Reserapport - KI-student
Utsikt mot Heidelbergs slott, universitet och floden Neckar från den berömda "Philosophenweg" där många kända personer vandrat genom tiderna.
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Höst- och vårtermin 17/18
Namn: Michel Montano
E-postadress: montano1337@hotmail.com

Innan avresa

Jag har länge velat åka på utbyte till Tyskland för att utveckla mina språkkunskaper. Jag studerade tyska i grundskolan och gymnasiet och har sedan tonåren varit intresserad av flera aspekter av tysk kultur. Jag valde Heidelbergs universitet eftersom det är Tysklands äldsta universitet (grundades år 1386) och för att Heidelberg är en sagolik studentstad som erbjuder väldigt mycket för sin storlek. Det kändes oerhört tryggt och informationen var väldigt väl given och hanterad av vår fantastiska utbyteskoordinator Karin Forslund. Hon var en av de största anledningarna till att utbytet med dess administrativa egenheter inte blev en börda och det är jag oerhört tacksam för.
Vy av Heidelbergs Altstadt och floden Neckar från slottsplanet.

Ankomst och registrering

Mottagandet var väldigt bra och även det informativt. Kontakten med koordinatorerna på plats var enkel och smidig både med personligt möte och via mail. Det kan kännas svårt att komma ensam till en ny stad och inte känna någon, men det är väldigt snabbt löst av Erasmus Student Network Heidelberg(ESN, spana in dem på FB) som anordnar olika event under hela terminens gång, men framför allt en massa i början, just så att man ska få lära känna nya vänner som också är på samma utbyte. 
Heidelbergs slott nattetid

Ekonomi

Kostnadsläget i Tyskland generellt sett är likt priserna i Sverige, dock eftersom Heidelberg är en liten stad kan vissa saker vara billigare. Matvaror på Aldi är ju verkligen prisvärda och av god kvalité. En enkel och väldigt god döner-kebab i Rewe i Mathematikon ligger på bara 2.90 euro. Även hemleverans av mat är mycket billigare än på de flesta håll i Stockholm (indisk tandoorikyckling med nanbröd och 0.5l mangolassi låg på bara 12 euro inkl. leveranskostnad rätt till dörren). Även de flesta andra aktiviteter som hör till utelivet är billigare. Trafikkort är däremot på samma nivå som i Stockholm i princip och för Guds skull undvik till VARJE PRIS att åka på någon form av trafikbot, för det ligger på 60euro omedelbart utan några som helst argument. De enda obligatoriska avgifterna i samband med utbytet var nog terminsavgiften som låg på 152 euro, men för de pengarna så ingår också rabatterat pris vid köp av en semesterbiljett, samt TV-avgift, som likt Sverige måste betalas trots att man inte har en TV (dock så brukar man splitta på kostnaden om man bor med några andra). Med studentkortet har man också nedsatt pris nästan överallt vad gäller kultur och nöjen (museum, zoo m.m). Bästa sättet att hålla kostnaderna nere är som vanligt att laga mat, att ha med sig elementära grejer till sängen (syftar på sängöverkast och annat dylikt), samt att betala avgifter i tid, eftersom alla böter i Tyskland kommer med tilläggskostnader om man inte betalar i tid.
Vy över Heidelberg och udda molnformation från stadens högsta punkt - Königsstuhl

Boende

Bostad ordnades via Heidelbergs universitets "Studierendenwerk" som erbjöd en att ställa sig i kö till studentbostad så fort de fått in ens ansökan. Standarden var väldigt god skulle jag vilja påstå. Byggnaderna såg moderna ut, rena och allting såg generellt sätt väl omhändertaget ut. Priset för studentboende låg på ca 300 euro/månad, men det fanns även billigare alternativ i de studenthus som var lite äldre och hade aningen lägre standard. Just Studentenwohnheim i Neuenheimer Feld är det ultimata studentboendet för en läkarstudent eftersom majoriteten av de kurser man förmodligen ansöker om utbyte/praktik för ligger inom 5 minuters gångavstånd antingen i Kopfklinik eller i Haut, Frauen - und Jugendklinik. Om det är så att man inte får ett boende via studentorganisationen så är det även en bra idé att gå med i olika facebookgrupper för varje studentboende där folk brukar lägga ut annonser på att hyra ut sina rum medan de är bortresta själva. Det lönar sig också ibland att direkt gå och prata med en Hausmeister och förklara läget, eftersom de kan ha koll på lägenheter som står tomma (dumt nog så är tyskarna lite för rigida med det där kring lägenhetskontrakt, så vissa studenter som bara stannar i några månader får ändå boende för hela terminen kanske och när de lämnar så vägrar studentverket av någon anledning att ge kontraktet till en ny person förrän det löpt ut, men ibland kan en Hausmeister inte ha några invändningar och lösa frågan åt en så att man betalar hyra till studentverket och får ett tillfälligt kontrakt).
Studentrum på Studentenwohnheim i Neuenheimer Feld

Studier allmänt

Utbildningssystemet är väldigt likt det på KI. Lärarna har överseende med att ens tyska kanske inte är perfekt i början, men förväntningen är ändå att man ska tala tyska både med lärare och patienter. Det är också det enda sättet att utveckla sin grammatik - att vara modig och göra sitt bästa. Jag skulle säga att fokuset på teori är lite annorlunda från KI då man har mer krav på detaljkunskaper på tentorna, men i övrigt så är det ändå som hemma. 
En innervägg av Heidelbergs slott

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Augenheilkunde: Ögonkursen. I princip samma som på KI.

HNO: Öron-näsa-hals. I princip samma som på KI, med undantaget att det fanns en OSCE där man hade praktiskt prov (på t.ex posterior rhinoskopi), muntlig "tenta" och även en fallpresentation av en patient man haft under kursens gång. Det som var oerhört bra var gruppgenomgångar efter föreläsningarna flera gånger i veckan där man fick chansen att öva på sina praktiska färdigheter under tillsyn av professorerna som kunde svara på ens frågor och hjälpa en vid behov.

Neurologie: Neurokursen - i princip samma som på KI. Tyckte den hade fantastiska placeringar och man lärde sig enormt mycket vad gäller praktiska färdigheter, eftersom man i Tyskland går in mycket för "klassisk" skolning av neurologer, dvs man lär sig ställa en mängd diagnoser bara ur anamnes och statusundersökning, men man har även väldigt bra föreläsningar i neuroradiologi.

Psychiatrie:Psykkursen - en av mina absoluta favoriter. Väldigt häftiga placeringar, väldigt spännande träffar med patienter i grupp, övning på skådespelarpatienter och särskilt intressant att få ett tyskt perspektiv på den delen av medicinsk vetenskap, eftersom Tyskland och Österrike kan ses som psykosomatikens vagga i princip.
Kurser motsvarande termin 10 på KI
Under T10 fick jag istället kliniska rotationer på gyn och barn, samt valde barnendokrinologi som SVK. Efter att ha stämt av med mina vänner i Sverige kom vi fram till att skillnaderna var marginella. Det bästa med Heidelberg i denna termin är dock kursen i Humangenetik (klinisk genetik) som jag skulle rekommendera alla varmt. Fantastiska föreläsningar varje vecka där man bjuder in patienter med olika kromosomavvikelser och deras anhöriga och får lära sig av personerna själva om deras tillstånd, men också tar upp andra viktiga frågor, som hur ens sociala liv påverkas av att leva med de olika diagnoserna. Senare under terminen delas man in i grupper och har 2 veckors intensiva seminarier som fördjupar sig i de viktigaste och vanligaste tillstånden, samt i modern genetisk diagnostik och humangenetiska beräkningar. 
Vy av Heidelbergs Alte Brücke från paddelbåt på Neckar

Språk och kultur

Det var väldigt svårt att följa med i undervisningen de två första veckorna skulle jag säga, då man absolut inte känner till många medicinska termer på tyska, även fast man pluggat språket generellt sett. Sen är det ju också en ytterligare svårighet om någon av föreläsarna talar i någon form av tysk dialekt. Jag skulle dock vilja påstå att med lite vilja och eget initiativ till att lära sig de medicinska termerna ordnar sig detta ganska snabbt, då man får träffa patienter eller bara umgås med tyskarna som kan förklara en hel del uttryck för en. För de som har stora språkbrister fanns det förberedande kurser att ta och dessa erbjöds bl.a via mail genom Studierendenwerk. Jag trivdes väldigt väl i den nya kulturen. I Tyskland finns tydliga hierarkistrukturer på sjukhuset, men det vänjer man sig vid snabbt. Man duar heller ingen, utan måste alltid tala hövligt och säga "Sie(Ni)" till de som är äldre. Att vara punktlig är a och o. Generellt sett så är det ordning och reda på det mesta och om man någonsin undrar något så finns det alltid regler att följa, vart man än kommer. Stämningen i södra Tyskland är dock känd för att vara ganska avslappnad och man är varmare här generellt sett än i resten av Tyskland. Jag hann dessutom besöka Oktoberfest med studentorganisationen och måste även rekommendera det varmt. Det var en fantastisk och oförglömlig upplevelse (t.o.m för mig som inte drack alkohol vid det tillfället). Det är en sån stämning. Exakt ALLA hade folkdräkt på sig och det var så roligt att se folk samlas ifrån olika länder och sjunga och dansa tillsammans på den här glada folkfesten. 
Från min Oktoberfestresa med Erasmus Student Network

Fritid och sociala aktivteter

Studentorganisationen ESN (Erasmus Student Network) anordnade frekvent en massa events där man kunde lära känna alla nya Erasmusstudenter och roliga utflyktsresor till nedsatta priser för alla som gick med i nätverket. Universitetet erbjöd också tillgång till studentgym till ett billigt pris. Nackdelarna med det var dock två. Det var rätt så litet och en begränsad grupp människor kunde vara där på samma gång. Mitt tips är istället att ta sig ut till utegymmet som heter "Alla Hopp - Sportzentrum Süd" (enklast är att ta buss 33 i riktning Emmertsgrund och gå av på Harbigweg eller Gregor Mendel-skolan). Där finns det bra tillgång till pull up bars olika kroppsviktsredskap. Ställen du kommer tro att du vill gå till: Club/bar Jinx, Halle02, Weinloch, Tangente och Gunnars. Ställen du lär tycka om mycket mer och önskar du gått till tidigare: restaurang Arbil, Marstall Mensa, Firebowl, Club Saint, Canoa, Ziegler's och i princip de flesta bra klubbar du hör om i Mannheim (15 min bort med tåg från Heidelberg). 
En av de sista utekvällarna med mina nyfunna vänner i Heidelberg

Sammanfattning

En stad som ingen annan...

Smaragdbeklädda höjder, ett tidlöst, praktfullt slott.
Man hör enbart på namnet, att det bådar gott. 
Dess skönhet att beskriva, går ej med några mått.
Var allt bara en saga? En dröm? Ett minne blott?
Det som är kvar i mitt förvar bör räcka för envar som svar. 
Och locka en och annan vid det laget jag är klar.

Jag har fått mängder av vänner, från världens alla vrån.
Studerat flitigt, vandrat och dansat i neon.
Hört gatumusikanter gå loss på saxofon.
Min tillvaro har varit långt ifrån monoton.

Vad var det dock egentligen som utmärkte min stad?
Det kan jag inte bara destillera till en rad.
Ett institut i världsklass, anrik arkitektur,
En stad med både uteliv och närhet till natur.
Här badas näckt i Neckar och bjuds på fisketur.
Här kommer du bekanta dig med äkta tysk kultur.
En stad som ingen annan, den lyser med sin färg.
En del av mig för evigt förblir i Heidelberg.

Michel Montano 2018
Vy av Heidelberg nattetid