostnaderna där är högre än i Sverige. Givetvis kan man spara mycket på att storhandla, inte gå ut och äta eller dricka för ofta, samt promenera i den utsträckning man kan. Dock tänker jag att man samtidigt vill kunna göra olika saker då man ändå är där, och därför inte enbart tänka på pengar. Positivt med Bergen är att man har de sju fjällen inom promenadavstånd, och att gå "ut på tur" är väldigt populärt. Det är givetvis en helt gratis aktivitet där du dessutom kan kombinera motion med vänner.

Boende

UiB garanterar boende i sina studentbostäder till utbytesstudenter, men eftersom jag fick en plats i en studentby aningen utanför Bergen valde jag att tacka nej och söka på egen hand. Eftersom jag hade vänner i Bergen från tidigare tog jag ingen stress över boendesituationen utan åkte dit utan boende och sov hos en vän de första nätterna. Att hitta boende gick dock väldigt snabbt, inom 2 dagar hade jag både gått på några visningar, hittat ett rum jag gillade och skrivit kontrakt. Jag flyttade in 4e dagen efter min ankomst. Om man kan tänka sig dela lägenhet med andra skulle jag säga att det är enkelt att hitta boende, den vanliga boendeformen hos unga är att bo i kollektiv. Därav finns det alltid lediga rum att ta över. Jag hittade ett boende väldigt centralt, 8 min promenad från universitetet och centrum. Lägenheten delades med 3 andra studerande. Lägenheten var nyrenoverad och vi var de första som bodde där, så standarden var toppen. Jag betalade 4000nok/mån, vilket är vad studentboendet också skulle ha kostat. Jag hittade lägenheten på finn.no, vilket är deras motsvarighet till blocket.
Personligen är jag glad att jag valde att söka boende själv, i stället för att bo i studentboendet. För det första hittade jag ett boende mitt i centrum, vilket gjorde att jag sällan hade några transportsträckor (Bergen centrum är väldigt kompakt) och således kunde gå överallt. För det andra lärde jag känna norrmän och inte enbart utbytesstudenter. Jag hade dessutom tur med att verkligen komma bra överens med de jag bodde med, och vi umgicks mycket. Att bo på detta vis gav enligt mig en bättre inblick i hur det på riktigt vore att bo i Norge, och inte enbart vara där på utbyte.

Studier allmänt

En stor skillnad mellan studierna på UiB och KI var mängden självstudier. Vi hade väldigt få lektioner, men en stor mängd artiklar att läsa mellan lektionerna. Även om det var heltidsstudier hade vi oftast enbart 4-6h undervisning i veckan, medan resten av tiden skulle man läsa själv, vilket för mig var en utmaning. Dock var kurserna väldigt intressanta vilket gav motivation. Kurserna vi hade valt gick inte in i varandra, utan de var helt separata, med en paus på 1,5 månad i mitten där vi inte hade någon som helst undervisning. Eftersom dessa kurser i slutändan var ända vi kunde välja, så fick vi finna oss i det. Detta kan givetvis vara både positivt och negativt, men man hann i alla fall promenera i fjällen mycket. Undervisningsformen var mest föreläsningar och seminarier. Vi hade en och samma föreläsare under en hel kurs, vilket gjorde att man kunde knyta kontakt med denne, och att klassen också började diskutera mer och mer mot slutet av kursen, vilket jag tyckte var väldigt trevligt. Det var även intressant att läsa på UiB, eftersom de har en mer vid syn på psykologin än jag uppfattar att KI har. Vi läste också en kurs i socialantropologi, vilket jag uppskattade då den är högst relevant i vår utbildning, men ändå något helt annat än jag läst tidigare. Studierna på UiB höll väldigt hög standard och jag tror verkligen jag kommer använda mig av kunskapen jag fått.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

MAPSYK317 - Advanced topics in cognitive psychology (7,5hp)
Detta var en relativt kort kurs som bestod av 2 veckor undervisning, samt 1,5 vecka att skriva ett "research paper" och göra en presentation tillsammans med en kurskamrat. Denna kursen handlar precis som rubriken beskriver om kognitiv psykologi, men djupgående. Denna kurs var intressant, även om den i omgångar gick så otroligt detaljerat in på olika fenomen att jag aldrig vet när jag kommer använda kunskapen. Kursen fokuserade på hur olika faktorer som kultur, kön, och språk kan påverka kognitiva funktioner såsom perception, beslutsfattande osv. Denna kurs var i omgångar rätt tuff att hänga med i, men föreläsaren var väldigt duktig på att förklara om man inte förstod. Vi fick även utföra många olika tester, vilket gjorde att jag bättre kunde minnas vad vi gått igenom. Det jag personligen tyckte var mest intressant var att lära sig om hur språket påverkar kognitionen beroende på flera olika faktorer. Detta valde vi också att "forska" mer om, och skrev därför vårt "research paper" och höll presentationen om det. Vi skrev ingen tenta i slutet utan att alla höll presentationer om vad de läst på extra om, och på så vis fick man väldigt många små intressanta synvinklar på olika forskningsfrågor.



SANT240 - Poverty, Welfare and Marginalisation: An Ethnographic Approach to Modern Urban Life (15hp)
Detta var en av de bästa kurserna jag någonsin läst. Detta är en kurs i socialantropologi, vilket ger ett helt annat perspektiv på människor än psykologin. Kursen bestod av 2 föreläsningar i veckan samt ett seminarium. På egen tid skulle vi läsa en hel del artiklar och en monografi. Både monografin och artiklarna var intressanta och lärorika. Föreläsaren var duktig och bidrog till många spännande diskussioner. Denna kursen handlade om hur urbaniseringen av samhällen kan bidra till olika identiteter och grupper samt vilka fördelar och nackdelar urbaniseringen kan ha. Denna kursen var helt annorlunda från vad vi läst på KI, mestadels eftersom den hade ett samhällsantropologiskt synsätt, men också för att det sällan fanns ett rätt eller fel svar, vilket passar mig. Föreläsaren uppmuntrade till att se saker från olika synvinklar, och att argumentera för sin åsikt. I slutet på kursen hade vi en salstenta på 8h, vilket var rätt mastigt. Denna kursen skulle jag definitivt rekommendera att läsa om man har möjlighet.

Språk och kultur

Vi läste enbart kurser på engelska, vilket gjorde att det inte uppkom problem med språket. Vi hade möjligheten att välja kurser med norska som undervisningsspråk också, men vi hittade inga passliga sådana. Eftersom vi läst flera kurser på KI på engelska var detta ingen större förändring. Då vi går på en svenskspråkig skola behövde vi ej läsa norska språkkurser så som andra utbytesstudenter gör. Detta betydde att vi inte lärde oss någon som helst norska i skolan då allt gick på engelska. Jag hade tur då jag bodde med 2 norska tjejer, så då blev ju norskan en del i min vardag ändå. Därav kan jag säga mig förstå norskan till fullo idag, vilket jag är glad över.
Överlag skulle jag inte säga att det fanns några stora kulturskillnader, utöver att norrmän äter mycket mer mackor än vad jag sett någon annan äta. Man vistas även utomhus i naturen mycket mer än i Stockholm, eftersom att det ju i Bergen finns underbar natur vart man än går.

Fritid och sociala aktivteter

När det kommer till sociala aktiviteter för utbytesstudenter tyckte jag utbudet var rätt fattigt. Vi missade ju alla startaktiviteter i januari, men resten av året ordnades knappt något. Psykologfakulteten ordnade dodgeball en gång i veckan, vilket jag gick på ibland. Annars har studenterna det väldigt bra med en prisvärd gymkedja (Sammen), vilken har ca 8 gym i hela Bergen, varav 3 i centrum. Som student betalade man en rättvis summa för terminen och kunde då utnyttja fräscha gym, med massvis med gruppaktiviteter och t o m  en simhall inkluderat. Detta var någonting jag verkligen uppskattade.
Att få kontakt med andra studenter upplevde jag som svårt, då vi missat starten och sedan hade så lite faktisk undervisning i skolan. Utbytesstudenterna var mer peppade på att prata än de norska studenterna, men det hade jag antagit redan tidigare. Mitt umgänge var mest med kompisar jag har där från tidigare, samt mina lägenhetskompisar och vänner jag fick via dem. På detta vis fick jag ett nätverk av norska personer runt mig, vilket jag tyckte var väldigt kul. Bergen som stad är väldigt kompakt och allt i centrum ligger nära varandra. Detta gjorde det lätt för det sociala, det tog oftast bara 10 min att promenera in och möta någon spontant. Eftersom jag inte hängde så mycket med studenter från UiB, kan jag inte kommentera studentlivet allt för mycket, men atmosfären i Bergen överlag är väldigt trevlig och energisk.

Sammanfattning

Jag är glad jag valde att åka på utbyte. Som tidigare nämnt har jag alltid varit sugen på att se Norge, och nu har jag fått en ännu mer positiv syn på landet. Jag har lärt mig ett nytt språk (även om jag alltid förstått en del norska kan jag nu ha fullständiga konversationer utan några som helst problem), jag har knutit värdefulla kontakter, samt fått läsa kurser jag inte annars hade kommit på att läsa. Staden i sig är extremt vacker, och jag kommer sakna att ha den naturen med alla berg så pass nära. Jag tror att det alltid är viktigt att utöka sin världssyn, speciellt inom psykologyrket. Vi behöver andra upplevelser än de vi får i vår hemby för att kunna förstå andra människor, samt för att de ska kunna förstå oss bättre. Därför är ett utbyte en så viktig möjlighet och jag hoppas fler och fler kommer ta den chansen.