Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Jag har alltid varit intresserad av att resa och som antagen till sjuksköterskeprogrammet var jag snabb att kolla upp vilka möjligheter som fanns till utbyte! Såg direkt att Japan var ett alternativ och jag ställde från början in mig på att söka just denna kurs. Att det var en sommarkurs på bara fem veckor gjorde det mer tillgängligt och att jag slapp trixandet med tillgodoräknande eller att matcha ihop en hel termins utbyte, som jag upplevde skulle vara lite komplicerat. Japan självt stod egentligen inte högst på reselistan, men när möjligheter presenterar sig så..!! Jag tog kontakt med KI och fick god information om ansökan och alternativ som fanns. Annars var Japan ett enkelt land att resa till, inga speciella förberedelser krävdes förutom de mentala och att förbereda för en rejäl kulturkrock.

Ankomst och registrering

Jag anlände till Tokyo 3-4 dagar innan kursstart, för att få möjlighet att ställa mig lite tillrätta i lägenheten och hinna utforska lite innan allt drog igång. Det var toppen och jag rekommenderar absolut inte att komma dagen före, varken fysiskt eller mentalt. Kroppen behöver ställa om sig lite efter en sån lång flygning. De första dagarna vilade jag upp mig, utforskade Tokyo lite och kollade in de lokala matbutikerna.

Vi alla blev väl omhändertagna de första dagarna, fick introducera oss själva ca 111 gånger och blev också introducerade för både lärare och studenter som visade oss runt på campus och i kvarteret. Jag upplevde både lärare och studenter som väldigt engagerade, som alltid ville vårt bästa och att vi skulle känna oss välkomna.

Ekonomi

Ett orosmoment innan var att kostnadsläget skulle vara väldigt högt, nästan som i Sverige. Tack vare att ett bra och prisvärt boende ordnades kunde jag hålla nere kostnaderna hyffsat - och när man lär sig vad exakt som slukar pengar kan man förhålla sig till just det.

Gällande mat finns mycket prisvärda alternativ och då även om man vill äta ute. På matbutikerna finns färdiga lunchlådor med sushi, nudlar etc, mycket billigare än hemma. För under 50-lappen kan man äta sig mätt på lunch (både från supermarket eller det billigaste på små uteställen, ris-eller nudelrätter). Transport är dock väldigt dyrt, då man generellt betalar per sträcka i Tokyo. Att åka från campus Arakawa till Shibuya innebar till exempel ett byte, där man då betalar två gånger. Jag hade dock med mig en hopfällbar cykel på resan (!) och kunde lätt cykla ena sträckan, ställa av den och då betala en sträcka till exempel. Ibland cyklade jag genom hela stan, om jag tog mig tid. Ett fantastiskt sätt att se fler delar av stan också. Kan man hyra en cykel på plats och är vililg att svettas lite, kan man absolut spara transportpengar.

Det fanns inga obligatoriska utgifter som jag kan minnas, förutom transport till vissa studiebesök (där jag ofta cyklade då de var på cykelavstånd från campus). För de som bodde längre bort kunde en dag till studiebesök lätt bli en hundralapp i bara transport.  

Boende

Jag bokade boende via airbnb.com tillsammans med en annan student, någon månad innan avresan. Lyckligtvis var det på gångavstånd från campus (i Arakawa), dock längre ifrån själva centrum. Vi prioriterade att ha närmare till skolan och åka lite längre om vi ville in till stan, och det var bästa beslutet. Att bo i Shinjuku skulle ha tagit kanske 45 min i morgontraffik (sillpackning på tåget) och det var fantastiskt att slippa. Däremot åkte vi ändå in till stan då och då, men bara när vi ville. Eftersom vi delade rum i en lägenhet kom vi undan med ett rimligt pris (8-9000 för båda två) för hela månaden och lite till.Om man vill vara fri innan kursen eller efter, så finns alltid Couchsurfing eller billiga hostels tillhands. Det är enligt mig också obligatoriskt att pröva ett kapselhotell, vilket nog blev det dyraste jag betalade per natt (typ 600kr) men fick avsluta resan. Detta låg på Narita airport och hette "nine hours". Blev det ultimata avslutet :)

Studier allmänt

Studierna skiljer sig oerhört mycket från vad vi i Sverige är vana vid. Lärarrelationen är en annan, där det är mer av föredragskänsla för oss svenskar som är vana att kunna avbryta och ställa frågor, vilket inte alltid uppskattas. De första 5-10 minutrarna går ofta åt till att introducera sig själv, läraren introducerar sig och det pratas allmännt för att skapa en god stämning. Därefter till ämnet för dagen/lektionen. Detta är mycket ovanligt för oss som är vana att gå mer rakt på sak.

Det tar en stund att vänja sig vid alla olikheter, vilket naturligtvis dels är charmen med att få vara utomlands och upptäcka skillnader och likheter med ett annat land.

Under studiebesöken förekom viss patientkontakt. jag upplevde viss skillnad i integritetstänk vid möte med patienter, vilket var överraskande. Vid mitt besök i hemsjukvården, kom jag in till en man som jag fått bakgrundinfo om, när han var i färd med att sköta magen i sängen med två personal redan på plats. Jag steg på uppmaning från personal in i sovrummet och observerade då hur mannen fick motsvarande microlax och därefter får avföringen upptorkad - samtidigt som jag obekvämt försöker hålla någon sorts konversation med honom. Eftersom flera hade upplevelser som liknade, drog jag slutsatsen att man inte tyckte detta var konstigt.

Det har varit fantastiskt att få ta del av den här upplevelsen, där erfarenheter kan adderas till ryggsäcken i fortsatta mötet med patienter. Exemplet ovan belyser också faktumet att allt sker inte alltid som man är van vid hemma, utan att det nödvändigtvis är fel (utan att anta att det varken gick rätt eller fel till).

Mötet med alla japaner, både i och utanför skolmiljön, har definitivt varit det som mest har format min japanupplevelse och bidragit till min ökade förståelse för denna speciella kultur.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI
Detta var alltså en självständig kurs som innehöll både föreläsningar, interaktiva lektioner och studiebesök. Det som gav mig mest lär ha varit studiebesöken, även om de ibland kändes tillrättalagda för oss besökare. Här kunde man ändå få en inblick i olika verksamheter, vilken miljö man jobbar i och träffa fler lokala arbetare. Föreläsningstypen var det som gav minst, av olika anledningar. Dels var det ibland svårt att hänga med pga språkproblem, dålig engelskanivå hos vissa lärare/föreläsare som hankade sig fram med ett fullt manus i handen att läsa ifrån. Om man då avbröt för ett förtydligande, kunde det vara svårt att omformulera på annat sätt, eller så förstods inte frågan till exempel. Alla hade dock handouts i samband med föreläsningar, vilket uppskattades.

Examination skedde genom inlämning av ett interprofessionelt grupparbete och tillhörande presentation för lärare och elever, utifrån ett case som vi fick tillgång till i början av kursen. Detta var generellt lärorikt, då vi tvingades ta del av de andra professionernas perspektiv av caset (SSK, fysioterapeut, arbetsterapeut).

Att orientera sig efter schemat som delades ut vid start, kunde ibland vara missvisande då rubriker på lektioner/föreläsningar inte alltid motsvarade förväntningarna på dessa. Vad jag trodde ingick i begreppet "disaster nursing" visade sig vara något helt annat, till exempel. Jag såg fram emot en dag av katastrofhanterning, kanske få veta mer om hur jordbävningar hanteras i Japan då det är ett närvarande problem som exempel. Istället gick vi tillsammans med japanska studenter runt på campus och fick se brandsläckarnas utplacering, samlingsplats vid tillfälle av larm och var allmänna nödtoaletter finns som öppnas upp i tillfälle av allvarlig händelse.

Överlag kan jag inte säga att utbildningsnivån motsvarade kurstiteln som inte bara heter "health care and technology in Japan", utan även "avancerad" sådan. Mycket var väldigt grundläggande, som hur matning går till i sittande och liggande läge eller vilka inkontinenshjälpmedel som finns. Sedan fanns några mer avancerade inslag som alla uppskattade, till exempel studiebesök dit benproteser utvecklas och produceras, eller besöket på rehabiliteringscenter där vi fick prova olika robotiska hjälpmedel. Mycket uppskattat!

Som sagt var studiebesöken det som gav mig allra mest, där vi hade minst ett besök i veckan till olika platser, vilka gav  en bra överblick över sjukvårdssystemet i Japan.

Språk och kultur

Som nämnt tidigare upplevde jag många av lärarnas språknivå som begränsad, vilket inte gjorde att föreläsningar och lektioner inte alltid fick den nivå som var önskvärd. Ofta lämnades vi frågande, utan att helt ha fått svar på våra funderingar. Kursansvarig på plats var dock inte japan, varpå vi hade flera diskussioner/handledningar som tvärt om gav väldigt mycket. 

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades flera aktiviteter som vi kunde ta del av, och studenterna bjöd ibland med oss till olika events som till exempel Adachi firework festival. Träningsmöjligheterna var inte så omfattande på Arakawas campus, det fanns något som kallades ett "gym" i ett hörn av en gymnastiksal. Här fanns en skivstång, lite vikter och det fick duga för träning flera gånger i veckan så länge hettan var överkomlig!

Sammanfattning

Jag är otroligt tacksam över den här resan, som läggs till alla tidigare erfarenheter av möten med andra kulturer. Jag har fått möjlighet att se både positivt och negativt med detta land och dess mycket distinkta kultur. Även om studienivån inte alltid uppfyllde mina förväntningar, har det också gjort att jag fått lära mig mer om mig själv. Att släppa det man inte kan påverka, acceptera olikheter och skillnader och att se det positiva i en situation som inte känns så från början, är ovärderliga erfarenheter. Att få kämpa med språket, försöka göra sig förstådd ibland med google translate och kunna inse när man är missförstådd fast personen nickar och säger ja - det är sånt man lär sig i Japan.

Fem veckor var en perfekt tid för detta första besök. Med undantag från ett par avstickare utanför stan (Hakone och Mt. Fuji), har jag spenderat tillräcklig tid i Tokyo för att kunna säga att jag i alla fall delvis fått möjligheten att lära känna den här staden. Nästa resa blir till den japanska landsbygden, en resa med lite högre budget och ordentligt med tid att hinna möta en annan del av det japanska folket. Tack vare KI har jag haft möjligheten att få åka med en liten grupp like-mindeds, och fått uppleva dett speciella land och dess folk.

STORT TACK för att den här möjligheten fanns och att just jag fick ta del av den.