Reserapport - KI-student
Brúarfoss
Lärosäte: Háskóli Íslands - University of Iceland
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: NordPlus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Emelie Almlöf
E-postadress: emelie.almlof@gmail.com

Innan avresa

Praktiksera fem veckor på röntgen i ett land med vulkaner, glacier, varma källor och valar ELLER göra en valbar kurs i Flempan? Enkelt val, jag valde att åka till Island. Redan i termin ett presenterades vilka möjligheter vi hade för utbyte och jag visste att detta var något jag inte ville missa. Förutom kursen Global Hälsa kunde vi göra utbyte i alla nordiska länder samt Portugal och Malta. För mig var Island ett självklart val eftersom jag varit där en gång tidigare. Den vackra naturen och den fantastiska musikscenen var det som lockade mig.


Information
Eftersom inte så många röntgensjuksköterskestudenter innan mig hade åkt på utbyte till Island var det svårt att hitta färsk information. Både på röntgensjuksköterskeprogrammets hemsida och KI's hemsida finns generell information om utbyte. Háskóli Íslands har också mycket info för inkommande studenter, men att få tag i rätt personer på deras röntgensjuksköterskeprogram var svårt och det tog lång tid att få svar på mail, ibland veckor. Via en klasskompis kunde jag få tag tidigare röntgensjuksköterskestudent som varit på Háskóli Íslands på facebook. Jag läste även de tidigare reserapporterna som fanns.


Intyg och vaccienring
I början av vårterminen fick jag ett mail med information inför mitt utbyte på Landspitali. Innan ankomst krävdes intyg för:
1. MRSA-screening, ca en vecka innan första praktikdag
2. Tuberkulos-test (PPD-test), max ett år gammalt
3. Hepatit B vaccinering
4. Allmänna vaccinationsprogrammet, alltså de vaccin som erbjuds till en som barn

MRSA-screening och PPD-testet var något jag fick bekosta själv. Hepatit B vaccinering får vi gratis via KI och det räckte med att presentera en kopia på den gula boken och eftersom jag vuxit upp i Sverige behövde jag inte intyga att jag fått alla vaccin som barn.

Ankomst och registrering

Jag lämnade ett Sverige med minusgrader och anlände till ett förhållandevis varmare Island. Från flygbussen mellan Keflavik och Reykjavik såg jag det kala landskapet med berg i horisonten. Väl framme i lägenheten kände jag den bekanta doften av ruttna ägg när jag skulle tvätta händerna och jag visste att dessa fem veckor skulle bli bra!

Min praktik på Landspitali Fossvogur började en måndag och jag anlände till Island dagen innan. Sista VFU-kursen tog slut på fredagen veckan innan så även om det varit skönt att komma fram lite tidigare gick det inte. Dessutom kom inte schemat för min placering förrän veckan innan.

När jag skickade in min ansökan till Háskóli Íslands kryssade jag i att jag var intresserad av att ha en fadder. Hon kontaktade mig via facebook vid terminsstart då introduktionen för alla utbytesstudenter skulle hållas. Hon kunde svara på mina frågor snabbt och det var skönt att ha kontakt med henne inför och under utbytet, ta chansen att få en fadder!

Landspitali Fossvogur

Ekonomi

Island är dyrt. Tänk din smärtgräns och lägg på lite till. Jag valde att bo promenadavstånd från centrala delarna av Reykjavik och därför blev min boendekostnad ganska dyr, men då slapp jag tajma in bussar för att ta mig runt. Skulle inte påstå att deras bussnät är fantastiskt, många väljer att åka bil istället. Det var faktiskt en sak som slog mig med båda sjukhusen som jag hade praktik på, utanför sjukhusen fanns stora parkeringsplatser istället för busstorg som här hemma i Stockholm. Jag var ändå tvungen att köpa ett månadskort för bussarna för att ta mig till ena sjukhuset som låg en bit utanför centrala delarna.

Prisexempel

Svart kaffe 550 isk (40 kr)
Öl under Happy Hour 1000 isk (85 kr)
Månadskort buss 12300 isk (1050 kr)
Fryst sojakorv 600 isk (52 kr)
Pizza 2000 isk (170 kr)
Biobiljett 2000 isk (170 kr)
Fem veckor i eget rum i ett Airbnb 140500 isk (12000 kr)

Spartips
Handla på Bónus eller Krónan, de är de billigaste mataffärerna
Ät hemma
Gör matlådor
Promenera
Känn någon med bil
Ladda ner appen Appyhour för billigare mat och dryck
Kolla vilka gratisevent som pågår i stan

Boende

Var ute i GOD TID. Det var inte jag. Skolan hjälper inte till med boende. Funderar du redan nu på att göra utbyte på Island, registrera dig i deras studentbostadskö även om du inte vet om det blir av. Kolla här Stúdentgardar.

Eftersom jag var ute i så sen tid var mitt enda alternativ att hitta boende via Airbnb. Jag kontaktade de olika värdarna och berättade om min situation. För mig var det viktigt med ett boende där jag kunde få lugn och ro så jag kunde vara utvilad på praktiken. Till slut hittade jag ett rum i en lägenhet som jag kunde hyra hela utbytesperioden. Jag hade eget rum och delade jag vardagsrum, kök och badrum med värden. Jag hade väldig tur med rummet, hade egen skön säng, garderob, en byrå och fantastisk fin utsikt över gatan nedanför. Han som hyrde ut det var sällan hemma och använde aldrig köket, på så sätt blev det nästan som att ha en hel lägenhet för sig själv.

Om du hyr via Airbnb är ett tips att du kan kontakta värdarna och förhandla om priset. Själv lyckades jag få ner priset från 14000 kr till 12000 kr eftersom jag skulle stanna där fem veckor. Var också noggrann med att kolla recensioner från tidigare gäster och vilken avbokningspolicy värdarna har. Du vill inte förlora pengar om du blir tvungen att avboka hela vistelsen.

Inte förrän veckan innan ankomst visste jag hur min praktikperiod skulle se ut. Sjukhuset jag hade promenadavstånd till skulle jag bara vara på en vecka, det andra sjukhuset var jag tvungen att åka buss till.

Studier allmänt

Jag gjorde mitt utbyte på Háskóli Íslands – University of Iceland. Háskóli Íslands är ett statligt universitet med olika fakulteter, bland annat medicinska fackulteten där röntgensjuksköterskeutbildningen finns. Röntgensjuksköterskeprogrammet på Island är tre år, precis som i Sverige, men för att få ut sin legitimation krävs att man skriver man skriver en uppsats på ett år efter examen. Alltså krävs fyra års studier för att få jobba som röntgensjuksköterska på Island. Programmen liknar varandra med teoretiska kurser varvat med praktik.

Jag pratade med några isländska röntgensjuksköterskestudenter som berättade deras utbildning. I det stora hela liknade våra utbildningar varandra, men de blev förvånade över hur lätt kan vara att få jobb i Sverige. Eftersom Island är ett ganska litet land är konkurrensen om jobben i Reykjavik stor. Vissa år är det svårt att få jobb efter examen och då måste man kanske kolla efter jobb i andra mindre städer. Röntgensjuksköterskeutbildningen på Island tar in 20 studenter per år och ibland fylls inte alla dessa platser.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Kursen jag gick hette Clinical Radiography 5, den var på fem veckor och 8 ects vilket motsvarade på 7,5 hp. Istället för att läsa en valbar kurs här i Sverige kunde jag tillgodoräkna mig dessa poäng. Kursen innebar praktik på röntgen på två olika sjukhus i Reykjavik, Landspitali Fossvogur och Landspitali Hringbraut. På båda sjukhusen hade jag en ansvarig handledare och tillsammans med dem bestämde vi upplägget på min praktik och jag kunde komma med egna önskemål.


Mina första fyra veckor var jag på Landspitali Fossvogur, Islands största akutsjukhus. Där fick jag vara på CT, MR, angiolabb och skelettlabb/mobil röntgen, ungefär en vecka på varje modalitet. Femte och sista veckan var jag på Landspitali Hringbraut, där fick jag vara på nuklearmedicin, coronarangio, MR och CT. Utöver praktiken ingick en skrivuppgift där jag skulle jämföra utbildningen och röntgen i Sverige och på Island.

Tölvusneiðmyndir – CT

Språk och kultur

Jag minns min första dag på praktiken, det var som att komma till ett parallellt universum, men inte alls så spexigt som det kanske låter. Det såg ut som vilken annan röntgenavdelning som helst här hemma i Stockholm, men i början förstod jag endast fragment av remisstexterna och vad de pratade om. Efter några dagar gick det mycket lättare att förstå remisserna och jag lärde mig några enkla isländska fraser. När jag presenterade mig för patienterna berättade jag att jag kom från Sverige och då kunde vi ibland prata svenska vilket var väldigt trevligt. Det var egentligen aldrig något problem med kommunikationen då alla på sjukhusen pratade engelska, svenska eller skandinaviska som var någon blandning av alla nordiska språk. Många av radiologerna kunde också svenska.

Reykjavik

Reykjavik är en liten mysig stad som tar 30 minuter att promenera igenom från ena sidan till den andra. I nästan alla hörn finns mysiga fik och mellan husen kan du viken med de snötäckta bergen på andra sidan vattnet. Om det inte regnar så blåser det. Eller snöar. Luften är krispig och dagarna långa. Längs Laugavegur promenerar turister upp och ned med sina vandringskängor och färgglada jackor på jakt efter den godaste hummersoppan. Viker du av från huvudgatan kan du hitta folktomma bakgator, gatukonst och om du har tur kanske en och annan katt.
Jag försöker smälta in

Fritid och sociala aktivteter

Röntgensjuksköterskestudent på Island

På sjukhusen träffade jag några av de isländska röntgensjuksköterskestudenterna. Jag träffade dem i en ganska tuff studieperiod så vi hann inte ses mer än på luncherna. Eftersom jag var inte var på campus någonting träffade jag inte några utbytesstudenter från andra program.


Fritid

Jag spenderade min fritid med att utforska Reykjavik, promenera, fotografera, dricka kaffe och gå på spelningar. Även om jag inte träffade så många andra studenter hade jag ändå ett socialt liv. Via vissa av länkarna nedan är det lätt att hitta en utflyktskompis eller någon att lära sig isländska med.

Loft Hostel

Loft anordnar olika event för deras gäster och andra som bor i Reykjavik. Några event som jag besökte var clothes swap, vattenfärgsmålning och origamikväll, helt gratis! Andra event de anordnade under min vistelse var quiz, karaoke, dragshow och konserter. På deras facebooksida uppdaterar de sina aktuella evenemang. De har bra wifi i sin lobby och uteservering med utsikt över staden.


Badhus

Jag spenderade många eftermiddagar med att simma! Reykjavik har flera geotermiskt uppvärmda utomhuspooler runt om i staden. De har öppet till sent om kvällarna och det finns både pooler för både simning och relaxing. Många badhus har även ångbastu, vanlig bastu och inomhuspool. Ett besök kostar ca 90 kr, men jag rekommenderar att köpa ett klippkort på 10 besök för ca 420 kr. Läs mer här.


Länkar
Facebookgrupp för utbytesstudenter Exchange Students at Uni. Iceland 2017-2018.
Facebookgruppen Away From Home - Living in Iceland
Tänk Nöjesguiden fast för Island, lite nyheter blandat med aktuella event Reykjavik Grapevine
Min blogg under utbytet Aisurando

Sammanfattning

Utbytet på Island var ett perfekt avslut på studierna i Sverige. Praktiken var väldigt varierande och många delar som vi gått igenom i Sverige täcktes in. Jag fick ett varmt välkomnade på sjukhuset, fick träffa andra röntgensjuksköterskestudenter och se hur sjukvården fungerade på Island. De isländska röntgensjuksköterskornas professionalism och kompetens var något som gjorde mig ännu mer motiverad att börja jobba efter examen och jag blev verkligen inspirerad. Röntgenvärlden som tidigare kändes väldigt liten blev nu större. Även om det finns många likheter kan vi alltid lära oss av av varandra. Upplevelserna från dessa fem veckor tar jag med mig resten av mitt liv. Jag kommer minnas röntgensjuksköterskorna, patienterna, de tidiga morgnarna och katten utanför klädbutiken, blåsten och all vacker natur. Ta chansen och åk till Island!
Kerið - inaktiv vulkanisk krater