Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 11/12
Antal dagar: 5
Namn: Lena Karlsson
E-postadress: lena.karlsson@ki.se

Boende

Resan från flygplatsen  till centrala Lissabon tog ca 45 min och kostar ca 200 SEK. Jag hade bokat ett trevligt hotell Hotel Vincci Baixa centralt beläget i Lissabon och ca 30 min med tunnelbana till universitet i Lissabon. Rummet var bekvämt och personalen var trevlig.

Språk och kultur

Undervisningen skedde på portugisiska, men jag höll mina presentationer på engelska. Studenterna talade måttlig till god engelska men de lärare jag träffade talade mkt bra engelska.

Fritid

Jag hyrde bil en dag och for längs kusten och besökte vackra städer såsom Estoril och Cascai, vilket varmt rekommenderas! 

Övrigt

Mycket trevlig erfarenhet som varmt kan rekommenderas

Annan verksamhet

Deltog ej i annan verksamhet.

Förberedelser

Sökte på Internet efter lämpligt boende med avseende på avståndet till universitetet jag skulle besöka samt hotellpris. Biljett beställdes via Ticket Affärsresor och gick väldigt smidigt.

Reflektioner

Jag har upplevt utbytet som mycket positivt och intressant. Det var lärorikt att besöka motsvarande utbildning på annan ort. Dock kan besöket som varade endast två dagar upplevas som något för kort. Det som också känns värdefullt är att fysiskt få träffa de människor som man endast har sett som namn i olika dokument. Jag känner också att jag vill inspirera andra kollegor till lärarutbyte.

Undervisning

Min korta vistelse innebar framförallt askultation vid den kliniska verksamheten. Det finns det många likheter i patientarbetet, men kliniken och den dentalutrustningen som fanns var av äldre modell. Vid KI har vi datoriserade journalsystem och digital röntgen, men kollegorna i Portugal har journalsystem i pappersformat och analog röntgen. Samtliga lärarna arbetade del- eller halvtid och oftast som privatpraktiserande den andra delen. Den nuvarande (2012) höga arbetslöshet och dåliga ekonomin ansågs som de största hinder för att utveckla lärarnas kompetens. Fler var intresserad av att påbörja en forskarutbildning men ovanstående skäl möjliggör inte detta i dagsläget.

 

Förutom askultation höll jag föreläsningar för studenter och kollegor som bl a innefattade den forskning som jag bedriver samt presentation av vår utbildning.

 

 

Undervisningstimmar

Två undervisningsdagar som innefattade klinisk askultation på tandhygienistprogrammet, rundvandring, besök på tandläkarutbildningen, samtal med ett flertal lärare på tandhygienist- och tandläkarprogrammen, möte med Erasmusstudenter, dvs utbytesstudenter från institutionen för odontologi vid KI samt två egna föreläsningar.