Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Martin Brittberg
E-postadress: martin.brittberg@gmail.com

Innan avresa

När jag fick reda på vilka alternativ vi på psykologprogrammet hade så tyckte jag först Italien eller Australien lät väldigt spännande. Utöver det lockade inte direkt Holland eller Danmark, som den äventyrlige bersgälskare jag fantiserat om att jag är så fick inte direkt de andra länderna som fanns det att vattnas i munnen. Men så fick jag syn på Tromsö som ett alternativ och googlade. Herregud tänkte jag det ser ju ut att ligga granne med Svalbard allra minst, jag kollade vidare på kartan och det såg ut att ligga längre från Stockholm än Rom till och med. Minst 20 mil norr om Kiruna!

Så såddes ett för inom mig om att Tromsö var ett alternativ. Jag sökte det som ett tredjealternativ efter Italien och Australien, och tänkte väl att det kan vara intressant om jag inte kommer in på mina första val.
Det visade sig som jag hade förväntat mig att jag kom in på Tromsö och enbart Tromsö, och som tur var kom även min goda klasskamrat Lina in, vi två hade det senaste året lärt känna varandra allt bättre och tillsammans började vi entuastiskt diskutera om inte Tromsö skulle kunna vara ett klockrent alternativ. Det verkade finnas Norrsken, vara ett okey klimat, då vi upptäckte att medeltemperaturen nästan var samma som i Stockholm under mars och ljuset tydligen skulle komma tidigt till nord Norge. Ju mer vi läste på desto mer taggade blev vi. Så vi bestämde oss tillsammans för att köra. Självklart skulle det kunna funka bra att dra själv men det kändes skönt för oss båda att ha en klasskamrat med och att vi kunde fixa tillsammans med saker inför avresan.  

Vi var tvungna att titta på kurser och det skulle visa sig vara aningen krångligt bla då den kursansvarige i Tromsö var väldigt dålig på att svara på mail och annan korrespondens. Vi fick testa att söka ett tiotal kurser, och både jag och Lina blev otroligt taggade på att läsa någon slags gympa där man skulle få testa på skidåkning, fotboll, löpning simning och allt möjligt kul under lektionerna, tyvärr blev dessa kurser inte godkända av KI. Tillslut lyckades vi iaf få ihop ett antal kurser som blev godkända. Men då stötte vi på ett nytt problem då kurserna började tidigare än vår termin tog slut hos KI. Vi kämpade vidare och tillslut insåg vi att vi kunde hoppa på Tromsös psykologstudenters kurser i mars, problemet var bara att vi då bara skulle kunna läsa 10 poäng men att vi behövde 22.5. Då fick vi söka distanskurser vilket både jag och Lina gjorde, det finns flera som kan passa bra så se till att sök sådana redan i höst inför våren om ni skall iväg.

Så fick vi då äntligen ett ok av både KI och Tromsö så en riktigt trött svensk mars dag satte jag mig på planet mot Oslo, för vidare byte till Tromsö.
Min vän Johannes på Kvalöya utanför Tromsö

Ankomst och registrering

Jag glömmer nog aldrig när jag flög över Tromsö första gången. Ett lila ljus spred sig över de 2000 meter höga bergstopparna som badade i vit vacker snö, mellan dessa tusentals toppar såg jag fjordar och små byar, det såg verkligen ut som en helt ny plats. Det såg väldigt orört ut och jag kände att jag var på väg mot något väldigt exotiskt. 
När jag landade hade Lina som redan varit på plats i två veckor gett mig en bra guide till hur man tog bussen till studentboendet vi skulle bo på. Jag gick ut och var såklart van vid den svenska kylan men det såg kallare ut it Tromsö, med djup snö som låg i två meter djupa högar överallt. Det första jag tänkte på när jag satte mig på bussen var att den såg ut och kändes som bussarna i Göteborg, det kändes bekant och svenskt men med en twist, fritt wiii på den kommunala bussen och laddningsmöjlighter, lyxigt tänkt jag. Jag fick byta buss men det tog inte mer än 25 min att komma fram till studentboenden där Lina mötte mig. Hon såg ut att vara vid god vigör och gav mig en rejäl kram och visade sedan mig vägen bort till boendet.
Framför mig låg något som liknande en byggbarack, jag tänkte spontant att den såg riktigt deppig ut, och det visade sig vara där vi skulle bo. Väl inne visade Lina mig mitt rum som låg vägg i vägg med hennes, det såg om möjligt ännu mer deppigt ut likt en skolåda eller en fyllecell. När jag packat upp lite fick jag se Linas rum, hon hade köpt fina mattor och inrett rummet riktigt fint, det såg till och med mysig ut. Det skall tilläggas att jag knappast hade förväntat mig något lyxboende och att jag inte blev ledsen över boendet alls, vi gick snabbt upp till det gemensamma köket som kändes äkta och hemtrevligt, och snart fick jag hälsa på flera av de övriga studenterna på boendet. Det var Luca från Italien, Nora från Oslo, Olgia från Ryssland, Mie och Laura från Danmark och Daniel från Norge, alla verkade väldigt trevliga och tog emot mig med öppna armar. 

Det skulle komma att visa sig att jag och Lina mest skulle spendera tiden med gänget i vårat kök, och Lina som hade valt kök av de fyra som fanns i vår barkack(ja det var minst sagt en barack) hade valt helt rätt kök! De andra köken hade inte samma stämning som vårat, medan vårat fungerade som ett sällskapsrum, det fanns alltid någon att prata med och något att göra med dem i köket. 
 Jag och Lina skulle inte börja våra kurser förrän i början av april så vi hade två veckor fritid när vi kom, vi började direkt med att åka ner till byn för att hyra längdskidor, något som alla boende i Trömsö får göra gratis(!), på uthyrsningestället kunde man kan hyra allt från längskidor, snowboards, snöskor till cyklar, ett rent paradis att utnyttja till fullo som student. 
Utanför vårt boende låg ett underbart 12 km skidspår, perfekt att åka i. Skidspåret sträckte sig över hela ön(ja Tromsö är en ö) och när man kom upp på kullarna var utsikten magiskt, då man såg alla de väldiga berg och fjordar som omger Tromsö.

Jag, italienaren Luca och Lina ägnade de första två veckorna åt en hel del skidåkning, och när vi inte gjorde det så gick vi till ett väldigt fint gym som låg 100 meter från vårat boende, vi passade på att titta på norrskenet och att gå ut och testa stans festliv. Det kan vara värt att tillägga att man verkligen inte bör åka till Tromsö för att testa på något slags festliv i mitt tyckte, det är katastrofalt dyrt ute på krogarna och musiken andas minst sagt svensk småstad. Men desto bättre då att naturen är otrolig och att det finns tex ett underbart vildmarkscenter utanför staden! Jag och Luca tog bussen ut en söndag och besökte detta center där ca 200 huskies huserar, där fick vi testa på att åka hundspann gratis och sedan liftade vi tillbaka. Under liften var det så otroligt vackert att jag och Luca bad vår lifttupplockare att släppa av oss, vi gick ner till en strand och såg på det kristall klara havet där snötopparna speglade sig. Jag och Luca blev helt stumma där vi stod och såg all denna natur runt om oss, när vi kom hem hade vi fått smak på äventyr, vi skulle ut i vildmarken!

Men först skulle jag och Lina börja läsa vår första kurs, vi skulle enbart ha 5 lektioner ungefär så jag förstod eller bestämde mig kanske snarare för att det inte riktigt var någon ide att lära känna min klass, jag fokuserade på att hänga med folket i mitt boende. Det kan då vara värt att nämna att jag och Lina hade en helt del tur som fann vårat kök, då de andra köken inte alls hade samma gemenskap och skulle vi ha blivit placerade i ett av dem skulle vi troligen behövt arbeta betydligt mer för att kunna vara en del av en gemenskap. För jag måste säga att just gemenskapen var det som jag tyckte bäst om med mitt utbyte och då var det kanske även bra att jag valde att prioritera folket i mitt boende och kök framför klassen, jag menar man kan inte hänga med alla. Iaf fick jag och Lina sköta det mesta själva på plats, vi gick på möten med utbytesansvariga och fixade student inlogg etc, det var inte direkt svårt det krävdes bara att man frågade sig fram. 

Det fanns tillgång till mycket student aktiviteter men jag och Lina hade fullt upp med att våra egna aktiviter som skidåkning och utflykter med folket i köket, skulle man känt sig ensam eller liknande hade det iaf inte varit något problem då universitet verkade ha hur mycket aktiviter som helst. En gång passade vi på att gå på en som hölls i den norska versionen av frälsningsarmen, där lagade vi tacos ihop som vi sedan åt med ett gäng utbytesstudenter. 


Tromsö från ovan, fotat uppe på ett av närliggande berg, ungefär så här såg det väl ut när jag först flög in över staden.

Ekonomi


Priset i Norge är defentivt högre än i Stockholm, jag skulle säga att det är ungefär 50% högre. Så det blev att storhandla, jag och Lina brukade ge ss ut ner för en lång backe med 2 meter djup snö där vi plumsade runt som rena rama bergsbestigarna för att få tag på mat nere vid en stor Coop. I vilket fall som helst så köpte jag enbart mat ute kanske 5 gånger och såg till att laga storkok. Det tillkom som tur var inga obligatoriska avgifter mer än en deposition till boendet. Det var även bra att se till att säga upp sitt boende minst en månad innan man ämnade lämna det för annars la dem till ytterligare en månad, något som jag fick problem med, men efter en hel del mejl fram och tillbaka löste den biten sig. 
Den fantastiska fjorden Edsfjordbotn på Kvalöya utanför Tromsö.

Boende

Som jag redan nämnt var boendet inte direkt i högsta klass, men det gjorde inget då det låg i ett perfekt läge 5 min från campus och 3 min från ett underbart skidspår samt 5 min från ett fint gym. Utöver det var gemenskapen i mitt kök fantastiskt och där fick jag vänner för livet. Det fanns betydligt "finare" boenden men vad jag hörde av andra studenter var gemenskapen i dessa boendet riktigt tråkig, vilket man nästan kunde känna bara man tittade upp på dessa nya boenden, bara fasaden som sådan gjorde en stel. 
Som tur var sken norrskenet över vår barack.

Studier allmänt

Jag och Lina läste två kurser på 5 poäng vardera. Den första kursen var kvalitativa intervjuer och började den 5:e april, vi hade då redan varit på plats under tre veckor. Jag och Lina fick leta upp schema och sal och gick tidigt till föreläsningen. Ingen i klassen verkade veta att vi skulle komma men det var ändå lätt att få kontakt och jag och Lina presenterade oss själva under föreläsningen. Kursen som sådan gick ut på att vi fick lära oss hur man gör en kvalitativ intervju och sedan skriver en rapport utifrån den. Därmed hade vi inga patientkontakter eller någon praktik, men vi fick själva genomföra själva intervjun och även pröva på att bli intervjuade. 

Den andra kursen var i kulturell psykologi och där fick vi lära om hur kultur kan påverka människans beteende. Det var en mer klassisk kurs där vi fick läsa mycket litteratur och sedan tentades av på det vi läst. I mångt och mycket liknande denna kurs de kurser vi brukar ha på KI, men jag anser att nivån var något lägre, då främst kändes litteraturen förlegad och undervisningen hölls i ett något läge tempo än vad jag är van vid. Jag vet inte om det hade att göra med att just dessa kurser var på detta sätt men jag upplevde dem som betydligt enklare än kurserna på KI, vi fick dessutom väldigt fria tyglar och kunde enkelt ro i hamn det hela. 
Tromsös ikoniska bro, på andra sidan breder staden ut sig över ön, en dimmig kväll detta.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Under vår första kurs i kvantitativ intervju delades vi in i grupper, jag hamlade med Lina och en norsk tjej. Vi fick lära oss hur man skall göra en kvantitativ intervju, och sedan fick vi själva välja ett ämne som vi skulle intervjua vår gruppmedlem kring. När intervjuerna var färdigställda fick vi sedan tillsammans alla tre i gruppen skriva ett gemensamt arbete med gruppmedlemmarna. Under krusen gavs vid väldigt fira tyglar vilket på ett sätt var skönt men samtidigt var det lite svårt att veta vad vi skulle göra, dessutom passade föreläsaren på att dra i väg till Grekland och Portugal på semester under en hel månad. Men det gick bra ändå, vi fick testa oss fram. Vi examinerades utifrån vår inlämning där jag och mina gruppmedlemmar fick sammanställa vår egna intervju samt beskriva vilka delar som skall ingå i en kvalitativ undersökning. Denna kurs var intressant då detta sätt att forska på skiljer sig mycket från vad vi brukar lära oss på KI, samtidigt var det intressant att ställa många frågor kring ett ämne för att verkligen försöka få fram bra data, när man ställer flera olika frågor får man ofta fram mycket intressanta svar märkte jag.

I vår andra kurs läste vi kulturell-psykologi. Undervisningen kretsade kring att vi fick i uppgift att läsa 2-3 kapitel inför varje föreläsning, och sedan fick vi efter föreläsningen gå ut i grupper och ta fram 2-3 diskussionsfrågor. Av dessa frågor valde föreläsaren sedan ett par frågor som vi diskuterade extra noga. Tentamen gick sedan ut på att vi inför den fick reda på ca 50 frågor som vi varit med att ta fram som skulle kunna komma på tentan. Sen testades vi på ca 20 av dessa frågor. 
Kursen var väl inte direkt inspirerande om jag skall vara ärlig, litteraturen var uråldrig och anpassad för läkarstudenter, men föreläsaren var bra och jag gillade att vi själva fick ta fram frågor till tentamen, att dessa frågor dessutom diskuterades i klassen var bra för inlärningen. Jag lärde mig än mer hur mycket kultur kan påverka psykologi och fick än mer upp ögongen för de missförstånd som kan uppkomma i ett samhälle med många olika kulturer. 

Mytomspunna Lyngen alps utanför Tromsö.

Språk och kultur

Det var inte svårt överhuvudtaget att hänga med språkligt och hade vi några frågor så fick vi snabbt svar på dem, folk var i allmänhet väldigt hjälpsamma både föreläsarna och våra klasskamrater. Under tentamen fick vi skriva på svenska dessutom.
Kvalöya sett från Tromsö.

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns hur mycket aktivare som helst att ta del av under utbytet men jag fick som nämns så pass bra kontakt med folket i mitt boende att vi hade fullt upp med våra egna aktiviter.
Vårt första stora äventyr gick ut på att jag Luca från Italien, och Mie och laura från Danmark liftade ut till en ö vid namn Kvalöya. Den låg ca 2 mil från Tromsö och är säkert nästan lika stor som Gotland. Väl där vandrade vi fram till en fjord vid namn Esfjordsbotn, där vi senare fanns en övergiven stuga vars veranda vi övernattade på. Vi använde aldrig oss av något tält utan sov alla fyra tätt och det blev till och med varmt under natten. En sak som är bra med Tromsö är att det ligger så nära havet så klimatet är väldigt stabilit, det blir sällan kallare än minus 10 och temperaturen låg mestadels på -2 under hela mars och april. Detta gjorde att man kunde lita på vädret och var nästan skönare än det hemska mars vädret i Stockholm enligt mig. 

Efter att vi liftat ut till kvalöya fick vi rejält med smak på äventyr. Vi hyrde en bil och åkte de ca 20 milen norr uppemot Nordkap, den nordligaste punkten i Europa. På vägen passerade vi det mytomspunna Lyngen Alps, och på en färja såg vi ett tiotal delfiner som simmade i fjorden!
Det finns ett komerislellt tråkigt museem där uppe men vi hoppade över det och valde istället att med snöskor vandra uppemot det "riktiga" nordkap. Det var en vandring på ca 10 km TR i djup snö och tog hela dagen. Men vi hade fantastiskt väder och fick se arktis i fjärran, på vägen tillbaka skulle jag fylla min flaska med vatten men föll då rakt ner i en sjö, som tur var så var den inte så djup så jag tog mig enkelt upp men aningen blöt. Men vi rörde oss snabbt och solen låg på så man frös aldrig. På kvällen tog vi in i en liten stuga i en skum avlägsen fiskeby, det var aningen blött men härligt när vi lagade pasta i vårat spritkök.

Jag min italienska vän Luca och de två danska tjejerna Mie och Laura fick verkligen smak på äventyr och vi passade på att besöka den fantastiska ön Senja under majs tidiga dagar, våren hade kommit och med den såg vi björkarnas gröna blad när vi roadtrippade över den fantastiska ön. Vi hyrde ett riktigt fint litet hus för enbart 800 SEK natten och såg på eurovision finalen på kvällen. När vi insåg att alla mataffärer var stängda plockade vi tång och sjögräs som vi åt tillammans med fisk, smakade helt okey ändå. På dagen vandrade vi upp för en 1000 meter hög bergstopp, där uppe såg vi glaciärer i en dal.

Mellan värven blev det dags för den 17.e maj, något som hypades enormt i staden. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förväntar mig men på morgonen när jag klev in i köket med mina nya manchester Levis jeans i Norges röda färg och med en blå jacka möttes jag av en underbar festmåltid med tårtor jordgubbar och ostar. Ja det låter ju som en salig blandning och de var det! Nora hade på sig sin fina norska folkdräkt och när vi kom ut på stan så samlades tusentals norrmän och norskor i fina dräkter, vissa samer hade sina egna dräkter som var om möjligt ännu finare. Sedan pågick ett galet firande framåt småtimmarna. 

Någon vecka senare besökte jag Luca och Mie mytomspunna Lyngel alps som är ett skidparadis utanför Tromsö där skidälskare vandrar upp för bergen och sedan åker offpist ner, snön började ta slut men vi såg ännu skidälskare uppe på topparna. Vi var dock inte där för att åka skidor utan vi vandrade till en glaciär vid namn Blåvatna. Vid glaciären bredde en turkos sjö ut sig och vi slog läger under ett par stenar precis innan ett oväder kom över oss. Dagen efter åt vi våfflor kalla men lyckliga på färjan tillbaka till Tromsö. 
 Mellan varven passade vi även på att lifta vilket visade sig vara väldigt lätt i Tromsö och runt omkring. Jag och Lina åkte även snowboard ner för skidbacken i stan. Det kostar 2500 för ett årskort i backen vilket kan vara värt om man gillar skidåkning, då kan man åka i ca 3 månader!

Den sista tiden i Tromsö var nästan lite ledsam då man inte ville åka hem. Men jag och Lina åkte på en sista utflykt till Lofoten, det var minst sagt en utflykt då bilresan från Tromsö bara den tog ca 15 timmar. Lofoten var iaf den överlägset vackraste plats jag varit på och då har jag rest över hela Syd amerikan, Europa och delar av Asien. Loftoen med sina enorma berg, fantastiska ständer(som man kan surfa på!) och mystiska fiskebyar, slår allt. Åk dit vad ni än gör!


Luca, jag och Mie framför Blåvatna på ön Lyngen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var utbytet i Tromsö en stor succé! Även studierna var givande. Jag fick sen en kultur som liknar Sveriges men som ändå är väldigt olik den vi har. Naturen vart helt makalös, och jag önskar jag fått mer tid att utforska den. Bara några få minuter utanför Tromsö finns några av världens vackraste platser, på plats kan man se Norrsken, enorma berg som störtar ner i fjordar, valar, delfiner och norrmän i folkdräkter! Även staden som sådan är mysig och gemenskapen med studenter från andra länder var väldigt fin. Jag skulle väldigt gärna fortsätta studera i Tromsö i höst.  
En bild från en av mina vandringar från Lofoten, denna bild togs 23.30 i maj dvs det var väldigt ljust.