Reserapport - KI-student
Med KI tröjorna vid Ciudad de las artes y de las ciencias
Lärosäte: Universitat de València
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Matilde Lari
E-postadress: matilde94@hotmail.it

Innan avresa

I Termin 3 fick vi information om möjligheten till utbytesstudier i T6 med en kort föreläsning. Jag kände mig direkt intresserad av saken och motiverad till att söka då jag kände mig utmanad av tanken att bo och plugga i ett annat land, lära mig mer om fysioterapi utomlands och lära mig ett nytt språk. Jag började direkt söka information på KIs hemsida och läsa om vilka länder man kunde åka till samt information om hur man skulle ansöka. Allt stod väldigt tydligt på hemsidan och det kändes lätt att få kontakt med koordinatorn ifall jag undrade något.

Jag sökte flera universitet runt om i världen, bland dessa Universitat de Valencia, då jag älskar den spanska kulturen och har varit i Spanien tidigare, men aldrig i Valencia.

När jag fick beskedet om att jag hade blivit antagen till kursen i Valencia fick jag och den klasskamrat jag åkte med ta kontakt med universitetet för att komma överens om startdatum och andra praktiska detaljer såsom intyg m.m. Eftersom vi reste inom EU behövde vi inte vaccinera oss eller skaffa visum, det enda som behövdes var ett utdrag ur belastningsregistret. Det kan vara bra att beställa det i god tid innan avresan, man kan beställa en version av utdraget på spanska eller engelska och räkna med ca 14 dagar eller mer innan resan.
Innan avresan visste vi fortfarande väldigt lite om var vi skulle ha vår praktik, ifall det var öppenvård eller slutenvård, vem vi skulle träffa för att hamna rätt osv, men vi förstod att det skulle lösa sig så fort vi var på plats!

Viktiga papper att ta med:

- Learning agreement
- Certificate of acceptance från Universitat de Valencia
- Certificate of attendance
- Försäkringskortet vi fick från KI
- Utdrag ur belastningsregistret

Ankomst och registrering

Vi var på plats 3 dagar innan mötet med den spanska koordinatorn för utbytesstudenter. Vi upplevde att tre dagar var tillräckligt för att flytta in i lägenheten och börja upptäcka staden. 
Första veckan ägnades åt Valencian Workshops och event som anordnas åt internationella studenter, väldigt intressanta för att lära sig mer om den valencianska kulturen och för att träffa studenter från hela världen! Man måste anmäla sig genom att svara på ett mejl man får några veckor efter antagningsbeskedet från universitetet i Valencia.

Dessutom hade Universitat de Valencia försett oss med en fadder som kunde guida oss genom universitetet och hjälpa oss i början av utbytet, vilket var väldigt givande.
Facultat de Fisioterapia Valencia

Ekonomi

Innan avresan är såklart flygbiljetten en obligatorisk avgift, ett tips är att ta kontakt med universitetet så fort som möjligt och boka biljett så fort man vet startdatum. 
Utdraget ur belastningsregistret att användas utomlands kostar 180 kronor och bör beställas i god tid.
Inför praktiken bör man skaffa sig arbetskläder, också kallade pijamas, sjukhuset förser inte studenterna med arbetskläder därför måste man köpa och tvätta själva. Pris €25,00, man hittar dom på närmaste akademibokhandeln i närheten av universitetsområdet.
Spanien är inte speciellt dyrt om man jämför med Sverige, vi lyckades hålla kostnaderna nere genom att veckohandla på Mercadona/Consum, äta hemma i veckorna och unna oss restaurangbesök och aktiviteter på helgerna.

Boende

Vi fixade bostad själva genom att googla på olika hemsidor, bl.a. Housing Anywhere, som KI tipsade om i en föreläsning inför utbytesstudier, men bestämde oss slutligen för att boka en lägenhet via Air bnb. Vi har fått höra att medelpris för ett rum i en delad lägenhet är mellan €250-€300 exklusive el- och gaskostnader. Boendestandard är betydligt lägre än i Sverige och åker man till Valencia på vintern ska man se till att man har varma sockor och varma kläder med sig för det kan vara riktigt kallt inomhus.
Det kan vara bra att hitta boende i närheten av universitetet och sjukhuset Hospital Clinico ifall man vet att man ska praktisera där:
 Campus de Blasco Ibáñez, Carrer de Gascó Oliag, 5, 46010 Valencia

Eller i närheten av Hospital Universitario y Politecnico de La Fe ifall man vet att man ska vara där:
 Avinguda de Fernando Abril Martorell, 106, 46026 València

Ett tips är att hitta något i närheten av campus Blasco Ibanez. 
Vi bodde i närheten av Estadio Mestalla, tunnelbanestation Amistad-Casa de Salud och trivdes jättebra. 
Utsikt från lägenheten - Calle Yecla

Studier allmänt

Under vår 8 veckors praktikperiod fick vi möjlighet att lära oss om det spanska systemet och praktisera med olika patienter på Hospital Clinico. Min kurskamrat blev tilldelad en handledare som jobbar i slutenvården (pacientes ingresados), medan jag blev tilldelad en handledare som jobbar i sjukhusets gym/öppenvården (gimnasio). 

Arbetet på gimnasio skiljer sig mycket från arbetet i den svenska öppenvården. Man blir tilldelad en lapp (ficha) från läkaren (medico rehabilitador) där patientens diagnos och behandling står. Läkaren bestämmer vilka behandlingar patienten skall få och utvärderar resultatet efter rehabiliteringen. Oftast fick patienterna börja med laser eller varm lera på den drabbade kroppsdelen, sedan passivt arbete i form av traktioner, mobilisering, massage, för att sedan börja arbeta aktivt med övningar och slutligen kryoterapi. Jag upplevde att gimnasio var en lärorik miljö där man kunde dela kunskap med andra internationella studenter samt studenter från Valencia. Något jag saknade var en teoretisk föreläsning inför praktiken för att få en större förståelse för hur systemet i Spanien var, men det var ändå lätt att komma in i arbetet och jobba självständigt med patienterna efter några veckor. Dessutom var handledaren öppen och pedagogisk, hon ställde upp och förklarade allt jag undrade över. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Under utbytet hade vi endast VFU och inga teoretiska kurser.
Gimnasio

Språk och kultur

I början av utbytet upplevdes det främmande språket ganska svårt trots man tidigare hade läst spanska. Man får räkna med att det tar ett tag innan det släpper, det kan hjälpa att repetera lite glosor och grammatik innan avresan. Tv program och serier på spanska kan också hjälpa att vänja sig vid språket. Det kan vara bra att välja Spanien som destination om man redan kan lite spanska från början, det är ganska svårt att hitta någon som kan kommunicera bra på engelska!
Gratis språkkurser erbjuds och är säkerligen mycket bra om man stannar en längre period (ex. 6 månader).
Jag upplevde den nya kulturen som väldigt positiv och öppen, jag uppskattar spontaniteten i den spanska kulturen och jag lärde mig mycket på endast två månader. Språket upplevdes inte som ett sort problem då jag tidigare hade läst kurser i spanska och haft kontakt med vänner från Spanien.

Fritid och sociala aktivteter

Som erasmusstudent finns det alltid något att göra på fritiden. Det finns olika organisationer (ex. happyerasmusvalencia) som anordnar utflykter och event, exempelvis beer-pong kvällar och salsakvällar. På så sätt är det lätt att få kontakt med andra internationella studenter. 
Valencia är en ungdomlig stad med många studenter och studentvänliga barer och cafeer.

När vi inte hade praktik eller behövde plugga passade vi på att vara ute i naturen i fina Jardin del Turia eller på stranden. Vi skaffade också gymkort för att få in lite mer träning i vår vardag och ägnade några helger till olika utflykter för att se och uppleva så mycket som möjligt.

Xativa

Sammanfattning

Jag är oerhört glad över denna erfarenhet både utifrån ett fysioterapeutiskt perspektiv men också för min utveckling som person. Det har varit en utmaning att bo och studera i ett annat land men också väldigt lärorikt att få jämföra olika kulturer och tankesätt. Jag anser att detta utbyte kan vara en resurs i mitt arbete som fysioterapeut då jag har lärt mig att jobba med patienter med spansk kultur och bakgrund samt anpassat mig och lärt mig att lösa olika problem.

Något jag upplevde som utmanande var att arbeta med examensarbetet på distans, då klasskamraten jag samarbetade med befann sig i ett annat land. Jag rekommenderar att sätta upp en tydlig och strukturerad plan innan avresan så att det inte känns stressigt att praktisera och arbeta på c-uppsatsen samtidigt, det är väldigt viktigt att njuta av den fina staden man är i!

Jag rekommenderar starkt att passa på att åka på utbyte under utbildningen på KI!